IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
MałaMiMi wrote:A wiecie może dlaczego w PL nie robią mini? Jest jakieś uzasadnienie?
Ja będę teraz miała w PL druga ministymulacje, więc to zależy od kliniki i lekarza.
U mnie przy mini ilość ta sama, jakościowo lepiej, bo pierwszy raz się udało, ale na chwilę, bo poroniłam. To moje 5 stymulacja będzie , trzy pierwsze na dużych dawkach. Jednak po co brać duże dawki jak efekt przy mini ten sam. Mam bardzo małe AMH. W moim przypadku Lachcina powiedział, że nie ma znaczenia czy PL czy Czechy, będzie to samo, bo byłam u niego i konsultowałam.MałaMiMi lubi tę wiadomość
-
Echo wrote:Dziewczyny, a jak wygląda przygotowanie do invitro? Czy to może wstrzymywać naturalne starania? Jest poprzedzone jakimś inwazyjnym zabiegiem albo wykonuje się to w określonym dniu cyklu?
Chciałabym starać się naturalnie, ale boje się ponownego niepowodzenia. Gdyby tak się stało, to kolejne starania byłyby znowu odsunięte w czasie, a czas jest na wagę złota. Przyznaję, że nie wiem co robić
Cześć. Niestety te metody się wykluczają. I nie chodzi o leki- one akurat pomagają w obu sposobach- tylko o to, że przy ivf są pobierane komórki z dojrzałych pęcherzyków= nie ma owulacji= nie może dojść do zapłodnienia naturalnego."...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
(...) dopóki sił będę szedł, będę biegł, nie dam się"
starania od 2017
niedrożny prawy jajowód, niesprawny lewy jajnik (taka ironia losu...)
AMH 0,5
FSH 13-15
IVF 12.2020 (1komórka->1zarodek->sukces->na krótko...)
IVF 07.2021 (1komórka->1zarodek->nic...)
stymulacje 10/11/12.2021
FET 10.02.2022+ 'kleik' --> cb
FET 04.2022- beta hCG: 9dpt-352
12dpt-1032
16dpt-6703
19dpt-jest pęcherzyk z zarodkiem
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
13tc- prenatalne, jest ok ❤️
14tc- 100g maleństwa, jest ok ❤️
18tc- 200g maleństwa, jest ok ❤️
20tc- połówkowe, jest ok, 380g maleństwa ❤️
23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖 -
Trinity_Nea wrote:Cześć. Niestety te metody się wykluczają. I nie chodzi o leki- one akurat pomagają w obu sposobach- tylko o to, że przy ivf są pobierane komórki z dojrzałych pęcherzyków= nie ma owulacji= nie może dojść do zapłodnienia naturalnego.
Dziękuję za odpowiedź!2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
- 12.2024❄️ zdrowy genetycznie
2025 ♡ - IVF ✰
- 02.2025
---
Każda kropla morzem dla mej łódki... -
gajaa wrote:Ja będę teraz miała w PL druga ministymulacje, więc to zależy od kliniki i lekarza.
U mnie przy mini ilość ta sama, jakościowo lepiej, bo pierwszy raz się udało, ale na chwilę, bo poroniłam. To moje 5 stymulacja będzie , trzy pierwsze na dużych dawkach. Jednak po co brać duże dawki jak efekt przy mini ten sam. Mam bardzo małe AMH. W moim przypadku Lachcina powiedział, że nie ma znaczenia czy PL czy Czechy, będzie to samo, bo byłam u niego i konsultowałam.
Nikt w Polsce nie używa provery podczas stymulacji. To nie jest taka sama stymulacja jak w Czechach. Ministymulacja w pl to aromek albo clostybegyt. I nie daje się progestagenu przez całą stymulacjemonester lubi tę wiadomość
-
Wronka wrote:Nikt w Polsce nie używa provery podczas stymulacji. To nie jest taka sama stymulacja jak w Czechach. Ministymulacja w pl to aromek albo clostybegyt. I nie daje się progestagenu przez całą stymulacje
Tylko z tego co czytałam to w Czechach też nie zawsze dają provere, czasem tylko cło + inny lek z gonadotropina. To zależy od pacjentki i amh więc też różnie bywa ( ja akurat orientowałam się w eurofertil, nie wiem jak w innych klinikach)
aromek czy clo podobnie działa, lekarze to dają zamienne chyba -
Dziewczyny, czy w związku z niskim AMH miałyście może zlecone badanie FMR1? Jeśli tak, to jak długo czekalyście na wyniki i czy wynik cokolwiek zmienił w zakresie starań o ciążę?2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
2025 ♡ - IVF ✰
- 02.2025
---
Echo wrote:Dziewczyny, czy w związku z niskim AMH miałyście może zlecone badanie FMR1? Jeśli tak, to jak długo czekalyście na wyniki i czy wynik cokolwiek zmienił w zakresie starań o ciążę?
