X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Erika Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Ja identycznie. 4 zarodki z pierwszej stymulacji. 1 z drugiej i 1 z trzeciej. Wszystkie sześć nieprawidłowych.
    Ja chyba tez z pgd zrezygnuje trochę szkoda czasu na transfery jak i tak będą nieprawidłowe ale przynajmniej cos zmienię w protokole nie ma,sensu dwa razy to samo robić. Bea kiedy zaczynasz stymulacje ja planuje na wrzesien

Wiek - rocznik 1977
    2015-2016 Inseminacja 5 zabiegów bez rezultatu
    2017 Invicta Invitro po podwojnej stymulacji 5 zarodków nieprawidłowych po pgd
    2018 sierpień - przygotowania do kolejnego zabiegu invitro AMH 1.20
  • AniaT Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki czyli co? Lepiej nie brac DHEA przed stymulacja? W trakcie to wiadomo, ale spotkałam się z wieloma opiniami, że dziewczny pisały, że miały gorsze wyniki stymulacji wtedy jak brały DHEA bezpośrednio przed rozpoczęciem stymulacji. Ja niby brałam przed i miałam więcej komórek niż wcześniej w Novum, wydawało mi się, że to dzięki tej suplementacji, ale teraz to już sama nie wiem jak czytam co piszecie.

• Mimila Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaT wrote:
    Dziewczynki czyli co? Lepiej nie brac DHEA przed stymulacja? W trakcie to wiadomo, ale spotkałam się z wieloma opiniami, że dziewczny pisały, że miały gorsze wyniki stymulacji wtedy jak brały DHEA bezpośrednio przed rozpoczęciem stymulacji. Ja niby brałam przed i miałam więcej komórek niż wcześniej w Novum, wydawało mi się, że to dzięki tej suplementacji, ale teraz to już sama nie wiem jak czytam co piszecie.
    Ja bralam dhea przed ostatnią stymulacja Ale tylko po 1 tabletce,1x25,przez 2 czy 3 miesiące,nie kontrolowałam wtedy poziomow i bralam do końca stymulacji,razem z Menopurem,bo nic mi oby nie wiadomo było,ze nie wolno brac i byla to moja najlepsza stymulacja i mialam najwięcej blastocyst,były zdrowe zarodki.Teraz bralam 3x25 przez 1,5 miesiąca,potem 1x25 i teraz 2x25,kontroluje ten poziom co miesiąc,plus testosteronu.

AniaT lubi tę wiadomość

Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
  • AniaT Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie...i bądź tu mądrym :)

• Kitty.Noir Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli masz pierwszy lub drugi stopien niedoczynnosci nadnerczy, ktora trudno wykryc i wiele osob z nia zyje bezobjawowo latami, to DHEA bardzo pomaga, bo nadnercza zmeczone go nie produkuja prawie wcale lub mało, wtedy byc moze pomimo jednoczesnej stymulacji DHEA pomaga, spotkalam sie z artykulem w ktorym pisano, ze podczas procedur przygotowania do invitro byly przypadki kobiet z POF, ktore suplementowaly DHEA i zachodzily naturalnie przed in vitro. Warto tu dodac, ze POF bywa czesto wywolane przez niedoczynnosc nadnerczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2018, 20:42

• Erika Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaT wrote:

Ja czytałam z kolei duzo na forach tych anglojezycznych również i kobiety mówiły ze bardzo duzo im dala suplementacja DHEA bo miały lepszej jakości komórki wiele z nich zaszło naturalnie. Wydaje mi sie ze trzeba badać poziom jak jest przy górnej granicy to nie brać ja,teraz mam poziom 170 i lekarz powiedział ze najwyżej 25 mg dziennie bo przesadze i zepsuje komórki.

AniaT lubi tę wiadomość

Wiek - rocznik 1977
  • Erika Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2018, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha dodam jeszcze ze mi poziom DHEA przy pierwszym invitro spadł z 300 do 20 przez steryd który musialam brać. A,wiadomo ze 20 to zbyt mało zeby wyhodować dobrej jakości komórek wiec zbadajcie sie po sterydach jak bralyscie podejrzewam ze witaminy tez mi spadły ale nie badalam wszystkiwgo

Wiek - rocznik 1977
  • scania Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zrobiłam sobie dzisiaj badanie hormonów. Estradiol 124.3pg/ml, progesteron 0.17ng/ml :-). Czuję jajnik i chciałam sprawdzić co się dzieje. Wyglada na to, że ponad dwa tygodnie po mezoterapii doczekam się owulacji. Czekałam na okres a tu taka niespodzianka. Jutro idę do ginekologa i mam nadzieję, że na USG zobaczę pęcherzyk.

