IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
AGAaa wrote:Ja miałam robione badanie FRAX czyli ten zespół łamliwego chromosomu. Ale przy Amh 0,74 mi je zlecono. Wynik wyszedł nienormatywny i nikt więcej nie kazał mi w tym grzebać, co jest dziwne,bo jest na forum jeszcze dziewczyna,której przy takim wyniku zlecono dodatkowe badania. W Czechach się np.dziwili,że u nas przy takim wyniku ani labolatorium samo od siebie nie poszerzyło badań,ani kasy nie oddało 🙈 jednym słowem...u mnie kasa na to poszła na marne.
Rozmawiałam z konsultantem testdna.pl i właśnie powiedziano mi, żebym od razu kupiła rozszerzone badanie (za ok.900zł) bo jak pierwszy etap wyjdzie niejednoznacznie to i tak trzeba kupić ten rozszerzony…
Chyba sobie daruje to badanie. Dziękuje, że podzieliłaś się swoimi doświadczeniami:)12.2020 - początek starań. 04.2022 - kariotypy ✅, HSG ✅ 13.05.2022 - 1x IUI ❌ 06.2022 - IVF długi protokół (2 zarodki) 07.2022 ET 4.1.2 - ❌ FET 4.2.3 - ❌
Nowa klinika: 11.2022 - IVF krótki protokół (3 zarodki 2x4.1.1; 4.2.2), po PGT-A: ❄️❄️ 30.01.2023 FET(cykl N, EmbryoGlue), blastka 4.1.1 💔 08.05.2023 FET (cykl N, ivig, EmbryoGlue, akupunktura) blastka 4.1.1 -Puste jajo płodowe 💔
EF Czechy: I mini - 6 MII, 3 blastki,po PGTa chore; II mini - 2 MII, 0 blastek; III mini - 2 MII, 2 blastki zdrowe
🌈 Naturalny CUD - 06.11 mamy 💗
👩🏻 35 lat, Ch. Hashimoto; AMH 1,3 ➡️0.89; MTHRF_677C>T homozygota; PAI-1 4G heterozygota; KIR: Bx ; ANA 4 🆗; allo-MLR 0% ➡️ 29% (09.2023)
👨🦱 35 lat, Astenoteratozoospermia
-
Kari_bu wrote:Rozmawiałam z konsultantem testdna.pl i właśnie powiedziano mi, żebym od razu kupiła rozszerzone badanie (za ok.900zł) bo jak pierwszy etap wyjdzie niejednoznacznie to i tak trzeba kupić ten rozszerzony…
Chyba sobie daruje to badanie. Dziękuje, że podzieliłaś się swoimi doświadczeniami:)
Nie ma za co. Widzisz,teraz to jakiś rozszerzone badanie jest. 2 lata temu jak robiłam swoje,to nic takiego nie było 🙈 więc ten wynik nic mi nie dawał.
U mnie w rodzinie oprócz nowotworów też nie ma innych chorób. A że bardzo ufałam swojemu lekarzowi (i szukałam przyczyn niepowodzenia- pierwsza stymulacja i 3 puste pęcherzyki - od razu usłyszałam,że tylko kd, więc zmieniłam lekarza 🤣), to w ciemno poszłam w ten Frax. Teraz wiem,że dla mnie to był zbędny wydatek. Bardziej i immunologię później poszłam i w Paśnika. Dojrzałam do KD i za miesiąc z kawałkiem rodzę. Także myślę, że warto się badać ale chyba bardziej pójść w immunologię i czasem trzeba sobie w głowie różne rzeczy poukładaćKari_bu, Nowa na forum, Nef, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
AGAaa wrote:Nie ma za co. Widzisz,teraz to jakiś rozszerzone badanie jest. 2 lata temu jak robiłam swoje,to nic takiego nie było 🙈 więc ten wynik nic mi nie dawał.
