INSEMINACJA
-
WIADOMOŚĆ
-
Gosiaaa wrote:Dziewczyny jak się czulyscie zaraz po zabiegu i tak z dzień dwa po? Kurczę bo mnie mega wszystko ciągnie,najgorzej jest jak chodzę. Nie wiem czy powinnam się tym martwić czy to normalne?
Gosia ja po zabiegu czułam się dziwnie, jakby ktoś wlozyl mi ciężarek do brzucha wszystko mnie ciągnęło, nawet się wyprostować nie mogłam, chodziłam w poł zgięta. następnego dnia miałam podobnie, gdzies na 3 dzień było już ok.
To chyba normalne.I procedura
II procedura - beta pozytywna !!!
-
klara_bella wrote:Jeszcze 1 pytanie dot IUI
ile trwa inseminacja, ile czasu mąż potrzebuje przed IUI? Nasienie musi ileś godzin "poleżeć"? Czy np on odda nasienie i w sumie jest już wolny? Maj będzie dla niego bardzo pracowity, pełno zebrań, boje się, że czasowo będzie problem...
Tak jak pisała Muszynka, na pierwszy rzut idzie mąż u nas w klinice jest tak, że mąż ma być 3 godziny przed IUI żeby oddać nasienie i w zasadzie jest już wolny. Sama IUI to dosłownie chwila, kilka minut i później trzeba poleżeć 10-15 minut i do domuurocza, klara_bella, Aprilia lubią tę wiadomość
-
Witam Was dziewczyny.
Podczytuję Was już jakiś czas, odkąd się przyzwyczajałam do myśli, że może nas czekać inseminacja aczkolwiek nie chciałam nawet o tym myśleć.A teraz już mi obojętne-inseminacja, in vitro czy naturalnie- bez różnicy niech tylko efekt będzie;)
Wczoraj dostałam leki do inseminacji i w piątek/sobotę mamy zabieg. Trzymam kciuki za każdą z Was!
Aha, któraś o śląsk pytała- ja jestem z Częstochowy i leczymy się w Katowicach w Provivie u dr.Paligi. -
muszynka wrote:Gosia ja po zabiegu czułam się dziwnie, jakby ktoś wlozyl mi ciężarek do brzucha wszystko mnie ciągnęło, nawet się wyprostować nie mogłam, chodziłam w poł zgięta. następnego dnia miałam podobnie, gdzies na 3 dzień było już ok.
To chyba normalne.
No właśnie ja mam to samo. Uf, trochę mi ułożyło że to "normalne"muszynka lubi tę wiadomość
-
Przy pierwszej iui czekaliśmy 2 godziny. Przy drugiej ponad godzine. Chyba dlatego szybciej ze pęcherzyk pęknięty był i trzeba bylo działać, innego wytłumaczenia nie znajduję.
Byc może jest konkretny czas jaki musi nasienie być w wirówce aby zostalo odpowiednio wypreparowanestarania od 2007
mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
"..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
ivf czerwiec 2016 [*] [*] -
nick nieaktualnyCo jeszcze o NK NK - Natural killers - moga powodować:
- niemozność implantacji zarodka, powodowac uszkodzenia doczesnej lub pęcherzyka żółtkowego.
- W pozniejszej ciazy: serduszko dziecka moze bić zbyt wolno, pęcherzyk ciążowy może być nieregularnego ksztaltu, być zbyt mały do wieku ciażowego. Może powodować uszkodzenia DNA - zarodek bedzie wowczas rósł słabo, komórki będą sie kiepsko dzielić. Czesto wystepuja krwiaki podkosmowkowe. Badanie histopat. wykazuje stany zapalne doczesnej i włóknienia czyli "fibrosis". B-HCG i progesteron są na niskim poziomie i słabo wzrastają.
Komorki CD 19+5+ B - czyli przeciwciala dla hormonów takich jak :estradiol, progesteron, HCG. Powodują one niedomogę lutealną a w ciąży prowadzą do nieprawidlowości w funkcjonowaniu tych hormonów.
FSH i estradiol może być zbyt wysokie, słaba jakość zarodków przy IVF (ich fragmentacja, problemy z rozmrożeniem co może skutkować w ciążach biochemicznych lub slabo rosnacym hcg.
Moze wystepowac cienkie endometrium.
IVF ciężkie do zrealizowania: jesli dojdzie do wyhodowania zarodków, są one czesto złej jakosci z fragmentacją.
Ciekawe czy to w Invikcie mozna zbadac? Idgie pytalas sie?
-
aszka wrote:Co jeszcze o NK NK - Natural killers - moga powodować:
- niemozność implantacji zarodka, powodowac uszkodzenia doczesnej lub pęcherzyka żółtkowego.
- W pozniejszej ciazy: serduszko dziecka moze bić zbyt wolno, pęcherzyk ciążowy może być nieregularnego ksztaltu, być zbyt mały do wieku ciażowego. Może powodować uszkodzenia DNA - zarodek bedzie wowczas rósł słabo, komórki będą sie kiepsko dzielić. Czesto wystepuja krwiaki podkosmowkowe. Badanie histopat. wykazuje stany zapalne doczesnej i włóknienia czyli "fibrosis". B-HCG i progesteron są na niskim poziomie i słabo wzrastają.
Komorki CD 19+5+ B - czyli przeciwciala dla hormonów takich jak :estradiol, progesteron, HCG. Powodują one niedomogę lutealną a w ciąży prowadzą do nieprawidlowości w funkcjonowaniu tych hormonów.
FSH i estradiol może być zbyt wysokie, słaba jakość zarodków przy IVF (ich fragmentacja, problemy z rozmrożeniem co może skutkować w ciążach biochemicznych lub slabo rosnacym hcg.
Moze wystepowac cienkie endometrium.
IVF ciężkie do zrealizowania: jesli dojdzie do wyhodowania zarodków, są one czesto złej jakosci z fragmentacją.
Ciekawe czy to w Invikcie mozna zbadac? Idgie pytalas sie?
No i właśnie dlatego warto to zbadać, zwłaszcza jak jest niepłodność idiopatyczna, Też jestem ciekawa czy w Invikcie można zbadać. -
muszynka wrote:Tak, jakos wyjątkowo się nie stresuje. Jade we wtorek rano. Już chce mieć to za sobą.
Będzie dobrze a nawet jak coś wyjdzie nie tak to przynajmniej znajdziecie przyczynę niepowodzeń i będzie łatwiej walczyć.muszynka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny