In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie jesteś sama ja też badałam wszystkie od początku. Ale u mnie przy drugiej dawczyni sam embriolog zalecał badać ( obydwie miały po 25 lat) bo wiedział ile niepowodzeń za Nami. Powiedział, że na oko komórki wyglądają super ale jak się pogrzebie to genetycznie różne rzeczy wychodzą i miał rację przy obydwu podejściach połowa zawsze była chora a były to wszystko ,,5" !Olamonola wrote:Cara, przykro mi że się nie udało. TRzymam mcono za Ciebie Kciuki!
Wiosny Fanka! Dzięki zaten post, bo już się czulam jak jakiś nygus co chce badać zarodki od młodej dawczyni, ale my też chcemy PGTA, chcę mieć jak największe szanse że wszystko pójdzie dobrze.
Na ostatnim USG wykryli u mnie ognisko Adenomiozy, mam nadzieję że na tyle niewielkie że nie będzie mialo wpływu.
Janie miałam badanej wogóle immunologii, czy jest coś czym warto się zainteresować, co mogę sprawdzić, wykluczyć przed transferem?
Miałam jedną implantację, ale nie do końca rozumiem czy immuno wpływa tylko na nią.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego, 13:19
Olamonola lubi tę wiadomość
♀️♂️ obydwoje po 38
On-zdrowy
Ona: AMH(1.26-2.2023, 1.08-5.2023,O.26-1.2024)
Allo:28.3
Cross:35.9
CMT:9%
przeciwciała: -
V Leiden: -
Czynnik II (protrombiny):-
Czynnik VR2: -
MTHFR: układ heterozygotyczny
Zespół łamliwego chromosomu X: -
KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
Obydwoje HLA-C: C2C2
od 2023 3 próby na swoich komórkach, KRAKOVI- brak zarodków
DECYZJA KD (25l), INVICTA
6 kom, 4 blastocysty( 511,522,523), PGT: 3 ok
1 transfer: 11.2024 - beta 0
Atosiban na moją prośbę:
2 transfer: 03.2025- beta 0
Histeroskopia- stan zapalny endo(10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox)
3 tran: 06.2025, 8 t.c 💔
10 dni Metronidazol, Macmirror,Unidox
NOWA DAWCZYNI-25l
6 kom,4 blas(2x:511,2x:522)
Po PGT: 2ok(511 i 522)
Encorton,Accofil, Clexane,Nospa,Prolutex
15.10 transfer 511
15dpt:cb💔
12.01- 4transfer(Accofil, Encorton,Prolutex, Cyclogest,Estrofem, Immunoglobuliny, Prograf, NoSpa,Acard
ostatnia nadzieja ivig🍀
9.01-Flebogamma,
24dpt jest❤️
6.02 wlew Privigen -
Cara wrote:Ja ostatni transfer z KD w PL tez mialam na Diphereline, ale na jednym zastrzyku. Beta 0. Kurcze, moze faktycznie ta menopauza 3 miesieczna to brakujący puzzel, sama nie wiem. Tak, progesteron/estradiol sprawdzam zawsze w 2 dc, przed wlaczeniem proga i od transferu prog co 2 dni. Tym razem po raz pierwszy miałam stale bardzo wysoki, ale to sama sobie ustawiłam leki, bo na tym co mi Reprofit zlecił w życiu nie mialabym powyżej 25. Estradiol też po transferach sprawdzany, choć np Czechy w ogóle tego nie badają. 6 transferow z Atosibanem "w razie czego", bo nie mam nadmiernej kurczliwości macicy, po transferach nospa, duże dawki magnezu itp. U nnie chyba nie skurcze są problemem. Akurat wtedy kiedy mialam lekkie bóle miesiączkowe po transferze, takie cmienie, to zawsze implantacja startowała. Brak objawów =beta 0.
Jakbyś przypomniała sobie to nazwisko lekarza od endo w Wawie albo chociaż gdzie przyjował, to byłabym wdzięczna
Znalazłam w papierach - Cezary Wojtyła.
A jak z immunologiczne? Byłaś tylko u Jarosz? Ona zlecała Ci Allo MLR I cross match?
P.s. U nas dawczyni 26 lat, nasienie super. Na 6 zarodków po badaniach PGTA, prawidłowe były 4. Pozostałe 2 nie nadawały się do transferu.
