IN VITRO z niskim AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny - a w którym dniu cyklu najlepiej isc sprawdzic liczbę pęcherzyków antralnych do gin ?cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
(4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
(5cs - 7dpo - progesteron 5,5)
Przed nami 6cs !
(grudzień 2024 - 4dc FSH 5,4 LH 4,9 ; oba jajowody drożne)
👩🧔♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
"Pięknie żyjesz
Choć kłody pod nogami masz
To wszystko minie
I minę jak ta kłoda też" -
cukrzyk1991 wrote:Dziewczyny - a w którym dniu cyklu najlepiej isc sprawdzic liczbę pęcherzyków antralnych do gin ?
Podobno na samym początku cyklu. Ale w sumie ja prosiłam o rzucenie okiem w innych momentach też (głównie przy okazji monitoringu około owulacji) i też cośtam mówili. Ale chyba dla najpełniejszego obrazu zaraz w pierwszych dniach (czyli siłą rzeczy jeszcze podczas 🩸, ale dla tego celu to nie szkodziło).👩🏻❤️👨🏼 34 & 39
Starania od czerwca '24
👩🏻 AMH 0,48, niedoczynność tarczycy, IO w remisji, adenomioza
👱🏼♂️ morfologia 1%, DFI 25%, HBA 75%
listopad '24 1. IUI ❌ -
cukrzyk1991 wrote:Dziewczyny - a w którym dniu cyklu najlepiej isc sprawdzic liczbę pęcherzyków antralnych do gin ?34 lata
AMH 0,2
Operacje usuwania torbieli jajników -2009 i 2012.
Endometrioza
Brak owulacji
Tylko lewy jajnik działa.
5.10.2023 Marlena, 54 cm, 3790 g 💖🥰
Drugie podejście
AMH 0,2
Endometrioza i adenomioza pogarszającą się po CC.
12.2024 -pierwsza stymulacja i cuda -działają oba jajniki -
U mnie dalsza kontynuacja stymulacji. Jeden dominujący, 4 mniejsze się pojawiły. LH się obniżyło odkąd zaczęłam brać Orgalutran więc jest dobrze. Estradiol bez szału 350. W sumie teraz na 11 dni planowana jest stymulacja.34 lata
AMH 0,2
Endometrioza
Brak owulacji
Drugie podejście
AMH 0,2
Figowa wrote:Serdecznie dziękuję za odpowiedzi Mam 35 lat. Od 12 roku życia choruję na niedoczynność tarczycy Hashimoto. Rok temu byłam na jednej konsultacji właśnie w MedArt i zastanawiam się czy tam wrócić. Wtedy byłam u Pani Dr. Beaty K.-P. Jak długo czeka się na pierwszą wizytę? Mieszkałam, za granicą, więc nie mogłam wcześniej podjąć leczenia w klinice. W tym czasie, próbowałam medycyny chińskiej, piłam specjalnie dla mnie skomponowane zioła, brałam Q10 i inne witaminy. Ale mimo to AMH spadło. Okresy coraz bardziej rozregulowane, obawiam się przedwczesnej menopauzy. Są jakieś dodatkowe koszta w ciągu całej procedury, które trzeba ponieść, bo wolałabym wiedzieć, jak się przygotować finansowo?
