Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Chcę być mamą Autorytet
    Postów: 824 1105

    Wysłany: 2 listopada 2019, 16:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KalinaP wrote:
    Pytanie co to za problemy z TSH, nadczynność, niedoczynność. Fakt, np przy hashimoto nalezy unikać tzw warzyw psiankowatych i zalecana jest dieta foodmap. Ale dietetyk dietetykowi nie rowny, ja kilku spotkalam i niektorzy byli bardzo obeznani i pomocni, niektórzy mieli wiedzę jak z gazetki ściennej, więc niestety, tak jak u nas na forum, czasami więcej dowiesz się od kolezanek z netu niż od lekarza.


    http://wyborcza.pl/TylkoZdrowie/1,137474,20718731,dieta-w-chorobach-tarczycy.html
    To przykładowy artykuł, którym się kierowalam.
    Sama mam podwyższone tsh i dlatego tym się zaczęłam interesować.
    Ale masz rację- ja się więcej dowiedziałam na tym forum niż u lekarza. W pierwszej procedurze nawet nikt mi nie powiedział [bo tutaj tego nie stosują] żeby po transferze brać no spe na skurcze. Ja miałam ogromne skurcze A myślałam że tak musi być i sama bałam się wziąć tabletki. Człowiek mądry po szkodzie i jestem bardzo wdzięczna Wam moje drogie za dzielenie się wiedzą 😘

    Ari, KalinaP, polly8725 lubią tę wiadomość

    [link=https://www.suwaczki.com/]oar8s65g3pfujggo.png[/link]

    Przestań bać się tego, co może pójść źle.
    Skup się na tym, co może pójść dobrze.


    Amh 0.42 -2019
    Amh 0.84- 2018
    Jeden drozny jajowod
    06.2018 ivf 2/5 😕😕
    12.2018 ciąża- 7 tyg.- poronienie
    06.2019 icsi- 0 zaplodnionych

    Od 07.2019 - Novum
    Tsh 1.8, podwyższona prolaktyna, torbiele
    Od 12.2019- antykoncepcja
    02.2020-punkcja torbieli 😟
    04.2020
    31dc- beta hCG 251
    33 dc.-635
    04.05. 6+1 ❤💍
    Bądź silny maluszku 🙏 walcz...
    20.07-185gram 💗
    23tc- 448 g
    26tc-710g
    30tc-1240g
    33tc-1500g
    35tc- 2240g
  • Maggi Autorytet
    Postów: 3247 4668

    Wysłany: 2 listopada 2019, 18:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Mozecie się ze mnie śmiać,ale ja w tym termomiksie nie umiem gotować 😁Wole swojego robota bosh mum ,garnek na parę.W termomiksie nic z moich przepisów i inspiracji mi nie wychodzi .
    Też mam bosha mum i jest cudowny😘

    Ari lubi tę wiadomość

    Wiek 40 lat, MTHFR 677C-T ukł. hetero, PAI-1 4G ukł. homo
    Niedrożny prawy jajowód
    Początek starań z pomocą 11.2017, AMH 2.17
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    08.2018 krótki protokół lCSI 1 zarodek 3-dniowy 8A, beta <1 😢
    10.2018 krótki protokół lCSI 4BB i 3BB, beta <1 😢
    02.2019 długi protokół - 2 oocyty ❄️
    03.2019 start aku, supli itp.
    03.2019 AMH 1.16
    04.2019 krótki protokół - 2 oocyty, ICSI 4 oocytów - 4 CC,
    06.2019 transfer 4CC, beta <1😢
    07.2019 kwalifikacja do AZ
    07.2019 naturalny cud, beta 156 😍, 48h po beta 93,5, dzień później beta 66,7- ciąża biochemiczna 😢
    06.2020 AZ 4BB, 8 dpt. beta 40,1; 10 dpt. beta 51,3; 12 dpt. beta 94,3; 14 dpt. beta 246; 16 dpt. beta 596, 19 dpt jest pęcherzyk, 27 dpt puste jajo 💔
    09.2020 AZ 6AA, 8dpt. beta 165, 10 dpt. beta 382, 12 dpt. beta 660, 14 dpt. beta 1279, 27 dpt. ❤️...🙏🙏🙏
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Maggi Autorytet
    Postów: 3247 4668

    Wysłany: 2 listopada 2019, 18:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała a powiedz mi jakie dostałaś zalecenia po transferze, leki itp?