-
Nowa na forum wrote:Ja nie miałam tego badania, ale u mnie amh jest niższe z powodu wieku. Ogólnie potwierdzenie występowania zespołu łamliwego chromosomu x powoduje zaburzenia rozwoju intelektualnego-u mężczyzn bardziej nasilone, u kobiet lekkie i dodatkowo właśnie przedwczesne wygasanie czynności jajników. W przypadku potwierdzenia można badać i transferować zarodki płci żeńskiej, lub skorzystać z dawstwa komórek
Dziękuję za odpowiedź ! Czyli nie jest to zupełny wyrok? Da się ewentualnie przebadać zarodki żeby wykluczyć zaburzenia intelektualne takie jak zespół downa i mieć zdrowe dziecko? Słyszałyście o takich przypadkach? Przepraszam jeśli ten temat był już tutaj omawiany, ale wątek ma ponad 2k stron i nie udało mi się jeszcze znaleźć odpowiedzi.
Aktualnie czekam na wyniki, ale jestem bardzo zestresowana...Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2023, 10:27
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
2025 ♡ - IVF ✰
- 02.2025
---
Echo wrote:Dziękuję za odpowiedź ! Czyli nie jest to zupełny wyrok? Da się ewentualnie przebadać zarodki żeby wykluczyć zaburzenia intelektualne takie jak zespół downa i mieć zdrowe dziecko? Słyszałyście o takich przypadkach? Przepraszam jeśli ten temat był już tutaj omawiany, ale wątek ma ponad 2k stron i nie udało mi się jeszcze znaleźć odpowiedzi.
Aktualnie czekam na wyniki, ale jestem bardzo zestresowana...
To zalezy tez od ilosci powtorzen na danym allelu. Do 55 , teoretycznie dziecko niedziedziczy choroby a ilosc powtorzen +2. Jesli ma sue premutacje lub pelna mutacje to ryzyko wzrasta -
Echo wrote:Dziękuję za odpowiedź ! Czyli nie jest to zupełny wyrok? Da się ewentualnie przebadać zarodki żeby wykluczyć zaburzenia intelektualne takie jak zespół downa i mieć zdrowe dziecko? Słyszałyście o takich przypadkach? Przepraszam jeśli ten temat był już tutaj omawiany, ale wątek ma ponad 2k stron i nie udało mi się jeszcze znaleźć odpowiedzi.
Aktualnie czekam na wyniki, ale jestem bardzo zestresowana... -
Aktualnie czekam na wyniki, ale jestem bardzo zestresowana... -
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jestem bardzo wdzięczna. Już wiem w jakim kierunku szukać informacji. Czuję lekką ulgę, że mimo wszystko nie jest to zamknięty temat i wciąż jest szansa na ciążę i urodzenie zdrowego dziecka.
Badanie zostało zlecone na pierwszej wizycie w klinice leczenia niepłodności. Lekarz osobiście zaprowadził nas do pokoju zabiegowego i wskazał personelowi jakie badania mają wykonać. W tamtym momencie usłyszałam o tym badaniu po raz pierwszy i nawet nie wiedziałam, że może zostać rozszerzone. Może lekarz uznał, że szybciej będzie wynik podstawowego badania FMR1, a następnym etapem będzie badanie zarodków - trudno powiedzieć, nie wyjaśnił tego2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
2025 ♡ - IVF ✰
- 02.2025
---
Echo wrote:Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jestem bardzo wdzięczna. Już wiem w jakim kierunku szukać informacji. Czuję lekką ulgę, że mimo wszystko nie jest to zamknięty temat i wciąż jest szansa na ciążę i urodzenie zdrowego dziecka.
Badanie zostało zlecone na pierwszej wizycie w klinice leczenia niepłodności. Lekarz osobiście zaprowadził nas do pokoju zabiegowego i wskazał personelowi jakie badania mają wykonać. W tamtym momencie usłyszałam o tym badaniu po raz pierwszy i nawet nie wiedziałam, że może zostać rozszerzone. Może lekarz uznał, że szybciej będzie wynik podstawowego badania FMR1, a następnym etapem będzie badanie zarodków - trudno powiedzieć, nie wyjaśnił tego -
Echo wrote:Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jestem bardzo wdzięczna. Już wiem w jakim kierunku szukać informacji. Czuję lekką ulgę, że mimo wszystko nie jest to zamknięty temat i wciąż jest szansa na ciążę i urodzenie zdrowego dziecka.
Badanie zostało zlecone na pierwszej wizycie w klinice leczenia niepłodności. Lekarz osobiście zaprowadził nas do pokoju zabiegowego i wskazał personelowi jakie badania mają wykonać. W tamtym momencie usłyszałam o tym badaniu po raz pierwszy i nawet nie wiedziałam, że może zostać rozszerzone. Może lekarz uznał, że szybciej będzie wynik podstawowego badania FMR1, a następnym etapem będzie badanie zarodków - trudno powiedzieć, nie wyjaśnił tego -
Nowa na forum wrote:Czasem lekarzom coś wydaje się oczywiste, a my na początku nawet nie wiemy o co pytać . Jeśli mogę zapytać: ile masz lat i czy ciąża była naturalna czy z ivf?
