X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną In vitro z komórką dawczyni
Odpowiedz

In vitro z komórką dawczyni

Oceń ten wątek:
  • basiaO. Przyjaciółka

Wysłany: 27 sierpnia, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Jestem już po 5 weryfikacji, beta 24722 i jest malutkie serduszko. Za 2 tygodnie już do mojego lekarza prowadzącego. Leki mam brać do 10 tygodnia, a potem decyduje lekarz. Mam pytanie czy leki dostajecie za darmo czy odpłatnie? Ja mam cały czas w ryczałt albo 100% płatne.

Raija86, Brzoza, KarolinaKika, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    cukrzyca II typu - avamina, amaryl
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    całkowita liczba plemników 279,9 ml/ejak.
    ruchliwość 63%
    fragmentacja 85,81% prawidłowych

05.2023 poronienie zatrzymane ciąża naturalna
    AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
    IVF 08.2024 słaba odpowiedź na stymulację - 2 oocyty, oba nieprawidłowe
    IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
    IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe

histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków

IVF 02.2025 start procedury z KD
    AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
    transfer nr 2 - 4.08
  • glodia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basiaO. wrote:
    Cześć! Jestem już po 5 weryfikacji, beta 24722 i jest malutkie serduszko. Za 2 tygodnie już do mojego lekarza prowadzącego. Leki mam brać do 10 tygodnia, a potem decyduje lekarz. Mam pytanie czy leki dostajecie za darmo czy odpłatnie? Ja mam cały czas w ryczałt albo 100% płatne.
    Cześć,
    Gratulacje! Który to dzień po transferze? Z lekami jest różnie - heparyna jest za 0zł, utrogestan jest za kilkanaście zł, inne raczej płatne więcej.
    Ty jesteś w invicie, prawda? Możesz mi napisać dokładnie, jaki masz schemat schodzenia z leków?

• basiaO. Przyjaciółka

Wysłany: 27 sierpnia, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Cześć,
    Gratulacje! Który to dzień po transferze? Z lekami jest różnie - heparyna jest za 0zł, utrogestan jest za kilkanaście zł, inne raczej płatne więcej.
    Ty jesteś w invicie, prawda? Możesz mi napisać dokładnie, jaki masz schemat schodzenia z leków?

Cześć! Dziś jest 23dpt i 5t+5dni. Już poprawili mi receptę i mam cześć leków za darmo. Tak jestem w Invikcie we Wrocławiu. Na chwilę obecną mam tylko zalecenie brać wszystko do 10 tygodnia, a potem mój lekarz będzie decydował czy mam brać leki dalej, co i ile. Trochę mnie to zdziwiło, myślałam, że jakoś bardziej szczegółowo mi to określą. Progesteron mi skacze z 62 tydzień temu do 49.15 dzisiaj. W 8 tygodniu będą mnie umawiać na prenatalne w klinice, a potem w 2 trymestrze oba w ramach procedury nfz. Za 2-3 tygodnie mam sie udać do swojego lekarza. Powiedzieli mi jeszcze, że to ciąża podwyższonego ryzyka, że w późniejszym czasie powinny być częstsze wizyty i badania ze względu na wiek i procedure, bo zwiększa się ryzyko preeklampsji. Najbardziej męczy mnie na chwilę obecną progesteron besins doustny, bardzo źle się po nim czuje.

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    ruchliwość 63%

AMH 04.2024 -2,17 ng/ml
    IVF 09.2024 uzyskano 4 oocyty, dwa przetrwały do 5 doby. transfer świeży - nieudany, drugi zarodek nieprawidłowy
    IVF 10.2024 uzyskano 6 komórek, 4 dojrzałe, 2 zarodki w 5 dobie oba nieprawidłowe

histeroskopia - wynik niejednoznaczny (mała ilość materiału do badania) -wprowadzono 3 rodzaje antybiotyków

AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    6 komórek zapłodnionych, 5 zarodków uzyskanych, 3 zbadane, 1 nieprawidłowy. 2 zdrowe zarodki
    transfer nr 2 - 4.08
  • Baylee Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kwalifikacje do in vitro przesunęli mi z października na styczeń:( żeby nie tracic czasu chciałabym pewne badania wymagane do procedury zrobić wcześniej
    Pomijam wirusologie bo wyniki są szybko i o nią się nie martwię.
    Myślałam żeby wykonać badania nasienia te podstawowe i SCD, płynna cytologię i biocenozę pochwy,ale nie wiem czy ona jest ważna kilka miesięcy

Wiecie może co z USG piersi ? Czy jest obowiązkowe?

