X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną IN VITRO z niskim AMH
Odpowiedz

IN VITRO z niskim AMH

Oceń ten wątek:
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Jeśli potrzebujesz psychologa żeby podejść do KD czy AZ to zastanów się czy jest to rozwiązanie dla Ciebie.

No i właśnie o to biega. Ja uważam, że ktoś kto NIE potrzebuje psychologa żeby podejść do KD/AZ powinien się mocno zastanowić. Uważam, że konsultacja z doswiadczonym praktykiem jest absolutnie konieczna i powinna być obowiązkowa, tak jak to się praktykuje w wielu krajach. W UK nie podejdziesz do KD/AZ bez tego. Właśnie po to aby przerobić te wszystkie trudne pytania, za które tak rzucacie mi się do gardeł.

PS. Nie nie zakładam że jesteście egoistkami bo chcecie być w ciąży...

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    No i właśnie o to biega. Ja uważam, że ktoś kto NIE potrzebuje psychologa żeby podejść do KD/AZ powinien się mocno zastanowić. Uważam, że konsultacja z doswiadczonym praktykiem jest absolutnie konieczna i powinna być obowiązkowa, tak jak to się praktykuje w wielu krajach. W UK nie podejdziesz do KD/AZ bez tego. Właśnie po to aby przerobić te wszystkie trudne pytania, za które tak rzucacie mi się do gardeł.

PS. Nie nie zakładam że jesteście egoistkami bo chcecie być w ciąży...
    Jeśli czujesz taką potrzebę to przecież możesz z tego skorzystać. Przy klinikach są psycholodzy u których można zasięgnąć rady, przedyskutować swoje wątpliwości. Często pary które decydują się na IVF korzystają z porady. To również jest kwestia indywidualna. Ja wątpliwości co do metody leczenia nie miałam i nie czułam potrzeby terapii. Nie ma co o tym dyskutować bo każda para ma inne potrzeby.

klamka, eM80, Kadetka lubią tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 09:01

eM80 lubi tę wiadomość

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Jeśli czujesz taką potrzebę to przecież możesz z tego skorzystać. Przy klinikach są psycholodzy u których można zasięgnąć rady, przedyskutować swoje wątpliwości. Często pary które decydują się na IVF korzystają z porady. To również jest kwestia indywidualna. Ja wątpliwości co do metody leczenia nie miałam i nie czułam potrzeby terapii. Nie ma co o tym dyskutować bo każda para ma inne potrzeby.

Wg mnie to nie powinna byc kwestia indywidualna. To jest zbyt wazna i trudna rzecz, zeby nie wymagac konsultacji z profesjonalista. I to mnie wlasnie boli, ze z jednej strony taki dr L na wejsciu do gabinetu proponuje KD, tak jakby to bylo takie nic (zarowno ze strony rodzica jak i dziecka, ktore sie urodzi), z drugiej strony pomoc psychologiczna jest dla tych, ktorzy czuja, ze im potrzeba, a wiele osob ma gdzies te kwestie, chce po prostu dziecka, a co bedzie dalej to sie zobaczy. To jest naprawde krotka droga do wielu tragedii zyciowych.

1 x naturalna cb
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klamka wrote:
    Fakt, czy ktos potrzebuje psychologa czy nie, tez jest bardzo indywidualna. Powinien byc dostepny, to napewno. Ja osobiscie poszlam, bo lekarka ktora miala mi podpisac papiery na zgode do podejscia do procedury w innym kraju, uwazala, ze dobrze by bylo... czy ta rozmowa mi cos przyniosla? Niekoniecznie wiele. O wiele wiecej daly mi rozmyslania na wlasna reke. Byla rozmowa, zeby i maz ze mna poszedl na druga wizyte. Zrezygnowalismy po przemysleniu.
    Wszystko zalezy, jaki jest punkt wyjscia danej pary. Jaka jest ich psychika na dana chwile. Jesli jest to para, ktora walczy o dziecko na swoich gametach juz dlugo, to wiadomo, ze taka para jest mega wyczerpana. I kazda pomoc w poukladaniu mysli jest dobra. My z mezem przeszlismy wiele tragedii w naszym wspolnym zyciu i bezplodnosc nas nie zalamala. Juz pisalam, ze bylismy gotowi podjac kazda wersje walki, obylo sie bez. Mysle, ze problem u nas by sie zaczal, i moze wtedy i potrzeba pomocy terapeuty, gdybysmy w zaden sposob nie mogli zajsc w ciaze, ani przez kd, ani az, ani surogatke.