Niestety tak właśnie jest, a w dodatku wizyta była dość ekspresowa 😞 Lekarz podczas wizyty zrobił USG, potwierdził AMH i dość zmartwiony powtórzył kilka razy, że trzeba się spieszyć.
Mam 34l., zapłodnienie naturalne. Ciąża zatrzymała się na 6 tyg., ale na poronienie czekałam aż trzy tygodnie... Co najdziwniejsze starania nie trwały długo, właściwie od razu zaszłam w ciążę, więc nawet nie przypuszczałam, że coś może być nie tak. Nie byłam też świadoma, że moje AMH jest tak niskie...Trinity_Nea lubi tę wiadomość
2023 ♡ - 2 straty
2024 ♡ - IVF ✰
- 09.2024 ✖ mezoterapia
- 11.2024 ✖
2025 ♡ - IVF ✰
- 02.2025
---
Echo wrote:Niestety tak właśnie jest, a w dodatku wizyta była dość ekspresowa 😞 Lekarz podczas wizyty zrobił USG, potwierdził AMH i dość zmartwiony powtórzył kilka razy, że trzeba się spieszyć.
Mam 34l., zapłodnienie naturalne. Ciąża zatrzymała się na 6 tyg., ale na poronienie czekałam aż trzy tygodnie... Co najdziwniejsze starania nie trwały długo, właściwie od razu zaszłam w ciążę, więc nawet nie przypuszczałam, że coś może być nie tak. Nie byłam też świadoma, że moje AMH jest tak niskie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2023, 20:27
Trinity_Nea, Echo lubią tę wiadomość
-
Echo wrote:Niestety tak właśnie jest, a w dodatku wizyta była dość ekspresowa 😞 Lekarz podczas wizyty zrobił USG, potwierdził AMH i dość zmartwiony powtórzył kilka razy, że trzeba się spieszyć.
Mam 34l., zapłodnienie naturalne. Ciąża zatrzymała się na 6 tyg., ale na poronienie czekałam aż trzy tygodnie... Co najdziwniejsze starania nie trwały długo, właściwie od razu zaszłam w ciążę, więc nawet nie przypuszczałam, że coś może być nie tak. Nie byłam też świadoma, że moje AMH jest tak niskie...
Polubiłam przypadkiem- chodziło mi o odpowiedź Nowej. Zgadzam się, że amh świadczy o ilości, a nie jakości komórek. Oczywiście, że zazwyczaj mało komórek łączy się ze słabą ich jakością, ale nie zawsze.
Trzymam kciuki 👍Echo lubi tę wiadomość
"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
starania od 2017
AMH 0,5
FSH 13-15
stymulacje 10/11/12.2021
12dpt-1032
16dpt-6703
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️
23tc- 525g maleństwa, jest ok❤️
26tc- 1100g maleństwa, jest ok❤️
32tc- 1900g maleństwa, jest ok❤️
36tc- 2500g maleństwa, jest ok ❤️
40tc- 3200g maleństwa, czekamy ❤️
10.01- jest z nami nasz Cud (2620g)💖 -
Trinity_Nea wrote:Polubiłam przypadkiem- chodziło mi o odpowiedź Nowej. Zgadzam się, że amh świadczy o ilości, a nie jakości komórek. Oczywiście, że zazwyczaj mało komórek łączy się ze słabą ich jakością, ale nie zawsze.
Trzymam kciuki 👍 -
Nowa na forum wrote:Odpowiedz trochę jak u Was, jak Emilia?
Cudowna 🥰
Nie znaczy oczywiście, że nie ma trudnych momentów. Zawsze wtedy jednak przypominam sobie lata starań- to otrząsa z frustracji...
Dużo gaworzy, zaczęła piszczeć i bardzo ją fascynuje, że wydaje takie dźwięki 😂, łapie zabawki i lubi ludzi, nawet tych, których nie zna- bliskich też już rozpoznaje 😍 Na spacerach lubi podziwiać świat 🙃
Powolutku uczę ją odkładania do łóżeczka na noc. Póki co śpi tak do 1.30-2, potem się przebudza i śpi już ze mną (zasypiam równo z nią, więc już nie odkładam🤦).
A jak u Ciebie?AGAaa lubi tę wiadomość
"...dopóki sił jednak iść, przecież iść, będę iść
starania od 2017
AMH 0,5
FSH 13-15
stymulacje 10/11/12.2021
12dpt-1032
16dpt-6703
34dpt (8tc)- jest ❤️
10tc- wszystko ok ❤️