IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
Wyobraźnia87 wrote:1 badanie robiłam w Diagnostyce 2 badanie w klinice ale oni też oddają do Diagnostyki. 1 było w 9 dc a drugie w 26 dc. Więc mam nadzieję że tylko o to chodzi. Nie wytrzymałam i zrobiłam dzisiaj w alabie, gdzie laboratorium mają na miejscu i nie przewożą próbek. Ale może masz racje, żeby wykonać w początkowym okresie cyklu. Ja wariuje, bo nie dość że ta azoospermia to jeszcze to.
Mi gin kazała robić w 3 dniu cyklu. Dziewczyny też na grupie na fb pisały, że jeśli próbki są przewożone to powinny być odwirowane i mrożone i tak transportowane. Ja badałam AMH tylko raz w diagnostyce (ale w mieście które ma 19 tys, wiec były wiezione 90km). Boję się powtórzyć badanie Ja nie chcę wierzyć w to moje AMH Gdy po laparoskopii gin kazała mi to zbadać to myślałam ze to będzie formalność - byłam PEWNA że wyjdzie ok (przecież 5 lat temu zaszłam w ciąże naturalnie po 7 miesiącach ....miałam owulacje a testy owu się ładnie wybarwiały). Myślałam, że będzie git. Ciekawa jestem jakie AMH miałam wtedy i jak szybko będzie mi to spadać....ale az sie boje badać ....cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
Przed nami 5cs ! (grudzień 2024 - 4dc FSH 5,4 LH 4,9 ; oba jajowody drożne)
👩🧔♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa) -
Wyobraźnia87 wrote:1 badanie robiłam w Diagnostyce 2 badanie w klinice ale oni też oddają do Diagnostyki. 1 było w 9 dc a drugie w 26 dc. Więc mam nadzieję że tylko o to chodzi. Nie wytrzymałam i zrobiłam dzisiaj w alabie, gdzie laboratorium mają na miejscu i nie przewożą próbek. Ale może masz racje, żeby wykonać w początkowym okresie cyklu. Ja wariuje, bo nie dość że ta azoospermia to jeszcze to.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada, 19:34
Babzi lubi tę wiadomość
👩
Amh 0,9, niedoczynność, brak lewego jajowodu, prawy niedrożny, mięśniaki, endometrioza
09.2020- 8t puste jajo💔
01.2021- 7t cp 💔laparoskopia- pęknięcie lewego jajowodu
04.2022- laparoskopia usunięcie zrostów
💊 Letrox 50, q10 600mg, resweratrol, kurkumina, wit.b complex, wit. D3, wit.C, wit. E, melatonina, nac 600, prenatal uno, omega3
V Leiden+ protrombina✔️LA✔️DQ2, DQ8✔️ANA3✔️
🧔🏻♂️🆗
🟢Kariotypy
……………..
Starania ponowne od 2023
01.2024 hyfosy - niedrożność prawego jajowodu, endometrioza❗️
08.2024 start w klinice
I procedura IVF
19.09 stymulacja (krótki protokół )💉rekovelle 12, mensinorm 150, gonapeptyl, orgalutran
03.10 punkcja 4 🥚➡️ 3 zapłodnione 🟰 5AA❄️5AB❄️
08.11 biopsja endometrium cd138
05.12 FET 5AA + EG+ Atosiban 🙏
(acard75, nospa fortex2, utrogestan 200x2, besins 200x2)6dpt beta 16,77 7dpt beta 13,21 9dpt beta 7,25 biochem 😢 -
cukrzyk1991 wrote:Mi gin kazała robić w 3 dniu cyklu. Dziewczyny też na grupie na fb pisały, że jeśli próbki są przewożone to powinny być odwirowane i mrożone i tak transportowane. Ja badałam AMH tylko raz w diagnostyce (ale w mieście które ma 19 tys, wiec były wiezione 90km). Boję się powtórzyć badanie Ja nie chcę wierzyć w to moje AMH Gdy po laparoskopii gin kazała mi to zbadać to myślałam ze to będzie formalność - byłam PEWNA że wyjdzie ok (przecież 5 lat temu zaszłam w ciąże naturalnie po 7 miesiącach ....miałam owulacje a testy owu się ładnie wybarwiały). Myślałam, że będzie git. Ciekawa jestem jakie AMH miałam wtedy i jak szybko będzie mi to spadać....ale az sie boje badać ....👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
-
Karolaaas wrote:Tak jak dziewczyny wcześniej pisały AMH bada się w określonym dniu cyklu czyli miedzy 2-4dc, najlepiej w takim punkcie gdzie pobierana jest krew i od razu badana na miejscu, wtedy wynik jest najbardziej wiarygodny. Też wynik amh nie jest jakas wyrocznia czy powodem ze najda mysli , że sie nigdy nie uda, tu na forum sa takie przypadki, że z bardzo słabiutkim zachodzi sie w ciaze i w dodatku naturalnie🙂, najwazniejszy jest w sumie obraz na usg, a z pomoca lekow i odpowiedniej suplementacji min. 3 mc da sie wiecej wycisnac z jajnikow niz myslimy 😉👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF
-
Wyobraźnia87 wrote:No wlasnie u mnie obrazowo wszystko super. Owulacje są, cykle regularne jak w zegarku. Ja pewnie bym się tym Amh tak nie stresowała gdyby nie ta azoospermia bo mam wrażenie że chociaż moje komórki muszą być silne żeby coś z tego wyszło. No cóż, zobaczymy jak to będzie.
