IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
Bea77_2 wrote:Ja identycznie. 4 zarodki z pierwszej stymulacji. 1 z drugiej i 1 z trzeciej. Wszystkie sześć nieprawidłowych.Wiek - rocznik 1977
2015-2016 Inseminacja 5 zabiegów bez rezultatu
2017 Invicta Invitro po podwojnej stymulacji 5 zarodków nieprawidłowych po pgd
2018 sierpień - przygotowania do kolejnego zabiegu invitro AMH 1.20 -
Dziewczynki czyli co? Lepiej nie brac DHEA przed stymulacja? W trakcie to wiadomo, ale spotkałam się z wieloma opiniami, że dziewczny pisały, że miały gorsze wyniki stymulacji wtedy jak brały DHEA bezpośrednio przed rozpoczęciem stymulacji. Ja niby brałam przed i miałam więcej komórek niż wcześniej w Novum, wydawało mi się, że to dzięki tej suplementacji, ale teraz to już sama nie wiem jak czytam co piszecie.
-
AniaT wrote:Dziewczynki czyli co? Lepiej nie brac DHEA przed stymulacja? W trakcie to wiadomo, ale spotkałam się z wieloma opiniami, że dziewczny pisały, że miały gorsze wyniki stymulacji wtedy jak brały DHEA bezpośrednio przed rozpoczęciem stymulacji. Ja niby brałam przed i miałam więcej komórek niż wcześniej w Novum, wydawało mi się, że to dzięki tej suplementacji, ale teraz to już sama nie wiem jak czytam co piszecie.
AniaT lubi tę wiadomość
Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb -
Jesli masz pierwszy lub drugi stopien niedoczynnosci nadnerczy, ktora trudno wykryc i wiele osob z nia zyje bezobjawowo latami, to DHEA bardzo pomaga, bo nadnercza zmeczone go nie produkuja prawie wcale lub mało, wtedy byc moze pomimo jednoczesnej stymulacji DHEA pomaga, spotkalam sie z artykulem w ktorym pisano, ze podczas procedur przygotowania do invitro byly przypadki kobiet z POF, ktore suplementowaly DHEA i zachodzily naturalnie przed in vitro. Warto tu dodac, ze POF bywa czesto wywolane przez niedoczynnosc nadnerczy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2018, 20:42
-
AniaT wrote:Dziewczynki czyli co? Lepiej nie brac DHEA przed stymulacja? W trakcie to wiadomo, ale spotkałam się z wieloma opiniami, że dziewczny pisały, że miały gorsze wyniki stymulacji wtedy jak brały DHEA bezpośrednio przed rozpoczęciem stymulacji. Ja niby brałam przed i miałam więcej komórek niż wcześniej w Novum, wydawało mi się, że to dzięki tej suplementacji, ale teraz to już sama nie wiem jak czytam co piszecie.
Ja czytałam z kolei duzo na forach tych anglojezycznych również i kobiety mówiły ze bardzo duzo im dala suplementacja DHEA bo miały lepszej jakości komórki wiele z nich zaszło naturalnie. Wydaje mi sie ze trzeba badać poziom jak jest przy górnej granicy to nie brać ja,teraz mam poziom 170 i lekarz powiedział ze najwyżej 25 mg dziennie bo przesadze i zepsuje komórki.AniaT lubi tę wiadomość
Wiek - rocznik 1977
Aha dodam jeszcze ze mi poziom DHEA przy pierwszym invitro spadł z 300 do 20 przez steryd który musialam brać. A,wiadomo ze 20 to zbyt mało zeby wyhodować dobrej jakości komórek wiec zbadajcie sie po sterydach jak bralyscie podejrzewam ze witaminy tez mi spadły ale nie badalam wszystkiwgoWiek - rocznik 1977
Dziewczyny zrobiłam sobie dzisiaj badanie hormonów. Estradiol 124.3pg/ml, progesteron 0.17ng/ml . Czuję jajnik i chciałam sprawdzić co się dzieje. Wyglada na to, że ponad dwa tygodnie po mezoterapii doczekam się owulacji. Czekałam na okres a tu taka niespodzianka. Jutro idę do ginekologa i mam nadzieję, że na USG zobaczę pęcherzyk.Jeden jajnik od 2001
VI 2013 AMH 0.21 (7dc); VIII 2013 AMH 0.45 (3dc)
IX 2013 IMSI: 4A&4B
XII 2013 - II 2014 kolekcja oocytów - IMSI: 2x4B
II 2015 synek - "wpadka" urlopowa
II 2018 kriotransfer - 2cc - ciąża biochemiczna
V 2018 mezoterapia -
Erika wrote:Aha dodam jeszcze ze mi poziom DHEA przy pierwszym invitro spadł z 300 do 20 przez steryd który musialam brać. A,wiadomo ze 20 to zbyt mało zeby wyhodować dobrej jakości komórek wiec zbadajcie sie po sterydach jak bralyscie podejrzewam ze witaminy tez mi spadły ale nie badalam wszystkiwgo
Jaki steryd bralas?
