In vitro z komórką dawczyni
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam ale to kosztuje 2 x więcej bo niedziela. A jutro rano jak zrobię to już będzie normalna cena. Ja jestem już przekonana wiec poczekać mi do jutra nie robi różnicy…Cara wrote:Claudia, ja nadal coś tam widzę!✊️ Fakt, ze wczoraj były wyraźniejsze. Ale pamiętaj, ze to test z moczu, szklanka wody wiecej i wynik moze byc zafałszowany. Moze tez byc tak, ze wyłapałaś wczesną cb ja raz tak mialam, ze wyszedł cień w 6 dpt, a beta 9 dpt byla 1.
Nie masz możliwości zrobić dziś bety gdzieś w szpitalnym labie?I transfer - brak implantacji ❌
II transfer - puste jajo płodowe
III transfer - jest zarodek i 🤍 23/10/2024
5/11/2024 8+4 💔
IV transfer - blastocysta 4AAA 13.07.2026 - CB ❌ -
RozumiemClaudia Ferrari wrote:Mam ale to kosztuje 2 x więcej bo niedziela. A jutro rano jak zrobię to już będzie normalna cena. Ja jestem już przekonana wiec poczekać mi do jutra nie robi różnicy…
Ale kciukiw nie puszczam, bo Twój test nie jest negatywny, więc beta jakaś powinna wyjść 🤞
-
Cara wrote:Rozumiem
Ale kciukiw nie puszczam, bo Twój test nie jest negatywny, więc beta jakaś powinna wyjść 🤞
Też myślę że to biochemiczna. Myślę sobie czy pod tym kątem nie będzie lepiej zrobić dziś żeby wykryć jeszcze np. Resztki bety ? Czy jutro już może spaść tak że będzie 0 i wtedy się nie dowiem czy nie było implantacji czy to była cb?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca, 10:04
I transfer - brak implantacji ❌
5/11/2024 8+4 💔
Claudia Ferrari wrote:Też myślę że to biochemiczna. Myślę sobie czy pod tym kątem nie będzie lepiej zrobić dziś żeby wykryć jeszcze np. Resztki bety ? Czy jutro już może spaść tak że będzie 0 i wtedy się nie dowiem czy nie było implantacji czy to była cb?
Masz racje - lepiej zrobic jesli masz taką możliwośc. Nawet podwojny koszt jest niewielki wgledem mozliwosci diagnostycznych besli zlapiesz biolchemaOn (30l) Ok
Ona (29l) AMH 0.01 -
Ja po ostatnim swoim transferze dzięki beta wyłapałam ciążę biochemiczną bo na testach nawet nic nie było widać .Claudia Ferrari wrote:Też myślę że to biochemiczna. Myślę sobie czy pod tym kątem nie będzie lepiej zrobić dziś żeby wykryć jeszcze np. Resztki bety ? Czy jutro już może spaść tak że będzie 0 i wtedy się nie dowiem czy nie było implantacji czy to była cb?
Ona 36 AMH- 0,352☹️
On 41 słabe nasienie
2006 ciąża naturalna dziewczynka
2012 ciąża naturalna dziewczynka
2014 ,2018,2019 torbiel jajnika
Styczeń 2023 rozpoczęcie starań o trzecią 🤰
06.2024 I in vitro ,5 komórek ,3 zarodki które przestały się rozwijać w 3 dobie ☹️
07.2024 II in vitro ,2 komórki b.słabe ☹️
20.08.2024 In vitro z KD
09.09.2024 transfer 4.1.1 🥰 5.1.1 ❄️
8 dpt - 117
10 dpt- 316
22 dpt - pęcherzyk zarodkiem i ❤️
13t0d- pierwsze prenatalne , Zdrowy bobas 👶
13t5d - CRL 7.60 tętno 162
DZIEWCZYNKA 🥰
18t2d -14 cm szczęścia, tętno 158
21t1d- drugie prenatalne ,wszystko dobrze🥳 zdrowa córa
26t1d-1028 córeczki 🥰
28tc-1277 g szczęścia
30t1d-1438g
34t-2389g
37t5d -M 3090kg 49 cm
07.04.2026 Wracamy po rodzeństwo
5.1.1 - ciąża biochemiczna 😔
12.06.2026 - 5 komórek zapłodnionych z KD
transfer odwołany 0 zarodków 😔
Lipiec - mamy kolejną dawczynię -czekam na okres -
Dzisiaj w 6 dobie beta 6,53
czyli była implantacja ale CB…
A bardziej boję się wersji że pozamaciczna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca, 15:44
5/11/2024 8+4 💔
Przykro mi ,trzymaj się kochana 😔Claudia Ferrari wrote:Dzisiaj w 6 dobie beta 6,53
A bardziej boję się wersji że pozamaciczna.
