X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • Anka43 Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalijot wrote:
    Dokładnie! Oby to był nasz szczęśliwy transfer!
    Jak dziś? Wszystko dobrze przebiegło? Ja ostatnim razem nic się nie stresowałam, a tym razem wyjątkowo tak. Może dlatego, że po ostatniej porażce zdałam sobie sprawę z tego, że KD to wcale nie oznacza, że się uda.
    Wszystko dobrze 🙂Teraz czas oczekiwania, jak będzie można robić bete. Pogoda sprzyja spacerom, więc zamierzam się dotleniać. Nadal mam spokój w sobie, choć jestem nerwus z natury... Daj znać,jak będziesz już po i nie denerwuj sie☺️

Kalijot, Raija86 lubią tę wiadomość

• Trinity_Nea Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Assia trzymaj się...

"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
    (...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"

starania od 2017
    niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
    AMH 0,5
    FSH 13-15

IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
    IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
    stymulacje 10/11/12.2021
    FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
    FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
    12dpt-1032
    16dpt-6703
    19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
    34dpt (8tc)- jest ❤️
    10tc- wszystko ok ❤️
    13tc- prenatalne, jest ok ❤️
    14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
    18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
    20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
    23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
    26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
    32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
    36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
    40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
    10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖
  • Trinity_Nea Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosamunda- bardzo trafny ten przytoczony artykuł. Też jestem zdania, że gdyby nie nasz brzuszek i nasza krew, to urodzone dziecko nie byłoby takie samo. Nie jesteśmy tylko inkubatorami. Mamy realny wpływ na rozwijające się w nas życie.
    Są badania, które mówią o wędrówce komórek między matką a płodem. Podobno takie komórki pozostają w obu organizmach nawet 18lat! (To ma ponoć wyjaśniać matczyną intuicję).
    Nasze dzieci są takie a nie inne przez nas/dzięki nam 🩷

Rosamunda, Nessie, PoskromionaZłośnica lubią tę wiadomość

"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
    (...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"

starania od 2017
    niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
    AMH 0,5
    FSH 13-15

IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
    IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
    stymulacje 10/11/12.2021
    FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
    FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
    12dpt-1032
    16dpt-6703
    19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
    34dpt (8tc)- jest ❤️
    10tc- wszystko ok ❤️
    13tc- prenatalne, jest ok ❤️
    14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
    18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
    20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
    23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
    26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
    32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
    36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
    40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
    10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖
  • Valletta Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:
    Ehhh...Dziewczyny. Miało być dobrze...A nie jest:( Rozwój się zatrzymał😭

Bardzo mi przykro.. jak będziesz chciała wyrzucić z siebie emocje,pisz..forum nasze przyjmie każda łzę!

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

👩36l endometrioza, niedoczynność tarczycy, Amh 0.9 🧔🏻‍♂️35l zdrowy

🖇 Starania z przerwami od 10/2019
    🩺 2021-2023 leczenie endometriozy (III laparoskopie, 6m sztucznej menopauzy 💉Zoladex).

☘️ I IVF 07/2023 ❄️
    08/2023 - histeroskopia diagnostyczna, NK, CD138, EndoBiome, próbny transfer.
    01/2024 - Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
    FET- 03/2024 - 6dpt - 7.2, 8dpt - 31,30- cb 💔 (accofil)

☘️ II IVF 11/2024 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard, intralipid)

☘️ KD -III IVF 02/2025 ❄️ - ET <2.3 (accofil, encorton, neoparin, acard)

03/2025 - Leczenie stanu zapalnego endometrium 💊
    🍀 KD - IV IVF 04/2025 ❄️❄️ - FET 22/04 ❄️- 6dpt - ⏸ 7dpt - 52 🥹, 10dpt - 236 🥹 13dpt - 1362, 16dpt - 5134 (acard, neoparin, prograf, accofil, 2 x immunoglobuliny).
    preg.png
  • Asssia Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    Bardzo mi przykro.. jak będziesz chciała wyrzucić z siebie emocje,pisz..forum nasze przyjmie każda łzę!
    Dziękuję Wam wszystkim za słowa wsparcia...🤗
    Płakać tylko się chce:( Myślałam, że młoda komórka da radę...A może to ja...może moja immunologia???Takiego scenariusza się nienspodziewałam zupełnie:(

