X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • Lil_m Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia80, o której invikcie piszesz? Obsługa we Wrocławiu jest przemiła, mimo ilości pacjentów kojarzą po imieniu i nazwisku, zawsze zagadają i dopytują co słychać, jak idzie, nigdy nie czułam tam, że robią łaskę że cię obsłużą.

Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
    VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
    MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S
  • karolcia35 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A któż to jest pan Sławek? ;)
    Lil_m Sylwia jest w wawie.

AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pan Sławek siedzi na dole na recepcji i jest wspaniały <3

Bea77_2, sylwia80, karolcia35 lubią tę wiadomość

• 4me Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitty.Noir wrote:
    Tylko wiesz tu nie chodzi o takie prose przelozenie, ze jak sie gdzies uda to chwalimy, a jak nie to narzekamy, chodzi o postawe lekarzy i sposob postepowania z pacjentem, o to czy to jest ludzkie, czy chodzi o cos wiecej niz pieniadze, ktore zdesperowani czesto ludzie daja w zamian za... postawe ocierajaca sie o brak szacunku do czlowieka czy nawet zwyklej etyki lekarskiej.
    To z takiego punktu widzenia Novum powinno byc na szarym koncu. Bo jak rozumiec postawe lekarza L, ktory wrzeszczy na pacjentów, potrafi kogos wyrzucic z gabinetu, przez telefon jest opryskliwy?

Wiecie co nie wiem, moze sie we mnie cos buntuje bo czytam tu ciagle i czytam same zle rzeczy o Invikcie, w ktorej ja zdecydowałam sie zostawiac niemale pieniadze i co najwazniejsze uwierzylam, ze mi pomogą. I dalej chce w to wierzyc. Wiadomo zatem, ze te wwsystkie zle opinie nie napawają mnie optymizmem.

Moja lekarka nigdy nie popedzala mnie na wizycie, zawsze odpowiadala na kazde pytanie-rzeczowo i cierpliwie. Gdy mialam problem a nie byko planowanej wizyty, wystarczył kontakt do kliniki i Oani doktor w sobote oddzwonila do mnie w ciagu 2h i rozwiala moje wątpliwości tak, ze wiedziałam dokladnie co dalej robic.

Na recepcji polozne sa przemile, baa jak byla kolejka to nawet Pan z biura wyszedl i zaczal mnie obslugiwac.

Super, ze tyle od Was wiem o stymulacji menopurem, o dlugich stymulacjach, dodatkowym badaniach przy braniu suplementow - za te wiedzę dziekuje bardzo!
    Mam jednak nadzieje, ze bede zadowolona ze swojej lekarki. Co nie wyklucza ani zmiany lekarza ani kliniki, jesli nam sie nie uda. To naturalne, ze kazdy chce coagle probowac i dac sobie kolejna albo ostatnia szanse.

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Ja uważam jednak, że są lepsze i gorsze kliniki. Dużo zależy od szczęścia, ale dobry lekarz to dobry lekarz. Tak samo jak może być dobry i kiepski krawiec, dobry i kiepski muzyk, dobry i kiepski nauczyciel. Nie można z drugiej strony zrzucić wszystko na czyjegoś pecha.
    Tego zdecydowanie nie napisalam. Chodzi mi o to, ze dobry lekarz moze byc w Invikcie a zly i w Novum. Sama mialas przypadek ze jeden w Novum mowi endo piekne a drugi ze tragedia... Obaj super ekstra fachowcy...

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alrauna1987 wrote:
    Czesc dziewczyny :-)
    widze ze poruszylyscie temat klinik. Ja osobiscie jestem juz w 4 i jak do tej pory najlepszej :-)
    Novum 2015 -nie bylam zadowolona. Bardzo czesto zmienial sie lekarz podczas wizyt. Dr nie omawiala szczegolowo kolejnych krokow a miec juz swoje zdanie czy cos zasugerowac to Matko Swieta.

Invicta 2016/2017 wszystko na jedno kopyto. Kazda stymulacja na menopurze. Wizyty expresowe. Opinia lekarza co do mrozenia w 3 dobie "jak Pani chce sobìe kupic nadzieje to niech Pani w Lotto zagra". Brak zaangazowania lekarza. Gluchy na nasze sugestie. Jakiekolwiek suple bralam na wlasna reke. A koszty tak jak w Novum kolosalne pomimo refundacji.

