X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2018
Odpowiedz

Inseminacja 2018

Oceń ten wątek:
  • evkill Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra dziewczyny, a czy zapłodnienie nie następuje w jajniku? Czyli badanie macicy ma sens gdy zarodek się nie zagniezdza.

moja historia

"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnMari wrote:
    A u mnie w klinice histeroskopia jest wymagana o inseminacji. Jak niedrożne jajowody nie ma sensu wogóle podchodzić do iui.
    Kochana mylisz chyba histeroskopie z HSG. W HSG ocenia się drożność jajowodów.

Starania od 2015
    👩 37 lat, hashimoto, IO, bielactwo, AMH - 1,12
    👨🏻 38 lat, oligoteratozoospermia
    Kariotypy OK
    2018
    1 IUI - ❌ 2 IUI -❌ 3 IUI -cb
    4 IUI - ❤️
    Kwiecień 2019 - mamy synka

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Podejście do IUI - brak dawki inseminacyjnej- rezygnacja z IUI
    Wrzesień
    I procedura ICSI długi protokół
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    PGT-A 3 z wadami genetycznymi, 1 nieinformatywny
    Grudzień
    10.12. transfer nieinformatywnego
    7dpt beta 3, 13dpt beta <0,2

Styczeń 2025
    II procedura, długi protokół, hbIMSI
    Punkcja 14.02. Pobrano 5🥚 1❄️5BB
  • AnnMari Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A rzeczywiście , pomieszałam :)

atdci09khi15hlgl.png

l22n8ribh51eiidq.png

Starania od 05.2015r.
    Gameta Gdynia od 09.2017r.
    2IUI - nieudane, 1IUI odwołane
    ICSI- wrzesień 2018
    22.09.2018 transfer - 9dpt - 93.37 , 11dpt 337 19dpt 6080
    17.06.2020 criotransfer - 10dpt - 337, 12dpt - 901.76, 22dpt -8000 23dpt - <3
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evkill wrote:
    No dobra dziewczyny, a czy zapłodnienie nie następuje w jajniku? Czyli badanie macicy ma sens gdy zarodek się nie zagniezdza.
    Zapłodnienie odbywa się w jajowodzie, a beta hcg rośnie dopiero PO zagnieżdżeniu. Jak masz coś nie tak z macicą w środku to do zagnieżdżenia nie dochodzi i beta ci nigdy nie urośnie. To czy macie problem z zapładnianiem to się okaże dopiero niestety przy zapładnianiu komórek do in vitro. Teraz równie dobrze może coś w macicy blokować zagnieżdżanie. Myślę, że warto to sprawdzić. Tak na chłopski rozum ;).

Freyja lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • evkill Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na czym polega ciąża biochemiczna? Zapłodniony zarodek nie zagnieżdża się w jamie macicy ani poza nią, tylko razem z krwią zostaje wydalony z organizmu. Czy w takim razie ciąża biochemiczna jest w ogóle ciążą? W końcu o ciąży można mówić dopiero wtedy, gdy dochodzi do implantacji zarodka w macicy, po której w organizmie kobiety zaczyna być wytwarzany hormon beta-hCG. Okazuje się jednak, że przy ciąży biochemicznej zarodek nie zagnieżdża się w macicy. Dlaczego więc test ciążowy wykrywający beta-hCG daje wynik pozytywny? Wynika z tego, że wynik dodatni testu wcale nie musi oznaczać od razu ciąży. Lekarze najczęściej nie tłumaczą i nie szukają przyczyn ciąży biochemicznej.

moja historia

"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • evkill Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytałam się kiedys mojego lekarza, czy mogło dojść u mnie do zapłodnienia a zagnieżdżenia nie. Powiedział mi że wtedy beta byłaby powyżej 1,2.

moja historia

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evkill wrote:
    Na czym polega ciąża biochemiczna? Zapłodniony zarodek nie zagnieżdża się w jamie macicy ani poza nią, tylko razem z krwią zostaje wydalony z organizmu. Czy w takim razie ciąża biochemiczna jest w ogóle ciążą? W końcu o ciąży można mówić dopiero wtedy, gdy dochodzi do implantacji zarodka w macicy, po której w organizmie kobiety zaczyna być wytwarzany hormon beta-hCG. Okazuje się jednak, że przy ciąży biochemicznej zarodek nie zagnieżdża się w macicy. Dlaczego więc test ciążowy wykrywający beta-hCG daje wynik pozytywny? Wynika z tego, że wynik dodatni testu wcale nie musi oznaczać od razu ciąży. Lekarze najczęściej nie tłumaczą i nie szukają przyczyn ciąży biochemicznej.
    Przy ciąży biochemicznej dochodzi do zagnieżdżenia nie ma innej opcji, żeby wzrosło HCG. Po prostu do obumarcia zarodka dochodzi na tak wczesnym etapie, że nie widać go w usg.

Freyja lubi tę wiadomość

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • Lolka30 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evkill wrote:
    A tak z ciekawości to mogę spytać skąd masz ten cytat? Bo pierwszy raz się spotykam z taką informacją, że przy c. biochemicznej nie dochodzi do zagnieżdzenia. A wierz mi, że czytałam wiele na temat ostatnio ;).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2018, 19:18

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • evkill Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://parenting.pl/ciaza-biochemiczna

moja historia

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagnieżdża się nieprawidłowo albo zarodek obumiera, ale żeby pojawiła się beta musi być zagnieżdżenie.

Tak ogólnie cytat z podręcznika "Embriologia podręcznik dla studentów" prof. Bartela (z 1995 roku więc statystyka mogła być skorygowana do tej pory, ale akurat tę książkę mam pod ręką):

"Ocenia się, że około 15% oocytów nie ulega zapłodnieniu, a około 15% komórek jajowych zostaje zapłodnionych nieprawidłowo. 10-15% zygot [czyli zapłodniona komórka jajowa] przystępuje do bruzdkowania, ale nie zagnieżdża się, ulegając obumarciu [tego nie da się wykryć ani stwierdzić, ale nie ma b-hcg]. Według badań Hertiga z 70-75% blastocyst, które zagnieździły się, 58% przeżywa tylko do 2 tygodnia, a 16% z tej grupy to blastocysty nieprawidłowe. Aż 1/3 do 1/2 wszystkich zygot ginie przed zagnieżdżeniem. Implantacja jest krytycznym kresem w rozwoju. Mogą wystąpić zakłócenia przebiegu tego procesu, mimo prawidłowych stężeń progesteronu i estrogenów. " - strona 111

"Ludzka gonadotropina kosmówkowa (hCG) wytwarzana jest przez łożysko i pojawia się we krwi, a następnie w moczu tuż po zagnieżdżeniu się blastocysty. hCG w surowicy i moczu kobiety ciężarnej można wykryć już 9 dnia po zapłodnieniu." - strona 181

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2018, 19:42

Lolka30 lubi tę wiadomość

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evkill wrote:
    https://parenting.pl/ciaza-biochemiczna
    Podstrona WP nie jest dla mnie wiarygodnym źródłem wiedzy medycznej ;). Po mojej ciąży biochemicznej rozmawiałam z 3 lekarzami (2 ginekologów i endokrynolog) i każdy mówił, że do zagnieżdżenia doszło. Trochę też czytałam, ale oczywiście jeśli Ciebie to przekonuje to masz prawo tak uważać :). W każdym razie porozmawiaj ze swoim lekarzem co on myśli o histeroskopii w Twoim przypadku, bo zboczyłysmy z tematu :).

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • Xkali Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rebe wrote:
    Powodzenia dzisiaj!
    Ja idę na betę w piątek, bo do czwartku jestem w podróży (w czwartek będzie 14 dpo). A nie dość ze robię w piątek, to jeszcze otworze ja dopiero w nocy z piątku na sobotę jak mój maz przyjedzie. Ostatnio wyniki otwierałam sama, w pracy miedzy jednym spotkaniem a drugim i dostałam takich spazmów ze masakra. Tym razem wole poczekac i otwierać z nim.

Nie mam żadnych. Złudze i wiem ze Beta będzie negatywna- nie kokietuje, po prawie 4,5 roku starań czlowiek ma chyba inne podejście (chociaż ryczec będę na pewno;D)a co ciekawe too chyba pierwszy cykl w życiu kiedy w 12dpo nic mnie nie boli i nie mam żadnych objawów. Zawsze miałam ich mnóstwo (do czasu wyników Haha), a teraz nic. Chyba ciało wreszcie zgodziło się z głowa i mnie nie męczą urojonym złym samopoczuciem

Rebe w tym jednym jedynym cyklu, kiedy bylam w ciazy objawow tez zadnych nie mialam. O dziwo czulam sie zupelnie zajebiscie i tez bylam pewna ze sie nie udalo. Tak wiec moze akurat i Tobie sie uda. Trzymam kciukasy !
    Polcia87 wrote:
    Witajcie staraczki. Czytam Was już dosyć długo i postanowiłam również założyć konto i napisać.
    A więc moja historia w skrócie:
    Starania od września 2016, wyniki wszystkie dobre, jedynie prolaktyna podwyższona biorę Bromergon od roku. Nasienie męża bardzo dobre, owulacje potwierdzane monitoringiem i nic nie wychodzi... Miovarian, olej z wiesiołka.
    1 Cs Aromek i ovitrelle + duphaston ☹️
    1 IUI 27.07.2018 aromek i ovitrelle, teraz duphaston i czekanie... Ale już bolą mnie piersi 24dc i mam bóle brzucha takie jakby ze stresu

Bromergon od roku ?!?! Ja ogolnie lekarzem nie jestem, ale polecam przeczytac sobie skutki uboczne tego leku. Moj ginekolog po martwym porodzie odradzal mi bardzo mocno branie tego leku, bo bardzo bardzo szkodzi na serce. A tak poza tym trzymam kciuki rowniez za Ciebie za powodzenie IUI.
    Maja29 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie, jeśli chodzi o stymulację owulacji. Od którego cyklu zaczyna brać się leki ? Nie wiem czy będę stymulowana czy znowu naturalnie i nie wiem na kiedy zapisać się do lekarza czy zaraz po @ czy później nie będzie za późno . Nie mam pojęcia o stymulacji

Maju ja na przyklad mam zastrzyki z Gonalu od 3 dnia cyklu do 9. 10 monitoring.

