X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • 4me Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 06:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erika wrote:
    Hej Dziewczyny. Jestem tu nowa mam 40 lat i we,wrześniu zaczynam drugie invitro. W pierwszym niestety wszystkie zarodki których bylo 5 okazały sie po pgd nieprawidłowe. Byłam juz na wizycie w invikcie i lekarz kazał brać q10 plus omega 3 plus l carnityne i tego nie rozumiem bo o ile q10 i omega 3 jest ok to dlaczego l karnityna na poprawę komórek. Czytam Was i widzę ze bierzecie l agnityne. Czy mój lekarz sie pomylił???
    Ja tez mam l-karnityna przepisana i to 2000mg dziennie. Niestety czemu to pomaga to nie wiem. Nawet maz juz teraz ma.
    Inne dziewczyny tez to braly-to chyba nie pomylka
    ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2018, 23:30

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Dziewczyny czemu nie mozna dhea podczas stymulacji? Musz emiec jakies argumenty na lekarze jak bedzie chcial mi to przepisac!
    Jesli masz stymulacje Menopurem,on ponoc nie może być razem z dhea Ale czemu to już nasza ekspertka,Bea,Ci na pewno odpowie.

Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Ja tez mam l-karnityna przepisana i to 200mg dziennie. Niestety czemu to pomaga to nie wiem. Nawet maz juz teraz ma.
    Inne dziewczyny tez to braly-to chyba nie pomylka
    ;)
    Właśnie,a co ona daje?Ktoś wie?Bea?Bo ja tego jednego suplementu nie biorę. Moge się zaopatrzyć.

• Mimila Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Wspominałam o tym kiedyś na forum. Jak dla mnie jest to niesamowite :)
    Ja widocznie tego nie czytałam,dla mnie tez to jest niesamowite,cud natury.

mar2śka lubi tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Poziom dhea trzeba kontrolować przy suplementacji i nie wolno tego brać w czasie stymulacji . Można sobie tylko zaszkodzić ale mało który lekarz niestety o tym uprzedza . Za każdym razem byłaś stymulowana menopurem ?
    Mój lekarzami mowil,ze do stymulacji i co miesiąc mi zleca badania.

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Dziewczyny czemu nie mozna dhea podczas stymulacji? Musz emiec jakies argumenty na lekarze jak bedzie chcial mi to przepisac!
    Ja już nie pamietam o co dokładnie chodziło . Wbiłam sobie tylko do głowy, że przed stymulacją trzeba przerwać. Kilka doświadczonych dziewczyn na wątku IVF o tym kiedyś też wspominało. Możesz tam podpytać. Przede wszystkim nie bierz tego bez sprawdzenia poziomu .

Bea77_2, 4me lubią tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • AniaT Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:

Ja też brałam tam DHEA 75 podczas gdy w ogóle nie potrzebowałam!!! W Novum powiedziano mi, że przy moich wynikach DHEA-S mam nie suplementować tego. Ja też miałam 3 stymulacje Menopurem. Nie słyszałam, żeby Invicta używała innych leków.
    .

Bea a jakie badanie się robi aby to sprawdzić? DHEA, DHEA-S?? czy to to samo badanie? czy jeszcze coś innego?

• Lil_m Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Czytałam, że zarówno LH zawarte w Menopurze jak i DHEA są metabolizowane do testosteronu. A o ile trochę testosteronu jest dobre i potrzebne w procesie dojrzewania komórek jajowych, o tyle nadmiar testosteronu niszczy ich jakość.

Dla osób mówiących po angielsku polecam bloga dr Geoffrey Sher. Jest to doktor amerykański, który ma lata doświadczeń w wykonywaniu ivf. Tam jest to przystępnie wytłumaczone.
    Bea, wiem, że już o tym kiedyś pisałaś, ale nie umiem znaleźć tego postu dlaczego stymulacja samym menopurem nie jest dobra - chodzi o to, że powoduje wzrost testosteronu, co pogarsza jakość komórek?

AniaT, badasię DHEAS bo jest to jakaś bardziej stabilna forma i wskazuje na poziom DHEA.

AniaT lubi tę wiadomość

Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
    VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
    MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S
  • Kitty.Noir Ekspertka

Wysłany: 4 czerwca 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja macałam dzis ciążowy brzuch kolezanki... moze sie zaraze, przesądy, wiadomo... ;)

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki to jest dobry wynik DHEA-S ?

