X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2020 👑
Odpowiedz

Inseminacja 2020 👑

Oceń ten wątek:
  • Fragola_95 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siskaa wrote:
    Jakie mieliście wskazania do IUI? Ktoś podchodził z niską morfologią nasienia?

Tak my :)
    Morfologia wynosi 1-2% i słaby ruch.

Starania od stycznia 2018
    👩‍🦰27 lat
    👱29 lat
    Od września 2019 GAMETA GDYNIA
    1.02.2020 - IUI 😔
    29.02.2020 - IUI cb ☹️
    Maj 2020 - operacja ŻPN
    09.11.2020 - IUI 😔
    Grudzień 2020 - start IVF 🍀🍀🍀
    Marzec 2021 - FET ☹️☹️☹️
    Kwiecień 2021 - FET beta 7dpt - 74;10dpt - 266; 18dpt - 3139
    10 tc poronienie :(
    Styczeń 2022 - FET puste jajo 😔
    Maj 2022 zmiana lekarza i kliniki na medi-medic
    Lipiec 2022 - IUI ❤️
    Kwiecień 2023 - urodzenie synka ❤️
  • Miska92 Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Czy możecie mi powiedzieć ile tak właściwie kosztuje inseminacja IUI ??
    Chodzi mi o pierwsze podejście bo później wiadomo , dochodzą inne badania.
    Na stronach głównie piszą cenę samej inseminacji z nasieniem dawcy lub bez , natomiast przerażajaca jest ilość wymaganych badań oraz wizyt z lekarzami zanim dojdzie do zabiegu.

Dziękuje.

• niezapominajka12345 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2020, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w klinice (medart poznan) koszt iui to 1 100 zł i jest to łączny koszt już z monitoringami które są zazwyczaj 3-4 razy w cyklu przed IUI, niezależnie od tego ile będzie wizyt przed cena łączna to 1100 zł, jeśli np będą 3 oceny cyklu przed IUI (każda u nas po 150 zł), to łącznie wyjdzie 450 zł więc w dniu iui od 1100 zł -450 zł i dopłacasz już tylko 650 zł. Dodatkowy koszt to jedynie badania hormonów z krwi jakie są zlecane no i oczywiście leki do stymulacji.
    Miska92 wrote:
    Hej :)
    Czy możecie mi powiedzieć ile tak właściwie kosztuje inseminacja IUI ??
    Chodzi mi o pierwsze podejście bo później wiadomo , dochodzą inne badania.
    Na stronach głównie piszą cenę samej inseminacji z nasieniem dawcy lub bez , natomiast przerażajaca jest ilość wymaganych badań oraz wizyt z lekarzami zanim dojdzie do zabiegu.

Dziękuje.

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    Niepłodność idiopatyczna?:/
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    03.02.2020 r. - 2 IUI - udana :) jest serduszko❤️✊😊
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • PinaColada93 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2020, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy 0 morfologie.

starania od lipca 2018 r.
    AMH:
    11.2019 - 4,00
    09.2020 - 3.46
    Badanie nasienia(morfologia) - 0%
    01.2020: Sono HSG - obydwa jajowody drożne
    06.05.2020: I IUI. ❌😔
    08.06.2020: II IUI ❌😔
    08.07.2020: III IUI ❌😔 😔
    09.2020: in vitro
  • Miska92 Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2020, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 , a jeśli chodzi o droźność jajowodów , czy jest to wymóg do zabiegu ? w wielu klinikach jest wymagany , z tego co wiem to koszt min 500 zł .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2020, 22:30

Wysłany: 4 maja 2020, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, u nas drożność obowiązkowo, ja miałam sono hsg w cenie 900 zł o ile dobrze pamiętam 😉
    Miska92 wrote:
    niezapominajka12345 , a jeśli chodzi o droźność jajowodów , czy jest to wymóg do zabiegu ? w wielu klinikach jest wymagany , z tego co wiem to koszt min 500 zł .