Powtórzysz betę po 48 godzinach ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca, 19:57
Claudia Ferrari lubi tę wiadomość
Ona 36 AMH- 0,352☹️
On 41 słabe nasienie
2006 ciąża naturalna dziewczynka
2012 ciąża naturalna dziewczynka
2014 ,2018,2019 torbiel jajnika
Styczeń 2023 rozpoczęcie starań o trzecią 🤰
06.2024 I in vitro ,5 komórek ,3 zarodki które przestały się rozwijać w 3 dobie ☹️
07.2024 II in vitro ,2 komórki b.słabe ☹️
20.08.2024 In vitro z KD
09.09.2024 transfer 4.1.1 🥰 5.1.1 ❄️
8 dpt - 117
10 dpt- 316
22 dpt - pęcherzyk zarodkiem i ❤️
13t0d- pierwsze prenatalne , Zdrowy bobas 👶
13t5d - CRL 7.60 tętno 162
DZIEWCZYNKA 🥰
18t2d -14 cm szczęścia, tętno 158
21t1d- drugie prenatalne ,wszystko dobrze🥳 zdrowa córa
26t1d-1028 córeczki 🥰
28tc-1277 g szczęścia
30t1d-1438g
34t-2389g
37t5d -M 3090kg 49 cm
07.04.2026 Wracamy po rodzeństwo
5.1.1 - ciąża biochemiczna 😔
12.06.2026 - 5 komórek zapłodnionych z KD
transfer odwołany 0 zarodków 😔
Lipiec - mamy kolejną dawczynię -czekam na okres -
Martuśka87 wrote:Przykro mi ,trzymaj się kochana 😔
Powtórzysz betę po 48 godzinach ?
Tak, żeby wiedzieć czy bardziejbwygalda jak cb czy pozamaciczna..I transfer - brak implantacji ❌
5/11/2024 8+4 💔
Claudia, nie powiem Ci nic odkrywczego- sprawdź w tym samym labie za 48 h. Albo beta dopiero startuje, albo niestety biochem. Nie jest to wysoka beta, ale to forum różne historie widziało 🤞Claudia Ferrari wrote:Dzisiaj w 6 dobie beta 6,53
A bardziej boję się wersji że pozamaciczna.
U mnie beta 8 w 6 dpt jeszcze chwilę rosła, bo testy ciemnialy, ale skończyło się cb:( -
Cara wrote:Claudia, a czy Ty w ogóle immunologię ruszałaś? Nie masz czasem KIRuAA? Jaki HLA-C ma partner?Bo trochę mamy podobne historie niepowodzeń...
Tak, immunologię miałam robioną. Mam KIR AA, a mąż HLA-C1/C2. Było to analizowane, ale lekarze nie uznali tego za jednoznaczną przyczynę naszych niepowodzeń.ze to nie jest jakaś zła kombinacja która wymaga wdrożenia leczenia.