Wyobraźnia87 lubi tę wiadomość
👩
Amh 0,9, niedoczynność, brak lewego jajowodu, prawy niedrożny, mięśniaki, endometrioza
09.2020- 8t puste jajo💔
01.2021- 7t cp 💔laparoskopia- pęknięcie lewego jajowodu
04.2022- laparoskopia usunięcie zrostów
💊 Letrox 50, q10 600mg, resweratrol, kurkumina, wit.b complex, wit. D3, wit.C, wit. E, melatonina, nac 600, prenatal uno, omega3
V Leiden+ protrombina✔️LA✔️DQ2, DQ8✔️ANA3✔️
🧔🏻♂️🆗
🟢Kariotypy
……………..
Starania ponowne od 2023
01.2024 hyfosy - niedrożność prawego jajowodu, endometrioza❗️
08.2024 start w klinice
I procedura IVF
19.09 stymulacja (krótki protokół )💉rekovelle 12, mensinorm 150, gonapeptyl, orgalutran
03.10 punkcja 4 🥚➡️ 3 zapłodnione 🟰 5AA❄️5AB❄️
08.11 biopsja endometrium cd138
05.12 FET 5AA + EG+ Atosiban 🙏
(acard75, nospa fortex2, utrogestan 200x2, besins 200x2)6dpt beta 16,77 7dpt beta 13,21 9dpt beta 7,25 biochem 😢 -
Powtórzyłam wczoraj w punkcie pobrań przy laboratorium to wynik nieco wyższy 0,72 ale nadal zrobiony w 28 dc. Generalnie chyba zrobię w poniedziałek, będę w 4 dc. Może i bez sensu ale wiem że nie wytrzymam, żeby się przekonać o tym czy dzień cyklu miał znaczenie czy po prostu taki spadek nagle nastąpił. Tak czy inaczej działamy, dziś jedziemy do lekarza z wynikami ustalić termin punkcji jąder i najprawdopodobniej już w grudniu zacznę stymulację.
Karolaaas, Trinity_Nea lubią tę wiadomość
👩🏻 37 lat 👦🩵2011 AMH 0,72 💊QTEN, kwas foliowy, witamina D. 👨🏻38 lat Azoospermia. 💊TENfertil On 👩🏻👨🏻listopad 2024 kwalifikacja do IVF -
Annulllka wrote:Ja miałam tylko 3 pęcherzyki i 2 komórki. Nie trzeba więcej. Odeszłam z kliniki gdzie lekarz z takiego wyniku nie był zadowolony i chciał hodować więcej. A u mnie się nie da. Przeszliśmy do innej kliniki, lekarz dociągnął do końca, pobrał w niedzielę komórki mówiąc że to może być jedyna szansa. No i była. Też miałam takie myśli że przecież ja nigdy nie wyprodukuje więcej więc czego ode mnie chcą? 🤷♀️
Witaj czy mogę zapytać o rodzaj stymulacji jaki miałaś przy takim niskim amh? Mi pęcherzyki już przestały rosnąć nic na nich nie reaguje. -
Helloworld1 wrote:Dobrze napisane! Ja miałam jeden pęcherzyk- lekarz nawet nie wspomniał o przerwaniu stymulacji. Tak naprawdę to ja o tym myślałam. Przy niskim AMH nie ma szans na wiele pęcherzyków. Ktoś tu napisał też, że przy FSH 30 nie stymuluje się- ja takie miałam, lekarz dobrał protokół pod FSH i AMH. Nie należy skreślać pacjentek, ważne żeby jasno przekazać, czego można się spodziewać.
