X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną *inseminacja 2026*
Odpowiedz

*inseminacja 2026*

Oceń ten wątek:
  • ZnajomaZnakomego Nowa

Wysłany: 21 lutego, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    A jaka przyczyna wysokiej fragmentacji?
    Macie jakas suplemenetacje lub leczenie na to?
    Bedzie zastosowana metoda selekcji tych defragmentowanych plemnikow przy IUI?

Przyczyna nieznana… Brak żylaków, posiewy negatywne, hormony ok, styl życia wzorowy, regularne ćwiczenia, zero alko i papierosów. Mąż się suplementuje od 9 miesięcy (Kreatyna cytrynian, Arginina, NAC, korzeń maca, Koenzym q10, Maslan sodu, Omega 3, Kwasy ALA, Astaksatyna, Shilajit, Potas cytrynian, Magnez glukonian, Inozytol, Teanina, Selen, D3 witamina, Cynk). Podczas pierwszych badań wyszło jedynie, że ma szalejące Haszimoto (i początkowo w tym upatrywałam przyczyny, wtedy badaliśmy ogólnie nasienie bez wchodzenia w bardziej szczegółowe parametry, morfologia była wtedy na poziomie 2%), ale w tej chwili TSH w normie, a fragmentacja właśnie wyszła taka wysoka. Szczerze to przy IUI nie proponowali nam żadnej metody selekcji, zwykła preparatyka.

• jaskra Autorytet

Wysłany: 21 lutego, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bakallia wrote:
    Dziewczyny, powiedzcie jak sobie radzicie z czasem oczekiwania na wynik bety? Bo ja chyba siebie nie radzę.. Głowa od nadmiaru myśli zaraz eksploduje 🤯
    Jestem dwa dni po IUI, to nasze pierwsze podejście. Ale nie sądziłam, że to będzie taki rollercoaster emocji...

To czekanie jest najgorsze. Czas od początku okresu do owulacji jakoś leci.. ale potem masakra.. ja jestem 4 dni po iui. To było moje pierwsze iui. Ale wcześniej monitorowanie cyklu, choć bez iui i też czas od owulacji do testów dłużył mi się niemiłosiernie. W tym cyklu ta moja niecierpliwość jest jednak trochę mniejsza, bo chyba mniejsze mam nadzieje... Nie wiem... Miesiące mijają a ja mam poczucie, że kończy nam się czas. Nie chcemy się starać w nieskończoność- od początku to mówiłam. Jeśli w tym roku nie pyknie to chyba odpuszczamy.

2016 💗 Marysia
    10.2025 CB
  • Akacjowa_ Przyjaciółka

Wysłany: 21 lutego, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny!
    My też zaczynamy działać z IUI. Właśnie będę zaczynać pierwszą stymulację, chociaż ten temat nie jest mi całkiem obcy ☺️ już kilka razy planowaliśmy podejść do IUI kilka lat temu, ale zawsze coś stawało na drodze...
    Póki co to 'oczekiwanie' do bety jest mi obce, ale nie pokładam w IUI wielkich nadziei, więc powinno być na luzie ☺️

🧑 34 🧔36

2023 🐻
    02.2026 - powrót do starań 🧡
    14.03.2026 - IUI
    24.03.2026 - ⏸️🩷 🥹
  • Jupiter Autorytet

Wysłany: 21 lutego, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja inseminacja w teorii przypada na okres wielkanocy.. czy przy stymulacji owulacji mozna tym procesem troche manipulowac? Np przesunac lekami owulacje?

Ona:32
    AMH: 1.4-> 2.2 ; KIR Bx;
    🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
    ❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
    ❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo

On: 33
    Morfo: 2% -> 4%-> 3%
    MAR, HBA, MiOXYS - ✅ HLA-C C1C1
    ❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst

CB 💔 12.2025
    🔜 04.2026 IUI
  • Akacjowa_ Przyjaciółka

Wysłany: 21 lutego, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupiter wrote:
    Moja inseminacja w teorii przypada na okres wielkanocy.. czy przy stymulacji owulacji mozna tym procesem troche manipulowac? Np przesunac lekami owulacje?
    U mnie właśnie z uwagi na święta i zamknięte labo IUI było już odwołane, może jednak na tak wczesnym etapie jednak da się coś zaradzić 🤔
    Też się boje, że z moim szczęściem do takich przypadków wyceluje na święta 😅
    Póki co jestem na rozdrożu interesów - opóźniam Duphaston, żeby nie ruszać z cyklem, bo zawaliłam z aktualną cytologią i się boje nerwówki, że nie będzie w porę, a Diagnostyka 15 dni roboczych 🫠