Jeden jajnik od 2001
    VI 2013 AMH 0.21 (7dc); VIII 2013 AMH 0.45 (3dc)
    IX 2013 IMSI: 4A&4B
    XII 2013 - II 2014 kolekcja oocytów - IMSI: 2x4B
    II 2015 synek - "wpadka" urlopowa
    II 2018 kriotransfer - 2cc - ciąża biochemiczna
    V 2018 mezoterapia
  • AniaT Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erika wrote:
    Aha dodam jeszcze ze mi poziom DHEA przy pierwszym invitro spadł z 300 do 20 przez steryd który musialam brać. A,wiadomo ze 20 to zbyt mało zeby wyhodować dobrej jakości komórek wiec zbadajcie sie po sterydach jak bralyscie podejrzewam ze witaminy tez mi spadły ale nie badalam wszystkiwgo

Jaki steryd bralas?

Dzięki Dziewczynki za opinie i rady:*

• 4me Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Ja już nie pamietam o co dokładnie chodziło . Wbiłam sobie tylko do głowy, że przed stymulacją trzeba przerwać. Kilka doświadczonych dziewczyn na wątku IVF o tym kiedyś też wspominało. Możesz tam podpytać. Przede wszystkim nie bierz tego bez sprawdzenia poziomu .
    Ja to biore po slabych wynikach. Zadnycg supli sobie w sumie narazie sama nie dawkuje bo nie wiem co na co dziala. Np ja mam tak ze musze brac steryd ktory obniza poziom NK ale przy okazji tez niestety testosteronu, ktorego mam za malo! Stad 3x25mg dhea by to troszke zrownowazyc. Ale teraz po urlopie po dwoch miesiacach brania zrobie sobie powtórne badania by sprawdzic jak to wszystko wplywa zarowno na dhea jak i na NK...jestem mega ciekawa.
    Dzieki za info!

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Czytałam, że zarówno LH zawarte w Menopurze jak i DHEA są metabolizowane do testosteronu. A o ile trochę testosteronu jest dobre i potrzebne w procesie dojrzewania komórek jajowych, o tyle nadmiar testosteronu niszczy ich jakość.

Dla osób mówiących po angielsku polecam bloga dr Geoffrey Sher. Jest to doktor amerykański, który ma lata doświadczeń w wykonywaniu ivf. Tam jest to przystępnie wytłumaczone.
    Oooo i to wszystko wyjaśnia!do tych badań za miesiac dopisuje sobie tez testosteron. Za chwile mi sie uzbiera kolejny panelik za 800 pln ;) ;(

Bea77_2 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Alberta Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scania super wieść, daj znać jutro po USG. Ja też mam tylko jeden jajnik od 5 lat. Owulacja jest naprzemienna zazwyczaj przy dwóch a przy jednym, on przejmuje całą pracę.

Endometrioza, 3 laparo usuniety jajnik, 2 histero polipy, PAI homo, Mthfr oba hetero, VR2 hetero
    4 IVF, 4 transfery bez sukcesu
  • niezapominajka2017 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaT wrote:

A jaki masz poziom testosteronu?
    Ja mam niski, praktycznie nieoznaczalny i mi tez pomoglo na ilosc i smiem twierdzic jakosc komorek bo mialam 9 (przy innych 6,7 i 4). Mielismy z tego 5 blastek i 2 ciaze.

Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
    8.03.2017 IVF :( :( ❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
    5.05.2017 ICSI :( 2.06.2017 crio :( 26.06.2017 crio :( :(
    28.07.2017 ICSI :( 26.09.2017 crio [*] 8tc :( :( 14.02.2018 crio [*] 6tc :( :(
    20.04.2018 ICSI :( brak mrozakow
    22.03.2019 IMSI :( 13.07.2019 :(
  • 4me Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieeeewczyny ile ja sie dzieki Wam tu dowiaduje! Dzieki wielkie!!!