Cara, Angelles lubią tę wiadomość
Starania od 2019.
ET zarodek 3-dniowy: beta 0;
FET 5AA KD (Encorton): beta 0;
FET 4AA KD (Encorton, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 3AA KD (Accofil, Atosiban, Neoparin, Embryoglue): beta 0;
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);
31dpt (7+2): CRL - 10,5mm i mamy serduszko;
8+1: CRL - 1,73cm;
11+5: CRL - 5,00cm (Nifty ok, Pappa ok. Będzie chłopak);
13+6: CRL - 7,97cm
21+4: połowkowe (475g Człowieka)
35+5: narodziny synusia - 2450g

-
Ale w programie?Olamonola wrote:Do 49 chyba w Polsce, ale są inne kraje gdzie możesz pózniej.Ona 44 On 34 + 12 lenia suczka 🐕
IVF 09.2023 nieudane 😔
IVF 08.2024 nieudane 😔
IVF 10.2024 start procedury z KD Bocian Poznań
IVF 23.11.2024 transfer świeży 5.1.1
4.1.1 i 3.1.1 na zimowisku ❄❄
9dpt - 288
11dpt - 584, progesteron 26
25dpt mamy ❤ 6mm
9w5d CRL 3,12 cm
13w3d CRL 7cm I prenatalne
19w4d 315g
20w5d II prenatalne 407g 💙
21w4d Echo serca wszystko ok
24w4d 794g chłopaka 💙
28w4d 1470g 💙
30w5d III prenatalne 1688g 💙
33w4d 2259g 💙
37w4d 3299g 💙
37w6d 3280g 💙 urodził się A przez cc na cito. Stan przedrzucawkowy. -
Dziękuję ❤️WiosnyFanka wrote:Znalazłam w papierach - Cezary Wojtyła.
A jak z immunologiczne? Byłaś tylko u Jarosz? Ona zlecała Ci Allo MLR I cross match?
P.s. U nas dawczyni 26 lat, nasienie super. Na 6 zarodków po badaniach PGTA, prawidłowe były 4. Pozostałe 2 nie nadawały się do transferu.
Tak, na razie tylko u Jarosz, bo najłatwiej było umówić wizytę. Allo nie robiłam, ona nikomu nie zleca, cross match robilam 2 razy. Za pierwszym razem 28, wiec teoretycznie nie był mocno dodatni, ale mimo to dala mi immunosupresję. Po tym wynik 8%. Pół roku byłam na Hydroxy, biorę Encorton, Accofil do transferu i teraz mialam Prograf. Beta ruszyła bardzo ładnie, ale cos się zadziało dalej. Tak myślę, że może powinnam jednak mieć heparynę na lepsze unaczynienie przy adeno, mimo że nie mam mutacji trombofilii i Jarosz zleciła tylko Acard.
Z perspektywy czasu żałuję, ze nie badaliśmy zarodków, przynajmniej jeden czynnik mielbyśmy wykluczony. -
Cara wrote:Dziękuję ❤️
Tak, na razie tylko u Jarosz, bo najłatwiej było umówić wizytę. Allo nie robiłam, ona nikomu nie zleca, cross match robilam 2 razy. Za pierwszym razem 28, wiec teoretycznie nie był mocno dodatni, ale mimo to dala mi immunosupresję. Po tym wynik 8%. Pół roku byłam na Hydroxy, biorę Encorton, Accofil do transferu i teraz mialam Prograf. Beta ruszyła bardzo ładnie, ale cos się zadziało dalej. Tak myślę, że może powinnam jednak mieć heparynę na lepsze unaczynienie przy adeno, mimo że nie mam mutacji trombofilii i Jarosz zleciła tylko Acard.
Z perspektywy czasu żałuję, ze nie badaliśmy zarodków, przynajmniej jeden czynnik mielbyśmy wykluczony.
Nie chcesz zrobić tego Allo MLR? Wiem, że Jarosz tego nie zleca. Bez problemu (po wcześniejszym zapisaniu się) zrobisz w Łodzi w APC Analizy. Wiem, że każdy przypadek jest inny - u mnie to był jedyny większy problem. Pomogły immunoglobuliny.