Hej Figowa! Napiszę, bo byłam niemalże w takiej samej sytuacji jak Ty. Mając 34 lata dowiedziałam sie, że moje AMH, które było nieoznaczalne i FSH na poziomie 18-30 praktycznie przekreśla moje szanse na naturalną ciążę. zależy od lekarza, ale nas doktor od razu zakwalifikował do in vitro, mimo że nie staraliśmy się o dziecko w ogóle. Tak jak Ty, mam bobasa z naturalnej ciąży 9 lat temu. I w tym lekarz upatrywał się szansy na powodzenie. Po pierwsze, to zaproponowano mini in vitro na małych dawkach leków, komórek miało być mało, duże dawki leków nie mają sensu. Po drugie- suplementacja. Pierwsza stymulacja to totalna klapa (4puste pęcherzyki na punkcji), na drugiej miałam 1 pęcherzyk, dwie komórki, ostatecznie jeden zarodek no i mam z tej procedury drugiego bobasa. Także spróbuj na swoich komórkach. Nie ukrywam jednak, że nie podejmowałabym się kolejnej stymulacji i poważnie rozważaliśmy AK (mąż chciał jednocześnie ogarniać KD razem ze stymulacją, tak we mnie wierzył 😅). Powodzeniacukrzyk1991 lubi tę wiadomość
👄 niskie AMH,podwyższone FSH
Diagnoza: nieadekwatna do wieku rezerwa jajnikowa, początki endometriozy
Rozpoznanie: 06.23
I procedura: 08.23, puste pęcherzyki
II procedura: 11.23, 2 dojrzałe komórki, jeden zarodek 3 dniowy, transfer 12.23
🤰dwie kreski: 27.12.23 -
Helloworld1 wrote:Hej Figowa! Napiszę, bo byłam niemalże w takiej samej sytuacji jak Ty. Mając 34 lata dowiedziałam sie, że moje AMH, które było nieoznaczalne i FSH na poziomie 18-30 praktycznie przekreśla moje szanse na naturalną ciążę. zależy od lekarza, ale nas doktor od razu zakwalifikował do in vitro, mimo że nie staraliśmy się o dziecko w ogóle. Tak jak Ty, mam bobasa z naturalnej ciąży 9 lat temu. I w tym lekarz upatrywał się szansy na powodzenie. Po pierwsze, to zaproponowano mini in vitro na małych dawkach leków, komórek miało być mało, duże dawki leków nie mają sensu. Po drugie- suplementacja. Pierwsza stymulacja to totalna klapa (4puste pęcherzyki na punkcji), na drugiej miałam 1 pęcherzyk, dwie komórki, ostatecznie jeden zarodek no i mam z tej procedury drugiego bobasa. Także spróbuj na swoich komórkach. Nie ukrywam jednak, że nie podejmowałabym się kolejnej stymulacji i poważnie rozważaliśmy AK (mąż chciał jednocześnie ogarniać KD razem ze stymulacją, tak we mnie wierzył 😅). Powodzenia
Bardzo dziękuję za ten wpis, dodał mi otuchy Ja też poważnie zatanawiam się nad AK, ale chciałabym najpierw spróbować stymulacji. Chcę wiedzieć, że zrobiłam wszystko co mogłam.AMH 0,014
FSH 27,18
Hashimoto -
Figowa wrote:Bardzo dziękuję za ten wpis, dodał mi otuchy Ja też poważnie zatanawiam się nad AK, ale chciałabym najpierw spróbować stymulacji. Chcę wiedzieć, że zrobiłam wszystko co mogłam.
Tu była dziewczyna na tym wątku, przy AMH 0,01 uzyskała dwa zarodki i urodziła z pierwszej procedury dziecko.
Jeśli masz wątpliwości- polecam abyś zrobiła tak jak ja i skonsultowała swój przypadek z innym lekarzem. I nie daj sobie wmówić AK! Wiem jak to załamuje kobietę, bo sama to przechodziłam. A ostatecznie lekarz po transferze powiedział że absolutnie żadne AK tylko jak wrócimy to na swoich komórkach będziemy próbować.34 lata
AMH 0,2
Endometrioza
Brak owulacji
Drugie podejście
AMH 0,2
Figowa wrote:Bardzo dziękuję za ten wpis, dodał mi otuchy Ja też poważnie zatanawiam się nad AK, ale chciałabym najpierw spróbować stymulacji. Chcę wiedzieć, że zrobiłam wszystko co mogłam.
Dokładnie z takim podejściem podchodziłam do invitro, szczerze to sama nie wierzyłam w jego powodzenie. Otuchy mi dodawał fakt, że w razie niepowodzenia jest opcja komórki dawczyni i mamy szanse dalej, jeśli będziemy chcieli próbować ponownie.👄 niskie AMH,podwyższone FSH
Helloworld1 wrote:Hej Figowa! Napiszę, bo byłam niemalże w takiej samej sytuacji jak Ty. Mając 34 lata dowiedziałam sie, że moje AMH, które było nieoznaczalne i FSH na poziomie 18-30 praktycznie przekreśla moje szanse na naturalną ciążę. zależy od lekarza, ale nas doktor od razu zakwalifikował do in vitro, mimo że nie staraliśmy się o dziecko w ogóle. Tak jak Ty, mam bobasa z naturalnej ciąży 9 lat temu. I w tym lekarz upatrywał się szansy na powodzenie. Po pierwsze, to zaproponowano mini in vitro na małych dawkach leków, komórek miało być mało, duże dawki leków nie mają sensu. Po drugie- suplementacja. Pierwsza stymulacja to totalna klapa (4puste pęcherzyki na punkcji), na drugiej miałam 1 pęcherzyk, dwie komórki, ostatecznie jeden zarodek no i mam z tej procedury drugiego bobasa. Także spróbuj na swoich komórkach. Nie ukrywam jednak, że nie podejmowałabym się kolejnej stymulacji i poważnie rozważaliśmy AK (mąż chciał jednocześnie ogarniać KD razem ze stymulacją, tak we mnie wierzył 😅). PowodzeniaAMH 0,014
FSH 27,18
Hashimoto -
Figowa wrote:A mogę wiedzieć jaka to klinika, bo nadal zastanawiam się nad wyborem. Z jednej strony chciałabym już iść, a z drugiej tak bardzo się boję, że trafię na złego lekarza. Teraz zastanawiam się nad Invicta Poznań i lekarz Lewandowski. A czy jeśli dostanę się do programu, to można zmienić w trakcie klinikę, jeśli ta by mi nie odpowiadała?