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • PinaColada93 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2020, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas IUI - 1400 zł. Plus 100 zł za każdy monitoring. Badania krwi wyniosły nas około 500 zł i drożność kolejne 500 zł.

starania od lipca 2018 r.
    AMH:
    11.2019 - 4,00
    09.2020 - 3.46
    Badanie nasienia(morfologia) - 0%
    01.2020: Sono HSG - obydwa jajowody drożne
    06.05.2020: I IUI. ❌😔
    08.06.2020: II IUI ❌😔
    08.07.2020: III IUI ❌😔 😔
    09.2020: in vitro
  • Miska92 Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2020, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a czy do IUI musza byc jakies konkretne powody ? czy " klient nasz pan " jeśli chce to zrobimy inseminacje. W sensie wydaje mi się że dzięki inseminacji szybciej doczekam sie maluszka , wiem jest to droga na skróty ale monit owulacji , selekcja plemników , wydaję się że szansa jest większa na ciążę.

• Lunesila Koleżanka

Wysłany: 4 maja 2020, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mad_red wrote:
    Nie bój się!To nic strasznego 😁. Pamiętajcie tylko, żeby koniecznie poprawić po doktorze 😁 Powodzenia 🍀🤞💚

Poprawialiście? 😁 Ja gdzieś wyczytałam, że nie powinno się współżyć przez kilka dni po IUI, lekarz nam w sumie nic nie mówił na ten temat, ale skoro Wam się udało to chyba po kolejnej IUI poprawimy 😁

10.17-12.18 - bezowocne starania naturalne
    01.19 - diagnoza cykli bezowulacyjnych, rozpoczęcie stymulacji Letrozole
    06.19 - HSG jajowody drożne
    AMH - 3,6
    Wszystkie hormony w normie
    02.20 - wizyta w klinice Invicta
    Test PCT - wrogi śluz
    17.04.20 - I IUI nieudana 🙁
    13.05.20 - II IUI nieudana 🙁
  • Mad_red Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunesila wrote:
    Poprawialiście? 😁 Ja gdzieś wyczytałam, że nie powinno się współżyć przez kilka dni po IUI, lekarz nam w sumie nic nie mówił na ten temat, ale skoro Wam się udało to chyba po kolejnej IUI poprawimy 😁

Miałam łącznie 4 IUI i po każdej kazali poprawiać 😁. Obostrzenia co do współżycia są przed, 2-4 dni, żeby nasienia było dużo i dobrej jakości. Choć raz jedna lekarka mówiła, żeby żyć normalnie a nie skupiać się na wyliczeniach i matematyce 🙂
    Trzymam kciuki 🍀🤞💚

Styczeń 2012 IUI nieudana
    Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
    Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
    Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
    38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png

Wysłany: 5 maja 2020, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My w dzień IUI poprawialiśmy jeszcze 2 razy 😍🙈😉👍🙄 lekarze też tak zalecają więc spokojnie, za to po pierwszej iui poprawilismy dopiero na drugi dzień i lipa była...🙉
    Lunesila wrote:

Bąbel, Mad_red lubią tę wiadomość

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • KAR Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PinaColada93 wrote:
    My mamy 0 morfologie.
    Nie ma się co martwić nasze pierwsze badania też pokazały 0 strasznie się, teraz mamy 3% i pochodzimy w najbliższym cyklu do inseminacji, zmieniliśmy całkowicie swoje życie, zdrowa dieta, suplementacja SUPRAMEN, MACA, ASHWAGANDHA, orzechy brazylijskie, czarnuszka, na ostatniej wizycie dorzucil nam lekarz L-arginine i uwaga Flegamine:D i przede wszystkim jak całkowicie odstawiliśmy alkohol i popalanie męża to dopiero zobaczyliśmy efekty tej całej kuracji.

