X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewiarka wrote:
    2 dojrzałe komórki trzeba uzyskać w cyklu, nie łącznie na 2 cykle.
    Czyli co to teraz znaczy w praktyce dla Annulllki ? Może podchodzić do kolejnej stymulacji a ta sie "jakby" nie liczy ? Co z tą 1 komórką wtedy ?

Kiedyś pamiętam ze ktos na czacie niepłodnościowym na mess pisał ze Maja Staśko "zbierala komórki" w stymulacjach, a tez korzystała z programu MZ i laski narzekały że "ona mogła" a inni nie.

A co do operacji endo - moja gin pytala mi sie o plany prokreacyjne przed i mowilam ze ciagle sie zastanawiamy (bo wtedy tak było). Zlecila laparo bo torbiel byla na tyle duza ze niby od tego "rozmiaru" polskie towarzystwo gin zaleca operacje (tak mowila). Nie powiedziala mi jednak zebym zbadala amh przed i ze przez laparo rezerwa tak spadnie. Jeszcze 1,5 roku czekałam na tą operację i sie nie starałam w tym czasie no bo nawet nie wiedzialam ze moge skoro "zaraz" mam planową operację. Ona była raz przesunięta i stad wyszło to 1,5 roku.
    Jeszcze mi powiedzieli w szpitalu na Polnej kilka miesiecy przed operacją ze po operacji bedzie mi łatwiej zajsc w ciaze bo usuną ogniska endo ... i że torbiele utrudniają zajście i pecherzyki przez nie są słabszej jakosci. No wiec słuchałam lekarzy i czekalam na operację tej torbieli endo, a potem myślalam ze bedzie wszystko juz dobrze :(

cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
    💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
    (4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
    (5cs - 7dpo - progesteron 5,5)
    Przed nami 6cs !

(grudzień 2024 - 4dc FSH 5,4 LH 4,9 ; oba jajowody drożne)
    👩🧔‍♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)

Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)

"Pięknie żyjesz
    Choć kłody pod nogami masz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewiarka wrote:
    2 dojrzałe komórki trzeba uzyskać w cyklu, nie łącznie na 2 cykle.
    Czyli co to teraz znaczy w praktyce dla Annulllki ? Może podchodzić do kolejnej stymulacji a ta sie "jakby" nie liczy ? Co z tą 1 komórką wtedy ?

Kiedyś pamiętam ze ktos na czacie niepłodnościowym na mess pisał ze Maja Staśko "zbierala komórki" w stymulacjach, a tez korzystała z programu MZ i laski narzekały że "ona mogła" a inni nie.

A co do operacji endo - moja gin pytala mi sie o plany prokreacyjne przed i mowilam ze ciagle sie zastanawiamy (bo wtedy tak było). Zlecila laparo bo torbiel byla na tyle duza ze niby od tego "rozmiaru" polskie towarzystwo gin zaleca operacje (tak mowila). Nie powiedziala mi jednak zebym zbadala amh przed i ze przez laparo rezerwa tak spadnie. Jeszcze 1,5 roku czekałam na tą operację i sie nie starałam w tym czasie no bo nawet nie wiedzialam ze moge skoro "zaraz" mam planową operację. Ona była raz przesunięta i stad wyszło to 1,5 roku.
    Jeszcze mi powiedzieli w szpitalu na Polnej kilka miesiecy przed operacją ze po operacji bedzie mi łatwiej zajsc w ciaze bo usuną ogniska endo ... i że torbiele utrudniają zajście i pecherzyki przez nie są słabszej jakosci. No wiec słuchałam lekarzy i czekalam na operację tej torbieli endo, a potem myślalam ze bedzie wszystko juz dobrze :(

cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

lipiec 2024 - laparoskopia (usunięcie torbieli endo) i potwierdzenie endometriozy
    💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024
    (4cs - 7dpo - progesteron 13, estradiol 95),
    (5cs - 7dpo - progesteron 5,5)
    Przed nami 6cs !

(grudzień 2024 - 4dc FSH 5,4 LH 4,9 ; oba jajowody drożne)
    👩🧔‍♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,52 (sierpień/grudzień 2024)

Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)

"Pięknie żyjesz
    Choć kłody pod nogami masz
    To wszystko minie
    I minę jak ta kłoda też"
  • Dziewiarka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:

Jeśli to 1 stymulacja to ma jeszcze 1. I w tej 2 muszą już być 2 dojrzałe, by mieć ewentualne 2 kolejne. Jeśli znów będzie 1 to niestety wypada z programu, zostaje dawstwo komórki.

'94
    AMH 0,29
    MTHFR A1298 heterozygota
    PAI-1 4G/5G heterozygota
    kariotypy prawidłowe
    niedoczynność tarczycy- pod kontrolą
    ANA1 wysoko dodatnie
    18.02 ⏸️ naturalnie
    27.03 poronienie zatrzymane 💔
    👼 Miłosz trisomia 22
    11.09 start stymulacji do procedury IVF w programie MZ
    26.09 ET 4BB nieudany 💔
    11.10 start drugiej stymulacji
    26.10 mamy 1 zarodek 4AB
    W oczekiwaniu na transfer na cyklu naturalnym… 12/24? Chyba trzeba będzie poczekać dłużej!
    Euthyrox 75, Acard 75, Glucophage XR 750, Cyclogest 400x2
    1.12 ⏸️ naturalnie
    2.12 10 dpo beta 15,55 prog 23,44 🥹
    4.12 12 dpo beta 67,89 prog 28,27 🥹
    6.12 14 dpo beta 200,03 🥹
    10.12 18 dpo beta 1202,29 prog 37,74 🥹
    23.12 USG jest ❤️ CRL 0,45 cm
  • Annulllka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:

Ehhhh no właśnie. Ja zawsze starałam się przekazywać informacje dziewczynom żeby się zastanowiły czy serio takie operacje są koniecznością. Skoro torbiel była duża to widocznie tak było, że była konieczność. Ale to nieprawda że wpływają na jakość. Ja miałam torbiel endo na jajniku i dwie na dwie pobrane komórki były dobrej jakości. Kobiety z torbielami również zachodzą w ciążę. No ale cóż, u Ciebie jak i u mnie mleko się wylało i nie ma już co gdybać.

Co do komórek to będę czekać na telefon od lekarza co dalej w tej sprawie. Coś padło z resztą w dniu punkcji coś o zbieraniu. Nie ma co gdybać, muszę czekać na telefon. Transfer i tak mam tym razem odroczony bo LH wyskoczyło

34 lata
    AMH 0,2
    Operacje usuwania torbieli jajników -2009 i 2012.
    Endometrioza
    Brak owulacji
    Tylko lewy jajnik działa.

AMH 0.2 FSH 29
    5.10.2023 Marlena, 54 cm, 3790 g 💖🥰

Drugie podejście
    AMH 0,2
    Endometrioza i adenomioza pogarszającą się po CC.
    12.2024 -pierwsza stymulacja i cuda -działają oba jajniki
    Punkcja-> 5 komórek z 5 pęcherzyków-> 1 tylko ok
‹‹ 2478 2479 2480 2481 2482
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