IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyniezapominajka2017 wrote:Ja tez mysle, ze te wszystkie zastrzyki i leki temu towarzyszace sa bardziej szkodliwe, nie mowiac o narkozach.
Natomiast ja przeszlam 3 procedury w ciagu pol roku (od lutego do lipca mialam 3 punkcje) i u mnie pierwsza byla najgorsza, a ostatnia najlepsza, wiec to chyba nie ma reguly, zalezy bardziej jaki sie trafi cykl.Dana721 lubi tę wiadomość
-
Bea tez mialam torbiele postymulacyjne, 3 duze. Lekarz sie w ogole nimi nie przejal, zeszly od tabletek visanne przez 12 dni.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 16:47
Bea77 lubi tę wiadomość
Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI 2.06.2017 crio 26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI 26.09.2017 crio [*] 8tc 14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSI brak mrozakow
22.03.2019 IMSI 13.07.2019 -
Maxinka wrote:A po trzech procedurach ciąża naturalna trwająca 7 tyg. Co mnie psychicznie dobiło. Regeneruję się do dziś tylko jestem już lekko stara,więc nie mam dużo czasu na odpoczynek
A tak z ciekawości, ile masz, że taka stara jesteś?
Maxinka, Dana721 lubią tę wiadomość
Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S -
No widzicie. Co osoba to przypadek. Ja nie rozpatruje tego w kwestiach straty czasu i pieniedzy tylko plyne z nurtem. A kolejne procedury znosze jak w przyslowiu "Goi sie jak na psie" Taki typ. A moze cala ta suplementacja rzucila mi sie na glowe.
Mam plan a i b i c..a plan z to po prostu zycie w dwojke. Pogodzilam sie.
Bea77, Maxinka, Dana721 lubią tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
Jeszcze rok temu,przed diagnozą POF czułam się na mniej niż 30 a teraz to pewnie kwestia psychiki,by ogarnąć rzeczywistość
Jak widzę reklamy w telewizji jakiś specyfików na menopauzę,to się zastanawiam,kiedy będę ich potrzebować a panie,które je reklamują wygladaja na wiek,w którym menopauza przychodzi...czuje czasem,jakby ktoś mi zabrał 15 lat życia. Chyba tylko dziecko może mnie oderwać od tych dołujących myśliDana721 lubi tę wiadomość
POF
morfologia 1-5% , słaba chromatyna -
W sierpniu już miałam kupować jakiś suplement na menopauzę, bo uderzenia gorąca były mega męczące! Ale chyba akupunktura i suple pro-płodnościowe pomogły i te objawy odeszły.
Abstrahując też od kwestii ciążowych, nie chciałabym dostać osteoporozy w wieku lat 40-tu i jak wiem, że na dziecko mamy jakieś opcje, choćby KD, to boję się tych chorób, które grożą przy menopauzieDana721 lubi tę wiadomość
Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S -
nick nieaktualnyniezapominajka2017 wrote:Bea tez mialam torbiele postymulacyjne, 3 duze. Lekarz sie w ogole nimi nie przejal, zeszly od tabletek visanne przez 12 dni.
-
nick nieaktualnyMagdala wrote:No widzicie. Co osoba to przypadek. Ja nie rozpatruje tego w kwestiach straty czasu i pieniedzy tylko plyne z nurtem. A kolejne procedury znosze jak w przyslowiu "Goi sie jak na psie" Taki typ. A moze cala ta suplementacja rzucila mi sie na glowe.
Mam plan a i b i c..a plan z to po prostu zycie w dwojke. Pogodzilam sie.
Bo każdy ma inną konstrukcję psychiczną, inny stopień pragnienia dziecka, inną determinację lub umiejętność przystosowania się do zaistniałej sytuacji, etc etc.Maxinka, Dana721, Magdala lubią tę wiadomość
-
Lil_m wrote:W sierpniu już miałam kupować jakiś suplement na menopauzę, bo uderzenia gorąca były mega męczące! Ale chyba akupunktura i suple pro-płodnościowe pomogły i te objawy odeszły.
Abstrahując też od kwestii ciążowych, nie chciałabym dostać osteoporozy w wieku lat 40-tu i jak wiem, że na dziecko mamy jakieś opcje, choćby KD, to boję się tych chorób, które grożą przy menopauzie
U mnie na razie bez objawów,pytanie kiedy przyjdą. Nie wiem co z HTZ,kolejny temat do zgłębienia. A o zdrowie trzeba zadbać,być w formie dla naszych dzieci
Takie zmiany hormonalne w naszym wieku to poważna sprawa,też się bojęDana721 lubi tę wiadomość
POF
nick nieaktualny
-
Witajcie! Ja również mam niskie AMH , nawet bardzo niskie jak na mój wiek. Dobiły mnie 2 stymulacje. Będę podchodziła do 3 ale w innej klinice i tym razem w Polsce (poprzednie robiłam w Norwegii)
Długi protokół IVF/ICSI:
- 2 dc poprzedzającego - antykoncepcja
- 16 (z antykami) lub 21 dc (bez antyków) poprzedzającego - wyciszanie
(Dipherelina lub Decapeptyl Depot - jeden zastrzyk 3,75mg lub 0,1mg codziennie
lub co 2 dzień) w celu zablokowania wydzielania gonadotropin przez przysadkę
- ok. 2-3 dc - stymulacja gonadotropinami (Menopur/Merional = mieszanina FSH i
LH lub Gonal/Puregon/Fostimon - samo FSH) - codzienny zastrzyk o tej samej
porze, z 2-6 ampułek leku domięśniowo lub podskórnie. Stymulacja trwa 8-14 dni
Protokół krótki z użyciem agonisty - dość podobny do długiego, a różni się tym,
że nie ma fazy wyciszania w poprzedzającym cyklu i od 1dc podaje się agonistę
GnRH (hamowanie LH) – Decapeptyl/Diphereline, a potem od 3-4dc dołącza się
gonadotropiny (Menopur, Gonal itd.) i tak do uzyskania dojrzałych pęcherzyków
(czyli wtedy gdy ich średnica przekroczy 18mm, a poziom E2-300 pg/ml na jeden
pęcherzyk).