2017-endometrioza
    2018-POF/POI
    2018-decycja o KD , uzyskane 3 zarodki
    2019-udany drugi criotransfer 3 dniowego zarodka z KD invimed ( intralipid, encorton, neoparin, acard, estrofem, luteina, progesterone besins)

porod w 38 t, ciąża zagrożona ( krwiak, skrócona szyjka)

2025-decyzja o KD invicta, kwalifikacja do refundacji z MZ
  • jabk0va Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baylee wrote:
    Dziewczyny kwalifikacje do in vitro przesunęli mi z października na styczeń:( żeby nie tracic czasu chciałabym pewne badania wymagane do procedury zrobić wcześniej
    Pomijam wirusologie bo wyniki są szybko i o nią się nie martwię.
    Myślałam żeby wykonać badania nasienia te podstawowe i SCD, płynna cytologię i biocenozę pochwy,ale nie wiem czy ona jest ważna kilka miesięcy

Wiecie może co z USG piersi ? Czy jest obowiązkowe?

USG piersi u mnie nie było obowiązkowe. Tylko cytologia i mikrobiom pochwy

No i badanie nasienia podstawowe mieliśmy 👍

Ja miałam jeszcze zlecone przez ginekolog tarczycę i Wit D i panel infekcji urogenitalnych
    Oraz anty-tpo, anty-tg , prolaktynę, homicysteine, ft3, ft4

Dlaczego przesunęli Ci termin kwalifikacji?

Starania od 11.2023 ❤️

💔liczne torbiele jajników 🥴
    🌞Przywrócenie naturalnej owulacji 🌞
    💔Styczeń25 - niski wynik AMH 😭 0,25
    Kwiecień25 - 0,13 😭
    💔Niedrożny lewy jajowód 😭

💃33
    ✅FSH
    ✅hormony
    ✅witaminy
    ✅HSG
    ✅owulacja
    ❌AMH 0,13 😭
    ❌Lewy jajnik niedrożny

🕺34
    ✅Morfologia
    ✅idealne parametry

Pierwsza stymulacja ☘️
    🗓️29.04 zaczynamy ❤️
    💉Menopur
    💉Orgalutran
    🗓️9.05 podgląd - 4 🥚
    🗓️14.05 punkcja - pobrano 4, przeżyło 0 ❌❌❌😭

⏳28.05 start drugiej procedury ☘️🤞
    16.06 💉 GnRH
    30.06 start stymulacji
    💉 Gonal F 450 - jeden 🥚
    💉 Menopur 450
    18, 21, 23.07 podgląd 🥚
    25.07 punkcja
    30.07 jeden zarodek który przestał się rozwijać w 4 dobie 💔💔💔

1.08 start 3 procedury ☘️
    🤞decyzja o AK⏳
    6.08 psycholog 😌

19.10 ⏸️
    20.10 beta 198,60
    22.10 beta 564,50
    24.10 beta 1416,80
    27.10 💍☘️
    03.11 ❤️??

🙏🙏🙏
  • monester Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Cześć,
    Glodia, czy Ty podeszlas jednak do procedury ponownie ?

• glodia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Glodia, czy Ty podeszlas jednak do procedury ponownie ?
    Nigdy nie zrezygnowaliśmy. W trakcie szkolenia na rodzinę zastępczą miałam 2 transfery. Potem zaczęliśmy nową procedura.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 19:04