GynCentrum 2017 - nie najgorzej ale podejscie tasmowe. Bardzo szybko wizyty leca. Lekarze nie maja czasu na rozwazania. Brak szczerosci. Nie lubie robienia wody z mozgu.

Provita Angelius 2018 wizyty i badanie dokladne. Lekarz wyslucha wszystkiego nawet glupot :-P nie obrusza sie na sugestie w sprawie stymulacji. Nie owija w bawelne. Jesli uwaza ze cos jest ok to ok a jak nie to nie i koniec kropka. Robi wszystko aby osiagnac sukces w leczeniu. Sama Pani dr przepisala suplementy. Nie ma wysmiewania, wywyzszania itd. Ceny nie porownywalne ze stolica. Zaluje ze wczesniej nie zdecydowalismy sie na ta klinike.

Trafic na lekarza z powolania jest ciezko bo wiekszosc to koniowaly nastawione na kase.
    Alreuna w której Invikcie bylas?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Lil_m Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    To z takiego punktu widzenia Novum powinno byc na szarym koncu. Bo jak rozumiec postawe lekarza L, ktory wrzeszczy na pacjentów, potrafi kogos wyrzucic z gabinetu, przez telefon jest opryskliwy?

Wiecie co nie wiem, moze sie we mnie cos buntuje bo czytam tu ciagle i czytam same zle rzeczy o Invikcie, w ktorej ja zdecydowałam sie zostawiac niemale pieniadze i co najwazniejsze uwierzylam, ze mi pomogą. I dalej chce w to wierzyc. Wiadomo zatem, ze te wwsystkie zle opinie nie napawają mnie optymizmem.

Moja lekarka nigdy nie popedzala mnie na wizycie, zawsze odpowiadala na kazde pytanie-rzeczowo i cierpliwie. Gdy mialam problem a nie byko planowanej wizyty, wystarczył kontakt do kliniki i Oani doktor w sobote oddzwonila do mnie w ciagu 2h i rozwiala moje wątpliwości tak, ze wiedziałam dokladnie co dalej robic.

Na recepcji polozne sa przemile, baa jak byla kolejka to nawet Pan z biura wyszedl i zaczal mnie obslugiwac.

Super, ze tyle od Was wiem o stymulacji menopurem, o dlugich stymulacjach, dodatkowym badaniach przy braniu suplementow - za te wiedzę dziekuje bardzo!
    Mam jednak nadzieje, ze bede zadowolona ze swojej lekarki. Co nie wyklucza ani zmiany lekarza ani kliniki, jesli nam sie nie uda. To naturalne, ze kazdy chce coagle probowac i dac sobie kolejna albo ostatnia szanse.
    4me, no właśnie ja - póki co i odpukać! - mam takie same wrażenia z Invicty. I zamierzam podyskutować o tym, jaki plan stymulacji miałabym mieć, a jeśli usłyszę menopur, to zastanowię się i pójdę na kontrkonsultację do Invimedu ;)

Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
    VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
    MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S
  • 4me Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lil_m wrote:
    Sylwia80, o której invikcie piszesz? Obsługa we Wrocławiu jest przemiła, mimo ilości pacjentów kojarzą po imieniu i nazwisku, zawsze zagadają i dopytują co słychać, jak idzie, nigdy nie czułam tam, że robią łaskę że cię obsłużą.
    Ja mam tez inne odczucie. W Gdyni obsluga jest naprawde super. Panie w recepcji przemile, wizyty sa dlugie, rozlozone w czasie tak, ze nak wychodze pod drzwiami czeka tylko jedna, następna para. Pani doktor to oaza spokoju, zawsze mnie wyslucha, zawsze odpowie na pytanie. Jest konkretna, nie rozwleka, nie owija w bawelne co bardzo lubie u lekarzy.Sama zalecila suplementy. Robila mi piekny monitoring cyklu, sprawdzajac hormony, nawet piszac w zaleceniach, kiedy ma byc seks w danym tygodniu ;)

Zgadzam sie ze wszystkim co piszecie ale narazie nie generalizuje, ze Invicta jest beee a cos innego jest cacy. Tak jak same pisalyscie liczy sie lekarz tez.

Jak zaczniemy akcje ze stymulacja i bedzie to menopur to zaczne z nia rozmawiac, przedstawię jej teorie z innych klinik o stymulowaniu starych kobiet tym sterydem. Zobaczymy co mi powie. Wtedy podejme decyzje co dalej...

