X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • gajaa Koleżanka

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wronka wrote:
    Nikt w Polsce nie używa provery podczas stymulacji. To nie jest taka sama stymulacja jak w Czechach. Ministymulacja w pl to aromek albo clostybegyt. I nie daje się progestagenu przez całą stymulacje

Tylko z tego co czytałam to w Czechach też nie zawsze dają provere, czasem tylko cło + inny lek z gonadotropina. To zależy od pacjentki i amh więc też różnie bywa ( ja akurat orientowałam się w eurofertil, nie wiem jak w innych klinikach)

aromek czy clo podobnie działa, lekarze to dają zamienne chyba

• Echo Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy w związku z niskim AMH miałyście może zlecone badanie FMR1? Jeśli tak, to jak długo czekalyście na wyniki i czy wynik cokolwiek zmienił w zakresie starań o ciążę?

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    - 12.2024❄️ zdrowy genetycznie
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---
    Każda kropla morzem dla mej łódki...
  • Nowa na forum Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Dziewczyny, czy w związku z niskim AMH miałyście może zlecone badanie FMR1? Jeśli tak, to jak długo czekalyście na wyniki i czy wynik cokolwiek zmienił w zakresie starań o ciążę?
    Ja nie miałam tego badania, ale u mnie amh jest niższe z powodu wieku. Ogólnie potwierdzenie występowania zespołu łamliwego chromosomu x powoduje zaburzenia rozwoju intelektualnego-u mężczyzn bardziej nasilone, u kobiet lekkie i dodatkowo właśnie przedwczesne wygasanie czynności jajników. W przypadku potwierdzenia można badać i transferować zarodki płci żeńskiej, lub skorzystać z dawstwa komórek

37+3: 2600 g 🥰

age.png
  • Echo Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Ja nie miałam tego badania, ale u mnie amh jest niższe z powodu wieku. Ogólnie potwierdzenie występowania zespołu łamliwego chromosomu x powoduje zaburzenia rozwoju intelektualnego-u mężczyzn bardziej nasilone, u kobiet lekkie i dodatkowo właśnie przedwczesne wygasanie czynności jajników. W przypadku potwierdzenia można badać i transferować zarodki płci żeńskiej, lub skorzystać z dawstwa komórek

Dziękuję za odpowiedź <3! Czyli nie jest to zupełny wyrok? Da się ewentualnie przebadać zarodki żeby wykluczyć zaburzenia intelektualne takie jak zespół downa i mieć zdrowe dziecko? Słyszałyście o takich przypadkach? Przepraszam jeśli ten temat był już tutaj omawiany, ale wątek ma ponad 2k stron i nie udało mi się jeszcze znaleźć odpowiedzi.

Aktualnie czekam na wyniki, ale jestem bardzo zestresowana... :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2023, 10:27

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---
  • Marlo Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Dziękuję za odpowiedź <3! Czyli nie jest to zupełny wyrok? Da się ewentualnie przebadać zarodki żeby wykluczyć zaburzenia intelektualne takie jak zespół downa i mieć zdrowe dziecko? Słyszałyście o takich przypadkach? Przepraszam jeśli ten temat był już tutaj omawiany, ale wątek ma ponad 2k stron i nie udało mi się jeszcze znaleźć odpowiedzi.

To zalezy tez od ilosci powtorzen na danym allelu. Do 55 , teoretycznie dziecko niedziedziczy choroby a ilosc powtorzen +2. Jesli ma sue premutacje lub pelna mutacje to ryzyko wzrasta

• monester Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:

Zd jest losowy, może dotyczyć każdego. I nie jest to tylko "zaburzenie intelektualne" jak go nazwałas. Można przebadać zarodki -pgta. Ja nie robiłam łamliwego chromosomu ale dziewczyny tu pisały żeby robić to droższe badanie od razu.

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:

Wyrok na pewno nie, czytałam że w takich przypadkach większe ryzyko jest u męskich zarodków i po badaniu płci zarodka męskiego się nie transferuje, właśnie z powodu tego ryzyka. Jeśli chodzi o badanie zarodków, jakie dokładnie choroby są wykrywane podczas badania, to można znaleźć informacje w internecie, ale radziłabym porozmawiać z lekarzem, żeby zweryfikować informacje z internetu.

age.png
  • Echo Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jestem bardzo wdzięczna. Już wiem w jakim kierunku szukać informacji. Czuję lekką ulgę, że mimo wszystko nie jest to zamknięty temat i wciąż jest szansa na ciążę i urodzenie zdrowego dziecka.

Badanie zostało zlecone na pierwszej wizycie w klinice leczenia niepłodności. Lekarz osobiście zaprowadził nas do pokoju zabiegowego i wskazał personelowi jakie badania mają wykonać. W tamtym momencie usłyszałam o tym badaniu po raz pierwszy i nawet nie wiedziałam, że może zostać rozszerzone. Może lekarz uznał, że szybciej będzie wynik podstawowego badania FMR1, a następnym etapem będzie badanie zarodków - trudno powiedzieć, nie wyjaśnił tego :(

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jestem bardzo wdzięczna. Już wiem w jakim kierunku szukać informacji. Czuję lekką ulgę, że mimo wszystko nie jest to zamknięty temat i wciąż jest szansa na ciążę i urodzenie zdrowego dziecka.

