Inseminacja 2020 👑
-
WIADOMOŚĆ
-
Ewelka87 wrote:Ja mialam robione obydwa badania, pod usg wyszlo że mam nie drożne i jestem bezpłodna a drugie pod rtg wyszlo że jajowody są drożne co widac pieknie na zdjęciu.. polecam pod rtg bo jest dokładniejsze i w moim przypadku bezbolesne. Pod usg krzyczalam na caly szpital bo takie męki przeżywałam 😱
Zakładają cewnik, pompuja balonik a później wprowadzaja kontrast i lezysz pod rtg a oni robia zdjęcia w odpowiednim momencie, czyli kiedy płyn bedzie w jajowodach. Mój lekarz powiedział że podczas badania kontrast może udroznic jajowody jeżeli sa male zrosty, ale nigdy nie będziemy pewni czy cos tam bylo czy nie..
Jedyne badanie przed to biocenoza i cytologia.
ONA: 29 lat
ON:26 lat
Wrogi śluz
14.01 - 1 IUI 🍷
14.05 - 2 IUI 🍷
11.06 - 3 IUI 🍷
12.07 - 4 IUI -❤️
27.07 beta 56,54 ✊
28.07 beta 82
01.08 - 200,15 😻
-
Ewelka87 wrote:Ja bym Ci radzila zrobic jednak drożność, bo jeśli okaże sie cos nie tak (choć napewno tak nie jest 😘) to tylko wydasz niepotrzebnie pieniadze na kolejne IUI..
Myślę że z in vitro sie wstrzymaj bo na to zawsze bedzie czas a tym bardziej że nie masz pełnej diagnostyki..
Ja jestem po drugim IUI i w przyszlym tygodniu testuje,oczywiście juz myślę o tym co dalej jesli sie nie uda.. wyszlam z założenia że zanim podejde do następnego IUI spróbuje dostac sie na laparoskopie bo niby drożność wyszla mi ok ale wiem że mam zrosty po wyrostku i caly czas mnie to niepokoi..
Wrogi śluz
14.01 - 1 IUI 🍷
14.05 - 2 IUI 🍷
11.06 - 3 IUI 🍷
12.07 - 4 IUI -❤️
27.07 beta 56,54 ✊
28.07 beta 82
01.08 - 200,15 😻
-
Olalalalaa wrote:Czyli to pod rtg to hsg inaczej ? Czy jak ? Sorki bo ja zielona w tym temacie
Badanie wygląda tak samo ale pod rtg napewno jest dokladniejsze, myślę że większość dziewczyn miala właśnie takie..
Dokładnie badanie pod rtg nazywa sie hsg, a pod usg - hssg. -
Jeszcze jest SonoHSG
ale to już wersja zupełnie prywatna- ponoć bezbolesna.
Ja miałam HSG na żywca- ból okropny, ale jak trzeba to trzeba. Ja miałam biocenozę pochwy ze sobą ale w szpitalu nawet na to nie spojrzeli, więc podejście jest jednak różne- ale polecam zrobić dla własnego spokoju. -
Cyprysek89 wrote:Jeszcze jest SonoHSG
Ja miałam HSG na żywca- ból okropny, ale jak trzeba to trzeba. Ja miałam biocenozę pochwy ze sobą ale w szpitalu nawet na to nie spojrzeli, więc podejście jest jednak różne- ale polecam zrobić dla własnego spokoju.
Dla mnie sono hsg bolesna ale krótka 🙈Koniczynka28 lubi tę wiadomość
-
Ja miałam HyCoSy prywatnie w mojej klinice robione. Bolało mnie niestety przepuszczanie tego kontrastu. Ból identyczny jak miewam przy miesiączkach, więc jakoś to zniosłam. A miesiączki mam mega bolesne, jestem wyłączona z życia
-
Bajka15 wrote:Dla mnie sono hsg bolesna ale krótka 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2020, 10:57
33 lata
Starania od 4 lat
Amh 3,96
Ja ok
Mąż ok
Niepłodność idiopatyczna ??