. Mąż wszystkie badania jakie miał wychodzą mu też bez zarzutu włącznie z rozszerzonym badaniem nasienia. Naprawdę miałam już robione wszystko prócz receptywnosci Endo ale słyszałam sceptycznie ginekolodzy od niepłodności do tego podchodzą. A jaka Twoja przyczyna niepowodzeń? Ile miałaś transferów?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca, 21:15
5/11/2024 8+4 💔
Kochana, to masz ten sam miks co my - ja KIR AA a mąż c1c2. U nas to główna przyczyna niepowodzen. Ja mialam juz 12 transferów, na swoich komórkach i na komórkach od dwóch różnych dawczyn. Najdalej doszłam do pustego jaja, 1x cb z bardzo pięknej wysokiej bety, 4xnbeta ledwo ruszała, reszta beta 0.Claudia Ferrari wrote:Tak, immunologię miałam robioną. Mam KIR AA, a mąż HLA-C1/C2. Było to analizowane, ale lekarze nie uznali tego za jednoznaczną przyczynę naszych niepowodzeń.ze to nie jest jakaś zła kombinacja która wymaga wdrożenia leczenia.
. Mąż wszystkie badania jakie miał wychodzą mu też bez zarzutu włącznie z rozszerzonym badaniem nasienia. Naprawdę miałam już robione wszystko prócz receptywnosci Endo ale słyszałam sceptycznie ginekolodzy od niepłodności do tego podchodzą. A jaka Twoja przyczyna niepowodzeń? Ile miałaś transferów?
W Czechach wprost mi powiedzieli, że mamy obniżone szanse na ciążę z moim KIRAA i nasieniem męża, jeśli dawczyni też bedzie c1c2 albo c2c2. To samo potwierdził immunolog.
Accofil mialam do 5 transferów, niestety nie pomogł. Lekiem ostatniej szansy jest IVIG, ale mega drogi.
W Czechach zaczęli dobierać dawczynie pod względem HLA-C, mamy teraz wybrana dawczynię c1c1. Ale to nadal nie gwarantuje powodzenia, bo zarodki nadal mogą być c1c2 po mężu. Dlatego Czechy rekomendują AZ od dawców c1c1, z tym mamy mieć wyższe szanse. Nie wiemy co robić, nie myśleliśmy wcześniej o AZ, dla mnie KD byla już trudną decyzją
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca, 21:31
-
Cara wrote:Kochana, to masz ten sam miks co my - ja KIR AA a mąż c1c2. U nas to główna przyczyna niepowodzen. Ja mialam juz 12 transferów, na swoich komórkach i na komórkach od dwóch różnych dawczyn. Najdalej doszłam do pustego jaja, 1x cb z bardzo pięknej wysokiej bety, 4xnbeta ledwo ruszała, reszta beta 0.
W Czechach wprost mi powiedzieli, że mamy obniżone szanse na ciążę z moim KIRAA i nasieniem męża, jeśli dawczyni też bedzie c1c2 albo c2c2. To samo potwierdził immunolog.
Accofil mialam do 5 transferów, niestety nie pomogł. Lekiem ostatniej szansy jest IVIG, ale mega drogi.
W Czechach zaczęli dobierać dawczynie pod względem HLA-C, mamy teraz wybrana dawczynię c1c1. Ale to nadal nie gwarantuje powodzenia, bo zarodki nadal mogą być c1c2 po mężu. Dlatego Czechy rekomendują AZ od dawców c1c1, z tym mamy mieć wyższe szanse. Nie wiemy co robić, nie myśleliśmy wcześniej o AZ, dla mnie KD byla już trudną decyzją
Wow! To widzisz co kliniki to inne podejście ;/ chociaż sama mówisz że wlewy nie pomogły i że też nie stwierdziłaś że dawczyni z c1c1 pomoże. Większość ginekologów bardzo sceptycznie podchodzi do immunologii. Ja najdalej jak zaszłam to 9 tydzień ciąży i serduszko .I transfer - brak implantacji ❌
5/11/2024 8+4 💔
To znalazłam w necie :
1. Taka kombinacja nie oznacza, że ciąża jest niemożliwa.
Mnóstwo kobiet z KIR AA i partnerem C1/C2 rodzi zdrowe dzieci bez żadnego leczenia.