U mnie w rodzinie oprócz nowotworów też nie ma innych chorób. A że bardzo ufałam swojemu lekarzowi (i szukałam przyczyn niepowodzenia- pierwsza stymulacja i 3 puste pęcherzyki - od razu usłyszałam,że tylko kd, więc zmieniłam lekarza 🤣), to w ciemno poszłam w ten Frax. Teraz wiem,że dla mnie to był zbędny wydatek. Bardziej i immunologię później poszłam i w Paśnika. Dojrzałam do KD i za miesiąc z kawałkiem rodzę. Także myślę, że warto się badać ale chyba bardziej pójść w immunologię i czasem trzeba sobie w głowie różne rzeczy poukładać
U mnie pierwsza stymulacja - długi protokół, właściwie nie wiem dlaczego taki protokół dobrano 🤷♀️- 3 pecherzyki, dwa udało się pobrać i w tych dwóch były dwie dojrzałe komórki jajowe.
Teraz zmiana kliniki, człowiek mądry po czasie - wcześniej bardzo ufałam lekarzom, w poprzedniej klinice mieliśmy też IUI (które przy parametrach nasienia męża nie miało prawa się udać) - i teraz wole zapytać na forum…
Do doc. Paśnika mam termin umówiony na początku stycznia. Z jednej strony mam nadzieje, że nie będzie potrzebny ale jest, najwyżej się będę zamieniać.
Gratuluje! Ewentualna taka decyzja jeszcze jest poza moimi rozważaniami i narazie próbuje ze swoimi 🥚🥚12.2020 - początek starań. 04.2022 - kariotypy ✅, HSG ✅ 13.05.2022 - 1x IUI ❌ 06.2022 - IVF długi protokół (2 zarodki) 07.2022 ET 4.1.2 - ❌ FET 4.2.3 - ❌
Nowa klinika: 11.2022 - IVF krótki protokół (3 zarodki 2x4.1.1; 4.2.2), po PGT-A: ❄️❄️ 30.01.2023 FET(cykl N, EmbryoGlue), blastka 4.1.1 💔 08.05.2023 FET (cykl N, ivig, EmbryoGlue, akupunktura) blastka 4.1.1 -Puste jajo płodowe 💔
EF Czechy: I mini - 6 MII, 3 blastki,po PGTa chore; II mini - 2 MII, 0 blastek; III mini - 2 MII, 2 blastki zdrowe
👩🏻 35 lat, Ch. Hashimoto; AMH 1,3 ➡️0.89; MTHRF_677C>T homozygota; PAI-1 4G heterozygota; KIR: Bx ; ANA 4 🆗; allo-MLR 0% ➡️ 29% (09.2023)
-
Nef wrote:Ja po transferze już. Były dwa zarodki, jeden podali już, nie czekając dalej, drugi nadal w pod obserwacja.
Niby dobre jakościowo ale rozwój się spowolnił i zamiast podziału na 4 komórki rano były podzielone tylko 3 . Embriolog powiedziała że tak bywa ale martwię się bardzo że to oznacza że zdegraduja i nie dotrwają do 5 doby.
Ogólnie usłyszałam to samo, że powodem jest mój wiek, nie ma sensu robić genetyki i że większą sznase mają u mnie niż w laboratorium.
Nie chcieli też rozliczyć się za ewentualne mnożenie jesli drugi przetrwa do 5 doby wnioskuje że małe są szanse na to...
Teraz 2 tygodnie czekania do testu ciążowego i leki ...
Ja przygnębiona jestem i jakoś nie wierze ze rozwój spowolnił bez powodu, partner uważa że wszystko się uda
Z miłych rzeczy pokazali mi film z jedna z komórek i jej rozwojem oraz dali zdjęcieNowa na forum lubi tę wiadomość
34 lata
AMH 0,2
Operacje usuwania torbieli jajników -2009 i 2012.
Endometrioza
Brak owulacji
Tylko lewy jajnik działa.
AMH 0.2 FSH 29
5.10.2023 Marlena, 54 cm, 3790 g 💖🥰
Drugie podejście
AMH 0,2
Endometrioza i adenomioza pogarszającą się po CC.