Jaką mialaś stymulacje przy niskim smg i wysokim fsh? -
Wronka wrote:Jaką mialaś stymulacje przy niskim smg i wysokim fsh?👄 niskie AMH,podwyższone FSH
Diagnoza: nieadekwatna do wieku rezerwa jajnikowa, początki endometriozy
Rozpoznanie: 06.23
I procedura: 08.23, puste pęcherzyki
II procedura: 11.23, 2 dojrzałe komórki, jeden zarodek 3 dniowy, transfer 12.23
🤰dwie kreski: 27.12.23 -
Komanuss wrote:W którym dniu była punkcja ?
cukrzyk1991 lubi tę wiadomość
👄 niskie AMH,podwyższone FSH
Diagnoza: nieadekwatna do wieku rezerwa jajnikowa, początki endometriozy
Rozpoznanie: 06.23
I procedura: 08.23, puste pęcherzyki
II procedura: 11.23, 2 dojrzałe komórki, jeden zarodek 3 dniowy, transfer 12.23
🤰dwie kreski: 27.12.23 -
Dana721 wrote:Nie mozna zawsze wierzyc co lekarze mowia bo oni na wszystko patrza jak pisze w ksiazkach ale zycie nie przebiega ksiazkowo i dlatego cuda sie zdazaja.❤
-
endobabeczka wrote:To prawda ...oni są beznadziejni..przepraszam,ale wszystko to książkowe statystyki....i przykro,że nie patrzą całościowo ...
Endobabeczko - czytałam Twoją historię na forum o IVF. Chciałabym Ci jakoś pomóc :
1) czy robiłaś kiedys pakiet tarczycowy ? tsh,ft3,ft4, anty tpo, anty tg
2) czy badałaś rzeczy typu glukoza na czczo, krzywa cukrowa/insulinowa ?
Cukrzyca, hashimoto lubią iść w parze z endo.
3) czy monitorujesz cykl ? Np. robisz paski owulacyjne ? Pik Ci wychodzi ?
4) Badalas niedawno hormony ? FSH i LH w 3 dniu cyklu. Sprawdzalas ich stosunek do siebie ? Sprawdzałaś jak progesteron np. w 17-18 dc po owulacji.
U nas -endo-laseczek - niestety czesto jedno schorzenie auroimmunologiczne idzie w parze z innymi. I zajście w ciąże jest utrudnione, ale nie niemożliwe 😊 Potrzeba czasu i często cierpliwosci do tych wszystkich prób/procedur itd.
cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa) -
agelee wrote:Hej! Jestem po przerwanej stymulacji, pierwsze invitro z rządowego programu. Przykro mi się robi bo stymulacja została przerwana w 7 dniu! A z tego co tu czytałam czasami dopiero wtedy pęcherzyki zaczynają rosnąć Według mnie lekarz podjął złą decyzję. Teraz zmieniłam lekarza, mam tylko jedno podejście i jeżeli się nie uda pobrać 2 komórek to wylatuję z programu. Byłam na dawce 2-5ds Gonal 150 + Menopur 75, 6-7ds Gonal 225 + Menopur 150. W 5ds było 7 pęcherzyków po 4mm, w 7ds był jeden 5mm, jeden 6,5mm a reszta dalej 4mm. I stymulacja została przerwana. Potem byłam na kontroli w 19dc i miałam jeden pęcherzyk dominujący 19mm, dostałam Ovitrelle. Później byłam na kontroli 26dc, nowa pani doktor stwierdziła, że jest torbiel krwotoczna i przepisała Orgametril. Teraz ona będzie mnie prowadzić i chce ponownie krótki protokół, ale z większą dawką, sic! Tyle, że może durzuci estrogen priming. Miałam bardzo nisko estrogen podczas stymulacji. Martwię się, że to za mała zmiana i znowu będzie słaba odpowiedź. Mam nadzieję, że tym razem przeciągną stymulację. W opcje też wchodzi długi protokół, ale ja nie jestem chętna, bo nawet jak będzie więcej pęcherzyków to wg mnie komórki będą słabszej jakości. Z resztą ta doktor odradza wyciszenie antykoncepcją przed. Właśnie tą poprzednią stymulację miałam po 2 opakowaniach dienogestu i efekt jak widać. Teraz mam podchodzić z cyklu naturalnego.
Muszę zrobić stopkę:
Endometrioza IV stopnia, choruję od 10 lat, od 5 lat bez wyciszenia lekami.
Sklerotyzacja torbieli. Prawy jajnik bez torbieli Endo ale w każdym cyklu robi się torbiel czynnościowa albo krwotoczną. Lewy jajnik z torbielą ale dość małą. Jajniki niestety w zroście (kissing ovaries).