Nie, terapia nie jest potrzebna kazdemu podchodzacemu do kd czy az.

No wlasnie mam tu watpliwosci. Przy adopcji spolecznej nikt sie nie pyta, czy potrzebna nam pomoc czy nie, tylko pare lat musimy z tej pomocy korzystac. Ja wiem, ze tego nie da sie porownac. Ale i tu i tu finalnie zostaje dziecko, ktore moze miec problem z tozsamoscia w przyszlosci. Ba, my mozemy miec problem, czy bedzie takie jakie sobie wymarzylismy i co bedzie jak okaze sie, ze dziecko odbiega od idealu. Ja wiem, ze tu duzo samoswiadomych kobiet, ale czy na pewno mozecie powiedziec z reka na sercu, ze 100% par, ktore korzysta z KD i AZ zrobilo to po gruntownych przegadaniu tematu i nie potrzebuje specjalisty? Przeciez nawet po tym forum widac, ze jakakolwiek wzmianka o jakiejkolwiek watpliwosci powoduje agresje, a przeciez trudne pytania powinnyscie miec przerobione :-( Wiec jak to jest?

1 x naturalna cb
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brenya77... Mam tylko jeden komentarz do Twoich wypowiedzi.... "żal.pl"

Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Kadetka, Mika10 lubią tę wiadomość

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:
    Brenya77... Mam tylko jeden komentarz do Twoich wypowiedzi.... "żal.pl"

Ciesze sie, ze choc ty masz dobre samopoczucie. Milego dnia.

Jagoda7 lubi tę wiadomość

1 x naturalna cb
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• mar2śka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Wg mnie to nie powinna byc kwestia indywidualna. To jest zbyt wazna i trudna rzecz, zeby nie wymagac konsultacji z profesjonalista. I to mnie wlasnie boli, ze z jednej strony taki dr L na wejsciu do gabinetu proponuje KD, tak jakby to bylo takie nic (zarowno ze strony rodzica jak i dziecka, ktore sie urodzi), z drugiej strony pomoc psychologiczna jest dla tych, ktorzy czuja, ze im potrzeba, a wiele osob ma gdzies te kwestie, chce po prostu dziecka, a co bedzie dalej to sie zobaczy. To jest naprawde krotka droga do wielu tragedii zyciowych.
    To jest Twój punkt widzenia.Dla mnie to nie jest kwestia trudna, nigdy tak na to nie patrzyłam. Ja była szczęśliwa, że jeśli nie uda się na moich komórkach to mamy dodatkowe opcje. Mnie sugestie lekarza odnośnie KD nie szokowały i nie bolały bo wiedziałam, że mamy bardzo małe szanse na potomstwo z moich komórek. Nawet lekarz w poprzedniej zagranicznej klinice powiedział, że powinniśmy iść w stronę KD. Zasugerował to mimo, że w tym kraju jest to nielegalne. To są lekarze...oni tylko omawiają proces leczenia i naświetlają jakie mamy opcje. Bym się tak tego nie czepiała. Jeśli dla Ciebie KD i AZ jest tak kontrowersyjne to może faktycznie nie jest to opcja w którą powinnaś iść...nie wiem na ile to rozważasz.

klamka, Kadetka lubią tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klamka wrote:
    Zapominasz, ze kazdy z nas jest inny, i nie, nie kazdy potrzebuje terapii, ani porady psychologa przy decyzji o kd/az. Kazda z nas ma inna historie, inne doswiadczenia i jakkolwiek praktyka traktowania kd czy az przez lekarzy jako bulki z maslem jest bardzo nie ok, to podejscie do tematu kazdej pary jest inne. Kazda para jest inna i nie, nie kazda para bez wczesniejszej terapii z dzieckiem kd/az zakonczy sie "tragedia zyciowa". I tez to nie znaczy, ze ktos podchodzi do tematu bezmyslnie. To nie jest temat, do ktorego mozna podejsc bez wczesniejszego doglebnego przemyslenia.