Badanie zostało zlecone na pierwszej wizycie w klinice leczenia niepłodności. Lekarz osobiście zaprowadził nas do pokoju zabiegowego i wskazał personelowi jakie badania mają wykonać. W tamtym momencie usłyszałam o tym badaniu po raz pierwszy i nawet nie wiedziałam, że może zostać rozszerzone. Może lekarz uznał, że szybciej będzie wynik podstawowego badania FMR1, a następnym etapem będzie badanie zarodków - trudno powiedzieć, nie wyjaśnił tego :(
    Czasem lekarzom coś wydaje się oczywiste, a my na początku nawet nie wiemy o co pytać . Jeśli mogę zapytać: ile masz lat i czy ciąża była naturalna czy z ivf?

age.png
  • monester Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:

Dziewczyny tu pisały po prostu że to podstawowe nie dało odpowiedzi i musiały robić to drugie droższe , ale może u Ciebie od razu będzie tu widać co jest.

• Echo Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Czasem lekarzom coś wydaje się oczywiste, a my na początku nawet nie wiemy o co pytać . Jeśli mogę zapytać: ile masz lat i czy ciąża była naturalna czy z ivf?

Niestety tak właśnie jest, a w dodatku wizyta była dość ekspresowa 😞 Lekarz podczas wizyty zrobił USG, potwierdził AMH i dość zmartwiony powtórzył kilka razy, że trzeba się spieszyć.

Mam 34l., zapłodnienie naturalne. Ciąża zatrzymała się na 6 tyg., ale na poronienie czekałam aż trzy tygodnie... Co najdziwniejsze starania nie trwały długo, właściwie od razu zaszłam w ciążę, więc nawet nie przypuszczałam, że coś może być nie tak. Nie byłam też świadoma, że moje AMH jest tak niskie...

Trinity_Nea lubi tę wiadomość

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 09.2024 ✖ mezoterapia
    - 11.2024 ✖
    2025 ♡ - IVF ✰
    - 02.2025
    ---

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Niestety tak właśnie jest, a w dodatku wizyta była dość ekspresowa 😞 Lekarz podczas wizyty zrobił USG, potwierdził AMH i dość zmartwiony powtórzył kilka razy, że trzeba się spieszyć.

Mam 34l., zapłodnienie naturalne. Ciąża zatrzymała się na 6 tyg., ale na poronienie czekałam aż trzy tygodnie... Co najdziwniejsze starania nie trwały długo, właściwie od razu zaszłam w ciążę, więc nawet nie przypuszczałam, że coś może być nie tak. Nie byłam też świadoma, że moje AMH jest tak niskie...
    Może jest u ciebie tak, jak tu czasem dziewczyny pisały, że w młodym wieku mimo niskiego amh komórki są dobre, a fakt że była ciąża też by na to wskazał. I nie martw się na zapas, może wcale nie masz tego wadliwego genu. Pisałam już na forum, tylko nie pamiętam na jakim wątku, że mam koleżankę która poroniła pierwszą ciążę i szybko, bo krócej niż pół roku jak kazał czekać lekarz, zaszła w kolejną i już było ok. Pierwsza wg lekarza była słaba. Nie badała niczego, o amh nikt nawet nie wspomniał . Urodziła w wieku 34l.wiec podobnie jak twój

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2023, 20:27

Trinity_Nea, Echo lubią tę wiadomość

age.png
  • Trinity_Nea Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2023, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:

Polubiłam przypadkiem- chodziło mi o odpowiedź Nowej. Zgadzam się, że amh świadczy o ilości, a nie jakości komórek. Oczywiście, że zazwyczaj mało komórek łączy się ze słabą ich jakością, ale nie zawsze.
    Trzymam kciuki 👍

Echo lubi tę wiadomość

"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
    (...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"

starania od 2017
    niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
    AMH 0,5
    FSH 13-15

IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
    IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
    stymulacje 10/11/12.2021
    FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
    FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
    12dpt-1032
    16dpt-6703
    19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
    34dpt (8tc)- jest ❤️
    10tc- wszystko ok ❤️
    13tc- prenatalne, jest ok ❤️
    14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
    18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
    20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
    23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
    26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
    32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
    36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
    40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
    10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖

Wysłany: 22 kwietnia 2023, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trinity_Nea wrote:
    Polubiłam przypadkiem- chodziło mi o odpowiedź Nowej. Zgadzam się, że amh świadczy o ilości, a nie jakości komórek. Oczywiście, że zazwyczaj mało komórek łączy się ze słabą ich jakością, ale nie zawsze.
    Trzymam kciuki 👍
    Odpowiedz trochę jak u Was, jak Emilia?

age.png
  • Trinity_Nea Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2023, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Odpowiedz trochę jak u Was, jak Emilia?

