Dziewczyny ! Mam pytanie - czy któraś z Was przechodzi perimenopauzę ? Lub przedwczesne wygasanie funkcji jajników ? Mam dziś 28dc (normalnie mam cykle 26 dniowe i 27 dnia przychodzi okres, a teraz go brak). Boje się powtórki z rozrywki - 2 miesiące temu okres mi się zatrzymał i musiałam go wywołać proverą. Moja ginekolog (nie z invimedu, tylko z Polnej z Poznania - raczej dobry lekarz z dobrymi opiniami) stwierdziła, że to przez 3 torbielki które się zrobiły na jajniku.
Ok - brałam wtedy proverę i okres pojawił się i potem 2 cykle były normalne. A teraz znowu zaczyna się spóźniać. Wiem, że to dopiero jeden dzień ale stresuje się na maksa. Boje się, że od tej operacji laparo na jajniku zmniejszyła się moja rezerwa i organizm świruje i zmierza ku menopauzie ...
Dodam, że robiłam testy bety (2 dni temu o czułości 10 - negatyw, a wczoraj o czułości 25 - negatyw). Teoretycznie jestem 16/17 dpo. Za to rośnie poziom LH (pasek robi się ciemniejszy - dziś sprawdzałam je). Moja gin mówiła mi ostatnio, gdy okres mi się zatrzymał, że torbiele też mogą wytwarzać małe ilości LH i stąd ciemniejące paski owulacyjne.
Sama nie wiem co to może oznaczać - miał tak ktoś ? Miesiąc temu badałam sobie poziomy FSH i LH w labo i były spoko (wyniki w stopce). Pomocy ! Będę się teraz badać co miesiąc, żeby śledzić te hormony
cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
(4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
(5cs - 7dpo - progesteron 5,5)
Przed nami 6cs !
(grudzień 2024 - 4dc FSH 5,4 LH 4,9 ; oba jajowody drożne)
👩🧔♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
"Pięknie żyjesz
Choć kłody pod nogami masz
To wszystko minie
I minę jak ta kłoda też"
cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
(4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
(5cs - 7dpo - progesteron 5,5)
Przed nami 6cs !
(grudzień 2024 - 4dc FSH 5,4 LH 4,9 ; oba jajowody drożne)
👩🧔♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)
Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
"Pięknie żyjesz
Choć kłody pod nogami masz
To wszystko minie
I minę jak ta kłoda też"