WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

INSEMINACJA

Oceń ten wątek:
  • muszynka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaaa wrote:
    Dziewczyny jak się czulyscie zaraz po zabiegu i tak z dzień dwa po? Kurczę bo mnie mega wszystko ciągnie,najgorzej jest jak chodzę. Nie wiem czy powinnam się tym martwić czy to normalne?

Gosia ja po zabiegu czułam się dziwnie, jakby ktoś wlozyl mi ciężarek do brzucha wszystko mnie ciągnęło, nawet się wyprostować nie mogłam, chodziłam w poł zgięta. następnego dnia miałam podobnie, gdzies na 3 dzień było już ok.
    To chyba normalne.

I procedura :(
    II procedura - beta pozytywna !!!

8599s65g50azui9s.png
  • margo001 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klara_bella wrote:
    Jeszcze 1 pytanie dot IUI :)
    ile trwa inseminacja, ile czasu mąż potrzebuje przed IUI? Nasienie musi ileś godzin "poleżeć"? Czy np on odda nasienie i w sumie jest już wolny? Maj będzie dla niego bardzo pracowity, pełno zebrań, boje się, że czasowo będzie problem...

Tak jak pisała Muszynka, na pierwszy rzut idzie mąż u nas w klinice jest tak, że mąż ma być 3 godziny przed IUI żeby oddać nasienie i w zasadzie jest już wolny. Sama IUI to dosłownie chwila, kilka minut i później trzeba poleżeć 10-15 minut i do domu :)

urocza, klara_bella, Aprilia lubią tę wiadomość

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • margo001 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OctAngel wrote:
    Nanatasza, życzę żeby @ nie przylazła,
    Gosiaaa, przyjemnego odliczania :)
    Vandetta, trzymam kciuki :)

A ja spróbuję zatestować jutro.

Kciuki za dwie krechy ;)

OctAngel lubi tę wiadomość

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • margo001 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszynka a Ty zwarta i gotowa do hsg?

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • OctAngel Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 18:32

3jvzwn15td2p4lbx.png
  • karmela85 Ekspertka

Wysłany: 1 maja 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny.
    Podczytuję Was już jakiś czas, odkąd się przyzwyczajałam do myśli, że może nas czekać inseminacja aczkolwiek nie chciałam nawet o tym myśleć.A teraz już mi obojętne-inseminacja, in vitro czy naturalnie- bez różnicy niech tylko efekt będzie;)
    Wczoraj dostałam leki do inseminacji i w piątek/sobotę mamy zabieg. Trzymam kciuki za każdą z Was!
    Aha, któraś o śląsk pytała- ja jestem z Częstochowy i leczymy się w Katowicach w Provivie u dr.Paligi.

• Gosiaaa Debiutantka

Wysłany: 1 maja 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszynka wrote:
    Gosia ja po zabiegu czułam się dziwnie, jakby ktoś wlozyl mi ciężarek do brzucha wszystko mnie ciągnęło, nawet się wyprostować nie mogłam, chodziłam w poł zgięta. następnego dnia miałam podobnie, gdzies na 3 dzień było już ok.
    To chyba normalne.

No właśnie ja mam to samo. Uf, trochę mi ułożyło że to "normalne"

muszynka lubi tę wiadomość

• Gosiaaa Debiutantka

Wysłany: 1 maja 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OctAngel wrote:
    Dziewczyny, tak długo czekacie na preparatykę? U nas zwykle IUI była do godziny od oddania nasienia. Od czego to zależy?

Ja te miałam po godzinie już.

• Nanatasza Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy pierwszej iui czekaliśmy 2 godziny. Przy drugiej ponad godzine. Chyba dlatego szybciej ze pęcherzyk pęknięty był i trzeba bylo działać, innego wytłumaczenia nie znajduję.
    Byc może jest konkretny czas jaki musi nasienie być w wirówce aby zostalo odpowiednio wypreparowane

starania od 2007
    mama bliźniaków [*] [*] grudzień 2015 10tc
    "..nie mieliśmy szansy na dotyk.."
    ivf czerwiec 2016 [*] [*]
  • muszynka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    margo001 wrote:
    Muszynka a Ty zwarta i gotowa do hsg?
    Tak, jakos wyjątkowo się nie stresuje. Jade we wtorek rano. Już chce mieć to za sobą.