2. To nie jest uznana, pewna przyczyna niepowodzeń IVF.
Dane naukowe są niejednoznaczne. Są ośrodki (szczególnie w Czechach i Grecji), które bardzo zwracają uwagę na KIR/HLA-C, ale wiele renomowanych klinik w Europie i USA nie wykorzystuje tego rutynowo przy kwalifikacji do leczenia, ponieważ brakuje mocnych dowodów, że zmiana postępowania poprawia wyniki.
3. Dobór dawczyni C1/C1 ma biologiczne uzasadnienie.
Jeśli dawczyni jest C1/C1, zarodek może być:
* C1/C1 (jeśli od męża odziedziczy C1),
* albo C1/C2 (jeśli odziedziczy C2 od męża).
Czyli zmniejszasz prawdopodobieństwo ekspozycji na większą ilość C2, ale nie eliminujesz go całkowicie.
4. Adopcja zarodka od dawców C1/C1 rzeczywiście daje największą szansę, że zarodek będzie C1/C1, ale to już ogromna decyzja życiowa, a nie standardowe leczenie immunologiczne.I transfer - brak implantacji ❌
5/11/2024 8+4 💔
Wiesz ,ja do 6 transferów tez trzymałam sie od immunologii z daleka, bo przecież ESHRE tego nie uznaje. Ale jak 7 transfer, pierwszy z KD, z pięknym zarodkiem skończył sie pustym jajem, mimo dobrych bet, to stwierdziłam, ze coś jest nie tak. Byłam przebadaną praktycznie pod każdym kątem, oprocz immuno. No i tu wyszły kwiatki.
Wszystkie inne tematy mam zaopiekowane, transfery na wyciszeniu Diohereline, a mimo to bez sukcesu. Więc nie mam pomysłu, co innego mogłoby byc nie tak oprócz tego nieszczesnego KIRu i c1c2 męża. I tak, mnóstwo kobiet z taką kombinacją zachodzi w ciążę (choć zazwyczaj z mocną obstawą lekową), ale sa też takie, które nie zajdą, szczególnie jak dawczyni ma c2c2. Po prostu z taką kombinacja z góry są obniżone szanse 🤷♂️ -
SierpniowaJodła wrote:U mnie tez biolchem. Wszelkie cienie zniknely - biel wizira

A nie mialas dzis robic bety? Przytulam mocno. Ale To już lepiej Biochem niż pozamaciczna której się tak boję…. Ja już dziś nie testuję tylko czekam na jutrzejszą betę w nadziei że spadnie….Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca, 08:09
5/11/2024 8+4 💔
Claudia Ferrari wrote:A nie mialas dzis robic bety? Przytulam mocno. Ale To już lepiej Biochem niż pozamaciczna której się tak boję…. Ja już dziś nie testuję tylko czekam na jutrzejszą betę w nadziei że spadnie….
No zrobiłam - o 6. Ale mieszkam na głębokiej wsi więc wyniki będą pewnie koło 14. Nie mamy szybszych labow.
Zresztą jakby cokolwiek wzrosło to test byłby mocniejszy lub taki sam a nie biały. Chociaż nie miałam już faveli więc zrobiłam pinka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca, 08:28
Claudia Ferrari lubi tę wiadomość
On (30l) Ok
Ona (29l) AMH 0.01 -
SierpniowaJodła wrote:No zrobiłam - o 6. Ale mieszkam na głębokiej wsi więc wyniki będą pewnie koło 14. Nie mamy szybszych labow.
Zresztą jakby cokolwiek wzrosło to test byłby mocniejszy lub taki sam a nie biały. Chociaż nie miałam już faveli więc zrobiłam pinka.
Wynik 10,7.
Było tak bliskoOn (30l) Ok
Ona (29l) AMH 0.01