X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Inseminacja 2020 👑
Odpowiedz

Inseminacja 2020 👑

Oceń ten wątek:
  • Ewela86 Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2020, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marczelinka2112 wrote:
    I jeszcze jedno pytanko: czy któraś z Was miała robiona laparoskopię diagnostyczna?

Ja miałam laparoskopię diagnostyczną z chromotubacją czyli sprawdzeniem drożności jajowodów. Najpierw miałam HSG i wyszło, że prawy jajowód jest niedrożny dlatego celowaliśmy w lewy. Dalej się nie udawało więc chciałam mieć laparoskopię bo jest dokładniejsza. I płyn przepłynął przez oba jajowody, ale przez prawy trochę słabiej tak jakby był trochę zapchany. 2,5 miesiąca po laparoskopii naturalnie zaszłam w ciążę i to z lewego jajnika :) Także wynika z tego, że jednak lewy jajowód też musiał być trochę zapchany. Laparoskopię miałam w szpitalu na nfz i nie żałuję tej decyzji :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2020, 21:46

Mad_red, marczelinka2112 lubią tę wiadomość

6 lat starań o pierwsze dziecko
    niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia czynnościowa, wrogi śluz
    maj 2016 HSG- prawy jajowód niedrożny
    marzec 2017- histeroskopia- usunięcie polipa endometrialnego
    wrzesień 2017- histeroskopia- usunięcie polipów endometrialnych
    19.02.2019 1 IUI :(
    18.04.2019 2 IUI :(
    10.2019 - laparoskopia- udrożniony jajowód
    01.2020 - II kreski na teście :) Naturalny cud <3
  • Mad_red Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbel wrote:
    Świetna informacja Kochana ❤️😍😘
    Moje piękne gratulacje 🍀🙏🌷
    Który to tydzień? 😊
    Nie ważne ile razy ważne ze w słusznym celu nasze kłucie 💁‍♀️
    Jesteśmy razem z Tobą 🙈

Dziękuję ❤️❤️❤️. Tydzień z USG 6, a wg mojej aplikacji flo idzie 7. Siak czy owak, z USG i z miesiączki wychodzi termin 29 grudnia, choć doktorek mówi, że z moją historią jak doczekam do końca listopada to będzie dobrze.
    Dziś nie miał mi kto zrobić zastrzyku domięśniowo, więc włączyłam YouTube i rachu ciachu i po strachu, ale tyłek do teraz mnie boli, w życiu nie miałam robionego zastrzyku taką grubasna igłą, 3x taka jak od Clexane 🙊🙉🙈. Dla fasolki wszystko 😍
    Ps no i dieta bez soli 🤮

A jak u Was samopoczucie Babel i Niezapominajka? Mnie muli, że aż mną wstrząsa.
    Mam nadzieję, że lepiej niż u mnie 🙂
    O, i napiszcie proszę jak wyglądają te badania prenatalne i do którego tygodnia trzeba je zrobić? To się robi w specjalnym ośrodku?

niezapominajka12345, Bąbel, Milka90 lubią tę wiadomość

Styczeń 2012 IUI nieudana
    Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
    Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
    Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
    38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • Mad_red Autorytet

Wysłany: 5 maja 2020, 23:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 wrote:
    Super wiadomość kochana ✊😍😊❤️bijące serduszko to najlepszy widok 😍😍😊 ja już nie mogę się doczekać kiedy zacznę czuć pierwsze ruchy🙈 ciekawe jakie to uczucie...ale pewnie jeszcze z miesiąc muszę poczekać 😉🙄😊

Dziękuję 😍 to prawda. Jeśli chodzi o ruchy to bardzo dziwne uczucie, jakby ci coś po brzuchu bezwładnie latało i się obijało 😜 Takie, ja miałam, a potem jak dzidzia większą to czułam,jak mi ścianę macicy rozciąga jak się przeciąga.
    Już niedługo doświadczysz i napiszesz, jak Ty to odczuwasz ❤️❤️❤️

niezapominajka12345, Milka90 lubią tę wiadomość

Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
    38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • Pszczolka36l Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mad_red wrote:
    Dziękuję ❤️❤️❤️. Tydzień z USG 6, a wg mojej aplikacji flo idzie 7. Siak czy owak, z USG i z miesiączki wychodzi termin 29 grudnia, choć doktorek mówi, że z moją historią jak doczekam do końca listopada to będzie dobrze.
    Dziś nie miał mi kto zrobić zastrzyku domięśniowo, więc włączyłam YouTube i rachu ciachu i po strachu, ale tyłek do teraz mnie boli, w życiu nie miałam robionego zastrzyku taką grubasna igłą, 3x taka jak od Clexane 🙊🙉🙈. Dla fasolki wszystko 😍
    Ps no i dieta bez soli 🤮

O, i napiszcie proszę jak wyglądają te badania prenatalne i do którego tygodnia trzeba je zrobić? To się robi w specjalnym ośrodku?
    Czy mogę Cię zapytać o powód diety bez soli? Masz nadciśnienie? I dwa czy miałaś przed ciąża czy dopiero w ciąży?
    Pytam bo ja mam nadciśnienie, i tak się zastanawiam czy oprócz słabego nasienia to nie jest powód, że nam się nie udaje i 1 iui też nie udana.