Czy w ogóle powinnam miec to dziecko skoro natura mowi co innego...

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Tego zdecydowanie nie napisalam. Chodzi mi o to, ze dobry lekarz moze byc w Invikcie a zly i w Novum. Sama mialas przypadek ze jeden w Novum mowi endo piekne a drugi ze tragedia... Obaj super ekstra fachowcy...
    Tutaj sytuacja była inna, nie można tego tak uprościć bo wprowadza się zamęt. Jeden lekarz postawił wstępną diagnozę do potwierdzenia lub odrzucenia w dalszym postępowaniu. To tak jak z torbielami np. Na usg widać ale tylko laparoskopia może potwierdzić co to dokładnie jest. Ja raz miałam taką sytuację przed operacją. Widoczne jakieś twory na usg diagnoza, że guz..a przy histopacie okazało się, że zwykła torbiel czynnościowa! Usg to tylko obraz.

Prawda jest taka, że wszędzie można spotkać lekarzy lepszych i gorszych. Nasze doświadczenia pozwalają na wstępną weryfikację i odrzucenie totalnych "konowałów" że tak brzydko napiszę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 10:47

Bea77_2 lubi tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • Alrauna1987 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    U jakiego lekarza byłaś w Novum?

Zaczynalam u Torz pozniej Obuchowska w koncu Staroslawska a i Zygler sie trafila oraz jedna wizyta u Zamory ktory strasznie sie skrzywil widzsc moje amh i problemy.

age.png
    Ponad 4 lata walki...[***]....
    "Przyjdzie taka chwila gdy stwierdzisz, że wszystko sie skończyło.
    To właśnie będzie początek."

Louis L'Amour
    6 stymulacji , 9 transferów, 14 zarodków , 2 cb , 1 poronienie i 1 kochany cud na ziemi 💞💞💞
    4aa +embryoglue
    7dpt - 4.91
    11dpt - 36.94
    14 dpt - 338
    18 dpt - 1456
    22dpt - pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
    25 dpt 8610 prg 45
    26 dpt pulsuje 💓
    12+4 tc usg prenatalne OK 😁
    Zły wynik pappy 😭 ryzyko ZD 1:62
    14+3 tc usg bez zarzutu u docenta , będzie 🧑
    19+4 II usg prenatalne bez zarzutu.
    Krystianek waży ok 350g.💓💓💓 Boże miej w swej opiece mój CUD 🙏
    age.png
  • eM80 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :)

tak widze demonizujecie trochę menopur , moja lekarka od IUI mówiła ze na konferencji w Barcelonie (tam maja na prawdę "fabrykę" co za tym idzie tez sporo pacjentek żeby prowadzić jakieś statystyki), najnowsze badania twierdza zgodnie ze babki powyżej 35 roku życia powinny być stymulowane menopurem, bo daje najlepsze efekty (nie wiem co brali pod uwagę czy zajcie czy liczbę zdrowych urodzeń) , stad pewnie tak chętnie jest stosowany ... mi na menopurze źle rosły pęcherze , nierówno i z bólem mi ten menopur zmieniła babka... Jasne ze nie ma co się upierać przy jednym jak nie wychodzi, albo złe rośnie , ale czy odrazu przy pierwszej stymulacji odrzucać ?.
    pozdro

4me lubi tę wiadomość

38 lat, starania od 2013
    2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
    2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
    2018, kumulacja komórek x2
    2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI :(
  • eM80 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    A kto był sponsorem konferencji w Barcelonie?
    Ja nie wiem czy Menopur jest dobry czy zły... ale jeśli klinika stymuluje wszystkich jak leci Menopurem, bez względu na indywidualne wyniki i wiek, to nie jestem pewna że to jest taki magiczny lek co działa na wszystkich tak samo.

zaden nie jest magiczny, nie wiem kto byl sponsorem , ale biorac pod uwage to ze menopur nie byl pierwszym lekiem z wyboru u mojej lekary , bo najpierw był gonal, myślę ze kobieta która siedzi w tym cale życie wie co to znaczy sponsorowane badania czy konferencje. Nie wiem jak klinika postępuje ze wszystkimi , ale jak nic nie rośnie na monopurze to chyba nie upierają się przy nim kolejny raz ? , a jak rosnie znakiem ze dobrze zadzialal ...lek do stymulacji nie zalatwi wszystkiego bo problemy mogą być liczne. Bez przesady , może i sie trafiają fatalni lekarze jak wszędzie , ale nie sadze żeby same barany pracowały tam co nie maja pojęcia o niczym dlatego jada na menopurze...