Mad_red lubi tę wiadomość

2,5 roku starań
    ona 27 lat
    AMH 3,2
    KIR BX brak:2DS2,2DS3, 2DS4
    ANA1/2/3-dodatnie
    on 29 lat
    Morfologia: 5%
    2 IUI nieudane
    09.2020 1 IVF Mamy ❄️❄️
    13.10.2020 Transfer 5.1.1🙏
    6dpt beta 11,36
    8dpt beta 60,77
    10dpt beta 164,7
    15dpt beta 1014
    22dpt beta 8249
    27dpt beta 22560
    28dpt ❤️
  • Lunesila Koleżanka

Wysłany: 5 maja 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 wrote:
    My w dzień IUI poprawialiśmy jeszcze 2 razy 😍🙈😉👍🙄 lekarze też tak zalecają więc spokojnie, za to po pierwszej iui poprawilismy dopiero na drugi dzień i lipa była...🙉

U mnie z wrogim śluzem to niestety i tak nie pomoże więc musimy liczyć na doktorka 😉

Bąbel, Mad_red lubią tę wiadomość

10.17-12.18 - bezowocne starania naturalne
    01.19 - diagnoza cykli bezowulacyjnych, rozpoczęcie stymulacji Letrozole
    06.19 - HSG jajowody drożne
    AMH - 3,6
    Wszystkie hormony w normie
    02.20 - wizyta w klinice Invicta
    Test PCT - wrogi śluz
    17.04.20 - I IUI nieudana 🙁
    13.05.20 - II IUI nieudana 🙁
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miska92 wrote:

Wg mnie dobrze, że wymagają drożności , wtedy jest pewność, że nic nie stoi na przeszkodzie mechanicznej. Ja miałam robione zwykle HSG na NFZ w szpitalu. Nie jest to zbyt przyjemne ale trzeba zacisnąć zęby.

A jeśli chodzi o koszta u mnie sama IUI 700zl. Ja dużo badań miałam i nie musiałam powtarzać, mój M tez miał badanie nasienia a i tak ok 600 zł wyszło (wirusowe, pakiet MUC) i monitoring 100zl każdy 😁

Mad_red lubi tę wiadomość

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinacolada u nas dw razy wyszła morfologia 0%. Zrobiliśmy mężowi hormony, poszliśmy do dobrego androloga i okazało się że FSH delikatnie poniżej normy, lekarz przepisał clo, ale mąż brał tylko przez miesiąc bo za dużo mu po tym podskoczył testosteron i oprócz tego brał jeszcze agapurin, w sumie to bierze go cały czas. I bardzo ważna rzecz! Mąż podpalał papierosy, nie nałogowo ale zdarzało mu sie i jak usłyszał od lekarza że papierosy mają ogromny wpływ na plemniki to przestał palić. I po trzech miesiącach takiej kuracji morfologia podskoczyła na 15%, a ogólna liczba plemników z 200mln na 560 mln.

Jolka4025 miałam robiona drożność metoda sono hsg. Tak przy okazji piszecie o cenach, to ja płaciłam 360zl. Jak się okazało jajowody drozne, choć przy samym badaniu nie byłam tego taka pewna bo dość konkretnie mnie bolalo.

Dzisiaj idę do mojej byłej gin i zobaczymy co ona mi poradzi. A dziewczyny jak wygląda cała procedura inseminacji? Długo trwa załatwianie tego? Dzisiaj mam 5 DC i myślałam że jakby się udało to w przyszłym cyklu chcielibyśmy podejść .

• Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marczelinka2112 wrote:
    Pinacolada u nas dw razy wyszła morfologia 0%. Zrobiliśmy mężowi hormony, poszliśmy do dobrego androloga i okazało się że FSH delikatnie poniżej normy, lekarz przepisał clo, ale mąż brał tylko przez miesiąc bo za dużo mu po tym podskoczył testosteron i oprócz tego brał jeszcze agapurin, w sumie to bierze go cały czas. I bardzo ważna rzecz! Mąż podpalał papierosy, nie nałogowo ale zdarzało mu sie i jak usłyszał od lekarza że papierosy mają ogromny wpływ na plemniki to przestał palić. I po trzech miesiącach takiej kuracji morfologia podskoczyła na 15%, a ogólna liczba plemników z 200mln na 560 mln.

Jolka4025 miałam robiona drożność metoda sono hsg. Tak przy okazji piszecie o cenach, to ja płaciłam 360zl. Jak się okazało jajowody drozne, choć przy samym badaniu nie byłam tego taka pewna bo dość konkretnie mnie bolalo.