04.01.2020 💔
    14.03.20 1 IUI 😔
    06.05 IUI 😔
    29.03.21 usunięcie żylaków powrózka u M.
    Biegnij przed siebie, uciekaj, zanim złapie Cię czas.Pewnie przed siebie idź nim zmęczenie da o sobie znać.Świat dla nikogo się nie zatrzyma,Zdradzi Cię nie raz.Biegnij przed siebie, kierunek trzymaj z wiatrem lub pod wiatr.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2020, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajką widzę że w podobnym czasie zaczęłyśmy starania. I bardzo podobnie jak u Ciebie wygląda moja sytuacja, z tym że ja nigdy nie badałam się pod kątem nietolerancji pokarmowych i jeszcze tego drugiego co masz też nie badalam. Powiedz kochana czy te badania miały jakiś wpływ na Wasze starania? Chcemy podejść w najbliższym czasie do inseminacji. Wczoraj rozmawiałam z położna to powiedziała że może w przyszłym cyklu (dzisiaj mam 5dc), ale to musielibyśmy zrobić jakieś badanie tak za dwa tyg żeby zdążył przyjść wynik. A ja nawet nie zapytałam co to za badanie? Jak myślicie o co może chodzić? Powiedziała też że jest ono ważne tylko 3 miesiące. Ale z drugiej strony klinika w chwili obecnej robi inseminację tylko w pilnych przypadkach i nie wiem czy jest sens ryzykować bo nie wiadomo kiedy znowu zaczną robić.

Cyprysek89, niezapominajka12345 lubią tę wiadomość

• Cyprysek89 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marczelinka2112 wrote:
    Niezapominajką widzę że w podobnym czasie zaczęłyśmy starania. I bardzo podobnie jak u Ciebie wygląda moja sytuacja, z tym że ja nigdy nie badałam się pod kątem nietolerancji pokarmowych i jeszcze tego drugiego co masz też nie badalam. Powiedz kochana czy te badania miały jakiś wpływ na Wasze starania? Chcemy podejść w najbliższym czasie do inseminacji. Wczoraj rozmawiałam z położna to powiedziała że może w przyszłym cyklu (dzisiaj mam 5dc), ale to musielibyśmy zrobić jakieś badanie tak za dwa tyg żeby zdążył przyjść wynik. A ja nawet nie zapytałam co to za badanie? Jak myślicie o co może chodzić? Powiedziała też że jest ono ważne tylko 3 miesiące. Ale z drugiej strony klinika w chwili obecnej robi inseminację tylko w pilnych przypadkach i nie wiem czy jest sens ryzykować bo nie wiadomo kiedy znowu zaczną robić.

Z tego co kojarzę do IUI z badań to 3 miesiące jest ważny pakiet MUC (mycoplasma, ureaplasma i chlamydia i to ok 250zl kosztuje) albo wirusowe (HIV, wzw, kiła- ale te chyba 6 miesięcy). MUC lekarz mi pobrał u siebie w gabinecie i za 4 dni miałam wyniki :) ale może różnie to wygląda :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 09:24

l22ne6ydn4cyrozp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2020, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyprysek89 wrote:
    Z tego co kojarzę do IUI z badań to 3 miesiące jest ważny pakiet MUC (mycoplasma, ureaplasma i chlamydia i to ok 250zl kosztuje) albo wirusowe (HIV, wzw, kiła- ale te chyba 6 miesięcy). MUC lekarz mi pobrał u siebie w gabinecie i za 4 dni miałam wyniki :) ale może różnie to wygląda :)
    Dziękuję słońce za odpowiedź😁 kurcze chyba zadzwonię jeszcze raz i zapytam o jakie to badanie chodziło że trzeba tyle czekać bo na necie są rozne badania wypisane.
    Dziewczyny może napiszcie jakie badania Wy musialyscie wykonać i Wasi partnerzy przed inseminacja, myślę że będzie to pomocne dla wielu z nas, które dopiero się przygotowują.