Angelles lubi tę wiadomość
Starania od 2019.
FET 4AB KD (Immunoglobuliny, Neoparin, Embryoglue): przy beta 2500 ciąża pozamaciczna;
FET HB/2 po PGT-A KD (Immunoglobuliny, Neoparin): 8dpt - beta 110; 10dpt - beta 254; 12dpt - beta 468; 14dpt - beta 1024; 17dpt - beta 3987 (pęcherzyk w macicy);

-
Myślałam, ze na Allo Paśnik zleca szczepienia? a na to się nie zdecyduję. O immunoglobulinach już myślę, ale na razie chyba szkoda na niebadanych zarodkach. Jeśli się nie powiedzie z ta pulą, to jest moj plan C. Chyba że na Allo jest jeszcze coś przepisywane oprócz tego?WiosnyFanka wrote:Nie chcesz zrobić tego Allo MLR? Wiem, że Jarosz tego nie zleca. Bez problemu (po wcześniejszym zapisaniu się) zrobisz w Łodzi w APC Analizy. Wiem, że każdy przypadek jest inny - u mnie to był jedyny większy problem. Pomogły immunoglobuliny.
Angelles lubi tę wiadomość
-
Cara wrote:Myślałam, ze na Allo Paśnik zleca szczepienia? a na to się nie zdecyduję. O immunoglobulinach już myślę, ale na razie chyba szkoda na niebadanych zarodkach. Jeśli się nie powiedzie z ta pulą, to jest moj plan C. Chyba że na Allo jest jeszcze coś przepisywane oprócz tego?
Na nieprawidłowe Allo są właśnie albo szczepienia limfocytami albo immuglobuliny. Te drugie mega drogie, dlatego właśnie poszłam w badanie zarodków jak już wiedziałam, że będę je przyjmowała.
Cara, Olamonola, Angelles lubią tę wiadomość
Starania od 2019.

-
Cara, Wiosny Fanka, u mnie podobnie, udał się 5 transfer z kd (8 w ogóle), ale jeszcze nie zakończył się zdrową dzidzią.
3 dawczynie, 2 badałam genetycznie i za każdym razem jeden zarodek był chory. U mnie nie udawało się z immunoglobulinami i przebadanymi zarodkami (najwyższej klasy), dopiero jak się uparłam, że ma być po mojemu, to zaskoczyło. Ja tez jestem powyżej 40, mam adenomiozę i kir AA. Zachodzę w ciążę tylko po wyciszeniu diphereline. Byłam u Janowca i myślę, że warto poczekać na niego. Janowiec zaleca minimum 3 m-ce na diphereline, probiotyki endoover i crispact (do ściągnięcia z Wloch - bardzo ważne), nie pozwala na wlew domaciczny z acofilu przy kirach aa.
Moja złota trójka to: diphereline, accofil podskórnie i hydroxychlorochina.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego, 15:57
Cara, WiosnyFanka, Angelles lubią tę wiadomość
-
Glodia, dzięki za informacje! Kolejna z Was pisze o Diphereline, chyba w takim razie spróbuję...glodia wrote:Cara, Wiosny Fanka, u mnie podobnie, udał się 5 transfer z kd (8 w ogóle), ale jeszcze nie zakończył się zdrową dzidzią.
3 dawczynie, 2 badałam genetycznie i za każdym razem jakiś zarodek był chory. U mnie nie udawało się z immunoglobulinami i przebadanymi zarodkami (najwyższej klasy), dopiero jak się uparłam, że ma być po mojemu, to zaskoczyło. Ja tez jestem powyżej 40, mam adenomiozę i kir AA. Zachodzę w ciążę tylko po wyciszeniu diphereline. Byłam u Janowca i myślę, że warto poczekać na niego. Janowiec zaleca minimum 3 m-ce na diphereline, probiotyki endoover i crispact (do ściągnięcia z Wloch - bardzo ważne), nie pozwala na wlew domaciczny z acofilu przy kirach aa.
Moja złota trójka to: diphereline, accofil podskórnie i hydroxychlorochina.
A Hydroxy do transferu miałaś czy jakoś inaczej? Ja brałam prawie pół roku, ale juz odstawiłam jakis czas temu, do transferu nie miałam Hydroxy, zawsze Encorton plus teraz Prograf.