12.2024 -pierwsza stymulacja i cuda -działają oba jajniki
Punkcja-> 5 komórek z 5 pęcherzyków-> 1 tylko ok -
Nef wrote:Ja po transferze już. Były dwa zarodki, jeden podali już, nie czekając dalej, drugi nadal w pod obserwacja.
Niby dobre jakościowo ale rozwój się spowolnił i zamiast podziału na 4 komórki rano były podzielone tylko 3 . Embriolog powiedziała że tak bywa ale martwię się bardzo że to oznacza że zdegraduja i nie dotrwają do 5 doby.
Ogólnie usłyszałam to samo, że powodem jest mój wiek, nie ma sensu robić genetyki i że większą sznase mają u mnie niż w laboratorium.
Nie chcieli też rozliczyć się za ewentualne mnożenie jesli drugi przetrwa do 5 doby wnioskuje że małe są szanse na to...
Teraz 2 tygodnie czekania do testu ciążowego i leki ...
Ja przygnębiona jestem i jakoś nie wierze ze rozwój spowolnił bez powodu, partner uważa że wszystko się uda
Z miłych rzeczy pokazali mi film z jedna z komórek i jej rozwojem oraz dali zdjęcie
Nef, trzymam kciuki, wiem że to czekanie jest trudne -
AGAaa wrote:Nie ma za co. Widzisz,teraz to jakiś rozszerzone badanie jest. 2 lata temu jak robiłam swoje,to nic takiego nie było 🙈 więc ten wynik nic mi nie dawał.
U mnie w rodzinie oprócz nowotworów też nie ma innych chorób. A że bardzo ufałam swojemu lekarzowi (i szukałam przyczyn niepowodzenia- pierwsza stymulacja i 3 puste pęcherzyki - od razu usłyszałam,że tylko kd, więc zmieniłam lekarza 🤣), to w ciemno poszłam w ten Frax. Teraz wiem,że dla mnie to był zbędny wydatek. Bardziej i immunologię później poszłam i w Paśnika. Dojrzałam do KD i za miesiąc z kawałkiem rodzę. Także myślę, że warto się badać ale chyba bardziej pójść w immunologię i czasem trzeba sobie w głowie różne rzeczy poukładać
Ja myślę że z czasem pewne rzeczy same się w głowie układają, do niektórych trzeba dojrzeć i dojść swoją drogą. To wspaniałe że za miesiąc rodzisz, wszystkiego dobrego -
nick nieaktualnyDziękuję za wszystkie słowa otuchy.
Jest trudno czekać.
Boli mnie trochę brzuch tak jak przed okresem, nie wiem czy to kwestia transferu i punkcji czy stresu?
Czemu praga bo mam znajomych którym się tutaj udało za 2 razem.Pozatym słyszałam że mają tutaj większe doświadczenie i dają wyższe dawki leków. Ogólnie trudno mi to ocenić bo nie wiem jak wyglądają protokoły innych.
W klinice dużo obcokrajowców, punkcie rano jak ja byłam to 7 kobiet a po południu transfery też 7 . Nie wiem czy tak jest codziennie. Jedynie co mogę powiedzieć że z druga stymulacja trafili bo w sumie 3 dojrzałe komórki się udało uzyskać a przy pierwszej stymulacji nic nie chciały rosnąć.