AMH: 0,95, FSH 14,6.
Nasienie partnera w normie.
Drożność robiona i drożne jajowody.
Nigdy nie miałam inseminacji ani stymulacji do naturalnych podejść. Od razu "z ulicy" invitro. Jeden cykl miałam monitorowany.
Nie rozumiem dlaczego nie badają: Inhibiny B, Estradiolu, LH i FSH na początku cyklu który będzie stymulowany (za granicą się bada), nie oceniają ilości pęcherzyków antralnych. Słabo, że pierwsza wizyta jest dopiero w 5 dniu.
Czy mogłabyś się podzielić informacją gdzie robiłaś sklerotyzację torbieli? Też się z tym zmagam. W poprzednim cyklu miałam podchodzić do stymulacji ivf ale wykryto torbiel endometrialną i wszystko stanęło na niczym 😔 szukam teraz miejsca gdzie mogłabym zrobić sprawnie sklerotyzację i podejść do ivf tak żeby badania nie straciły ważności. -
Hej, po dłuższym czasie wracam na to forum. Mam już dziecko na pokładzie, teraz myślę o staraniach o kolejne. Szukam dziewczyn, które podchodzą do procedury po raz kolejny. Moje amh gdzieś w okolicy 0,6. Przy poprzedniej procedurze, kiedy się udało, ok. 0,9. Jestem pełna obaw, ale wiem, że jeśli nie spróbuję po raz kolejny, będę miała do siebie pretensje. Chętnie znów Was poczytam, pogadam, wzajemnie się powspieram.
Trinity_Nea, gocha04 lubią tę wiadomość
-
Bold wrote:Hej, po dłuższym czasie wracam na to forum. Mam już dziecko na pokładzie, teraz myślę o staraniach o kolejne. Szukam dziewczyn, które podchodzą do procedury po raz kolejny. Moje amh gdzieś w okolicy 0,6. Przy poprzedniej procedurze, kiedy się udało, ok. 0,9. Jestem pełna obaw, ale wiem, że jeśli nie spróbuję po raz kolejny, będę miała do siebie pretensje. Chętnie znów Was poczytam, pogadam, wzajemnie się powspieram.
Hej Bold ! Trzymam kciuki ! Ja też mierzę się z wieloma chorobami + niskie AMH (raczej przez laparoskopię i choroby autoimmunologiczne, a nie wygasanie jajników). Czytałam Twoje wpisy na ovufriend i Twoja historia napawa optymizmem. Koniecznie ją dodaj do stopki Właśnie zaczęliśmy z mężem starania o drugie dziecko (4cs) ale 30.11 idę do invimedu i już się boję. Zastanawiam się czy chcę od razu z marszu podchodzić do ivf czy nie. Eh. Życie.cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
cukrzyk1991 wrote:Hej Bold ! Trzymam kciuki ! Ja też mierzę się z wieloma chorobami + niskie AMH (raczej przez laparoskopię i choroby autoimmunologiczne, a nie wygasanie jajników). Czytałam Twoje wpisy na ovufriend i Twoja historia napawa optymizmem. Koniecznie ją dodaj do stopki Właśnie zaczęliśmy z mężem starania o drugie dziecko (4cs) ale 30.11 idę do invimedu i już się boję. Zastanawiam się czy chcę od razu z marszu podchodzić do ivf czy nie. Eh. Życie.
Serio czytałaś? bardzo mnie to cieszy! do dziś znajduję lajki pod tymi wpisami, mam nadzieję, że innym też pomogły. U mnie nie ma raczej innego wyboru, jestem pełna obaw, ale ivf to jedyna ścieżka którą rekomendują. -
Karolaaas wrote:Tak jak dziewczyny wcześniej pisały AMH bada się w określonym dniu cyklu czyli miedzy 2-4dc, najlepiej w takim punkcie gdzie pobierana jest krew i od razu badana na miejscu, wtedy wynik jest najbardziej wiarygodny. Też wynik amh nie jest jakas wyrocznia czy powodem ze najda mysli , że sie nigdy nie uda, tu na forum sa takie przypadki, że z bardzo słabiutkim zachodzi sie w ciaze i w dodatku naturalnie🙂, najwazniejszy jest w sumie obraz na usg, a z pomoca lekow i odpowiedniej suplementacji min. 3 mc da sie wiecej wycisnac z jajnikow niz myslimy 😉
Amh będzie najwyższe jak masz w jajnikach najwięcej pecherxyków. Oraz po dhea wzrośnie 2 krotnie. Jak masz niskie to będziesz miała 2 razy tyle po 3 miesiącach dhea. Sprawdziłam.u siebie