Najśmieszniejsze, że jak dotąd najdalej, bo do pustego jaja w 8 tyg , doszłam BEZ ŻADNYCH lekow immunologicznych 😅 wtedy tylko prog i estrofem. Myślę, że może gdybym wtedy miala włączony Accofil, to miałabym już ponad półroczne dziecko. -
jungleurban0808 wrote:Cześć,
jak wygląda kwalifikacja do in vitro z komórką dawczyni?
Czy długo czekałyście na dawczynię? Co o niej wiedziałyście?
piszcie jaka klinika + lekarz
Czas oczekiwania zależy od fenotypu, jeśli szukasz dawczyni np o wzroście powyżej 180cm lub rudej o zielonych oczach to sobie trochę poczekasz (z rok). Przy wyborze zignoruj wagę (to zależy od stylu życia), wzrost ustal sobie szerszy zakres +- 10/15 cm do/od Twojego wzrostu (najwyżej będzie niższe/wyższe i co z tego?). Jeśli będzie trudno a rodzice/dziadkowie mieli inne fenotypy niż Wy, też możecie takie rozważyć. Z dobrem grupy i czynnika krwi też można eksperymentować (ale to Wam w klinice powiedzą o ile się zgodzą i o ile macie odpowiednie grupy).
W Polsce, legalnie, możesz poznać jedynie grupę krwi i czynnik RH, narodowość, wiek, fenotyp , wzrost, wagę oraz informacje o tym czy dawczyni ma potwierdzoną płodność.
Jeśli mieszkasz i wykonujesz procedurę za granicą oraz wiesz, który to bank, to przy odrobinie szczęścia i po małej gimnastyce możesz zdobyć więcej informacji (np informacje o wykształceniu, zainteresowaniach, poronieniach, antykoncepcji, fenotypach rodziców i dziadków, historii chorób rodziny i dawczyni czy typie wykonanych badań genetycznych i ich wynikach).
Olamonola lubi tę wiadomość
wiem więcej -
Cara bardzo mi przykro

1 IVF - 5 🥚- 2 zarodki / 29.07.2024 ET 2 zarodków ❌
2 IVF -3 🥚- 1 zarodek /26.09.2024 ET 1 zarodek trzydniowy ❌
3 IVF długi protokół - 4 🥚 - 2 zarodki
Jeden zdegenerował
22.02.2025 ET 4.1.2
7dpt beta 52,8 9dpt beta 149 11dpt beta 410 13dpt beta 1205
07.04 poronienie 7/9 tc 💔
4 IVF czerwiec 2025 długi protokół - 3🥚-1 zarodek nie przetrwał . Brak transferu
5 IVF KD ❄️❄️❄️❄️❄️
18.12 FET 4.1.2
7dpt ⏸️
9dpt 164
11 dpt 460
25 dpt ♥️

AMH 10.23 -0,65
06.24 -0,47
05.25 - 0,44
On
10.2023 azzospermia ( po odblokowaniu wszystkie wyniki wróciły do normy poza fragmentacją 30%) -
Dziewczyny muszę wykonać badania poziom białka S, D-dimery, koagulogram, antytrombina III, tibrynogen)
Podpowiedzcie czy to wszystko będzie w jakimś pakiecie bo coś takiego obiło mi się o uszy, chciałam wykupić najlepiej przez internet bo może byłoby coś taniej12.10.2024- transfer 2 dniowego zarodka
27dpt- 🖤
21.03.2025 transfer ❄️
21dpt 🖤 -
Nie , w programie do 45 urodzin. Jasię zakwalifikowałam w WCLN, ale jakoś nie dam wiary że dostanę jajeczko przed 45 urodzinami, mam je w maju.Ewa6 wrote:Ale w programie?44l
Ja : AMH 0,75
hormony ok, endometrium ok, adenomioza naprzedniej ścianie, mało objawowa.
Immunologia nieznana.
44 On: słabe zagęszczenie ale dobre ruchy
V 2024 7 tydz biochem naturals
XII 2024 15 tydz, t21, terminacja naturals
2025 czekam na cud
2026 Cuda się nie dzieją, działamy
26 styczeń czekamy na KD w WCLN
rozważamy kliniki w Czechach, zagęszczam ruchy w Polsce -
Cara , przykro mi, ślę dobre moce.