Lolka30 wrote:
    Zaczęły mnie boleć piersi i podbrzusze, pojawiają się bóle krzyża, dziś mam mdłości i sory za szczegóły, ale wczoraj miałam mega zaparcia, tak samo jak ostatnio ;). To podobno bardzo częste przy ciąży. Natomiast zmniejszyła mi się ilość śluzu, a powinno go być więcej. Nie nastawiam się, może się udało może nie. Przy drugiej IUI nawet w dzień bety wymiotowałam, a potem przyszedł negatywny wynik.

Lolka wyglada to dobrze ! Nie chce Cie nakrecac ale moze sie udalo. Kiedy testujesz?

———————————
    Nicola 23.02.2018 (*) 26 tc
    niepłodność idiopatyczna, starania od lipiec 2015
    IVF: 25.02 punkcja 28.02 transfer :) !!! 9 x ❄️
    IUI:
    kwiecień 2017 1 UIU :( maj 2017 2 IUI :(
    Czerwiec 2017 3 IUI :( Lipiec 2017 4 UIU :(
    Sierpień 2017 5 IUI Nicola
    Czerwiec 2018 1 uiu :( Lipiec 2018 2 iui CB
    Sierpień 2018 3 IUI :( Wrzesień 2018 4 IUI :(
    Listopad 2018 5 IUI :( Grudzień 2018 6 IUI :(
  • Xkali Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evkill wrote:
    Dziewczyny dupa. Nie jest mi to pisane.

Evkill bardzo z calego serducha Ci wspolczuje, naprawde doskonale rozumiem co czujesz. Ja ostatnio dostalam prezent od mojego wejscie do pokoju typu Smash room. To taki pokoj do ktorego wchodzisz i mozesz wszystko rozbic kijem bejbolowym. Powiem Ci, ze takich zniszczen pewnie nie widzieli. Polecam wyrzucic z siebie caly gniew, na chwilke jest lzej.
    Jesli macie mozliwosci finansowe nie poddawajcie sie !!! Moze Ivf? Choc ja pewnie bym sprobowala jeszcze IUI. W koncu mi udalo sie za 5 razem.

evkill, Lolka30 lubią tę wiadomość

———————————
    Nicola 23.02.2018 (*) 26 tc
    niepłodność idiopatyczna, starania od lipiec 2015
    IVF: 25.02 punkcja 28.02 transfer :) !!! 9 x ❄️
    IUI:
    kwiecień 2017 1 UIU :( maj 2017 2 IUI :(
    Czerwiec 2017 3 IUI :( Lipiec 2017 4 UIU :(
    Sierpień 2017 5 IUI Nicola
    Czerwiec 2018 1 uiu :( Lipiec 2018 2 iui CB
    Sierpień 2018 3 IUI :( Wrzesień 2018 4 IUI :(
    Listopad 2018 5 IUI :( Grudzień 2018 6 IUI :(
  • monik123 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ohh evkill bardzo mi przykro :( ale nie trać nadziei. Dziewczyny dobrze radzą z tą histeroskopią, jesteś już po wizycie? Co mówi lekarz?

evkill lubi tę wiadomość

Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • evkill Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze czekam.

moja historia

• monik123 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evkill wrote:
    Jeszcze czekam.
    W takim razie i my czekamy razem z Tobą na jakieś informacje...a tak poza tym to masakra, że tyle musisz się wyczekać na wizytę...

Starania od 02.2016
    Nk 24->10% HBA 52% morfologia 2%-4%
    2xIUI :(
    02.2019 pICSI - 4 zarodki - 1xcb
    06.2020 pICSI - 8 zarodków
    08.2020 - crio 1x 2BB ;(
    11.2020 - crio 2x 3AA ;(
    01.2021 - crio 1 x 3AA ;(
    Zostały 4❄
  • evkill Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    On ma ustalone godziny na wizyty i godziny na monitoring. Na wizyty trzeba się umawiać a na monitoring przychodzi każdy kto musi czy potrzebuje.

moja historia

• Lolka30 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xkali ja testuję w piątek razem z Poczeklanią, AnnMarie i Rebe, także będzie mocny skład na koniec tygodnia :D.

AnnMari, Xkali, Poczekalnia, martusiawp, Maju lubią tę wiadomość

Starania od 2015
    Kariotypy OK
    2018
    4 IUI - ❤️

2024 powrót do kliniki
    Sierpień
    Wrzesień
    Październik
    💉7🥚 4 dojrzałe
    4 blastki 4BB
    Grudzień

Styczeń 2025
  • evkill Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam ivf. Histero mówił że w moim przypadku nie ma sensu. Powiedział że boi się że mam skopane jajeczka.

moja historia

• evkill Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2018, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koniecznie badanie genetyczne zarodkow

moja historia

‹‹ 728 729 730 731 732 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