• PinaColada93 Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2020, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedziemy już na IUI. O 12:00 mam nadzieję czas cudów. 🤞

KAR, niezapominajka12345, MoniaSz, CappuccinoBoo, Mad_red, Fragola_95, Cyprysek89 lubią tę wiadomość

starania od lipca 2018 r.
    AMH:
    11.2019 - 4,00
    09.2020 - 3.46
    Badanie nasienia(morfologia) - 0%
    01.2020: Sono HSG - obydwa jajowody drożne
    06.05.2020: I IUI. ❌😔
    08.06.2020: II IUI ❌😔
    08.07.2020: III IUI ❌😔 😔
    09.2020: in vitro
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2020, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PinaColada93 wrote:
    Trzymam kciuki 😘🤞🤞🍀🍀🍀

PinaColada93 lubi tę wiadomość

• niezapominajka12345 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie cały czas bez zmian, zero objawów ciązy, grzeczny chyba ten mój bobasek będzie;) hehe albo na odwrót, teraz jest grzeczny to jak wyskoczy z brzuszka to da mamuśce popalić;D zobaczymy;))
    Badania prenatalne ja miałam zrobić między 11-13 tygodniem chyba, robiłam w 12+2, jest to bardzo ale to bardzo szczegółowe badanie maluszka, dr mierzy wszystkie długości, sprawdza czy są wszystkie narządy itp.:)
    Mad_red wrote:
    Ps no i dieta bez soli 🤮

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    Niepłodność idiopatyczna?:/
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    03.02.2020 r. - 2 IUI - udana :) jest serduszko❤️✊😊
    nzjdskjos9e2yu1z.png

Wysłany: 6 maja 2020, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łooo brzmi ciekawie:D już nie mogę się doczekać serio;) Bo tak to jeszcze mnie czasem brzuch pobolewał a teraz cichosza nic się nie dzieje, normalnie nie czuję że w ciązy jestem;))
    Mad_red wrote:
    Dziękuję 😍 to prawda. Jeśli chodzi o ruchy to bardzo dziwne uczucie, jakby ci coś po brzuchu bezwładnie latało i się obijało 😜 Takie, ja miałam, a potem jak dzidzia większą to czułam,jak mi ścianę macicy rozciąga jak się przeciąga.
    Już niedługo doświadczysz i napiszesz, jak Ty to odczuwasz ❤️❤️❤️

Mad_red lubi tę wiadomość

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png

Wysłany: 6 maja 2020, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm nie wiem, może chodziło jej o badanie czystości pochwy? na wyniki przeważnie czeka się ok.tygodnia, albo jeszcze są te drugie chlamydia, ureaplasma itp. mi to cholerstwo właśnie wyszło i musieliśmy leczyć z dwa tygodnie, najpierw czekać tez za wynikami z dwa tygodnie, wiec trochę zleciało.
    Ja robiłam badania poprzez stronę test dna.pl pakiet na nietolerancje laktozy, glutenu i trombofilie wrodzona (cena ok.800 zł łącznie), wyszło że nietoleruję glutenu, dlatego też jestem na diecie bezglutenowej już od ponad 7 miesięcy ( bleee...nie wspomnę jak mi zwykłej kromki chleba brakuje;(((), czy to coś pomogło w zajściu w ciąże? nie mam pojęcia, nigdy się nie dowiemy co było przeszkodzą, pewnie wszystko co udało się wyleczyć po drodze (ureaplasma), czy też stosowanie diety bezglutenowej mogły mieć wpływ na zajście, ale czy miały tego nikt nie wie.... a badanie na trombofilie warto zrobić, bo jak wyjdzie że masz uszkodzone geny to trzeba brać clexane (zastrzyki) całą ciąże, acard i metylowane witaminki, bo innych nasz organizm nie przyswaja, jeśli nie wiesz czy to masz a uda się zajść to może dojśc do poronienia (często o tym czytałam), więc badanie warto wykonać;)
    marczelinka2112 wrote:

marczelinka2112 lubi tę wiadomość

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png

Wysłany: 6 maja 2020, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki:))) Powodzonka!!
    PinaColada93 wrote:

PinaColada93, Mad_red lubią tę wiadomość

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • PinaColada93 Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2020, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po. Morfologia nam skoczyła do 1%!!!😁 Pęcherzyk jeszcze nie pękł. 😊 Dostałam duphaston na 10 dni. ✊

niezapominajka12345, Mad_red, MoniaSz, Fragola_95, Cyprysek89, marczelinka2112 lubią tę wiadomość

AMH:
    11.2019 - 4,00
    09.2020 - 3.46
  • Mad_red Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pszczolka36l wrote:
    Czy mogę Cię zapytać o powód diety bez soli? Masz nadciśnienie? I dwa czy miałaś przed ciąża czy dopiero w ciąży?
    Pytam bo ja mam nadciśnienie, i tak się zastanawiam czy oprócz słabego nasienia to nie jest powód, że nam się nie udaje i 1 iui też nie udana.

Ja na codzien mam normalne ciśnienie, natomiast w ciąży dopadło mnie w 20 tygodniu straszne ciśnienie, którego nie dało się opanować, młody się podduszal i w 32tc szybko trzeba było go wyciągać.