1 IUI 25.01 😪 ( stymulacja aromek, ovitrelle )
7.07 laparo + histero > endometrioza III stopnia 😔 -
Aż mi słabo 🙈 mnie nawet wprowadzenie wziernika boli 😅 baaaa ja nawet tamponów nie mogę używać bo mnie uwierają 🙄 no ale zrobię nawet jakbym się miała zesrac z bólu 🤷🏼♀️ Nie ma wyjścia 🤷🏼♀️
Wrogi śluz
14.01 - 1 IUI 🍷
14.05 - 2 IUI 🍷
11.06 - 3 IUI 🍷
12.07 - 4 IUI -❤️
27.07 beta 56,54 ✊
28.07 beta 82
01.08 - 200,15 😻
-
Cyprysek89 wrote:Jeszcze jest SonoHSG
Ja miałam HSG na żywca- ból okropny, ale jak trzeba to trzeba. Ja miałam biocenozę pochwy ze sobą ale w szpitalu nawet na to nie spojrzeli, więc podejście jest jednak różne- ale polecam zrobić dla własnego spokoju.
Sono hsg to jest właśnie hssg pod usg. Nie prawdą jest że jest bezbolesne bo ja bardzo cierpialam.. kazda kobieta inaczej to odczuwa.
A przed hsg pod rtg dostalam przed badaniem zastrzyk z nospy, lekarz byl bardzo delikatny i nic nie czulam poza zakladaniem cewnika.MoniaSz lubi tę wiadomość
-
Olalalalaa wrote:Aż mi słabo 🙈 mnie nawet wprowadzenie wziernika boli 😅 baaaa ja nawet tamponów nie mogę używać bo mnie uwierają 🙄 no ale zrobię nawet jakbym się miała zesrac z bólu 🤷🏼♀️ Nie ma wyjścia 🤷🏼♀️
Wołaj o zastrzyk z nospy przed badaniem. Na pewno pomoże i zlagodzi 😉 -
Ewelka87 wrote:Wołaj o zastrzyk z nospy przed badaniem. Na pewno pomoże i zlagodzi 😉
Ja wtedy myslalam o tym, kurde mam urodzić dziecko docelowo, wiec na ten ból nie mogę narzekać. Ja przeciwbólowy chyba miałam Nimesil na recepteWiadomość wyedytowana przez autora: 9 lipca 2020, 11:18
-
A no to dobra, to męczę go dzisiaj o hsg. A jeszcze pytanie bo naczytałam się ze jak ma się wrogi śluz to inseminacje mozna sobie w tyłek wsadzić. Utwierdziło mnie to trochę tez ze koleżanka z pracy ma bliźniaki z IUI... miała stwierdzony wrogi śluz zrobiła 7 IUI i dupa. Zrobili jej w Warszawie gdzieś tam w Novum szczepionkę z tego jej wrogiego śluzu i zaszła po 1 IUI po podaniu szczepionki. Co mam robić w tym temacie ? Bo widzę ze w większości musimy same się leczyć tak naprawdę, mówić lekarzowi co ma robić itd 🤦♀️ Ja się nerwowo wykończę już w końcu.