• małgorzatek Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie ma żadnego glukometru który mierzy miarodajnie i nie wychodzą wyniki jak w labo, a tylko w labo są miarodajne z krwi z łokcia. Denerwuje mnie to. Przy krzywej z glukometru miałam 102 a okazało się, że z łokcia 85, fajna różnica.. :-/ i na tej podstawie lekarz ma dobierać insulinę? wszędzie piszą że glukometry mają granicę błędu nawet plus minus 15. na forach z cukrzycą też tak piszą, ktoś ma kilka glukometrów, na każdym inny pomiar, chcę coś prostego i wiarygodnego, ale chyba mogę sobie pomarzyć.. Kupiłam dziś glukometr, trzymam dietę caly czas, już nie wiem co jeść i chcę mi się płakać. Nie mam zaufania do lekarzy, czekam na wizytę dopiero, stąd zamówiony glukometr, żeby kilka dni pomierzyć na nim, w opiniach - mierzy jak w labo, nie mierzy jak w labo.. i znów się muszę denerwować i jutro iść porównać te wyniki z glukometrem. do laboratorium,

rano zmierzę na czczo, pójde do labo to samo tylko z łokcia, zjem kanapkę i po godzinię sprawdzę na glukometrze i zrobie oznaczenie w labo, żeby sprawdzić na ile przekłamuję.. nie wyobrażam sobie całej ciąży z mierzeniem cukru na czymś co nie mierzy dokładnie..

choć staram się nie denerwować to mnie to jednak zdenerwowało... bo jest to stresujące .. przed ciążą odżywiałam się bardzo racjonalnie. Teraz zmieniłam mleko na migdałowe bez cukru. bo mleko to lubiłam, no ale jest zbyt slodkie Już jestem ciekawa co mi pokażę glukometr za godzinę...:) bo tak przed ciążą to razowe, białej mąki prawie wcale, słodycze od czasu do czasu, a że mnie i tak odrzuciło od cukru od początku ciąży to tym lepiej..

kobieta w ciąży nie powinna się stresować, ale jak coś mierzy nie tak jak powinno? czemu nie wymyślą czegoś lepszego.. przy każdym pomiarze mam teraz doliczać tą różnicę jak wyjdzie w labo?.. bo nie wiem.. przecież to jest bez sensu, musialabym ciągle jeść to samo..

zobaczymy co diabetolog powie, może faktycznie kupie ten cały sensor.. bo on ponoć jest bardziej wiarygodny.. eh

od kilku dni czytam te wszystkie informacje o indeksach glikemicznych o tym ile posilkow dziennie etc, i już mi cała głowa huczy...

myślałam, że ta ciążą będzie spokojna, ale żadne podejście ciążowe nie może być spokojne jak widać, wcześniej dobre cukry, a genetyka, i inne niespodzianki, a teraz to.. , ciągle po górkę, nie może być za pięknie.. chce mi się płakać. tak po prostu.. bo jak widzisz taki niemiarodajny zawyżony wynik to jednak sie zastanawiasz czy to nie wpłynie na dziecko..

ten glukometr jest z polecanych, ale jest jeszcze jeden co ponoć minimalnie przekłamuje wyniki:-/ trzy razy droższy, ale skąd mam wiedzieć czy to prawda...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 10:41

• małgorzatek Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:
    Płakać tylko się chce:( Myślałam, że młoda komórka da radę...A może to ja...może moja immunologia???Takiego scenariusza się nienspodziewałam zupełnie:(

bardzo mi przykro.. trzymaj się, wiem jakie to frustrujące..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 10:48

• Valletta Autorytet

Wysłany: 4 czerwca, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:

Kochana a miałaś jakieś objawy, jak się dowiedziałaś?
    Miałaś obstawę immuno, jakieś wsparcie pod tym kątem?
    Bardzo mi przykro, daj sobie czas na totalnie wszystkie emocje

🩺 2021-2023 leczenie endometriozy (III laparoskopie, 6m sztucznej menopauzy 💉Zoladex).

☘️ I IVF 07/2023 ❄️

🍀 KD - IV IVF 04/2025 ❄️❄️ - FET 22/04 ❄️- 6dpt - ⏸ 7dpt - 52 🥹, 10dpt - 236 🥹 13dpt - 1362, 16dpt - 5134 (acard, neoparin, prograf, accofil, 2 x immunoglobuliny).
    preg.png
  • Asssia Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Valletta wrote:
    Kochana a miałaś jakieś objawy, jak się dowiedziałaś?
    Miałaś obstawę immuno, jakieś wsparcie pod tym kątem?
    Bardzo mi przykro, daj sobie czas na totalnie wszystkie emocje
    Nie miałam objawów. Tylko na usg w 7tyg. z OM było opóźnienie o tydzień. Ale była jeszcze nadzieja. A na kolejnym USG brak postępu:( Brałam encorton i neoparin z takich bardziej pod imuno.