Mój lekarz i lekarze w klinice twierdzą, że jakiekolwiek zaburzenia w ciśnieniu mogą utrudniać zajście w ciążę i donoszenie, bo zakłóca przepływy krwi między zarodkiem a macica, matką a plodem- płód jest niedozywiony.
    Może skonsultuj się z kardiologiem i podpytaj w swojej klinice. Życzę dużo zdrówka i powodzenia 🍀🍀🍀🤞🤞🤞💚💚💚

38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • Mad_red Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PinaColada93 wrote:

Trzymam kciuki 🍀🍀🍀🤞🤞🤞💚💚💚

38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • Mad_red Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 wrote:
    Łooo brzmi ciekawie:D już nie mogę się doczekać serio;) Bo tak to jeszcze mnie czasem brzuch pobolewał a teraz cichosza nic się nie dzieje, normalnie nie czuję że w ciązy jestem;))

Z dwojga złego wolałabym chyba Twoja wersję 😁, mnie tak bardzo muli, że miejsca nie mogę sobie znaleźć, podsypiam co chwilę, no i dziś takie resztki brązowe, jakby niteczki, że mnie wyłażą. Mam nadzieję, że to po wczorajszym badaniu🤞.
    Ech, standardzik w Klubie Seniora 😜😂🤦

niezapominajka12345 lubi tę wiadomość

38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • Marta93 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PinaColada93 wrote:
    Już po. Morfologia nam skoczyła do 1%!!!😁 Pęcherzyk jeszcze nie pękł. 😊 Dostałam duphaston na 10 dni. ✊
    Jaki duży pęcherzyk?

11.2022 w oczekiwaniu na nasz naturalny cud po 6 latach ciężkich starań 😍🤰🏼
    11.2024 start starania o drugie dzieciątko
  • PinaColada93 Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2020, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta93 wrote:
    Jaki duży pęcherzyk?
    Szczerze to nawet nie zapytałam. Ponad 20 mm.

AMH:
    11.2019 - 4,00
    09.2020 - 3.46
  • Balbineczka Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2020, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Staraczki 😊
    Dołączam do Was, bo dziś dowiedziałam się, że zaczynam procedurę inseminacyjną...
    Staramy się z narzeczonym prawie dwa lata, badań jeszcze nie robiliśmy, póki co, tylko te podstawowe typowo przed inseminacją. Cały czas myślałam, że uda się naturalnie, bo przecież siostry są starsze a mimo to bez problemu zachodzą w ciążę ( jedna z nich ma 38 lat i jest właśnie w drugiej ciąży) a ja jako najmłodsza z rodzeństwa już tyle czasu nie mogę zafasolkować😢

Mieszkam za granicą i tutaj procedura inseminacji i in-vitro jest bezpłatna do 3 prób. Dostałam dzisiaj taką odpowiedź z kliniki leczenia niepłodności :

Twoje leczenie jest obsługiwane w następujący sposób:
    Pierwszego dnia miesiączki musisz do nas zadzwonić aby umówić się na skan drugiego lub trzeciego dnia cyklu. Jeśli nie ma torbieli, a endometrium jest cienkie, zaczynasz przyjmować tamoksyfen w dawce 20 mg dziennie przez 5 dni. Musisz wykonać kolejny skan 10–12 dnia w swoim cyklu, aby zobaczyć, ile pęcherzyków wyprodukowałeś, ich wielkość i wielkość endometrium.
    Być może będziesz potrzebować trzeciego skanu 2-3 dni później i do tego czasu powinieneś mieć pęcherzyk około 17 mm. Następnie należy przyjąć zastrzyk Ovitrelle wieczorem i przyjść do kliniki około 36 godzin później w celu inseminacji.

Umówiłam się na jutro i dowiem się czy w środku mnie wszystko jest w porządku...
    Zapytam też co z badaniami partnera, bo z tego, co tu widzę na forum dużo zależy od jego nasienia.

Może macie chęć się wypowiedzieć, czy Wasze inseminacje w Polsce wyglądają podobnie? Nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia, czy przed inseminacją należy sprawdzić drożność jajowodów ?

Pozdrawiam Was serdecznie jako zdołowana pierwszym dniem okresu Staraczka ...

2 lata bezowocnych starań

Jajowody drożne, pozytywne testy owu

Inofem-b12-kwas foliowy-omega 3-6-9, biotyna, maca, , wit. D
    On: maca, profertil

Maj 2020 I inseminacja przesunięta na następny cykl ze względu na torbiel 😢

15.06.2020 I IUI na cyklu naturalnym 😔

2 IUI 10.07.2020 stymulacja -wyszedł problem z nasieniem ?!🤔
    Nieudana 😒
‹‹ 272 273 274 275 276 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