Cudowna 🥰
    Nie znaczy oczywiście, że nie ma trudnych momentów. Zawsze wtedy jednak przypominam sobie lata starań- to otrząsa z frustracji...

Dużo gaworzy, zaczęła piszczeć i bardzo ją fascynuje, że wydaje takie dźwięki 😂, łapie zabawki i lubi ludzi, nawet tych, których nie zna- bliskich też już rozpoznaje 😍 Na spacerach lubi podziwiać świat 🙃
    Powolutku uczę ją odkładania do łóżeczka na noc. Póki co śpi tak do 1.30-2, potem się przebudza i śpi już ze mną (zasypiam równo z nią, więc już nie odkładam🤦).

A jak u Ciebie?

AGAaa lubi tę wiadomość

starania od 2017
    AMH 0,5
    FSH 13-15

stymulacje 10/11/12.2021
    12dpt-1032
    16dpt-6703
    34dpt (8tc)- jest ❤️
    10tc- wszystko ok ❤️

Wysłany: 22 kwietnia 2023, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trinity_Nea wrote:
    Cudowna 🥰
    Nie znaczy oczywiście, że nie ma trudnych momentów. Zawsze wtedy jednak przypominam sobie lata starań- to otrząsa z frustracji...

Dużo gaworzy, zaczęła piszczeć i bardzo ją fascynuje, że wydaje takie dźwięki 😂, łapie zabawki i lubi ludzi, nawet tych, których nie zna- bliskich też już rozpoznaje 😍 Na spacerach lubi podziwiać świat 🙃
    Powolutku uczę ją odkładania do łóżeczka na noc. Póki co śpi tak do 1.30-2, potem się przebudza i śpi już ze mną (zasypiam równo z nią, więc już nie odkładam🤦).

A jak u Ciebie?
    Miło się czyta 😍, pewnie że nie zawsze jest różowo, ale najważniejsze że sobie fajnie radzisz. Ja w trakcie badań immunologii i będziemy robić drugą próbę z kd. Może dodatkowe leki immu, może inna dawczyni...i wreszcie sie uda? Jeszcze powalczymy 💪

monester, Trinity_Nea lubią tę wiadomość

age.png
  • Wronka Przyjaciółka

Wysłany: 22 kwietnia 2023, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:

Czy to był dr Kaczyński z invimedu? On wszystkim zleca to badanie i nie znam osoby której by wyszło nieprawidłowo.

• Trinity_Nea Autorytet

Wysłany: 22 kwietnia 2023, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa na forum wrote:
    Miło się czyta 😍, pewnie że nie zawsze jest różowo, ale najważniejsze że sobie fajnie radzisz. Ja w trakcie badań immunologii i będziemy robić drugą próbę z kd. Może dodatkowe leki immu, może inna dawczyni...i wreszcie sie uda? Jeszcze powalczymy 💪

Trzymam kciuki moooocnooo!
    🍀

Nowa na forum lubi tę wiadomość

starania od 2017
    AMH 0,5
    FSH 13-15

stymulacje 10/11/12.2021
    12dpt-1032
    16dpt-6703
    34dpt (8tc)- jest ❤️
    10tc- wszystko ok ❤️
  • AGAaa Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2023, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monester wrote:
    AGAaa a Ty też zaglądasz czasem tutaj ? Co u Was ?
    Nowa ja mam nadzieję, że wkrótce znów będziecie "w grze". Ja mam przed sobą potencjalnie 5 transferow i uwierzcie, że już na samą myśl mi się słabo robi... Tego testowania, stresu ...

Właśnie nadrabiam zaległości 🤦‍♀️ Monester z niecierpliwością czekam na Ciebie i nie puszczam tych kciuków nawet jak nie zaglądam z obawy,żeby to nie było już a ja mam nie zaciśnięte 🤦‍♀️
    Wierzę z całego serca,że aż tyle razy nie będziesz musiała próbować ❤️

U nas dobrze. Oczywiście Trinity ma rację- macierzyństwo nie jest takie łatwe i proste ale jeden uśmiech i wszystko staje się piękne ❤️
    Ja zastojów nie miałam,bo pokarmu niestety jak na lekarstwo, ale ile mogę tyle daję :)
    U nas na początku problemy brzuszkowe, podcięcie wędzidełek, rehabilitacje. Co miesiąc coś nowego, ale wszystko jest do przeżycia :) a każdego dnia wieczorem nie mogę się nadziwić, że ten mały Cud jest nasz ❤️

Czego i Tobie i wszystkim na forum życzę :)

monester, Trinity_Nea, Annulla01 lubią tę wiadomość

• monester Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2023, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, Fajnie, że się odezwałaś ! Byłyście dla mnie przewodniczkami do procedury kd razem z Trinity i wielkim wsparciem, a to , że już dzieciaczki sa z wami już bardzo dużą motywacja. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to za 2 tygodnie drugi transfer będzie.

Monika29, Trinity_Nea, AGAaa, Annulla01 lubią tę wiadomość

‹‹ 2431 2432 2433 2434 2435 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