Wrogi śluz
14.01 - 1 IUI 🍷
14.05 - 2 IUI 🍷
11.06 - 3 IUI 🍷
12.07 - 4 IUI -❤️
27.07 beta 56,54 ✊
28.07 beta 82
01.08 - 200,15 😻
-
A i czy mogę zrobić cytologię i tą biocenozę dzisiaj ? Jak np IUI mam w ten weekend, a droznosc chcę odrazu po miesiaczce czyli za jakieś 3 tyg. Ważne będą te badania jeszcze ? Chce po prostu działać szybko, oszczędzić sobie jeżdżenia co chwile itd
Wrogi śluz
14.01 - 1 IUI 🍷
14.05 - 2 IUI 🍷
11.06 - 3 IUI 🍷
12.07 - 4 IUI -❤️
27.07 beta 56,54 ✊
28.07 beta 82
01.08 - 200,15 😻
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2022, 13:23
Koniczynka28 lubi tę wiadomość
👩🏼29 PCOS, IO, PAI-1 4G/5G hetero, AMH 3.48
🧔🏼31
𝟐𝟎𝟏𝟗:
Maj: rozpoczęcie starań 🌱
𝟐𝟎𝟐𝟎:
Maj: Gameta Gdynia
🔸6 cykli stymulowanych
𝟐𝟎𝟐𝟏:
Czerwiec:
🔸3 IUI (2 IUI CB💔) ➡️ 14dpi: 156, 16dpi: 404, 24dpi: 5280, 27dpi: ❤️
𝟐𝟎𝟐𝟐:
Luty: Łucja 3090g, 53cm 👶🏼🩷
“𝐸𝑣𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑟𝑎𝑐𝑙𝑒𝑠 𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑎 𝑙𝑖𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑒.” 🕊️ -
Witam . Mnie właśnie wczoraj na pierwszej konsultacji lekarskiej zlecono wykonanie HSG. Mam nadzieje że uda mi się jak najszybciej je zrobić aby dowiedzieć się co tam jest nie tak . Z wizyty jestem bardzo zadowolona . Lekarz bardzo miły , konkretny i rzeczowy . Mnóstwo badań z krwi do zrobienia , mam tylko nadzieje żeby dobre wyszły aby ta diagnostyka do inseminacji się nie przeciągała ✊✊
Koniczynka28 lubi tę wiadomość
👩🏻39 lat
3 poronienia ( ciąże w poprzednim związku )
Badania genetyczne prawidłowe
Badania hormonalne prawidłowe
Drożność jajowodów prawidłowa
🧔🏻41lat
Badania nasienia prawidłowe
Badania genetyczne prawidłowe
Wirusologia prawidłowa
💑Przygotowania do drugiej inseminacji 🙏 -
Olalalalaa wrote:A no to dobra, to męczę go dzisiaj o hsg. A jeszcze pytanie bo naczytałam się ze jak ma się wrogi śluz to inseminacje mozna sobie w tyłek wsadzić. Utwierdziło mnie to trochę tez ze koleżanka z pracy ma bliźniaki z IUI... miała stwierdzony wrogi śluz zrobiła 7 IUI i dupa. Zrobili jej w Warszawie gdzieś tam w Novum szczepionkę z tego jej wrogiego śluzu i zaszła po 1 IUI po podaniu szczepionki. Co mam robić w tym temacie ? Bo widzę ze w większości musimy same się leczyć tak naprawdę, mówić lekarzowi co ma robić itd 🤦♀️ Ja się nerwowo wykończę już w końcu.
moja znajoma tak zaszła w ciąże dzieki temu po 3. iUi
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2022, 13:23
👩🏼29 PCOS, IO, PAI-1 4G/5G hetero, AMH 3.48
🧔🏼31
𝟐𝟎𝟏𝟗:
Maj: rozpoczęcie starań 🌱
𝟐𝟎𝟐𝟎:
Maj: Gameta Gdynia
🔸6 cykli stymulowanych
𝟐𝟎𝟐𝟏:
Czerwiec:
🔸3 IUI (2 IUI CB💔) ➡️ 14dpi: 156, 16dpi: 404, 24dpi: 5280, 27dpi: ❤️
𝟐𝟎𝟐𝟐:
Luty: Łucja 3090g, 53cm 👶🏼🩷
“𝐸𝑣𝑒𝑛 𝑚𝑖𝑟𝑎𝑐𝑙𝑒𝑠 𝑡𝑎𝑘𝑒 𝑎 𝑙𝑖𝑡𝑡𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑒.” 🕊️ -
Niezapominajka 🍀 wrote:IUI omija szyjkę i właśnie ten "wrogi" śluz. Obecnie coraz częściej odchodzi się od tego badania ponieważ podobno jest niemiarodajne ponieważ śluz w trakcie cyklu i następnych się zmienia, a badanie jest subiektywne. Badanie drożności przed kolejną procedura to dobra decyzja 🙂
Wrogi śluz
14.01 - 1 IUI 🍷
14.05 - 2 IUI 🍷
11.06 - 3 IUI 🍷
12.07 - 4 IUI -❤️
27.07 beta 56,54 ✊
28.07 beta 82
01.08 - 200,15 😻