Dzisiaj idę do mojej byłej gin i zobaczymy co ona mi poradzi. A dziewczyny jak wygląda cała procedura inseminacji? Długo trwa załatwianie tego? Dzisiaj mam 5 DC i myślałam że jakby się udało to w przyszłym cyklu chcielibyśmy podejść .

Wszystko zależy od badań ale ich zrobienie to kwestia paru dni 🙂 i czy na cyklu naturalnym czy stymulowanym :)

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Miska92 Koleżanka

Wysłany: 5 maja 2020, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    - badanie drożności jajowodów skoro tak boli czy to nie jest niebezpieczne ??
    - polecacie klinikę w Katowicach lub w okolicy która nie powie że od razu należy wykonać Invitro ( nie chce trafić na naciągaczy ) ??
    - czy możecie mi doradzić co jeszcze jest ważnego , o czym powinniśmy pomyśleć zanim wybierzemy się do kliniki ??
    - wydawało by się , prosty zabieg a trochę zachodu jest ,
    - statystyki nie są imponujące ale do lekarzy nie chodzą pary które nie maja problemów z zajściem w ciąże więc chyba nie ma się co opierać na liczbach, wydaję że w prawdopodobieństwo zajścia w ciążę przy IUI jest większe niż naturalnie.

• Marta93 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pierwsza iui się nie udała a w następnej miałam ponowne pobranie czystości pochwy i nie chodziłam do gin i tylko brałam ovarin i wiesiolek dłużej niż do owulacji i zaskoczyło ale na chwilę bo biochemiczna więc teraz też biorę jeszcze jedna tabletkę wiesiołka i wczoraj byłam na sprawdzeniu to pęcherzyk pękł i jest ciałko żółte i sluzowka 12mm więc super pani doktor mówił super warunki i mocno trzyma kciuki 🤞 zobaczymy oby tym razem się udało

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miska92 wrote:
    - badanie drożności jajowodów skoro tak boli czy to nie jest niebezpieczne ??
    - polecacie klinikę w Katowicach lub w okolicy która nie powie że od razu należy wykonać Invitro ( nie chce trafić na naciągaczy ) ??
    - czy możecie mi doradzić co jeszcze jest ważnego , o czym powinniśmy pomyśleć zanim wybierzemy się do kliniki ??
    - wydawało by się , prosty zabieg a trochę zachodu jest ,
    - statystyki nie są imponujące ale do lekarzy nie chodzą pary które nie maja problemów z zajściem w ciąże więc chyba nie ma się co opierać na liczbach, wydaję że w prawdopodobieństwo zajścia w ciążę przy IUI jest większe niż naturalnie.

Sono HSG ponoć nie boli, ja miałam zwykłe HSG i ból był okropny- ale lekarz, który mi to robił powiedział, że to świadczy o tym, że coś było niedrożne i ten kontrakst to przepycha. A z drugiej strony nie dostałam nic przeciwbólowego przed zabiegiem i moja Pani doktor była w szoku jak jej powiedziałam😀 potem przez 2 dni taki lekki dyskomfort i tyle 😀

Ja chodzę do AD Clinic w Tychach i mój lekarz współpracuje z Angeliusem w Katowicach i tam wykonuje wszystkie zabiegi 😀 i jaki tok nakreślił na 1 wizycie tak robi- niestety doszliśmy do etapu laparoskopii 😅😅😅
    Jestem u niego od października a na pierwszą wizyte- konsultacje w niepłodności czekałam 3 miesiące:) a potem już nie ma problemu z wizytami 🙂🙂🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 10:29

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • Miska92 Koleżanka

Wysłany: 5 maja 2020, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podobno najlepsze kliniki są w Czechach , polecana EUROFERTILL OSTRAVA .
    akurat mieszkam niedaleko Angelius ale troche wydaje mi się że klinika nastawiona jest raczej na pieniążki , aczkolwiek nie wiem , może akurat jest ktoś kto korzystał.
    nie wiem tylko czy wybierając klinikę w czechach nie będzie problemu z USG , bo to chyba sprawdza się co jakiś czas więc lepiej mieć klinikę blisko.

Szkoda że dopiero teraz jestem na forum :)

‹‹ 270 271 272 273 274 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