Dziewczyny , dziękuję zainfo o PGTA, teraz rozumiem więcej trochę i czuję że to jednak dobry pomysł.
No własnie tak czułam z tym immuno. MIałam jedną cb. Ale tę kolejną , z trisomią udało mi się utrzymać do 15tyg, także implantacja zachodzi. Ni wiem jak immuno ma wpływ na poronienia, czy tylko na implntację. Dokształcę się
Ale zacznę od kariotypu partnera, bo tego jeszcze nie mam (!)
Cara lubi tę wiadomość
44l
Immunologia nieznana.
2025 czekam na cud
Illuminati wrote:Czas oczekiwania zależy od fenotypu, jeśli szukasz dawczyni np o wzroście powyżej 180cm lub rudej o zielonych oczach to sobie trochę poczekasz (z rok). Przy wyborze zignoruj wagę (to zależy od stylu życia), wzrost ustal sobie szerszy zakres +- 10/15 cm do/od Twojego wzrostu (najwyżej będzie niższe/wyższe i co z tego?). Jeśli będzie trudno a rodzice/dziadkowie mieli inne fenotypy niż Wy, też możecie takie rozważyć. Z dobrem grupy i czynnika krwi też można eksperymentować (ale to Wam w klinice powiedzą o ile się zgodzą i o ile macie odpowiednie grupy).
W Polsce, legalnie, możesz poznać jedynie grupę krwi i czynnik RH, narodowość, wiek, fenotyp , wzrost, wagę oraz informacje o tym czy dawczyni ma potwierdzoną płodność.
Jeśli mieszkasz i wykonujesz procedurę za granicą oraz wiesz, który to bank, to przy odrobinie szczęścia i po małej gimnastyce możesz zdobyć więcej informacji (np informacje o wykształceniu, zainteresowaniach, poronieniach, antykoncepcji, fenotypach rodziców i dziadków, historii chorób rodziny i dawczyni czy typie wykonanych badań genetycznych i ich wynikach).
Illuminati, dzięki za to. Włąsnie wysyłam kwestionariusz, poprawię go z szerszym zakresem. Ma to sens
Illuminati lubi tę wiadomość
44l
Immunologia nieznana.
2025 czekam na cud
Cara ja uważam, że przeszłaś tę drogę po coś i wierzę, że Ci się uda. Ja na Twoim miejscu do nowego rozdania ( jeśli będzie konieczne) podeszłabym z :
- młodą, niekomercyjną dawczynią
- zarodkami po PGT
- biopsja endometrium ( podobno lubi wracać)
- immunoglobulinami
W sprawach wyciszenia zastrzykiem o którym piszą dziewczyny nie pomogę ( chyba że to coś na zasadzie Zoladexu, który miałam jeszcze przy staraniach na swoich komórkach. Przeszłam wtedy menopauzę przez około 6 mc co z perspektywy czasu uważam za stratę czasu bo nie mam endometriozy).
Przesyłam uściski.