Dzięki Dziewczynki za opinie i rady:* -
mar2śka wrote:Ja już nie pamietam o co dokładnie chodziło . Wbiłam sobie tylko do głowy, że przed stymulacją trzeba przerwać. Kilka doświadczonych dziewczyn na wątku IVF o tym kiedyś też wspominało. Możesz tam podpytać. Przede wszystkim nie bierz tego bez sprawdzenia poziomu .
Dzieki za info!
-
Bea77_2 wrote:Czytałam, że zarówno LH zawarte w Menopurze jak i DHEA są metabolizowane do testosteronu. A o ile trochę testosteronu jest dobre i potrzebne w procesie dojrzewania komórek jajowych, o tyle nadmiar testosteronu niszczy ich jakość.
Dla osób mówiących po angielsku polecam bloga dr Geoffrey Sher. Jest to doktor amerykański, który ma lata doświadczeń w wykonywaniu ivf. Tam jest to przystępnie wytłumaczone.Bea77_2 lubi tę wiadomość
-
Scania super wieść, daj znać jutro po USG. Ja też mam tylko jeden jajnik od 5 lat. Owulacja jest naprzemienna zazwyczaj przy dwóch a przy jednym, on przejmuje całą pracę.Endometrioza, 3 laparo usuniety jajnik, 2 histero polipy, PAI homo, Mthfr oba hetero, VR2 hetero
4 IVF, 4 transfery bez sukcesu
-
A jaki masz poziom testosteronu?
Ja mam niski, praktycznie nieoznaczalny i mi tez pomoglo na ilosc i smiem twierdzic jakosc komorek bo mialam 9 (przy innych 6,7 i 4). Mielismy z tego 5 blastek i 2 ciaze.
Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI 2.06.2017 crio 26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI 26.09.2017 crio [*] 8tc 14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSI brak mrozakow
22.03.2019 IMSI 13.07.2019 -
Bea77_2 wrote:...
My żałujemy, że dwa razy płaciliśmy za PGS. Wystarczyło robić raz a potem próbować bez. Myślę, że drugą stymulację miałam za szybko po pierwszej no i brałam maksymalne dawki DHEA, za wiedzą lekarza prowadzącego w Invicta, ale nie uprzedził mnie, że przy moim poziomie DHEA-S to w ogóle nie powinnam była suplementować. Ja powiedziałam, że chcę to brać a lekarz powiedział, że OK. A już totalnym błędem było robienie stymulacji w fazie lutealnej (ktoś im powinien tego zakazać)... ja z nieświadomości się zgodziłam, ale w rezultacie w październiku miałam 25 dni zastrzyków w jednym miesiącu plus supementacja maksymalnymi dawkami DHEA i duże dawki Menopuru. Myślę, że to przez nich te dwie stymulacje nie wyszły a nie dlatego, że mam stare jajka.
Bea a co to znaczy, ze wystarczylo zrobic PGS raz? Zrozumialam, ze to badanie pogarsza jakosc lub tez wskazuje na komorki jako wadliwe, ktore jednak mialybu szanse naprawic sie i przetrwać w macicy?
Po co wiev robic to tylko raz?
Pytam bo kiedys chcialam te badania, teraz jak Was tu czytam to sie chyba jednak na nie zdecyduje... I teraz sie zakrecilam czy jednak przy jednorazowym badaniu udalo Ci sie cos cennego dowiedzieć?
-
Erika wrote:no wlasnie wszędzie piszą ze l karnityna jest dla mężczyzn a dla kobiet l arginina a w invikcie przewidujący karnityne dla kobiet nie wiem dlaczego a zapomniałam lekarza zapytać.
-
4me wrote:Hmmm zaczelam o tym czytac i tez zdebialam. Rzeczywiscie zadnych info ze branie l-karnityny ma sens. Kurde moze ja od miesiaca powinnam brac l-arginine a faszeruje sie jakims g bo szef invicty zle rozpisal lekarzom. Nie to bylyby niezle jaja.... Kurde ja mam wizyte dopiero za miesiąc i nawet nie mam jak dopytać lekarza. Erika kiedy masz wizyte? Jak sie czegos dowiesz to plisss daj tu znaka.Wiek - rocznik 1977
Sorry za błędy dziewczyny ale pisze z telefonu..
Wiek - rocznik 1977
AniaT wrote:Jaki steryd bralas?
Dzięki Dziewczynki za opinie i rady:*Wiek - rocznik 1977
niezapominajka2017 wrote:A jaki masz poziom testosteronu?
Ja mam niski, praktycznie nieoznaczalny i mi tez pomoglo na ilosc i smiem twierdzic jakosc komorek bo mialam 9 (przy innych 6,7 i 4). Mielismy z tego 5 blastek i 2 ciaze.
No właśnie nie wiem, bo nigdy nie badałam. Muszę koniecznie zbadać zanim kupię kolejne opakowanie DHEA. Od stycznia czy lutego nie brałam już w ogóle, więc ciekawa jestem.