• Rosamunda Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trinity_Nea wrote:
    Rosamunda- bardzo trafny ten przytoczony artykuł. Też jestem zdania, że gdyby nie nasz brzuszek i nasza krew, to urodzone dziecko nie byłoby takie samo. Nie jesteśmy tylko inkubatorami. Mamy realny wpływ na rozwijające się w nas życie.
    Są badania, które mówią o wędrówce komórek między matką a płodem. Podobno takie komórki pozostają w obu organizmach nawet 18lat! (To ma ponoć wyjaśniać matczyną intuicję).
    Nasze dzieci są takie a nie inne przez nas/dzięki nam 🩷

Tak, przeczytałam i pomalutku przestaję myśleć o sobie jak o inkubatorze. Mam nadzieję, że w końcu poczuję się w pełni mamą. ❤️ Bez żadnych braków i defektów. 😓

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 11:40

PoskromionaZłośnica, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• basiaO. Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zanim zdecydowała się na dawstwo komórki trochę poszperałam na temat epigenetyki i trafiłam na ciekawe informacje:

Epigenetyka a wygląd dziecka – co może się zmieniać?
    Podczas ciąży Twoje ciało wytwarza sygnały (np. hormony, czynniki wzrostu, składniki odżywcze), które mogą wpływać na ekspresję niektórych genów. Dzięki temu możesz pośrednio wpłynąć m.in. na:

1. Masa urodzeniowa i wzrost
    Twoje odżywianie i stan zdrowia w ciąży wpływają na geny regulujące tempo wzrostu i rozwój tkanek, a więc także na budowę ciała, proporcje, długość kończyn itd.

2. Kolor włosów i oczu – nie bezpośrednio, ale…
    Choć kolor oczu i włosów to genetyczne cechy, ich nasilenie i ujawnienie mogą być modyfikowane przez środowisko prenatalne. Np. geny pigmentacyjne mogą być mniej lub bardziej aktywne.

3. Rysy twarzy – częściowo
    Nie wpłyniesz na ich „kształt genetyczny”, ale możesz oddziaływać na rozwój mięśni twarzy, tkanki tłuszczowej i proporcji, które nadają twarzy indywidualny wygląd.

4. Skóra – koloryt, podatność na wysypki, włókna kolagenowe
    Twoje zdrowie, mikroflora jelitowa i poziom stresu w ciąży mogą wpływać na strukturę skóry, jej elastyczność, barwę, a nawet tendencje do rumieńców czy przebarwień.

5. Mimika, spojrzenie, wyraz twarzy
    Choć to nie genetyczne cechy, Twoje emocje w czasie ciąży oraz późniejsze bliskie relacje silnie kształtują ekspresję twarzy dziecka. Dzieci często „dziedziczą” Twoje spojrzenie, śmiech i sposób reagowania — zupełnie jakby były Twoimi biologicznymi kopiami.

Kalijot, Martuśka87, Anka43, Raija86, Nessie, Rosamunda, PoskromionaZłośnica, Saimi, Elka198321, Mary27, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    cukrzyca II typu - avamina, amaryl
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
    ruchliwość 63%
    fragmentacja 85,81% prawidłowych

05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
    AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
    IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
    IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
    IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe

histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków

IVF 02.2025 start procedury z KD
    AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
    oczekiwanie na transfer
  • Kalijot Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się z kropkiem na pokładzie. 🥰 właśnie jestem po transferze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca, 12:57

basiaO., Ewa6, EwelaKrk86, Mysikrolik, tika32, Valletta, Raija86, Brzoza, Nessie, Asssia, Anka43, Saimi, Elka198321, Mary27, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• Anka43 Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalijot wrote:
    Melduję się z kropkiem na pokładzie. 🥰 właśnie jestem po transferze.
    Super🥰 to teraz czekamy z nadzieją na sukces!

Kalijot lubi tę wiadomość

• Raija86 Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:
    Ehhh...Dziewczyny. Miało być dobrze...A nie jest:( Rozwój się zatrzymał😭
    Przykro mi 😞