8599s65g50azui9s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co jeszcze o NK NK - Natural killers - moga powodować:
    - niemozność implantacji zarodka, powodowac uszkodzenia doczesnej lub pęcherzyka żółtkowego.
    - W pozniejszej ciazy: serduszko dziecka moze bić zbyt wolno, pęcherzyk ciążowy może być nieregularnego ksztaltu, być zbyt mały do wieku ciażowego. Może powodować uszkodzenia DNA - zarodek bedzie wowczas rósł słabo, komórki będą sie kiepsko dzielić. Czesto wystepuja krwiaki podkosmowkowe. Badanie histopat. wykazuje stany zapalne doczesnej i włóknienia czyli "fibrosis". B-HCG i progesteron są na niskim poziomie i słabo wzrastają.
    Komorki CD 19+5+ B - czyli przeciwciala dla hormonów takich jak :estradiol, progesteron, HCG. Powodują one niedomogę lutealną a w ciąży prowadzą do nieprawidlowości w funkcjonowaniu tych hormonów.
    FSH i estradiol może być zbyt wysokie, słaba jakość zarodków przy IVF (ich fragmentacja, problemy z rozmrożeniem co może skutkować w ciążach biochemicznych lub slabo rosnacym hcg.
    Moze wystepowac cienkie endometrium.
    IVF ciężkie do zrealizowania: jesli dojdzie do wyhodowania zarodków, są one czesto złej jakosci z fragmentacją.

Ciekawe czy to w Invikcie mozna zbadac? Idgie pytalas sie?

• margo001 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    Co jeszcze o NK NK - Natural killers - moga powodować:
    - niemozność implantacji zarodka, powodowac uszkodzenia doczesnej lub pęcherzyka żółtkowego.
    - W pozniejszej ciazy: serduszko dziecka moze bić zbyt wolno, pęcherzyk ciążowy może być nieregularnego ksztaltu, być zbyt mały do wieku ciażowego. Może powodować uszkodzenia DNA - zarodek bedzie wowczas rósł słabo, komórki będą sie kiepsko dzielić. Czesto wystepuja krwiaki podkosmowkowe. Badanie histopat. wykazuje stany zapalne doczesnej i włóknienia czyli "fibrosis". B-HCG i progesteron są na niskim poziomie i słabo wzrastają.
    Komorki CD 19+5+ B - czyli przeciwciala dla hormonów takich jak :estradiol, progesteron, HCG. Powodują one niedomogę lutealną a w ciąży prowadzą do nieprawidlowości w funkcjonowaniu tych hormonów.
    FSH i estradiol może być zbyt wysokie, słaba jakość zarodków przy IVF (ich fragmentacja, problemy z rozmrożeniem co może skutkować w ciążach biochemicznych lub slabo rosnacym hcg.
    Moze wystepowac cienkie endometrium.
    IVF ciężkie do zrealizowania: jesli dojdzie do wyhodowania zarodków, są one czesto złej jakosci z fragmentacją.

Ciekawe czy to w Invikcie mozna zbadac? Idgie pytalas sie?

No i właśnie dlatego warto to zbadać, zwłaszcza jak jest niepłodność idiopatyczna, Też jestem ciekawa czy w Invikcie można zbadać.

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • margo001 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszynka wrote:
    Tak, jakos wyjątkowo się nie stresuje. Jade we wtorek rano. Już chce mieć to za sobą.

Będzie dobrze a nawet jak coś wyjdzie nie tak to przynajmniej znajdziecie przyczynę niepowodzeń i będzie łatwiej walczyć.

2nn3vfxmqaxhqdgn.png
  • muszynka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokładnie dlatego się nie przejmuje, lepiej się walczy jak wiadomo co jest naszym wrogiem, a wtedy ewentualnie znajdziemy jakies rozwiązanie :)
    Dam znac we wtorek jak się sprawy mają.

8599s65g50azui9s.png
  • gaja13 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muszynka to ja jestem troszkę przed tobą bo w poniedziałek mam HSG i też tak myślę lepiej najgorsza diagnoza niż żadna. ;-)

02 06 2015 :-( 26 06 2015 :-(
    21 07 2015 :-( 14 09 2015 :)<3 :) <3 :) <3 :) <3

• Aga11 Przyjaciółka

Wysłany: 1 maja 2015, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny napiszcie mi proszę czym miałyście stymulowaną owulację przed Inseminacją? Ja dostałam letrozole, czy któraś z was miała zastrzyki?

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 maja 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga11 wrote:
    Dziewczyny napiszcie mi proszę czym miałyście stymulowaną owulację przed Inseminacją? Ja dostałam letrozole, czy któraś z was miała zastrzyki?
    ja mialam tez letrozol,tyle ze do inseminacji nie doszlo.

• muszynka Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja w takim razie trzymam za Ciebie kciuki. Daj znać jak poszło :)

gaja13 lubi tę wiadomość

8599s65g50azui9s.png
  • Aga11 Przyjaciółka

Wysłany: 1 maja 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    ja mialam tez letrozol,tyle ze do inseminacji nie doszlo.
    A dlaczego nie doszło?

• gaja13 Autorytet

Wysłany: 1 maja 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszynka napewno opisze wrażenia.Troszkę się boje ale z drugiej strony myślę że po tym badaniu będę znowu o krok bliżej mojego bobaska :-)

02 06 2015 :-( 26 06 2015 :-(
    21 07 2015 :-( 14 09 2015 :)<3 :) <3 :) <3 :) <3

‹‹ 495 496 497 498 499 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