    Wiek 40 lat, MTHFR 677C-T ukł. hetero, PAI-1 4G ukł. homo
    Niedrożny prawy jajowód
    Początek starań z pomocą 11.2017, AMH 2.17
    3 cykle z clo 😢
    07.2018 AMH 2.32
    08.2018 krótki protokół lCSI 1 zarodek 3-dniowy 8A, beta <1 😢
    10.2018 krótki protokół lCSI 4BB i 3BB, beta <1 😢
    02.2019 długi protokół - 2 oocyty ❄️
    03.2019 start aku, supli itp.
    03.2019 AMH 1.16
    04.2019 krótki protokół - 2 oocyty, ICSI 4 oocytów - 4 CC,
    06.2019 transfer 4CC, beta <1😢
    07.2019 kwalifikacja do AZ
    07.2019 naturalny cud, beta 156 😍, 48h po beta 93,5, dzień później beta 66,7- ciąża biochemiczna 😢
    06.2020 AZ 4BB, 8 dpt. beta 40,1; 10 dpt. beta 51,3; 12 dpt. beta 94,3; 14 dpt. beta 246; 16 dpt. beta 596, 19 dpt jest pęcherzyk, 27 dpt puste jajo 💔
    09.2020 AZ 6AA, 8dpt. beta 165, 10 dpt. beta 382, 12 dpt. beta 660, 14 dpt. beta 1279, 27 dpt. ❤️...🙏🙏🙏
    9ewnflw1wegxal6g.png
  • Mała86 Autorytet
    Postów: 2020 2935

    Wysłany: 2 listopada 2019, 18:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggi wrote:
    Mała a powiedz mi jakie dostałaś zalecenia po transferze, leki itp?

    No nie za wiele, nie przeciążać się ale dużo ruszać , chodzić do pracy ale nie dźwigać , nie jesc surowych ryb i owoców morza i nie pic kawy . Nie przegrzewać brzucha, nie kłaść nic ciepłego .

    Z tabletek to odstawić wszystko i brać tylko pregna plan , jak coś boli to paracetamol 1g co 8h.
    No i dopochwowa 3 razy dziennie progesteron ja dostałam Ultrogestan.

    No i tyle nic specjalnego
    Relaksować się i mam test z krwi zrobić 11 listopada

    Maggi, Ari lubią tę wiadomość

    Laparotomia rak jajnika 2014
    chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
    IVF 02.2019 dwa pęcherzyki, brak transferu :(
    MTHFR układ homoz. 677C-T
    IVF 11.2019 8 pęcherzyków , 2 jajeczka, 1 zapłodnione , transfer 3-dnio., 10 -komór. :(
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 2 listopada 2019, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggi wrote:
    Też mam bosha mum i jest cudowny😘
    Rowniez go uwielbiam.😘

    Maggi lubi tę wiadomość

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 2 listopada 2019, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    No nie za wiele, nie przeciążać się ale dużo ruszać , chodzić do pracy ale nie dźwigać , nie jesc surowych ryb i owoców morza i nie pic kawy . Nie przegrzewać brzucha, nie kłaść nic ciepłego .

    Z tabletek to odstawić wszystko i brać tylko pregna plan , jak coś boli to paracetamol 1g co 8h.
    No i dopochwowa 3 razy dziennie progesteron ja dostałam Ultrogestan.

    No i tyle nic specjalnego
    Relaksować się i mam test z krwi zrobić 11 listopada
    🤣No nie wierze,tam też paracetamol.

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Mała86 Autorytet
    Postów: 2020 2935

    Wysłany: 2 listopada 2019, 20:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    🤣No nie wierze,tam też paracetamol.