38 lat, starania od 2013
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM80 wrote:
    zaden nie jest magiczny, nie wiem kto byl sponsorem , ale biorac pod uwage to ze menopur nie byl pierwszym lekiem z wyboru u mojej lekary , bo najpierw był gonal, myślę ze kobieta która siedzi w tym cale życie wie co to znaczy sponsorowane badania czy konferencje. Nie wiem jak klinika postępuje ze wszystkimi , ale jak nic nie rośnie na monopurze to chyba nie upierają się przy nim kolejny raz ? , a jak rosnie znakiem ze dobrze zadzialal ...lek do stymulacji nie zalatwi wszystkiego bo problemy mogą być liczne. Bez przesady , może i sie trafiają fatalni lekarze jak wszędzie , ale nie sadze żeby same barany pracowały tam co nie maja pojęcia o niczym dlatego jada na menopurze...
    Tutaj chyba chodzi bardziej o podejście kliniki niż demonizowanie menopuru. Pewnie, że są kobiety u których stymulacja tym lekiem daje świetne efekty. Nie rozumiem tylko jak można wrzucać wszystkich do jednego wora. Nie ma się co oszukiwać ale czasami IVF jest to metoda prób i błędów ale jeśli danej pacjentce po raz kolejny proponuje się ten sam lek który nie przyniósł żadnych efektów wcześniej to jaki jest tego sens??

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • eM80 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Powtarzam, ja byłam 3 razy stymulowana Menopurem. Żaden inny lek nie został mi nigdy zaproponowany. Moja znajoma, dużo młodsza ode mnie, też była stymulowana Menopurem i jak zapytała o inny lek to jej odpowiedziano, że innego leku nie będzie bo Menopur jest najlepszy. Na chłopski rozum, gdyby Menopur był najlepszym lekiem do stymulacji na rynku i działał na wszystkich bez względu na wiek, to producenci Gonalu, Puregonu i innych by splajtowali, nikt by ich leków nie używał. Kliniki miałyby w ofercie wyłącznie Menopur.

Ja nie twierdzę, że stymulacja Menopurem jest zła dla wszystkich bez wyjątku. Nie mówię też, że Menopur jest najlepszy dla wszystkich. Mówię tylko, że nie budzi mojego zaufania klinika, która do wszystkich podchodzi jednakowo. Jak również klinika, która robi tej samej pacjentce 3 takie same/podobne programy.

Ja mowie tylko ze menopur ma dobre opinie wśród lekarzy stad go stosują chętnie , nie ma co go przekreślać na początku już, to lekarze maja setki pacjentów i widza efekty. Bea ale ty zawsze miałaś ładne pęcherze , ładnie się stymulujesz , nie to ze masz 3 jaja 14 mm, 2 ponizej i 3 27 mm , bo i takie cuda sa na lekach do stymulacji - to można mówić ze lek jest do d* bo nie daje efektów w postaci ładnych pęcherzów. Tak ponoć poprawiają jakoś jaj leki do stymulacji ale na ile ?. Inne leki sa rożne jeden to mieszanka hormonów inne to sam fsh , myślę ze dobierają pod wyniki badan. Nie twierdze ze menopur jest najlepszy , bo akurat na mnie puregon zadziałał najlepiej, pytanie od czego klinika ma zacząć ? od swojego "najlepszego" , a jak reaguje organizm to juz każdy inaczej zapewne.

38 lat, starania od 2013
  • eM80 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do producentów innych leków , maja swoje sposoby na to żeby nie zbankrutować i na pewno nie chodzi tu o ich efekty czy jakość. Tak samo jak na runku działa po 20 leków generycznych z ta sama substancja czynna i każdy ma się dobrze.