Jupiter lubi tę wiadomość

🧑 34 🧔36

2023 🐻
    14.03.2026 - IUI
    24.03.2026 - ⏸️🩷 🥹
  • Akacjowa_ Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy Wasi lekarze przekładają IUI na następny cykl, jeśli wystąpiła choroba, zwłaszcza z leczeniem antybiotykiem? 🤔

🧑 34 🧔36

2023 🐻
    14.03.2026 - IUI
    24.03.2026 - ⏸️🩷 🥹
  • Nadzieja 🧚🏼‍♀️ Ekspertka

Wysłany: 25 lutego, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akacjowa_ wrote:
    czy Wasi lekarze przekładają IUI na następny cykl, jeśli wystąpiła choroba, zwłaszcza z leczeniem antybiotykiem? 🤔
    antybiotyk i początek choroby to tak

Przebadani - zdrowi :)

starania od 08.2024
    plany - 03.2026 inseminacja

W końcu się uda :)
    2026 będzie nasz...
  • Misia2158 Znajoma

Wysłany: 4 marca, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! 🥰Jesteśmy po pierwszej IUI i chciałam się was zapytać czy miałyście jakieś dolegliwości po, zapewne w związku z zastrzykiem Ovitrelle. Ja od pierwszego dnia po IUI mam co jakiś czas bóle jajników i wzdęty brzuch 🫣 i tak samo drugie pytanie, jakie mieliście wyniki nasienia po preparatyce?

• Bakallia Znajoma

Wysłany: 5 marca, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bakallia wrote:
    Dziewczyny, powiedzcie jak sobie radzicie z czasem oczekiwania na wynik bety? Bo ja chyba siebie nie radzę.. Głowa od nadmiaru myśli zaraz eksploduje 🤯
    Jestem dwa dni po IUI, to nasze pierwsze podejście. Ale nie sądziłam, że to będzie taki rollercoaster emocji...
    Niestety się nie udało....😢 Dzisiejsza beta, po 14 dniach od inseminacji, 2.13

• Akacjowa_ Przyjaciółka

Wysłany: 5 marca, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bakallia wrote:
    Niestety się nie udało....😢 Dzisiejsza beta, po 14 dniach od inseminacji, 2.13
    Przykro mi 😢 przy pierwszej IUI napewno w ogóle ma się raczej pozytywne nastawienie na powodzenie, a jak w każdym przypadku - bywa różnie...
    Głowa go góry i trzymam kciuki za kolejny cykl 🍀

🧑 34 🧔36

2023 🐻
    14.03.2026 - IUI
    24.03.2026 - ⏸️🩷 🥹
  • Bakallia Znajoma

Wysłany: 6 marca, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akacjowa_ wrote:
    Przykro mi 😢 przy pierwszej IUI napewno w ogóle ma się raczej pozytywne nastawienie na powodzenie, a jak w każdym przypadku - bywa różnie...
    Głowa go góry i trzymam kciuki za kolejny cykl 🍀
    Dziękuję 😊 To fakt, mimi, że wiedziałam, że może się nie udać, to jakoś nie potrafiłam przyjąć tego na chłodno... Ale dzisiaj jest lepiej. W poniedziałek mamy wizytę w klinice i mam nadzieję, działamy dalej 🙂

• Akacjowa_ Przyjaciółka

Wysłany: 6 marca, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bakallia wrote:
    Dziękuję 😊 To fakt, mimi, że wiedziałam, że może się nie udać, to jakoś nie potrafiłam przyjąć tego na chłodno... Ale dzisiaj jest lepiej. W poniedziałek mamy wizytę w klinice i mam nadzieję, działamy dalej 🙂
    No i pięknie, teraz grunt to nastawienie na nowy cykl i nie martwić się tym co było 🧡

Bakallia lubi tę wiadomość

🧑 34 🧔36

2023 🐻
    14.03.2026 - IUI
    24.03.2026 - ⏸️🩷 🥹
  • Akacjowa_ Przyjaciółka

Wysłany: 8 marca, 06:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jak tam Wasze IUI w tym miesiącu?
    Ja wczoraj skończyłam Lamette, dzisiaj ruszam z Gonalem, w piątek usg i zobaczymy czy będzie opcja na podejście w tym miesiącu ☺️