Nie potrafię podpowiedzieć w sprawie refundacji, bo robiłam przed dofinansowaniem.
Leczyłam się w Novum.👄 niskie AMH,podwyższone FSH
Figowa wrote:A mogę wiedzieć jaka to klinika, bo nadal zastanawiam się nad wyborem. Z jednej strony chciałabym już iść, a z drugiej tak bardzo się boję, że trafię na złego lekarza. Teraz zastanawiam się nad Invicta Poznań i lekarz Lewandowski. A czy jeśli dostanę się do programu, to można zmienić w trakcie klinikę, jeśli ta by mi nie odpowiadała?
-
Dziewiarka wrote:U mnie były to 2 stymulacje w protokołach krótkich. W lutym w 1cs zaszłam w ciążę, ale miałam poronienie zatrzymane w 8tc. Później 4 cs, w tym zaliczyłam ciążę biochemiczną. Zaczęliśmy procedurę ze względu na to amh, 1 transfer świeży nieudany. Mamy 1 ❄️, transfer odroczyliśmy na cykl po punkcji, ale ze względu na zmiany popunkcyjne na jajnikach zdecydowaliśmy z moją profesor o odroczenie go na jeszcze kolejny cykl. A tu niespodzianka 🤞 mam nadzieję, że ta ciąża jest zdrowa, z pewnością przyrosty i wysokość bet rokują lepiej.
Dziewiarka i dziewczyny, pisałam tutaj jakoś na początku grudnia po nieudanym transferze, miałam tylko jeden zarodek i niestety się nie udało. A teraz w 1 cyklu po tym takie cudo u mnie
https://zapodaj.net/plik-9sjT0yFSQa
Wczoraj byłam u lekarza, bo miałam robić drugie podejście do in vitro i za 2 tyg miałam mieć rozpisany plan leczenia, a tu takie coś. Wieczorem dostałam plamienia, myślałam że idzie okres, ale dziś go nie było cały dzień więc zrobiłam test. Amh miałam w lipcu tego roku poniżej 1, ok 0,8 robiłam je wczoraj w klinice znów, bo lekarz kazał i wynik 1,23... Ja nie mogłam zajść w ciążę od lipca 2023 więc to już ponad rok, dla mnie to znak że coś się ruszyło nawet jakby znów nic z tego nie wyszło ( w lipcu 2023 poronienie zatrzymane )Dahlia, Dziewiarka lubią tę wiadomość
-
Marmolada1990 wrote:Dziewiarka i dziewczyny, pisałam tutaj jakoś na początku grudnia po nieudanym transferze, miałam tylko jeden zarodek i niestety się nie udało. A teraz w 1 cyklu po tym takie cudo u mnie
Wczoraj byłam u lekarza, bo miałam robić drugie podejście do in vitro i za 2 tyg miałam mieć rozpisany plan leczenia, a tu takie coś. Wieczorem dostałam plamienia, myślałam że idzie okres, ale dziś go nie było cały dzień więc zrobiłam test. Amh miałam w lipcu tego roku poniżej 1, ok 0,8 robiłam je wczoraj w klinice znów, bo lekarz kazał i wynik 1,23... Ja nie mogłam zajść w ciążę od lipca 2023 więc to już ponad rok, dla mnie to znak że coś się ruszyło nawet jakby znów nic z tego nie wyszło ( w lipcu 2023 poronienie zatrzymane )
To biegusiem na betę, oby się udało 🤞 ja widziałam w grudniu serduszko, nawet dostałam skierowanie na prenatalne, więc wierzę, że będzie dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia, 21:26
'94
AMH 0,29
MTHFR A1298 heterozygota
PAI-1 4G/5G heterozygota
kariotypy prawidłowe
niedoczynność tarczycy- pod kontrolą
ANA1 wysoko dodatnie
18.02 ⏸️ naturalnie
27.03 poronienie zatrzymane 💔
👼 Miłosz trisomia 22
11.09 start stymulacji do procedury IVF w programie MZ
26.09 ET 4BB nieudany 💔
11.10 start drugiej stymulacji
26.10 mamy 1 zarodek 4AB
W oczekiwaniu na transfer na cyklu naturalnym… 12/24? Chyba trzeba będzie poczekać dłużej!