Protokół krótki z użyciem antagonisty – jest zupełnie różny od pozostałych. Od
2dc podaje się gonadotropiny, a gdy średnica pęcherzyków przekroczy 14mm, a
poziom E2-300 pg/ml na jeden pęcherzyk, podaje się antagonistę GnRH Cetrotide
pozwoliłam sobie skopiować informacje z innego forum żeby się nie rozpisywać za bardzo
Dana721, Bea77 lubią tę wiadomość
-
Bea dlugi jest jak wyciszasz jajniki w cyklu poprzedzajacym stymulacje, mozna to zrobic biorac tabletki anty albo np. zastrzyk na wyciszenie, tak bylo u mnie, jednorazowy zastrzyk w 21dc, a od 1dc stymulacja.
A krotki to bez wyciszania, po prostu startujesz w 1-2-3 dc ze stymulacja.
Dana721, Bea77 lubią tę wiadomość
Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI 2.06.2017 crio 26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI 26.09.2017 crio [*] 8tc 14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSI brak mrozakow
22.03.2019 IMSI 13.07.2019 -
Ja miałam tylko krótkie protokoły z antagonistą. Choć w pewnym sensie przygotowanie do nich miało cechy wspólne z długim,o czym za chwile.
W długim protokole cykl wcześniej podawane są leki,które tak najogólniej mówiąc mają na celu wyhamowanie czynności przysadki w wydzielaniu FSH i LH.
Poziom FSH,LH spada co daje dobre podłoże do rozpoczęcia stymulacji w nowym cyklu. Leki te zadziałają na osi podwzgórze-przysadka.
Podobnie zadziała tzw.primming estrogenowy,tym razem na osi przysadka-jajnik.Wzrost stężenia estrogenów zadziała na przysadkę hamująco pod względem wydzielania FSH,a wzrost stężenia testosteronu hamująco na LH.
Przyjmowanie np.DHEA tak zadziała,bo z przemian DHEA powstanie m in. testosteron i estradiol.I u mnie tak było.Stosowana jest też antykoncepcja w tym celu.
Nie wiem,czy jasno to wszystko brzmiWiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 20:50
Bea77 lubi tę wiadomość
POF
nick nieaktualny
-
Magdala wrote:
Osobiscie nie mam planu badac zarodkow, bo gleboko wierze, ze jak juz dostane takiego, ktory sie zakopie, to bedzie to maly Rambo zdolny podbic i swiat i siebie. To moja opinia z calym szacunkiem to Waszych.
Co do badań przedimplantacyjnych i wczesnego rozwoju zarodków medycyna jeszcze raczej nie wie wszystkiego. Ja sporo nad tym wszystkim myślałam i szukałam informacji.
Zarodek we wczesnej fazie rozwoju ma pewną zdolność do naprawy błędów w materiale genetycznym. Gorzej jak błędy dotyczą ilości chromosomów,z tym sobie raczej nie poradzi.Ale drobne błędy w dna,czemu nie.
Sa też tzw.zarodki-mozaiki,które posiadają dwie linie komórkowe,czyli komórki prawidłowe i komórki z błędami w genomie. Niektórzy sugerują,że te wadliwe komórki mogą się znaleźć w tej części blastocysty,z której powstanie łożysko (stamtąd pobierane są komórki do badania przedimplat.)Zarodek jakby pozbywa się ich i dalej dziecko może się rozwijać tylko z tych dobrych komórek. To wszystko takie hipotezy. Nie ma transferów z takich zarodków,więc nie wiadomo co by było gdyby...A czy dziecko,które rodzi się zupełnie zdrowe,było idealnym zarodkiem ? Kto to wie na pewno.Dana721, kayama, islanegra lubią tę wiadomość
POF
Bea77 wrote:Dziewczyny, mam pytanie z rodzaju podstawowych. Czym się różni protokół długi od krótkiego? Myślałam, że to rozumiem, ale teraz nie jestem pewna.
W dlugim wylacza sie przysadke.
Antyki mozna brac i w dlugim i w krotkim.Bea77 lubi tę wiadomość
Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo. -
nick nieaktualnyMagdala wrote:W dlugim wylacza sie przysadke.
Antyki mozna brac i w dlugim i w krotkim.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2018, 22:12