Ale nie mam porównania jak by było gdzieś indziej.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jeśli mogę w czymś pomóc to dajcie znać
Nowa na forum, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
-
Ja miałam wynik nieinformatywny, zalecono mi to „gorsze” badanie w klinice i musiałam powtarzać. Podobno czasami jedna z nóg chromosomu jest tak nieznacznie krótsza lub oba maja prawie tak samo ze słabszy test tej różnicy nie wykrywa. U mnie - jak u większości jak szukałam odpowiedzi - drugi test to wykluczył ale lepiej od razu robić droższy
Kari_bu lubi tę wiadomość
’94
04.2021 - początek starań
Endometrioza (endoskopia torbieli 15.12.2020 oba jajniki)
❌AMH 0.34 (lipiec’21 synevo)
🏥Salve Łódź
❌AMH 0.44 (wrzesień 21dc diag)
⬇️AMH 0.16 (listopad 3dc diag)
⬇️AMH 0.078 (luty’22 14dc diag)
12.2021 ✖️Krótki protokół - dwa zdegenerowane pecherzyki, nie doszło do punkcji
🏥KrakOvi
⬆️AMH 0.59 ( luty’22 robione na miejscu)
3.2022 Długi protokół - 7 pęcherzyków ->2 komórki🥚🥚->1 zarodek🍀 -> beta 0 😥
5.2022 długi protokół - 9 pęcherzyków -> 1 komórka (reszta niedojrzałe)-> zero zarodków 😓
🏥 Eurofertil Ostrava
6.2022
1️⃣Mini stymulacja - 6 pęcherzyków->2 komórki -> 2 zarodki 🍀🍀-> ❄️
2️⃣ Mini stymulacja - 3 pecherzyki -> 3 komórki(jedna niedojrzała)-> 🍀🍀->❄️❄️
👨⚕️Paśnik -> wysokie NK, brak kilku Kir implantacyjnych (intralipid, encorton)
Transfer 7.09.2022🤞 beta 0
Transfer 12.10.2022
5dpt 19.2 🙏 7dpt 67.8🥹 9dpt 263🥰 -
Kari_bu wrote:U mnie pierwsza stymulacja - długi protokół, właściwie nie wiem dlaczego taki protokół dobrano 🤷♀️- 3 pecherzyki, dwa udało się pobrać i w tych dwóch były dwie dojrzałe komórki jajowe.
Teraz zmiana kliniki, człowiek mądry po czasie - wcześniej bardzo ufałam lekarzom, w poprzedniej klinice mieliśmy też IUI (które przy parametrach nasienia męża nie miało prawa się udać) - i teraz wole zapytać na forum…
Do doc. Paśnika mam termin umówiony na początku stycznia. Z jednej strony mam nadzieje, że nie będzie potrzebny ale jest, najwyżej się będę zamieniać.
Gratuluje! Ewentualna taka decyzja jeszcze jest poza moimi rozważaniami i narazie próbuje ze swoimi 🥚🥚
Kari to prawda- ja tu na forum się dowiedziałam o milionie rzeczy o których lekarze w klinikach nie mówili. To kopalnia wiedzy,jak nic
Dobrze,że w zapasie masz termin na Paśnika. Zawsze to głowa spokojna, a dla mnie,to najlepszy i najbardziej empatyczny lekarz na świecie więc polecam go z całego serca, chociaż trzymam kciuki,żebyś nie musiała korzystać z jego pomocy
Próbuj na swoich,jak masz taką możliwość
Nowa na forum- to prawda, do niektórych decyzji trzeba dojrzeć
Dziękuję :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2022, 20:27
Kari_bu, Nowa na forum lubią tę wiadomość
-
Sylza wrote:Ja miałam wynik nieinformatywny, zalecono mi to „gorsze” badanie w klinice i musiałam powtarzać. Podobno czasami jedna z nóg chromosomu jest tak nieznacznie krótsza lub oba maja prawie tak samo ze słabszy test tej różnicy nie wykrywa. U mnie - jak u większości jak szukałam odpowiedzi - drugi test to wykluczył ale lepiej od razu robić droższy
-
Witajcie kochane,
gratuluję dziewczyny udanych transferów a za resztę trzymam mocno kciuki, wszystko przyjdzie w odpowiednim czasie ❤️
Ja jestem już po usunięciu jajowodów(okazało się, że są dwa wodniaki 😭) i wycięciu mięśniaków, więc mam nadzieję, że następny transfer już będzie udany.
Czekam teraz na rozpoczęcie nowego cyklu i w grudniu lub w styczniu będę miała kolejny transfer.