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    ...

My żałujemy, że dwa razy płaciliśmy za PGS. Wystarczyło robić raz a potem próbować bez. Myślę, że drugą stymulację miałam za szybko po pierwszej no i brałam maksymalne dawki DHEA, za wiedzą lekarza prowadzącego w Invicta, ale nie uprzedził mnie, że przy moim poziomie DHEA-S to w ogóle nie powinnam była suplementować. Ja powiedziałam, że chcę to brać a lekarz powiedział, że OK. A już totalnym błędem było robienie stymulacji w fazie lutealnej (ktoś im powinien tego zakazać)... ja z nieświadomości się zgodziłam, ale w rezultacie w październiku miałam 25 dni zastrzyków w jednym miesiącu plus supementacja maksymalnymi dawkami DHEA i duże dawki Menopuru. Myślę, że to przez nich te dwie stymulacje nie wyszły a nie dlatego, że mam stare jajka.

Bea a co to znaczy, ze wystarczylo zrobic PGS raz? Zrozumialam, ze to badanie pogarsza jakosc lub tez wskazuje na komorki jako wadliwe, ktore jednak mialybu szanse naprawic sie i przetrwać w macicy?
    Po co wiev robic to tylko raz?
    Pytam bo kiedys chcialam te badania, teraz jak Was tu czytam to sie chyba jednak na nie zdecyduje... I teraz sie zakrecilam czy jednak przy jednorazowym badaniu udalo Ci sie cos cennego dowiedzieć?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erika wrote:
    no wlasnie wszędzie piszą ze l karnityna jest dla mężczyzn a dla kobiet l arginina a w invikcie przewidujący karnityne dla kobiet nie wiem dlaczego a zapomniałam lekarza zapytać.
    Hmmm zaczelam o tym czytac i tez zdebialam. Rzeczywiscie zadnych info ze branie l-karnityny ma sens. Kurde moze ja od miesiaca powinnam brac l-arginine a faszeruje sie jakims g bo szef invicty zle rozpisal lekarzom. Nie to bylyby niezle jaja.... Kurde ja mam wizyte dopiero za miesiąc i nawet nie mam jak dopytać lekarza. Erika kiedy masz wizyte? Jak sie czegos dowiesz to plisss daj tu znaka.

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Erika Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Hmmm zaczelam o tym czytac i tez zdebialam. Rzeczywiscie zadnych info ze branie l-karnityny ma sens. Kurde moze ja od miesiaca powinnam brac l-arginine a faszeruje sie jakims g bo szef invicty zle rozpisal lekarzom. Nie to bylyby niezle jaja.... Kurde ja mam wizyte dopiero za miesiąc i nawet nie mam jak dopytać lekarza. Erika kiedy masz wizyte? Jak sie czegos dowiesz to plisss daj tu znaka.
    Ja mam wizyte gdzieś za 2 miesiące to teraz biorę witaminy a invitro we wrześniu. Zadzwonilabym do lekarza ale jazda rozmowa to 150 zł :( moze jest na forum jeszcze ktoś kto te bierze l karnityne i ma wizyte w niedługim czasie i mógłby lekarza dopytać. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to ze karnityna moze pomagać w przyswajaniu omega 3 które tez kazali brać ale nie mam pewności

Wiek - rocznik 1977
  • Erika Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry za błędy dziewczyny ale pisze z telefonu..

Wiek - rocznik 1977
  • Erika Koleżanka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaT wrote:
    Jaki steryd bralas?

Dzięki Dziewczynki za opinie i rady:*
    pabi dexamethazon

Wiek - rocznik 1977
  • AniaT Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka2017 wrote:
    A jaki masz poziom testosteronu?
    Ja mam niski, praktycznie nieoznaczalny i mi tez pomoglo na ilosc i smiem twierdzic jakosc komorek bo mialam 9 (przy innych 6,7 i 4). Mielismy z tego 5 blastek i 2 ciaze.

No właśnie nie wiem, bo nigdy nie badałam. Muszę koniecznie zbadać zanim kupię kolejne opakowanie DHEA. Od stycznia czy lutego nie brałam już w ogóle, więc ciekawa jestem.

‹‹ 226 227 228 229 230 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