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • Magdala Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wrote:
    Ale wytlumaczcie mi to jakoś logicznie,jak to działa,bo nie lapie...Kobieta nie przekazuje dziecku przeciez swoich genów przez pepowine. To dotyczy tylko cech fenotypowych czy też charakteru i innych? W takim razie to samo dziecko u swojej matki genetycznej w brzuchu wyglądałoby inaczej niż to samo ale u innej kobiety w brzuchu. W takim razie surrogatki tez przekazują dzieciom swoje cechy...Nie mialam o tym pojęcia...

It led to the discovery that fluid in the uterus of the mother contains genetic material. Laboratory studies confirmed the embryos then absorb this DNA information.

Czyli odkryto, ze plyn w macicy matki zawiera jej material genetyczny, a zarodek zasysajac ten plyn absorbuje informacje DNA. :-O

Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdala wrote:
    It led to the discovery that fluid in the uterus of the mother contains genetic material. Laboratory studies confirmed the embryos then absorb this DNA information.

Czyli odkryto, ze plyn w macicy matki zawiera jej material genetyczny, a zarodek zasysajac ten plyn absorbuje informacje DNA. :-O
    To by wyjaśnialo czemu Kaczorek ma mój nos :) nienajladniejszy niestety ;)

Magdala, sylwia80, Grosiaa, Reni, Mimila, never_lose_hope, 4me, Niezapominajka5 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 17:29

Mimila lubi tę wiadomość

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Jak masz wyniki w połowie normy referencyjnej dla labu, albo w górnych granicach, to suplementacja DHEA jest niepotrzebna. Jak masz DHEA-S poniżej normy lub w dolnych granicach normy to wtedy można lekko suplementować.

Mam 181,9 norma 25,9-460,2.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Upss, ja miałam badanie robione w UK w innych jednostkach. Nie miałam takiego rozstrzału. Zapytaj lekarza. Mi się wydaje, że nie musisz suplementować, albo co najwyżej minimalną dawką 25 jednostek. Lekarz powinien to wiedzieć (teoretycznie).

Zamora w Novum nic nie powiedział na konsultacji, ja AMH mam chyba Ok, tylko sadze ze jakość jajek jest średnia przez lekkie PCO. Tak mi tez rok temu embriolozka z Invicty powiedziała. Jeżeli będę musiała podejść do kolejnej procedury to na pewno nie tam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2018, 13:55

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 czerwca 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2018, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Właśnie z tą jakością jajek jest najgorzej bo nie bardzo się to daje czymkolwiek polepszyć. Ważne żeby nie schrzanić jeszcze bardziej źle dobranym protokołem stymulacyjnym. Przy problemie z jakością wydaje mi się, że główną rolę odgrywa świetnie dobrany protokół stymulacji. Czyli bardzo dobry lekarz prowadzący i świetne laboratorium.

Dokładnie tak jak napisałaś. Suplementów brałam już sporo, został mi jeszcze jeden zarodek w Invikcie.

• Erika Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Poziom dhea trzeba kontrolować przy suplementacji i nie wolno tego brać w czasie stymulacji . Można sobie tylko zaszkodzić ale mało który lekarz niestety o tym uprzedza . Za każdym razem byłaś stymulowana menopurem ?
    Ja nie brałam DHEA na,własną rękę. Lekarz w Invikcie najpierw zbadał poziom który był przy górnej granicy i to lekarz przepisał receptę i jeszcze dodał ze im wyższy testosteron tym lepiej dla komórek. Tak menopurem za każdym razem a były dwie stymulacje jedna po drugiej

Wiek - rocznik 1977
    2015-2016 Inseminacja 5 zabiegów bez rezultatu
    2017 Invicta Invitro po podwojnej stymulacji 5 zarodków nieprawidłowych po pgd
    2018 sierpień - przygotowania do kolejnego zabiegu invitro AMH 1.20
  • Erika Koleżanka

Wysłany: 4 czerwca 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    L-karnityna jest super na nasienie. Mój mąż bierze, ale ja nie.

Ja biorę L-argininę, na lepsze ukrwienie jajników.
    no wlasnie wszędzie piszą ze l karnityna jest dla mężczyzn a dla kobiet l arginina a w invikcie przewidujący karnityne dla kobiet nie wiem dlaczego a zapomniałam lekarza zapytać.

Wiek - rocznik 1977
    2015-2016 Inseminacja 5 zabiegów bez rezultatu
    2017 Invicta Invitro po podwojnej stymulacji 5 zarodków nieprawidłowych po pgd
    2018 sierpień - przygotowania do kolejnego zabiegu invitro AMH 1.20
‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