Cara lubi tę wiadomość
♀️♂️ obydwoje po 38
On-zdrowy
Ona: AMH(1.26-2.2023, 1.08-5.2023,O.26-1.2024)
Allo:28.3
Cross:35.9
CMT:9%
przeciwciała: -
V Leiden: -
Czynnik II (protrombiny):-
Czynnik VR2: -
MTHFR: układ heterozygotyczny
Zespół łamliwego chromosomu X: -
KirBxzdel2DL5,2DS1,2DS5,
Obydwoje HLA-C: C2C2
od 2023 3 próby na swoich komórkach, KRAKOVI- brak zarodków
DECYZJA KD (25l), INVICTA
6 kom, 4 blastocysty( 511,522,523), PGT: 3 ok
1 transfer: 11.2024 - beta 0
Atosiban na moją prośbę:
2 transfer: 03.2025- beta 0
Histeroskopia- stan zapalny endo(10 dni Metronidazol, Macmirror, Unidox)
3 tran: 06.2025, 8 t.c 💔
10 dni Metronidazol, Macmirror,Unidox
NOWA DAWCZYNI-25l
6 kom,4 blas(2x:511,2x:522)
Po PGT: 2ok(511 i 522)
Encorton,Accofil, Clexane,Nospa,Prolutex
15.10 transfer 511
15dpt:cb💔
12.01- 4transfer(Accofil, Encorton,Prolutex, Cyclogest,Estrofem, Immunoglobuliny, Prograf, NoSpa,Acard
ostatnia nadzieja ivig🍀
9.01-Flebogamma,
24dpt jest❤️
6.02 wlew Privigen -
Dzięki😘 Tak, ta menopauza to po zastrzykach jak Zoladex czy Diphereline. Będę o tym rozmawiać z lekarzem, bo chcę się dowiedzieć więcej, na jakiej zasadzie to ma na mnie zadziałać. Jeśli rzeczywiście będą za tym argumenty, to z bólem serca, ale wejdę w to.Angelles wrote:Cara ja uważam, że przeszłaś tę drogę po coś i wierzę, że Ci się uda. Ja na Twoim miejscu do nowego rozdania ( jeśli będzie konieczne) podeszłabym z :
- młodą, niekomercyjną dawczynią
- zarodkami po PGT
- biopsja endometrium ( podobno lubi wracać)
- immunoglobulinami
W sprawach wyciszenia zastrzykiem o którym piszą dziewczyny nie pomogę ( chyba że to coś na zasadzie Zoladexu, który miałam jeszcze przy staraniach na swoich komórkach. Przeszłam wtedy menopauzę przez około 6 mc co z perspektywy czasu uważam za stratę czasu bo nie mam endometriozy).
Przesyłam uściski.
A jak to nie pomoże, to jak piszesz- PGTa i immunoglobuliny. O ile starczy mi sił, o kasie już nawet nie piszę
Biopsję nie wiem czy bede powtarzać,bo ja nigdy nie mialam stanu zapalnego, zawsze cd138 na 0. Jedynie ta adenomioza... -
Nie do końca tak. Trzeba rozpocząć procedurę, czyli zostać zakwalifikowanym -podpisać papiery- przed 45 urodzinami. A wtedy transferować zarodki można do czasu zakończenia programu, czyli do 2028 r., nawet jak ma sie skończone 45 lat.Olamonola wrote:Nie , w programie do 45 urodzin. Jasię zakwalifikowałam w WCLN, ale jakoś nie dam wiary że dostanę jajeczko przed 45 urodzinami, mam je w maju.
Ja mialam taka sytuację, zostałam zakwalifikowana rzutem na taśmę 2 dni przed 45 urodzinami
Pierwszy transfer mialam po 3 miesiącach, a kolejne 2 zarodki transferowałam już w kolejnym roku. Za nic nie płaciłam.
Mery0211, Olamonola lubią tę wiadomość
-
Przy endo i adenomiozie sztuczna menopauza jest potrzebna, powyżej 40ki hormony też zaczynają inaczej pracować, więc uważam, że takie wycieszenie przydaje się. Hydroxy biorę ze względu na toczeń, kiedyś tylko w okolicy transferów, od dawna mam już ją na stałe i będę na niej pewnie wiele lat, ale ciągle słyszę, że to dobry lek i immunolodzy przepisują ją tak często, jak kiedyś encorton.Cara wrote:Glodia, dzięki za informacje! Kolejna z Was pisze o Diphereline, chyba w takim razie spróbuję...
A Hydroxy do transferu miałaś czy jakoś inaczej? Ja brałam prawie pół roku, ale juz odstawiłam jakis czas temu, do transferu nie miałam Hydroxy, zawsze Encorton plus teraz Prograf.
Najśmieszniejsze, że jak dotąd najdalej, bo do pustego jaja w 8 tyg , doszłam BEZ ŻADNYCH lekow immunologicznych 😅 wtedy tylko prog i estrofem. Myślę, że może gdybym wtedy miala włączony Accofil, to miałabym już ponad półroczne dziecko.
Accofil - na kir aa i autoagresywny organizm jest moim zdaniem najlepszy. Ja mam przepisywane duże dawki, za każdym razem morfologia leci mi na łeb i szyję, ale u mnie to chyba jedyny sposób, takie totalne osłabienie.
Encortonu od dawna nikt mi nie przepisywał, raczej wszyscy mówili o jego szkodliwości.
Cara lubi tę wiadomość