WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

INSEMINACJA

Oceń ten wątek:
  • karmela85 Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2015, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga11 ja dostałam Apo-Letro na stymulację.

• Aga11 Przyjaciółka

Wysłany: 1 maja 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karmela85 wrote:
    Aga11 ja dostałam Apo-Letro na stymulację.
    A czy któraś z was miała jakieś zastrzyki, podobno są strasznie drogie...

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga11 wrote:
    A czy któraś z was miała jakieś zastrzyki, podobno są strasznie drogie...
    zatrzyki okolo tysiaka kosztuja na IUI, na invitro sa refundowane mniej placisz, ale to niewazne jaka stymulacja byle byla do Ciebie dopasowana. Jak dobrze zareagujesz na letrozol to nie ma znaczenia jaka stymulka.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga11 wrote:
    A dlaczego nie doszło?
    na mnie letrozol zle podzialal, mialam dwa cykle w trzecim wyszly cuda(wszystkie cykle zwalone), natomiast teraz koncze przerwe i czekam co lekarz zadecyduje.

• Aga11 Przyjaciółka

Wysłany: 1 maja 2015, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    na mnie letrozol zle podzialal, mialam dwa cykle w trzecim wyszly cuda(wszystkie cykle zwalone), natomiast teraz koncze przerwe i czekam co lekarz zadecyduje.

Teraz mam zwiększoną dawkę, może doktor się obawia że za mało pęcherzyków urośnie.

• Aga11 Przyjaciółka

Wysłany: 1 maja 2015, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga11 wrote:
    Teraz mam zwiększoną dawkę, może doktor się obawia że za mało pęcherzyków urośnie.
    mam brać 2x1, a nie jak wcześniej dwa cykle 1x1 tabletka.

• Nanatasza Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam zastrzyki. Przy pierwszej iui menopur - 360zl za 4 zastrzyki. przy drugiej puregon - tez cos kolo 400zl za 5.

starania od 2007
    mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
    "..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
    ivf czerwiec 2016 [*] [*]
  • Nanatasza Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj miałam plamienie a dzis dostałam @.. Niestety..
    Podchodzimy do 3 iui, ostatniej. Nie wiem czy zdecydujemy sie na in vitro.

Dziewczyny, czy któraś tak miała, ze iui nie wychodziły, na ivf sie nie decydowała..co lekarz dalej proponuje? Jakies badania?
    Oczywiście u nas nie wiadomo dlaczego od 8 lat nie ma ciazy.. Zastanawiam się co dalej..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 06:30

starania od 2007
    mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
    "..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
    ivf czerwiec 2016 [*] [*]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2015, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga11 ja jestem od 4 cykli stymulowana zastrzykami ale do tej pory staralismy sie w łóżku... jesli teraz sie nie udalo to kolejny cykl iui i wtedy sama musze zaplacic za zastrzyki, ktore sa mega drogie... ja mam akurat gonal i poki moja kasa chorych to pokrywa teraz (mieszkam za granica) przy naturalnym poczeciu to place 10e ale teraz przy iui czy ivf za potrzebny mi pen musze zaplacic ponad 500e albo zmienic kase na taka ktora wszystko (leki+zabieg) pokrywa w 100% a z tym narazie ciezko bo w obecnej musze byc okreslony czas...

Kamila8k lubi tę wiadomość

• Idgie Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Co jeszcze o NK NK - Natural killers - moga powodować:
    - niemozność implantacji zarodka, powodowac uszkodzenia doczesnej lub pęcherzyka żółtkowego.
    - W pozniejszej ciazy: serduszko dziecka moze bić zbyt wolno, pęcherzyk ciążowy może być nieregularnego ksztaltu, być zbyt mały do wieku ciażowego. Może powodować uszkodzenia DNA - zarodek bedzie wowczas rósł słabo, komórki będą sie kiepsko dzielić. Czesto wystepuja krwiaki podkosmowkowe. Badanie histopat. wykazuje stany zapalne doczesnej i włóknienia czyli "fibrosis". B-HCG i progesteron są na niskim poziomie i słabo wzrastają.
    Komorki CD 19+5+ B - czyli przeciwciala dla hormonów takich jak :estradiol, progesteron, HCG. Powodują one niedomogę lutealną a w ciąży prowadzą do nieprawidlowości w funkcjonowaniu tych hormonów.
    FSH i estradiol może być zbyt wysokie, słaba jakość zarodków przy IVF (ich fragmentacja, problemy z rozmrożeniem co może skutkować w ciążach biochemicznych lub slabo rosnacym hcg.
    Moze wystepowac cienkie endometrium.
    IVF ciężkie do zrealizowania: jesli dojdzie do wyhodowania zarodków, są one czesto złej jakosci z fragmentacją.

Ciekawe czy to w Invikcie mozna zbadac? Idgie pytalas sie?

Nie,nie pytalam.
    Patrzylam chwilke na googlu i nie znalazlam takich badan w Wawie.
    To sie bedzie nazywac NK czy jakos inaczej?

08.09 - transfer :)
    2nn3flw14d6fmfcl.png
  • Idgie Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MARCOWE IUI:
    13.03 - kaka470 :):):)/1
    29.03 - niezapominajka :):):)/2

KWIETNIOWE IUI:
    01.04 - urocza :(
    03.04 - Junioer :(
    03.04 - kmb :(
    08.04 - Nadzieja87 :(
    08.04 - Tytanic :(
    09.04 - Beti80 :(
    10.04 - Lunk_a :):):)/2
    15.04 - Kamila8k :):):)/3
    16.04 - szk♥. :(
    17.04 - Nanatasza :(
    17.04 - lilou :(
    18.04 - Idgie :(
    20.04 - OctAngel
    22.04 - AnULa7
    27.04 - filipinka2
    29.04 - urocza
    30.04 - Gosiaaa

MAJOWE IUI:
    01/02/03.05 - kmb

2nn3flw14d6fmfcl.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny akurat widze ze piszecie o tym co pisalam ostatni z kolezanka na naszymbocianie tyle ze ona jest po poroneniu do 10 tyg i tez robila te badania mam mi napisac dokaldnie co i jak ale tyl mi narazi enapisala

"wieczorem Ci wpisze te badania, ale je robią tylko w kilku miejscach w Polsce: w Warszawie, Łodzi, Krakowie i Poznaniu chyba. W normalnym labie ich nie zrobi. I np to allo mlr musi z mężem zrobić."

urocza lubi tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Idgie Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na stronie Novum pisza:

Diagnostyka i terapia immunologiczna, w trakcie której jest zlecane między innymi badanie komórek natural killers NK, nie jest rekomendowana przy nawracających niepowodzeniach w implantacji (zagnieżdżaniu zarodków) ani przez Polskie Towarzystwo Medycyny Rozrodu, ani przez Sekcję Płodności i Niepłodności Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, nie ma bowiem ewidentnych dowodów medycznych na to, że takie działania zwiększają szansę na ciążę w kolejnych próbach in vitro.

Tu jest cos naukowo wytlumaczone,ale nic nie rozumiem :P
    http://www.apc-analizy.pl/badania/badania-1

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 10:01

urocza lubi tę wiadomość

2nn3flw14d6fmfcl.png
  • urocza Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idgie na jakimś starym wątku znalazłam, że po którymś IUI złapałaś przeziębienie, powiedz czy bardzo poprzesuwało Ci to owulkę?
    Zawsze po owulce miałam ból piersi a teraz nic i nie wiem w końcu co się dzieje, śluz płodny się skończył, a temp podniosła mi się jeszcze przed IUI z racji choróbska.

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Idgie Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamietam, ale raczej nie. Ja zawsze mam owulke tak kolo 12dc.
    A znajoma mi powiedziala, ze ponoc przeziebienie pomaga w implantacji, bo organizm oslabiony i "nie walczy" z zarodkiem. Ale ja chyba dwa razy bylam przeziebiona po iui i nic :(

Jaka to byla data wpisu?
    Zajrze na stary wykres i Ci powiem, kiedy wtedy mialam owulke.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 10:05

2nn3flw14d6fmfcl.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś

"Bardzo często przy allo mlr 0% sa krwiaki podkosmówkowe, pęcherzyk niezaładny, spadek progesteronu, niezbyt ładnie przyrastająca beta ( u mnie tylko kilka pierwszych bet przyrastało super, potem już było kiepsko). To allo lr )% oznacza że Twój orgaznim nie wytwarza przeciwciał chroniącyh dziecko/hamujących złe przeciwciała i tez złe przeciwciała atakują dziecko/trofoblast. Poronienie zazwyczaj wtedy następuje do 10 tygodnia"

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • urocza Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idgie wrote:
    Nie pamietam, ale raczej nie. Ja zawsze mam owulke tak kolo 12dc.
    A znajoma mi powiedziala, ze ponoc przeziebienie pomaga w implantacji, bo organizm oslabiony i "nie walczy" z zarodkiem. Ale ja chyba dwa razy bylam przeziebiona po iui i nic :(

Jaka to byla data wpisu?
    Zajrze na stary wykres i Ci powiem, kiedy wtedy mialam owulke.
    To było w tym wątku na koniec stycznia:
    https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/przeziebienie,6182.html

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dbra mam odp od tej kolezanki i to mi napisala
    Przepraszam, że wczoraj nie podałam tych badań, ale mieliśmy do późna gośći i nie miałam już siły przekopywac wyników. Podaję teraz.
    Z badań które można zrobić i samemu zinterpretowac bez pomocy immunologa to:
    allo MLR ( wynik powinien byc min. 40%) - dotyczy to tylko kobiet które były już w ciąży nawet kilkutygodniowej, jeśli ktoś nie był w ciązy to chyba nie ma sensu robić tego badania. Jeśli to badanie wyjdzie poniżej 40% to robi się test cytotoksyczny lub mikrocytotoksyczny ( różnie się to nazywa) - na oba te badania nalezy się zgłosić z partnerem.
    Nastepne badanie które można samemu zinterpretować to komórki NK ( Natiral Killer) - ja robiłam to w badaniu pod nazwą LIMFOCYTY i ICH SUBPOPULACJE ( były tam bodane m.in limfocyty T i B, ale czasem mozna tez samo to NK zrobić - wyjdzie taniej.
    Są jeszcze inne badania, ale tu bez pomocy interpretacji immunologa się ie obędzie. Dotyczy np badania: CYTOKINY oraz KIR ( mi ich wyniki nic nie mówiły, dopiero immunolog mi powiedział czy ok, czy nie).
    Oczywiście moŻna tez zrobić przeciwciiałą przeciwjajnikowe, przeciwłożyskowe, prrzeciw otoczce przejrzystej.
    Te wszystkie badania powyżej to raczej tylko w specjalistycznym labie, których jest tylko kilka w Polsce ( w Diagnostyce np ich się nie zrobi) .
    Jeśli kobieta nie ma dziecka z normlanej bezproblemowej ciąży to warto też zrobić badania na zespół antyfosfolipidowy http://www.diag.pl/fileadmin/banery/ulo ... PIDOWE.pdf i zakrzepicę http://www.pakiety.diag.pl/nadkrzepliwosci_krwi,45.html , szczególnie badania na mutacje genEtyczne: czynnik V Leiden, Mutacja 20210G-A genu protrombiny, mutacja genu MTHFR C677T i A1298C. Warto tez zrobić ANA ( żeby nie tracić czasu najlepiej od razu zrobić ANA2)

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • urocza Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy moim kaszlu, wyrywającym jajniki to musiałby być cud żeby coś się zagnieździło. ;)
    Ten cykl generalnie spisałam na straty, ale ważny dla mnie jest ten termin owulki, bo od tego zależy data następnej wizyty.

Ania_84 lubi tę wiadomość

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urocza na watku my przed i po 30 mamy duzo mam ktore wlasnie w szczesliwym cyklu byly chore jedna na ospe z tego co pamiertam :P
    jedna zapalenie przydatkow .. take kto wie i tez spisywaly na straty ;)

urocza lubi tę wiadomość

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
‹‹ 496 497 498 499 500 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