Gdzie to przemyslacie? W domu, z partnerem? Bo widze, ze tutaj miejsca na moje przemyslenia nie ma :-( Szkoda. Mysle, ze jednak lepiej przegadac mi to z profesjonalista, bo tu widze zrozumienia nie znajde - coz, po podaniu 19ego zarodka musze zdecydowac co dalej, ale widze, ze tu nie mam czego szukac. Mam myslec, tak jak Wy, mimo ze same piszecie, ze kazdy ma swoje przemyslenia i swoja historia. No coz moja historia jest taka. Moje przemyslenia sa takie. Rozumiem, ze sa zle, ok. Milego dnia.

1 x naturalna cb
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klamka wrote:
    Adopcja spoleczna to jest zupelnie inna rzecz, i naprawde bym ich obu nie porownywala. Mam akurat w bliskim kregu osoby, ktore adoptowaly, i problemy z ktorymi musza sie mierzyc takie pary, i ich dzieci to jest inna bajka.

A z ciekawosci, znasz pary po adopcji KD/AZ? Ogladalam duzo na ten temat i to naprawde nie jest tak, ze to tylko bajka.

1 x naturalna cb
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Ciesze sie, ze choc ty masz dobre samopoczucie. Milego dnia.
    myślę że nie tylko ja... I mimo Twoich usilnych staran aby nam je zepsuć...

Czy Ty postawiłaś sobie za cel skłócić się z... lub urazic jak najwieksza liczbę forumowiczek? Nie tak dawno 4 me.. wcześniej Lukrecja.. Bóg jeden wie ile innych po drodze... Nawet z Twoich pierwszych postów na watku wynika, ze cyt. "Ja uciekłam z forum na jakiś czas bo mi to bardzo źle na głowę robiło, zadarłam trochę z paroma dziewczynami, nerwy, wiadomo, człowiek parę słów za dużo napisał i przeczytał."

Zastanów się kobieto

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2018, 14:04

klamka, Jagoda7 lubią tę wiadomość

POF, Hashimoto,
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:
    myślę że nie tylko ja... I mimo Twoich usilnych staran aby nam je zepsuć...

Czy Ty postawiłaś subie za cel skłócić się lub urazic jak najwieksza liczbę forumowiczek? Nie tak dawno 4 me.. Wczorajszy wcześniej Lukrecja.. Bóg nedenwie ile innych po drodze... Nawet z Twoich pierwszych postów na watku wynika, ze cyt. "Ja uciekłam z forum na jakiś czas bo mi to bardzo źle na głowę robiło, zadarłam trochę z paroma dziewczynami, nerwy, wiadomo, człowiek parę słów za dużo napisał i przeczytał."

Zastanów się kobieto

Niezmiernie ciesze sie Twoim szczesciem.

1 x naturalna cb
  • mar2śka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Gdzie to przemyslacie? W domu, z partnerem? Bo widze, ze tutaj miejsca na moje przemyslenia nie ma :-( Szkoda. Mysle, ze jednak lepiej przegadac mi to z profesjonalista, bo tu widze zrozumienia nie znajde - coz, po podaniu 19ego zarodka musze zdecydowac co dalej, ale widze, ze tu nie mam czego szukac. Mam myslec, tak jak Wy, mimo ze same piszecie, ze kazdy ma swoje przemyslenia i swoja historia. No coz moja historia jest taka. Moje przemyslenia sa takie. Rozumiem, ze sa zle, ok. Milego dnia.
    Nie chodzi o to, że Twoje przemyślenia są złe ale żadna z nas nie pomoże Ci się uporać z tymi emocjami, które jak widzę są bardzo silne. Ja nie będę Ciebie przekonywała czy to jest opcja dla Ciebie czy nie bo to Ty i Twój partner musicie to czuć. Może faktycznie lepiej porozmawiać ze specjalistą bo jak widzisz dla większości nie jest ten temat aż tak skomplikowany jak w Twoim odczuciu. Masz prawo czuć inaczej. Pewnie każda z nas ma swoje indywidualne spojrzenie na tą kwestię.

klamka, eM80, BitterSweetSymphony lubią tę wiadomość

km5s9vvjg5qzvbkc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 listopada 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Kadetka, brenya77, eM80, Mika10 lubią tę wiadomość

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar2śka wrote:
    Nie chodzi o to, że Twoje przemyślenia są złe ale żadna z nas nie pomoże Ci się uporać z tymi emocjami, które jak widzę są bardzo silne. Ja nie będę Ciebie przekonywała czy to jest opcja dla Ciebie czy nie bo to Ty i Twój partner musicie to czuć. Może faktycznie lepiej porozmawiać ze specjalistą bo jak widzisz dla większości nie jest ten temat aż tak skomplikowany jak w Twoim odczuciu. Masz prawo czuć inaczej. Pewnie każda z nas ma swoje indywidualne spojrzenie na tą kwestię.