monester, Jatosia, Trinity_Nea, Angelles lubią tę wiadomość

• glodia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basiaO. wrote:
    Cześć! Dziś jest 23dpt i 5t+5dni. Już poprawili mi receptę i mam cześć leków za darmo. Tak jestem w Invikcie we Wrocławiu. Na chwilę obecną mam tylko zalecenie brać wszystko do 10 tygodnia, a potem mój lekarz będzie decydował czy mam brać leki dalej, co i ile. Trochę mnie to zdziwiło, myślałam, że jakoś bardziej szczegółowo mi to określą. Progesteron mi skacze z 62 tydzień temu do 49.15 dzisiaj. W 8 tygodniu będą mnie umawiać na prenatalne w klinice, a potem w 2 trymestrze oba w ramach procedury nfz. Za 2-3 tygodnie mam sie udać do swojego lekarza. Powiedzieli mi jeszcze, że to ciąża podwyższonego ryzyka, że w późniejszym czasie powinny być częstsze wizyty i badania ze względu na wiek i procedure, bo zwiększa się ryzyko preeklampsji. Najbardziej męczy mnie na chwilę obecną progesteron besins doustny, bardzo źle się po nim czuje.
    Dziękuję. Besins tak działa, też go nie lubię. Prenatalne w 8tc?

• monester Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Nigdy nie zrezygnowaliśmy. W trakcie szkolenia na rodzinę zastępczą miałam 2 transfery. Potem zaczęliśmy nową procedura.
    To musiałam źle zrozumieć, przepraszam. I jaki etap nowej procedury ? Jesteś po transferze?

• monester Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Dziękuję. Besins tak działa, też go nie lubię. Prenatalne w 8tc?
    Umawiać w 8 tygodniu datę na 12 tydzień - tak zrozumiałam posta. Dla mnie besins dawał totalny odlot i nigdy tak dobrze mi się nie spalo, ale do pracy się nie nadawał

• glodia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Umawiać w 8 tygodniu datę na 12 tydzień - tak zrozumiałam posta. Dla mnie besins dawał totalny odlot i nigdy tak dobrze mi się nie spalo, ale do pracy się nie nadawał
    Ok ;D ja własnie mam wrażenie, że mam ciągły odlot po besins. Nie czytam ze zrozumieniem to na pewno, ale bywa gorzej, raz pomyliłam opakowania i włożyłam besins dopochwowo, a utrogestan połknęłam :D

• glodia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    To musiałam źle zrozumieć, przepraszam. I jaki etap nowej procedury ? Jesteś po transferze?
    Z nowej procedury uzyskaliśmy 5 zarodków!, po PGTA 4 zdrowe :) Potem zleciało kilka miesięcy, bo usuwałam adenomioze, 3 miesiące byłam na "wyciszeniu" i obecnie po transferze, beta pozytywna :) ale podchodzę do tego bardzo zdroworozsądkowo, przy ósmym transferze i wielu pozytywnych betach, muszę jednak trochę hamować emocje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 19:55

monester, basiaO., Brzoza, Mysikrolik, Mary27, Martuśka87, WiosnyFanka, KarolinaKika, Jatosia, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Z nowej procedury uzyskaliśmy 5 zarodków!, po PGTA 4 zdrowe :) Potem zleciało kilka miesięcy, bo usuwałam adenomioze, 3 miesiące byłam na "wyciszeniu" i obecnie po transferze, beta pozytywna :) ale podchodzę do tego bardzo zdroworozsądkowo, przy ósmym transferze i wielu pozytywnych betach, muszę jednak trochę hamować emocje.
    Ale wiadomość ! A to z rządowego programu takie komórki petarda ? A brałaś immunoglobuliny teraz ?

• glodia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    Ale wiadomość ! A to z rządowego programu takie komórki petarda ? A brałaś immunoglobuliny teraz ?
    Tak, ale mieliśmy też podwójną selekcję plemników. IG nie brałam. Mam właściwie odtworzony schemat jak przy Gai.

monester lubi tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Tak, ale mieliśmy też podwójną selekcję plemników. IG nie brałam. Mam właściwie odtworzony schemat jak przy Gai.
    Trzymam kciuki zatem i dawaj znać.

glodia lubi tę wiadomość

• basiaO. Przyjaciółka

Wysłany: 27 sierpnia, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:

Czuję się po nim jak pijana, zawroty głowy, bóle brzucha, strasznie mi zimno, a wczoraj sie czułam jakbym miała grype. W nocy spałam w dresie, bo tak mi było zimno, a potem się rozbierałam- bo gorąco. I cały czas chce mi się spać i jeść. Przesypiam prawie cały dzień z przerwami na spacery z psem. Dziś się najadłam strachu. Po powrocie z kliniki pojawiła mi się brunatna wydzielina. Myślałam, że zawału dostanę i że już po wszystkim. Polecialam prywatnie na usg, ale wszystko było dobrze i to mogło być podrażnienie i lekkie uszkodzenie śluzówki po usg, ze względu na stosowanie leków dopochwowo może być osłabiona. Malutkie serduszko biło jak trzeba. Muszę kupić melisę, to te stresy mnie wykończą.