Euthyrox 75, Acard 75, Glucophage XR 750, Cyclogest 400x2
1.12 ⏸️ naturalnie
2.12 10 dpo beta 15,55 prog 23,44 🥹
4.12 12 dpo beta 67,89 prog 28,27 🥹
6.12 14 dpo beta 200,03 🥹
10.12 18 dpo beta 1202,29 prog 37,74 🥹
23.12 USG jest ❤️ CRL 0,45 cm -
Dziewiarka wrote:To biegusiem na betę, oby się udało 🤞 ja widziałam w grudniu serduszko, nawet dostałam skierowanie na prenatalne, więc wierzę, że będzie dobrze.
Super, to znaczy że wszystko idzie w dobra stronę
Pójdę rano, zobaczymy co wyjdzie. Nie nastajam się jakoś pozytywnie, bo już raz się spaliłam. Ale wydaje mi się, że ta stymulacja poprawiła jakość komórek i coś zaskoczylo. Może jakas jedna komóreczka dobra się pojawiła. Badałam po poronieniu immunologie, ale nie wyszło tam nic takiego. Więc mam wrażenie, że naszym problemem były te słabe komorki, mąż zdrowy.Dziewiarka lubi tę wiadomość
-
Marmolada1990 wrote:Dziewiarka i dziewczyny, pisałam tutaj jakoś na początku grudnia po nieudanym transferze, miałam tylko jeden zarodek i niestety się nie udało. A teraz w 1 cyklu po tym takie cudo u mnie
Wczoraj byłam u lekarza, bo miałam robić drugie podejście do in vitro i za 2 tyg miałam mieć rozpisany plan leczenia, a tu takie coś. Wieczorem dostałam plamienia, myślałam że idzie okres, ale dziś go nie było cały dzień więc zrobiłam test. Amh miałam w lipcu tego roku poniżej 1, ok 0,8 robiłam je wczoraj w klinice znów, bo lekarz kazał i wynik 1,23... Ja nie mogłam zajść w ciążę od lipca 2023 więc to już ponad rok, dla mnie to znak że coś się ruszyło nawet jakby znów nic z tego nie wyszło ( w lipcu 2023 poronienie zatrzymane )
Daje to dużą nadzieję 😀
2015 naturals 👧 🩷
Amh: 06/2024 0,4 😢; 07/2024 0,5; 09/2024 0,6
Inhibina b 47
Mało pecherzykow antralnych
FSH 11,50
Kariotyp ✅️
FMR1 ✅️
Regularne cykle ✅️
Histeroskopia - stan zapalny C138, wyleczone ✅️
Drożność ✅️
Start IVF grudzień 2024
23.12. Start stymulacji
04.01. Punkcja 3 🥚, 2 dojrzałe komórki 🌞🌞 -
Marmolada1990 wrote:Super, to znaczy że wszystko idzie w dobra stronę
Pójdę rano, zobaczymy co wyjdzie. Nie nastajam się jakoś pozytywnie, bo już raz się spaliłam. Ale wydaje mi się, że ta stymulacja poprawiła jakość komórek i coś zaskoczylo. Może jakas jedna komóreczka dobra się pojawiła. Badałam po poronieniu immunologie, ale nie wyszło tam nic takiego. Więc mam wrażenie, że naszym problemem były te słabe komorki, mąż zdrowy.