Ale chyba sa zle skoro powoduja taka agresje :-(

1 x naturalna cb
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klamka wrote:
    Ja nie mowie, ze zadna para nie potrzebuje. Sa takie osoby jak ty na przyklad, ktore w widoczny sposob potrzebuja pomocy specjalisty, glosno o tym mowisz, i to jest calkiem ok. Problemem jest to, ze probujesz nam wmowic, ze jesli my nie potrzebujemy to jest z nami cos nie tak i ze nasza decyzja jest mniej swiadoma. Patrzysz na nas jedynie przez pryzmat swojego wlasnego podejscia do tematu. Moje spojrzenie, i dziewczyn zreszta tego, a wnioskuje to po przesledzeniu calej tej dyskusji, jest inne. I nie znaczy to ze twoj punkt spojrzenia na temat jest ok, a nasz nie. Oba sa ok. Ale takie patrzenie z gory na druga strone nie jest juz fajne, i stad ta dyskusja.

Dyskusja znow nie fajna, w ktorej znow to ty jestes w centrum. Moze warto to tez przemyslec.

Ok. Rozumiem. Nie mialam tego na celu.

1 x naturalna cb
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Niezmiernie ciesze sie Twoim szczesciem.
    Nie wątpię...

Klamka trafiłaś w punkt! Brawo

klamka lubi tę wiadomość

POF, Hashimoto,
  • eM80 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    No wlasnie mam tu watpliwosci.

Przeciez nawet po tym forum widac, ze jakakolwiek wzmianka o jakiejkolwiek watpliwosci powoduje agresje, a przeciez trudne pytania powinnyscie miec przerobione :-( Wiec jak to jest?

wlasnie i to jest slowo kluczowe , brenya TY masz watpliwosci , czemu zakladasz ze wszyscy powinni miec ? JA nie chce isc do psycholologa i nie mam takiej potrzeby (owszem boje sie , mam swoje pytania, probuje jeszcze ) , ale nie potrzebuje psychologa , no nie wiem jak Ci to wyjasnic , mam takie prawo , wrecz budzi we mnie sie agresja ze ja mam isc na terapie i jestem inaczej traktowana niz miliony roznych ludzi ktorzy zakladaja rodziny i nie sa do niczego zobligowani,a przeciez nikt nie mysli jak oni beda wychowywac swoje dzieci ,czy beda je kochac, czy beda mialy co jesc ? itd.
    Mi nie chodzi ze zadajesz trudne pytania , TY po prostu jakby to napisac narzucasz ze to jest trudne i koniec , a jesli ci ktos mowi ze mysli inaczej to jedyna odpowiedz to ze widocznie chce miec dziecko ktore traktuje podmiotowo i reszta go nie obchodzi ...no nie jest tak , przeciez to jest nasze zycie , Ty mowisz o swoim ja o swoim , ja ciebie nie oceniam i nie chce zebys ty oceniala mnie ...Jak chcesz pogadac na jakis temat to bez oceny innych sama powiedz jakie masz watpliwosci dotyczace ciebie a nie innych, moze ktos mial podobne i wyciagnie argumenty o ktorych by sie nie pomyslalo, ale nie wiem czy Ty chcesz pogadac czy jaki jest cel twoich wypowiedzi ? bo nie obraz sie ale odbieram ze to taki atak jak ludzie nie mysla a prawo nie mysli za nich ....

klamka, Kadetka, Mika10 lubią tę wiadomość

38 lat, starania od 2013
    2016 - amh 0.97, miesniaki , hashimoto
    2017, 4x IUI nieudane, amh 0.76
    2018, kumulacja komórek x2
    2018.07, amh 1.13, wrzesien 1 ICSI :(
‹‹ 601 602 603 604 605 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