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    ruchliwość 63%

AMH 04.2024 -2,17 ng/ml

AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    transfer nr 2 - 4.08
  • glodia Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basiaO. wrote:
    Czuję się po nim jak pijana, zawroty głowy, bóle brzucha, strasznie mi zimno, a wczoraj sie czułam jakbym miała grype. W nocy spałam w dresie, bo tak mi było zimno, a potem się rozbierałam- bo gorąco. I cały czas chce mi się spać i jeść. Przesypiam prawie cały dzień z przerwami na spacery z psem. Dziś się najadłam strachu. Po powrocie z kliniki pojawiła mi się brunatna wydzielina. Myślałam, że zawału dostanę i że już po wszystkim. Polecialam prywatnie na usg, ale wszystko było dobrze i to mogło być podrażnienie i lekkie uszkodzenie śluzówki po usg, ze względu na stosowanie leków dopochwowo może być osłabiona. Malutkie serduszko biło jak trzeba. Muszę kupić melisę, to te stresy mnie wykończą.
    Mam podobnie :) Już chciałam kołdrę zimową wyciągać. Co do objawów ciążowych - nie mam żadnych, co stresuje mnie chyba bardziej niż gdybym je miała. Do tego progesteron mam 20, a jakiś dr na telefonicznych weryfikacjach twierdzi, że to świetny wynik i nie chce dać mi nic więcej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia, 20:33

basiaO. lubi tę wiadomość

• basiaO. Przyjaciółka

Wysłany: 27 sierpnia, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:
    Mam podobnie :) Już chciałam kołdrę zimową wyciągać. Co do objawów ciążowych - nie mam żadnych, co stresuje mnie chyba bardziej niż gdybym je miała. Do tego progesteron mam 20, a jakiś dr na telefonicznych weryfikacjach twierdzi, że to świetny wynik i nie chce dać mi nic więcej.

Mnie czasem tak zmuli jakbym na kacu była, ale na razie bez wymiotów. Mnie stresują zarowno objawy jak i ich brak, bo nie wiem co jest normalne, a co nie. Na lekach wszystko jest jakoś inaczej. Na szczęście teraz jestem na pracy zdalnej, a potem idę na zwolnienie, nie czuję się fizycznie na siłach chodzić do pracy, jestem zmęczona i taka jakaś struta i czasem nie mogę spać w nocy. Ja dostałam dziś wyprawkę leków: 3 op luteiny, heparyny, besinsu i 2 estrofemu. Mi dziś lekarz powiedział, że min. 30 progesteronu jest ok. Co lekarz to inaczej.

Ona 42
    tarczyca zdrowa,
    brak endometriozy,
    kariotyp prawidłowy
    brak chorób przewlekłych
    homocysteina w normie

On 43
    kariotyp prawidłowy
    morfologia 3%
    ruchliwość 63%

AMH 04.2024 -2,17 ng/ml

AMH 01.2025 0.96 ng/ml
    transfer nr 2 - 4.08
  • Mysikrolik Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basiaO. wrote:

To chyba tylko ja płaciłam za wszystkie leki pełną kwotę.
    Łącznie wyszło bardzo dużo, bo trochę tego miałam. Szkoda, że nie da się odzyskać kasy skoro się należała refundacja.

age.png
  • Mysikrolik Ekspertka

Wysłany: 27 sierpnia, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    glodia wrote:

Super 🙂. Trzymam kciuki.
    A ta podwójna selekcja plemników to w ramach programu MZ czy się dopłaca?

age.png
‹‹ 755 756 757 758 759 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