    No mówię ci nie ma sensu chodzić do lekarza bo i tak dostaniesz paracetamol 😂

    Ari, Maggi, MonikA_89! lubią tę wiadomość

    Laparotomia rak jajnika 2014
    chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
    IVF 02.2019 dwa pęcherzyki, brak transferu :(
    MTHFR układ homoz. 677C-T
    IVF 11.2019 8 pęcherzyków , 2 jajeczka, 1 zapłodnione , transfer 3-dnio., 10 -komór. :(
  • Mała86 Autorytet
    Postów: 2020 2935

    Wysłany: 2 listopada 2019, 20:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MAGI 123 mojej siostrze na mdłości polatali tez lody, tak mi się przypomniało

    Laparotomia rak jajnika 2014
    chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
    IVF 02.2019 dwa pęcherzyki, brak transferu :(
    MTHFR układ homoz. 677C-T
    IVF 11.2019 8 pęcherzyków , 2 jajeczka, 1 zapłodnione , transfer 3-dnio., 10 -komór. :(
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 2 listopada 2019, 21:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam smalec z fasoli ze strony Jadłonomii.Zrobilam i boje się,ze do jutra nie przetrwa🥰

    Esperanza Mia, Mała86, Liolia, Maggi lubią tę wiadomość

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5265 3729

    Wysłany: 2 listopada 2019, 21:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Polecam smalec z fasoli ze strony Jadłonomii.Zrobilam i boje się,ze do jutra nie przetrwa🥰
    Właśnie coś muszę na jutro do chlebka zrobić. Muszę poszperać i znaleźć ten przepis.

    Ari lubi tę wiadomość

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 36+4 -- 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • Mała86 Autorytet
    Postów: 2020 2935

    Wysłany: 2 listopada 2019, 21:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Polecam smalec z fasoli ze strony Jadłonomii.Zrobilam i boje się,ze do jutra nie przetrwa🥰

    Mniam brzmi pysznie tez zrobię
    A który robiłaś z kasza gryczana czy jabłkiem ?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2019, 21:47

    Laparotomia rak jajnika 2014
    chemioterapia 2014
    AMH 2015 0,05
    AMH 2018 0,3
    IVF 02.2019 dwa pęcherzyki, brak transferu :(
    MTHFR układ homoz. 677C-T
    IVF 11.2019 8 pęcherzyków , 2 jajeczka, 1 zapłodnione , transfer 3-dnio., 10 -komór. :(
  • Monalisar Autorytet
    Postów: 1270 2226

    Wysłany: 2 listopada 2019, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ari wrote:
    Mozecie się ze mnie śmiać,ale ja w tym termomiksie nie umiem gotować 😁Wole swojego robota bosh mum ,garnek na parę.W termomiksie nic z moich przepisów i inspiracji mi nie wychodzi .
    Mogę Ci podesłać kilka naprawdę sprawdzonych przepisów na TM 😊

    Ari lubi tę wiadomość

    atdchdgexzsa3c7x.png

    AMH 1,11-grudzien 2018
    AMH 0,67-pazdziernik 2019
    Mutacja MTHFR heterozygota
    04.2019 ciąża naturalna-poronienie 7 tc.
    10.2019 ciąża naturalna
    21.11.2019 bije serduszko ♥️
    04.07.2020 Pola jest już z Nami 3480 g 52 cm
  • MEGI 123 Autorytet
    Postów: 424 605

    Wysłany: 2 listopada 2019, 22:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    MAGI 123 mojej siostrze na mdłości polatali tez lody, tak mi się przypomniało
    Dziękuję :)

  • Monalisar Autorytet
    Postów: 1270 2226

    Wysłany: 2 listopada 2019, 22:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadzieja90 wrote:
    Ha ha ja tez dlatego pytam
    Nadzieja wyślę Ci przepisy jutro.

    Nadzieja90 lubi tę wiadomość

    atdchdgexzsa3c7x.png

    AMH 1,11-grudzien 2018
    AMH 0,67-pazdziernik 2019
    Mutacja MTHFR heterozygota
    04.2019 ciąża naturalna-poronienie 7 tc.
    10.2019 ciąża naturalna
    21.11.2019 bije serduszko ♥️
    04.07.2020 Pola jest już z Nami 3480 g 52 cm
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 2 listopada 2019, 22:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała86 wrote:
    Mniam brzmi pysznie tez zrobię
    A który robiłaś z kasza gryczana czy jabłkiem ?
    Z jabłkiem.