38 lat, starania od 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM80 dodam od siebie. Do tej pory miałam podobne zdanie co Ty. Aktualnie robię 2 protokół w invicta w Warszawie. Niestety bardzo mocno się rozczarowałam, za pierwszym razem bardzo marny efekt 4 kom w tym tylko dwie dobre - przy największych dawkach menopuru - rozumiem że to nie wina leku tylko moje niskie amh, wiek itd. itp. Przyjęłam to z pokorą... po @ zaczynam zabawę po raz drugi... i co? dostaje menopur dokładnie te same dawki...pytam czemu tak skoro sa inne leki - odpowiedz BO MY INNYCH NIE PRZEPISUJEMY - myśle sobie trudno...pierwszy monitoring...okazuje się że tym razem nie zareagowałam na leki, pytam się co teraz - odpowiedz DOBRE PYTANIE - , mówimy z mężem że skoro nie odpowiadam na menopur to może mi coś dołoży, że na stronie mają pięknie opisane różne leki - odpowiedź NIE MOGE PRZEPISAĆ NIC INNEGO BO NIC INNEGO NIE PRZEPISUJEMY - wręcz się o to pokłóciliśmy i nic to nie dało.
    Nie kwestionuje menopuru tylko podejścia do pacjenta. Bo interesy kliniki i to jak się dogadali z producentem leku, grubo mijają się z interesami pacjentów!!! Za to jestem wściekła na nich, czuje się oszukana, nie dość że bez sesnu stracilam dwie próby z refundacją leków to jeszcze i swoje nie male pieniądze bo w invicie nawet w programie zostawia się mnóstwo kasy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 13:14

Bea77_2, Izka36, karolcia35 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 20:03

mar2śka, Izka36 lubią tę wiadomość

• Alrauna1987 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Alreuna w której Invikcie bylas?

W Warszawie sie leczylam.

4me lubi tę wiadomość

age.png
    Ponad 4 lata walki...[***]....
    "Przyjdzie taka chwila gdy stwierdzisz, że wszystko sie skończyło.
    To właśnie będzie początek."

Louis L'Amour
    6 stymulacji , 9 transferów, 14 zarodków , 2 cb , 1 poronienie i 1 kochany cud na ziemi 💞💞💞
    4aa +embryoglue
    7dpt - 4.91
    11dpt - 36.94
    14 dpt - 338
    18 dpt - 1456
    22dpt - pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
    25 dpt 8610 prg 45
    26 dpt pulsuje 💓
    12+4 tc usg prenatalne OK 😁
    Zły wynik pappy 😭 ryzyko ZD 1:62
    14+3 tc usg bez zarzutu u docenta , będzie 🧑
    19+4 II usg prenatalne bez zarzutu.
    Krystianek waży ok 350g.💓💓💓 Boże miej w swej opiece mój CUD 🙏
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 20:03

• 4me Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Prawda też jest taka, że dopóki się nie odczuje na własnej skórze to będzie się kwestionowało opinie innych na zasadzie: "gada tak bo jej się nie udało. Jakby jej się udało to by inaczej mówiła. Ze mną będzie inaczej, mi się uda bo (niepotrzebne skreślić): a) mam lepsze AMH, b) już rodziłam, c) jestem młodsza, d) nasz przypadek jest łatwiejszy, e) mój facet ma lepsze nasienie, f) nie mam Hashimoto/endometriozy/wyciętych jajowodów, etc etc etc".

Niestety każdy musi sam spróbować, inaczej chyba nie można kogoś przed niczym przestrzec. Każdy sam musi najpierw swoje łzy wylać i wydać niemałe pieniądze. Innej drogi nie ma.
    Mam nadzieję, ze nie masz mnie na mysli bo ja wcale nie myślę, ze ze mna bedzie lepiej/łatwiej. Baa im dalej w las tym więcej problemów wychodzi u nas.

Dodatkowo jestem zniechecona podejściem tych wszytskich klinik i lekarzy i stad moje pytania, watpliwosci.
    Co gorsza im wiecej czytam tutaj tym mniej mi sie chce o to wszystko walczyc. Moze taki czas... Moze za tydzien bedzie lepszy.

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
‹‹ 242 243 244 245 246 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 porad, jak ubrać dziecko na zimowy spacer

Niekiedy zimowa aura za oknem może zniechęcać do spacerów... Tymczasem jest to świetny sposób na budowanie odporności, dotlenienie organizmu i zapewnienie aktywności fizycznej dla dziecka. Jak zatem przygotować się na zimowy spacer? Sprawdź 7 porad, jak ubrać dziecko!

CZYTAJ WIĘCEJ