Ten czas oczekiwania jest najgorszy, choć chyba to uczucie nie opuści nas do rozwiązania 😅
Trinity_Nea, Nef lubią tę wiadomość
AMH 0,61
Niedrożny jajowód lewy, brak strzępków jajowodu w prawym.
Endometrioza III/IV stopnia
Maj 2022 pierwsze podejście do IVF
3 zarodki 5AA 4AB 3AA ❄️❄️❄️
Transfer odroczony
Operacja 2 lipca EvaClinic - histeroskopia z usunięciem mięśniaka
13.09.2022 FET 5AA - nieudany 😥
2.11.2022 usunięcie obydwu jajowodów i miesniaków macicy
2.12.2022 II FET 3AA - nieudany 😓
30.12.2022 III FET 4AB - nieudany 😓
25.01.23 histeroskopia UCZKIN
Marzec 2023 II procedura IVF - 2 zarodki
3.2023 świeży transfer - nieudany 🥺
III procedura - 1 zarodek
AMH 0,39
08.2023, 09.2023, 11.2023 histeroskopie - prof.Ludwin
Immunologia - zbyt wysoka ilość limfocytów, zakrzepica
Accofil, prograf, intralipid, fraxiparina
12.01.2024 V FET nieudany
IV transfer nieudany
25.09.2024 VII transfer udany mamy❤️
Poronienie 9tc 💔 -
Hope2022 wrote:Witajcie kochane,
gratuluję dziewczyny udanych transferów a za resztę trzymam mocno kciuki, wszystko przyjdzie w odpowiednim czasie ❤️
Ja jestem już po usunięciu jajowodów(okazało się, że są dwa wodniaki 😭) i wycięciu mięśniaków, więc mam nadzieję, że następny transfer już będzie udany.
Czekam teraz na rozpoczęcie nowego cyklu i w grudniu lub w styczniu będę miała kolejny transfer.
Ten czas oczekiwania jest najgorszy, choć chyba to uczucie nie opuści nas do rozwiązania 😅
Cześć Hope, mam nadzieję, że dobrze już się czujesz po operacji. Czekanie jest baardzo niefajne, ale nic nie poradzimy, tyle tego czekania za nami, że jeszcze trochę wytrzymamy, bo i opcji innej nie ma 😉. Trzymam kciuki za udany transfer, masz piękne mrożaczkiTrinity_Nea lubi tę wiadomość
-
Nowa na forum wrote:Cześć Hope, mam nadzieję, że dobrze już się czujesz po operacji. Czekanie jest baardzo niefajne, ale nic nie poradzimy, tyle tego czekania za nami, że jeszcze trochę wytrzymamy, bo i opcji innej nie ma 😉. Trzymam kciuki za udany transfer, masz piękne mrożaczki
Sylza lubi tę wiadomość
-
monester wrote:Sylza, kiedy wizyta serduszkowa ? ❤️
monester, Nowa na forum, Annulllka, Annulla01, Trinity_Nea, Evelyanne lubią tę wiadomość
’94
04.2021 - początek starań
Endometrioza (endoskopia torbieli 15.12.2020 oba jajniki)
❌AMH 0.34 (lipiec’21 synevo)
🏥Salve Łódź
❌AMH 0.44 (wrzesień 21dc diag)
⬇️AMH 0.16 (listopad 3dc diag)
⬇️AMH 0.078 (luty’22 14dc diag)
12.2021 ✖️Krótki protokół - dwa zdegenerowane pecherzyki, nie doszło do punkcji
🏥KrakOvi
⬆️AMH 0.59 ( luty’22 robione na miejscu)
3.2022 Długi protokół - 7 pęcherzyków ->2 komórki🥚🥚->1 zarodek🍀 -> beta 0 😥
5.2022 długi protokół - 9 pęcherzyków -> 1 komórka (reszta niedojrzałe)-> zero zarodków 😓
🏥 Eurofertil Ostrava
6.2022
1️⃣Mini stymulacja - 6 pęcherzyków->2 komórki -> 2 zarodki 🍀🍀-> ❄️