    Mała86 lubi tę wiadomość

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Ari Autorytet
    Postów: 6143 4946

    Wysłany: 2 listopada 2019, 22:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisar wrote:
    Mogę Ci podesłać kilka naprawdę sprawdzonych przepisów na TM 😊
    To poprosze😘

    "Gdy staje się oczywiste, że nie mogę osiągnąć celu, nie porzucam go, zmieniam jedynie sposób działania." 07.17r. IUI :( 08.17r. IUI :( 09.17r. IUI :( 10.17r. IUI :( 11.17r. hbIMSI 7 oocytow, 4 zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow :( 03.18r. ICSI 2 oocytow, 2 zaplodbione, transfer 2, 10tydz.lyzeczkowanie :( 07.18r. IMSI 5 oocytow, 4zaplodnione, transfer 2, 0 mrozakow, za niska beta :( 01.19r. IMSI 1 oocyt , 0 zaplodnionych :( 07.19r. IMSI cykl naturalny modyfikowany 3 oocyty,3 zaplodnione, transfer 2,0 mrozakow. 11dp. beta 10,60; 13dp. beta 17,90; 16dp. beta 11,50👎
  • Esperanza Mia Autorytet
    Postów: 5265 3729

    Wysłany: 2 listopada 2019, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisar wrote:
    Mogę Ci podesłać kilka naprawdę sprawdzonych przepisów na TM 😊
    Ja mam tego robota z Lidla. Niektóre przepisy super wychodzą. Muszę żniw upiec chlebek bo pyszny wyszedłem ostatnio robiłam.pierogi z mąki pełnoziarnistej.

    Ari, Maggi lubią tę wiadomość

    1usaqtkf1ub9vxv3.png
    "Cokolwiek zasiejesz, po jakimś czasie zbierzesz ! Twoje myśli to ziarno i od nich będą zależeć żniwa ".
    02.01.2020 *IVF *ICSI MACS
    15.01.2020 punkcja ❄❄ ❄
    15.02.2020 transfer 3AA zostały ❄❄
    6 dpt 49,5
    9 dpt 181,5
    11 dpt 286
    13 dpt 446
    16 dpt 1446
    19 dpt 3893
    26 dpt ❤️ 12.03.2020
    18.06.2020 20+3 połówkowe- waga 385 g szczęścia 💕 będzie długo wyczekiwany synek 💕
    19.06.2020 pierwsze ruchy synka 💗
    21.07.2020 25+1 waga 776 g
    21.08.2020 29+5 połówkowe 3 trymestru waga 1502g
    09.09.2020 waga 1944g
    34+2 waga 2200, 35+2 waga 2600
    09.10.2020 36+4 -- 54 cm, 2620g godz 23.21 szczęścia
    01.2020 AMH 2,90, 08.2019 AMH 1,89
    04.2919 AMH 1,00, 07.2017 AMH 2,66
    2018 HSG ok, 2018 histero ok,
    IO, MTHFR A1298C,
    21.02.2020 NK 15%, 09.2019 NK 25% KIR BX brak 2DS1 2DS5 3DS1
    On: HBA 48% morfologia 0-5% DFI 14% HLA-C : C1 i C2
    Początek starań 05.2016
  • Niezwykła Autorytet
    Postów: 776 396

    Wysłany: 2 listopada 2019, 23:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka łaski wybaczcie za głupie pytanie ale nie daje mi ono spokoju,🤣 czy ja powinnam cierpliwie czekać na ten zastrzyk na pęknięcie i potem się z mezem kochać czy lepiej już próbować.. Jest możliwość że pęknie po tych 4dniach z 11mm? Bo już sama nie wiem co myśleć

    ***musi być dobrze.*
    __________
  • Nadzieja90 Autorytet
    Postów: 1479 831

    Wysłany: 3 listopada 2019, 01:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monalisar wrote:
    Nadzieja wyślę Ci przepisy jutro.
    Bede wdzieczna 😘

  • sisi Autorytet
    Postów: 4082 3833

    Wysłany: 3 listopada 2019, 09:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała, jak dzisiejszy test? 😊

    Maggi, Ari lubią tę wiadomość

    m3sxyx8dqmb310pu.png
    20/07/2017 Helenka 3620 i 58cm
    19/11/2019 Majeczka 3560 i 55cm
‹‹ 1330 1331 1332 1333 1334 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego