INSEMINACJA
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAga11 wrote:A czy któraś z was miała jakieś zastrzyki, podobno są strasznie drogie...
-
nick nieaktualny
-
aszka wrote:na mnie letrozol zle podzialal, mialam dwa cykle w trzecim wyszly cuda(wszystkie cykle zwalone), natomiast teraz koncze przerwe i czekam co lekarz zadecyduje.
Teraz mam zwiększoną dawkę, może doktor się obawia że za mało pęcherzyków urośnie.*** -
Wczoraj miałam plamienie a dzis dostałam @.. Niestety..
Podchodzimy do 3 iui, ostatniej. Nie wiem czy zdecydujemy sie na in vitro.
Dziewczyny, czy któraś tak miała, ze iui nie wychodziły, na ivf sie nie decydowała..co lekarz dalej proponuje? Jakies badania?
Oczywiście u nas nie wiadomo dlaczego od 8 lat nie ma ciazy.. Zastanawiam się co dalej..Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 06:30
starania od 2007
mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
"..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
ivf czerwiec 2016 [*] [*] -
nick nieaktualnyAga11 ja jestem od 4 cykli stymulowana zastrzykami ale do tej pory staralismy sie w łóżku... jesli teraz sie nie udalo to kolejny cykl iui i wtedy sama musze zaplacic za zastrzyki, ktore sa mega drogie... ja mam akurat gonal i poki moja kasa chorych to pokrywa teraz (mieszkam za granica) przy naturalnym poczeciu to place 10e ale teraz przy iui czy ivf za potrzebny mi pen musze zaplacic ponad 500e albo zmienic kase na taka ktora wszystko (leki+zabieg) pokrywa w 100% a z tym narazie ciezko bo w obecnej musze byc okreslony czas...
Kamila8k lubi tę wiadomość
-
aszka wrote:Co jeszcze o NK NK - Natural killers - moga powodować:
- niemozność implantacji zarodka, powodowac uszkodzenia doczesnej lub pęcherzyka żółtkowego.
- W pozniejszej ciazy: serduszko dziecka moze bić zbyt wolno, pęcherzyk ciążowy może być nieregularnego ksztaltu, być zbyt mały do wieku ciażowego. Może powodować uszkodzenia DNA - zarodek bedzie wowczas rósł słabo, komórki będą sie kiepsko dzielić. Czesto wystepuja krwiaki podkosmowkowe. Badanie histopat. wykazuje stany zapalne doczesnej i włóknienia czyli "fibrosis". B-HCG i progesteron są na niskim poziomie i słabo wzrastają.
Komorki CD 19+5+ B - czyli przeciwciala dla hormonów takich jak :estradiol, progesteron, HCG. Powodują one niedomogę lutealną a w ciąży prowadzą do nieprawidlowości w funkcjonowaniu tych hormonów.
FSH i estradiol może być zbyt wysokie, słaba jakość zarodków przy IVF (ich fragmentacja, problemy z rozmrożeniem co może skutkować w ciążach biochemicznych lub slabo rosnacym hcg.
Moze wystepowac cienkie endometrium.
IVF ciężkie do zrealizowania: jesli dojdzie do wyhodowania zarodków, są one czesto złej jakosci z fragmentacją.
Ciekawe czy to w Invikcie mozna zbadac? Idgie pytalas sie?
Nie,nie pytalam.
Patrzylam chwilke na googlu i nie znalazlam takich badan w Wawie.
To sie bedzie nazywac NK czy jakos inaczej?
08.09 - transfer
-
MARCOWE IUI:
13.03 - kaka470/1
29.03 - niezapominajka/2
KWIETNIOWE IUI:
01.04 - urocza
03.04 - Junioer
03.04 - kmb
08.04 - Nadzieja87
08.04 - Tytanic
09.04 - Beti80
10.04 - Lunk_a/2
15.04 - Kamila8k/3
16.04 - szk♥.
17.04 - Nanatasza
17.04 - lilou
18.04 - Idgie
20.04 - OctAngel
22.04 - AnULa7
27.04 - filipinka2
29.04 - urocza
30.04 - Gosiaaa
MAJOWE IUI:
01/02/03.05 - kmb
08.09 - transfer
-
hej dziewczyny akurat widze ze piszecie o tym co pisalam ostatni z kolezanka na naszymbocianie tyle ze ona jest po poroneniu do 10 tyg i tez robila te badania mam mi napisac dokaldnie co i jak ale tyl mi narazi enapisala
"wieczorem Ci wpisze te badania, ale je robią tylko w kilku miejscach w Polsce: w Warszawie, Łodzi, Krakowie i Poznaniu chyba. W normalnym labie ich nie zrobi. I np to allo mlr musi z mężem zrobić."urocza lubi tę wiadomość
-
A na stronie Novum pisza:
Diagnostyka i terapia immunologiczna, w trakcie której jest zlecane między innymi badanie komórek natural killers NK, nie jest rekomendowana przy nawracających niepowodzeniach w implantacji (zagnieżdżaniu zarodków) ani przez Polskie Towarzystwo Medycyny Rozrodu, ani przez Sekcję Płodności i Niepłodności Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, nie ma bowiem ewidentnych dowodów medycznych na to, że takie działania zwiększają szansę na ciążę w kolejnych próbach in vitro.
Tu jest cos naukowo wytlumaczone,ale nic nie rozumiem
http://www.apc-analizy.pl/badania/badania-1Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 10:01
urocza lubi tę wiadomość
08.09 - transfer
-
Idgie na jakimś starym wątku znalazłam, że po którymś IUI złapałaś przeziębienie, powiedz czy bardzo poprzesuwało Ci to owulkę?
Zawsze po owulce miałam ból piersi a teraz nic i nie wiem w końcu co się dzieje, śluz płodny się skończył, a temp podniosła mi się jeszcze przed IUI z racji choróbska. -
Nie pamietam, ale raczej nie. Ja zawsze mam owulke tak kolo 12dc.
A znajoma mi powiedziala, ze ponoc przeziebienie pomaga w implantacji, bo organizm oslabiony i "nie walczy" z zarodkiem. Ale ja chyba dwa razy bylam przeziebiona po iui i nic
Jaka to byla data wpisu?
Zajrze na stary wykres i Ci powiem, kiedy wtedy mialam owulke.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2015, 10:05
08.09 - transfer
-
"Bardzo często przy allo mlr 0% sa krwiaki podkosmówkowe, pęcherzyk niezaładny, spadek progesteronu, niezbyt ładnie przyrastająca beta ( u mnie tylko kilka pierwszych bet przyrastało super, potem już było kiepsko). To allo lr )% oznacza że Twój orgaznim nie wytwarza przeciwciał chroniącyh dziecko/hamujących złe przeciwciała i tez złe przeciwciała atakują dziecko/trofoblast. Poronienie zazwyczaj wtedy następuje do 10 tygodnia" -
Idgie wrote:Nie pamietam, ale raczej nie. Ja zawsze mam owulke tak kolo 12dc.
A znajoma mi powiedziala, ze ponoc przeziebienie pomaga w implantacji, bo organizm oslabiony i "nie walczy" z zarodkiem. Ale ja chyba dwa razy bylam przeziebiona po iui i nic
Jaka to byla data wpisu?
Zajrze na stary wykres i Ci powiem, kiedy wtedy mialam owulke.
https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/przeziebienie,6182.html -
dbra mam odp od tej kolezanki i to mi napisala
Przepraszam, że wczoraj nie podałam tych badań, ale mieliśmy do późna gośći i nie miałam już siły przekopywac wyników. Podaję teraz.
Z badań które można zrobić i samemu zinterpretowac bez pomocy immunologa to:
allo MLR ( wynik powinien byc min. 40%) - dotyczy to tylko kobiet które były już w ciąży nawet kilkutygodniowej, jeśli ktoś nie był w ciązy to chyba nie ma sensu robić tego badania. Jeśli to badanie wyjdzie poniżej 40% to robi się test cytotoksyczny lub mikrocytotoksyczny ( różnie się to nazywa) - na oba te badania nalezy się zgłosić z partnerem.
Nastepne badanie które można samemu zinterpretować to komórki NK ( Natiral Killer) - ja robiłam to w badaniu pod nazwą LIMFOCYTY i ICH SUBPOPULACJE ( były tam bodane m.in limfocyty T i B, ale czasem mozna tez samo to NK zrobić - wyjdzie taniej.
Są jeszcze inne badania, ale tu bez pomocy interpretacji immunologa się ie obędzie. Dotyczy np badania: CYTOKINY oraz KIR ( mi ich wyniki nic nie mówiły, dopiero immunolog mi powiedział czy ok, czy nie).
Oczywiście moŻna tez zrobić przeciwciiałą przeciwjajnikowe, przeciwłożyskowe, prrzeciw otoczce przejrzystej.
Te wszystkie badania powyżej to raczej tylko w specjalistycznym labie, których jest tylko kilka w Polsce ( w Diagnostyce np ich się nie zrobi) .
Jeśli kobieta nie ma dziecka z normlanej bezproblemowej ciąży to warto też zrobić badania na zespół antyfosfolipidowy http://www.diag.pl/fileadmin/banery/ulo ... PIDOWE.pdf i zakrzepicę http://www.pakiety.diag.pl/nadkrzepliwosci_krwi,45.html , szczególnie badania na mutacje genEtyczne: czynnik V Leiden, Mutacja 20210G-A genu protrombiny, mutacja genu MTHFR C677T i A1298C. Warto tez zrobić ANA ( żeby nie tracić czasu najlepiej od razu zrobić ANA2)
-
Urocza na watku my przed i po 30 mamy duzo mam ktore wlasnie w szczesliwym cyklu byly chore jedna na ospe z tego co pamiertam
jedna zapalenie przydatkow .. take kto wie i tez spisywaly na stratyurocza lubi tę wiadomość