🧑 34 🧔36

2023 🐻
    14.03.2026 - IUI
    24.03.2026 - ⏸️🩷 🥹
  • Bakallia Znajoma

Wysłany: 10 marca, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akacjowa_ wrote:
    I jak tam Wasze IUI w tym miesiącu?
    Ja wczoraj skończyłam Lamette, dzisiaj ruszam z Gonalem, w piątek usg i zobaczymy czy będzie opcja na podejście w tym miesiącu ☺️
    Ja od jutra zaczynam stymulację, tym razem mam brać Clo. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to pod koniec przyszłego tygodnia podchodzimy do drugiej IUI ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca, 10:35

• Akacjowa_ Przyjaciółka

Wysłany: 10 marca, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bakallia wrote:
    Ja od jutra zaczynam stymulację, tym razem mam brać Clo. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to pod koniec tygodnia podchodzimy do drugiej IUI ☺️
    O super, jak szybko 😊 powodzenia!

🧑 34 🧔36

2023 🐻
    14.03.2026 - IUI
    24.03.2026 - ⏸️🩷 🥹
  • Aan163 Nowa

Wysłany: 10 marca, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim, jestem tutaj nowa. Dopiero zaczynamy myśleć o procedurze inseminacji, dlatego szukam jakichś informacji i doświadczeń z tym związanych. Mam prawie 36 lat, hormony ok, drożność w obydwu jajowodach, owulacje występują, cykle regularne. Mąż 43 lata, badanie nasienia wykazało morfologię 2%, ruch postępowy 23,44% (norma równe lub wyższe niż 30), ruch całkowity 40,40% (norma równe lub wyższe niż 42), liczba plemników w ejaklulacie 191,97 mln , liczba w ml 45,62 mln, fragmentacja DNA z prawidłowa strukturą 78%. Mąż zaczął teraz brać proxeed plus, nie wiem czy coś to pomoże, ale zobaczymy. Nie byliśmy jeszcze na wizycie w klinice leczenia niepłodności, ginekolog mówi, żebyśmy jeszcze próbowali naturalnie 3 cykle się starać, bo po badaniu na drożność obserwuje się większe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. Ogólnie zaczynam się bardziej stresować na myśl o nieudanych próbach, dopadają mnie myśli, że nigdy się nie uda i nie wiem co wtedy zrobię. Boję się czytać różnych rzeczy w internecie bo bardziej mnie to dobija…
    Czy macie jakieś doświadczenia z takimi suplementami dla mężczyzn, czy one faktycznie pomagają podnieść parametry nasienia. Może któraś poratuje jakimś dobrym, wspierającym słowem? ❤️

• Bakallia Znajoma

Wysłany: 10 marca, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akacjowa_ wrote:
    O super, jak szybko 😊 powodzenia!
    Nie tracimy czasu 🙂 tym bardziej, że jeżeli tym razem się nie uda, rozważamy podejście do in vitro.

• Akacjowa_ Przyjaciółka

Wysłany: 10 marca, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bakallia wrote:
    Nie tracimy czasu 🙂 tym bardziej, że jeżeli tym razem się nie uda, rozważamy podejście do in vitro.
    Pewnie, nie ma co tracić czasu niekiedy, ale warto spróbować 😊
    W którym dniu cyklu masz mieć IUI lub miałaś poprzednio?
    Pytam z ciekawości, bo ja w 13 dc mam dopiero usg i nie wiem na co się nastawiać 🤔

🧑 34 🧔36

2023 🐻
    14.03.2026 - IUI
    24.03.2026 - ⏸️🩷 🥹
  • Bakallia Znajoma

Wysłany: 10 marca, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akacjowa_ wrote:
    Pewnie, nie ma co tracić czasu niekiedy, ale warto spróbować 😊
    W którym dniu cyklu masz mieć IUI lub miałaś poprzednio?
    Pytam z ciekawości, bo ja w 13 dc mam dopiero usg i nie wiem na co się nastawiać 🤔
    U nas w 11dc monitoring, a w 13dc IUI

• Akacjowa_ Przyjaciółka

Wysłany: 10 marca, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bakallia wrote:
    U nas w 11dc monitoring, a w 13dc IUI
    O to tak myślałam, że mam późno i to jeszcze w piątek 🫠 przy poprzednim dziecku żadne podejście do IUI się nie udało, bo zawsze było coś, więc oby teraz nie było tak samo 🫣

🧑 34 🧔36

2023 🐻
    14.03.2026 - IUI
    24.03.2026 - ⏸️🩷 🥹
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