My mieliśmy po prostu pecha w tej 1 ciąży i przypadkową mutację genetyczną. Ja w sumie na 5 cs naturalnych mam 2 ciąże i 1 biochemiczną. Więc jak na to amh to wynik naprawdę super. Teraz od początku mam super przyrosty bety i 1 usg zgodne z terminem owulacji, więc rokowania dobre.'94
AMH 0,29
MTHFR A1298 heterozygota
PAI-1 4G/5G heterozygota
kariotypy prawidłowe
niedoczynność tarczycy- pod kontrolą
ANA1 wysoko dodatnie
18.02 ⏸️ naturalnie
27.03 poronienie zatrzymane 💔
👼 Miłosz trisomia 22
11.09 start stymulacji do procedury IVF w programie MZ
26.09 ET 4BB nieudany 💔
11.10 start drugiej stymulacji
26.10 mamy 1 zarodek 4AB
W oczekiwaniu na transfer na cyklu naturalnym… 12/24? Chyba trzeba będzie poczekać dłużej!
Euthyrox 75, Acard 75, Glucophage XR 750, Cyclogest 400x2
1.12 ⏸️ naturalnie
2.12 10 dpo beta 15,55 prog 23,44 🥹
4.12 12 dpo beta 67,89 prog 28,27 🥹
6.12 14 dpo beta 200,03 🥹
10.12 18 dpo beta 1202,29 prog 37,74 🥹
23.12 USG jest ❤️ CRL 0,45 cm -
Marmolada - ale super !!!!! Gratulacje !
Mi moja gin z invimedu mówiła, że często po stymulacji do ivf AMH się podnosi. Sama nie wie skąd to się bierze.
A po drugie - naturalne ciąże po procesie in vitro zdarzają się w miarę często. Przykładem jest moja znajoma - starali się naturalnie o malucha około 2 lat (niepłodność idiopatyczna, partner miał słabsze wyniki nasienia, ale nie beznadziejne) - zrobili ivf - udało się za pierwszym razem. I potem gdy mała miała ponad rok zaczęli się starać o drugie z myślą, że pewnie wrócą do kliniki po pozostałe zarodki a tutaj suprise ! Już po 2cs naturalny cud.cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
(4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
(5cs - 7dpo - progesteron 5,5)
Przed nami 6cs !
(grudzień 2024 - 4dc FSH 5,4 LH 4,9 ; oba jajowody drożne)
👩🧔♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
"Pięknie żyjesz
Choć kłody pod nogami masz
To wszystko minie
I minę jak ta kłoda też" -
Dziewiarka wrote:My mieliśmy po prostu pecha w tej 1 ciąży i przypadkową mutację genetyczną. Ja w sumie na 5 cs naturalnych mam 2 ciąże i 1 biochemiczną. Więc jak na to amh to wynik naprawdę super. Teraz od początku mam super przyrosty bety i 1 usg zgodne z terminem owulacji, więc rokowania dobre.
My tak samo mieliśmy pecha w pierwszej ciąży, miałam poronienie zatrzymane w 6/7 tyg brak akcji serca, bete zrobiłam tylko jedna tydzień po spodziewanej miesiączce i była słaba kreska, a jak gin zobaczyła wynik krwi to też powiedziała żebym się za wcześnie nie cieszyła, nie robiłam więcej bet, ale wydaje mi się że jak nie było akcji serca to pewnie jakas spora wada genetyczna jak u Ciebie. A teraz czas pokaże jak będzieDziewiarka lubi tę wiadomość
-
cukrzyk1991 wrote:Marmolada - ale super !!!!! Gratulacje !
Mi moja gin z invimedu mówiła, że często po stymulacji do ivf AMH się podnosi. Sama nie wie skąd to się bierze.
A po drugie - naturalne ciąże po procesie in vitro zdarzają się w miarę często. Przykładem jest moja znajoma - starali się naturalnie o malucha około 2 lat (niepłodność idiopatyczna, partner miał słabsze wyniki nasienia, ale nie beznadziejne) - zrobili ivf - udało się za pierwszym razem. I potem gdy mała miała ponad rok zaczęli się starać o drugie z myślą, że pewnie wrócą do kliniki po pozostałe zarodki a tutaj suprise ! Już po 2cs naturalny cud.
Bardzo dziękuję ! ❤️ Ją właśnie z taką myśla zrobiłam to in vitro, że jak się nie uda to może stymulacja coś podrasuje i uda się jeszcze naturalnie, tym bardziej że teraz mamy to na NFZ, wiadomo leki są częściowo płatne, ale wszystko inne już nie, dlatego szkoda bylo nie skorzystać. Zobaczymy co będzie dalej.