age.png
    Rocznik 86
    Mąż 74 (wszystkie wyniki ok)
    Bardzo niskie AMH: 0,5
    Luty 2023: 1. in vitro na własnych komórkach
    Słaba odpowiedź, pobrano 3 komórki, do transferu przetrwała jedna. Beta 0
    Luty 2024: decyzja o in vitro z KD
    Kwiecień: wybór idealnej dawczyni, transport komórek z Warszawy do klinki Invicta we Wrocławiu.
    Maj 2024: mąż oddaje nasienie, jego wyniki dają nam gwarancję 1 blastocyty.
    Po 5 dniach mamy 3 z 6! Mrożenie. 3 czerwca transfer.
    5dpt: beta 9, niski progesteron, więcej leków
    10dpt: beta 239
    12 dpt: beta 457.4
    14dpt: beta 1377
    14dpt: widać pęcherzyk
    21dpt: beta 18130
    6t2d: 5 mm i serduszko <3
    11t3d: badania Nifty ok, będzie dziewczynka :)
    20t5d: badanie połówkowe: wszystko w porządku
    30t2d: trzecie badanie prenatalne: wszystko w ok
  • Asssia Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do Dziweczyn, które miały poronienie zatrzymane - czy badalyscie materiał poronny? Jakoś nie mogę tego pojąć, jak to się dzieje, że ten rozwój się zatrzymał, młodej komórki, zarodek rop. Nie daje mi spokoju myśl, że to może jednak kwestie autoimmunologii. Mimo euthyroxu, neoparinu, encortonu, co mogło nie zagrać? Co teraz jeszcze mogę zbadać i w sumie kiedy...? Bo rozumiem, że to trzeba jakiś czas odczekać. Tarczycę trzymam w ryzach, ale czy to możliwe, że to powód? O tym wiem, tylko pytanie w głowie o czym jeszcze nie wiem:(

I znowu radość trwała krótko... trudne jest to wszystko. Dużo sobie poukładałam w głowie już... A teraz wszystko się rozsypało momentalnie ...jak domek z kart...😭

• Valletta Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:
    Pytanie do Dziweczyn, które miały poronienie zatrzymane - czy badalyscie materiał poronny? Jakoś nie mogę tego pojąć, jak to się dzieje, że ten rozwój się zatrzymał, młodej komórki, zarodek rop. Nie daje mi spokoju myśl, że to może jednak kwestie autoimmunologii. Mimo euthyroxu, neoparinu, encortonu, co mogło nie zagrać? Co teraz jeszcze mogę zbadać i w sumie kiedy...? Bo rozumiem, że to trzeba jakiś czas odczekać. Tarczycę trzymam w ryzach, ale czy to możliwe, że to powód? O tym wiem, tylko pytanie w głowie o czym jeszcze nie wiem:(

I znowu radość trwała krótko... trudne jest to wszystko. Dużo sobie poukładałam w głowie już... A teraz wszystko się rozsypało momentalnie ...jak domek z kart...😭

Kochana, bo nie pamiętam, a nie masz stopki, badaliście immunologię? może to jest trop..

☘️ I IVF 07/2023 ❄️

preg.png
  • Asssia Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie badałam...nawet nie wiem co mogłabym zbadać, tylko badania na trombofilie czy jakieś tam geny związane z krzepliwością. W jednym miałam jakąś typowa mutacje stąd neoparin. Mam Hashimoto i encorton rozumiem dlatego został wdrożony. Ale tych przeciwciał nie mam jakoś dużo, chociaż ilość chyba nie ma znaczenia. Sam fakt, że są wskazuje już na autoimmunologiczne problemy z tego co wiem.

• Kalijot Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asssia wrote:

Hej, rozumiem Cię doskonale, bo jestem po 3poronieniach, w tym przebadanego zarodka oraz zarodków z czasów kiedy miałam 35lat i też były top quality. Poza tym kilka razy brak implantacji , w tym 2 moich przebadanych zarodków i jednego KD. Lekarze rozkładają ręce, ale immunolodzy mają pomysł. Koniecznie zbadaj immunologię. Badania niestety są dość drogie, ale może to bedzie ten właściwy trop?

Valletta, Asssia, Nessie lubią tę wiadomość

• Eve85 Nowa

Wysłany: 5 czerwca, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z was ma endometriozę? Starając się wiadomo, że nue będę brała hormonów, ale czekam już dwa miesiące na dawczyni ę i zaczęłam się zastanawiać czy może przez ten czas wyciszać lekami endo. W końcu niewiadomo ile to jeszcze potrwa

Valletta lubi tę wiadomość

• Valletta Autorytet

Wysłany: 5 czerwca, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eve85 wrote:
    Dziewczyny czy któraś z was ma endometriozę? Starając się wiadomo, że nue będę brała hormonów, ale czekam już dwa miesiące na dawczyni ę i zaczęłam się zastanawiać czy może przez ten czas wyciszać lekami endo. W końcu niewiadomo ile to jeszcze potrwa

Hej,
    ja mam endometriozę, kiedyś przed operacją miałam 6m wyciszenia zoladexem (przed erą in vitro).
    Sporo dziewczyn z endo przed transferem ma wyciszenie, bodajże dipherline.

☘️ I IVF 07/2023 ❄️

preg.png
‹‹ 720 721 722 723 724 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