2️⃣ Mini stymulacja - 3 pecherzyki -> 3 komórki(jedna niedojrzała)-> 🍀🍀->❄️❄️
👨⚕️Paśnik -> wysokie NK, brak kilku Kir implantacyjnych (intralipid, encorton)
Transfer 7.09.2022🤞 beta 0
Transfer 12.10.2022
5dpt 19.2 🙏 7dpt 67.8🥹 9dpt 263🥰 -
Sylza wrote:Serduszko widziałam już dwa razy😄 w środę mały miał 6mm, kolejne planowo usg mam 7.12 ale pewnie nie wytrzymam bo się stresuje i wskoczę jakoś wcześniej 🤪 ale postaram się być twarda
-
AGAaa wrote:Kari to prawda- ja tu na forum się dowiedziałam o milionie rzeczy o których lekarze w klinikach nie mówili. To kopalnia wiedzy,jak nic
Dobrze,że w zapasie masz termin na Paśnika. Zawsze to głowa spokojna, a dla mnie,to najlepszy i najbardziej empatyczny lekarz na świecie więc polecam go z całego serca, chociaż trzymam kciuki,żebyś nie musiała korzystać z jego pomocy
Próbuj na swoich,jak masz taką możliwość
Nowa na forum- to prawda, do niektórych decyzji trzeba dojrzeć
Dziękuję :*
Forum, to skarb
Dziś zaczynam stymulację, krótki protokół (Fostimon + Mensinorm). Strach miesza się z nadzieją… trzymajcie kciuki Dziewczyny.
A wracając jeszcze do FRAX - gdy wyjdzie wynik, że kobieta jest nosicielką to z czym to się wiąże? Coś się wtedy dzieje z zarodkami męskimi?Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2022, 14:14
Annulllka, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
12.2020 - początek starań. 04.2022 - kariotypy ✅, HSG ✅ 13.05.2022 - 1x IUI ❌ 06.2022 - IVF długi protokół (2 zarodki) 07.2022 ET 4.1.2 - ❌ FET 4.2.3 - ❌
-
Kari_bu wrote:Forum, to skarb
Dziś zaczynam stymulację, krótki protokół (Fostimon + Mensinorm). Strach miesza się z nadzieją… trzymajcie kciuki Dziewczyny.
A wracając jeszcze do FRAX - gdy wyjdzie wynik, że kobieta jest nosicielką to z czym to się wiąże? Coś się wtedy dzieje z zarodkami męskimi? -
Hej,
Czy przy niskim AMH też jest ryzyko hiperstumulacji i odwołania transferu.
Moje AMH to 0.94. Jutro zaczynam stymulację, póki co na starcie widać ok 10-12 małych komorek. Ostatnie 2 tyg byłam na antykoncepcji. Od poprzedniej ciąży minął kawał czasu i zupełnie nie wiem jak teraz będzie że względu na wiek i niższe niż myślałam AMH38 lat
AHM 0,96
dwoje już jest 👶👶
starania o trzeciego 👶 -
Kari_bu wrote:Forum, to skarb
A wracając jeszcze do FRAX - gdy wyjdzie wynik, że kobieta jest nosicielką to z czym to się wiąże? Coś się wtedy dzieje z zarodkami męskimi?
https://www.gyncentrum.pl/blog/pl/lamliwy-chromosom-x-co-to-znaczyKari_bu lubi tę wiadomość
-
Leonia wrote:Hej,
Czy przy niskim AMH też jest ryzyko hiperstumulacji i odwołania transferu.
Moje AMH to 0.94. Jutro zaczynam stymulację, póki co na starcie widać ok 10-12 małych komorek. Ostatnie 2 tyg byłam na antykoncepcji. Od poprzedniej ciąży minął kawał czasu i zupełnie nie wiem jak teraz będzie że względu na wiek i niższe niż myślałam AMHTrinity_Nea lubi tę wiadomość