INSEMINACJA edycja 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
lily3030 wrote:Cześć, wczoraj maiłam pierwszą IUI Dopiszecie mnie do listy?
I mam pytanie, bo choć mam wrażenie, że jestem pod opieką bardzo dobrego lekarza, to co sądzicie i IUI przy pęcherzyku 30 mm ( był też drugi 18mm) Nie za duży? Chodziłam na monitoring prawie codziennie i wczoraj lekarz powiedział, że peknie za ok 2-3 godziny bo już widać, że jest pofałdowany...i zrobiliśmy, czekamy...
ponad 3 lata starań...
01.17 IVF- 10 dpt- beta 80, 13 dpt- beta 394, 15 dpt beta 763.
11.01.16 1 IUI , 28.04.16 2 IUI
-
ka_tarzyna wrote:Dziewczyny, mogę poprowadzić przez jakiś czas nasze statystyki.
Jakiś update do powyższej listy?
Możecie też podawać, która z kolei IUI. To co mi się udało znaleźć, to wpisałam.ponad 3 lata starań...
-
Zuza,
Naturalnie od 2 lat bez efektów. Teraz byłam tylko na CLO od 5-9 dnia cyklu i nie miałam podawanego zastrzyku na pekanie, bo w poprzednim stymulowanym cyklu pęcherzyki pękały i to było sprawdzone. Tylko w ubiegłym miesiącu w 14 dc miały ok 22-24 mm, a teraz taki wielki...Mi przed IUI zrobił USG żeby sprawdzić jak tam sytuacja, podobno najlepiej jest robić IU przed pęknięciem, u Ciebie zakłądając że rosną 1,5 mm to wygląda, że powinny byc ok, dostałaś coś na pęknięcie?Dwa lata strań
1.IUI 26.04.2016 -
lily3030 wrote:Zuza,
Naturalnie od 2 lat bez efektów. Teraz byłam tylko na CLO od 5-9 dnia cyklu i nie miałam podawanego zastrzyku na pekanie, bo w poprzednim stymulowanym cyklu pęcherzyki pękały i to było sprawdzone. Tylko w ubiegłym miesiącu w 14 dc miały ok 22-24 mm, a teraz taki wielki...Mi przed IUI zrobił USG żeby sprawdzić jak tam sytuacja, podobno najlepiej jest robić IU przed pęknięciem, u Ciebie zakłądając że rosną 1,5 mm to wygląda, że powinny byc ok, dostałaś coś na pęknięcie?ponad 3 lata starań...
-
nick nieaktualnywitam, ja chce podejsc do inseminacji w nast cyklu. moj lekarz przyjmuje tylko raz w tygodniu mam do niego około 10 km. Ma też prywatna klinike (50km) moge iść do innego? bo nie mogę codziennie jezdzic tak daleko na monitoring.
niedoświadczona 32 lubi tę wiadomość
-
gosia89 wrote:witam, ja chce podejsc do inseminacji w nast cyklu. moj lekarz przyjmuje tylko raz w tygodniu mam do niego około 10 km. Ma też prywatna klinike (50km) moge iść do innego? bo nie mogę codziennie jezdzic tak daleko na monitoring.[/QUOTE
Też chcę podejść do inseminacji w następnym cyklu..myślę, że jeśli nie możesz jechać to nie masz wyjścia tylko spróbować.. lepszy monitoring u innego niż żaden.niedoświadczona 32 -
Dziewczyny byłam dziś ze wszystkimi badaniami.. od nowego cyklu zaczynamy. Mam do was pytanie bo nie wiem czy zostałam na pewno profesjonalnie potraktowana..większość ma więcej doswiadczeń w temacie.
Lekarz przejrzał wynik HSG- jest ok, potem wszystkie wyniki wirusówek i inne zlecone.. przejrzał tez wyniki męża dogłębnie. Mimo, że to AID ma być. zapytał czy na pewno decyzja jest przemyślana itd. czy liczę się z tym, że mąż może odrzucić dziecko i mnie po tym wszystkim, że najbardziej ucierpi dziecko jeśli tak się stanie. Pytał czy mąż chce się leczyć i czy myśleliśmy o in vitro (które odrzucamy z różnych przyczyn). Ponieważ jesteśmy zdecydowani dostaliśmy do podpisania zgodę dla męża, to podobno bardzo istotne.
Poza tym dostałam clo od przyszłego cyklu, w tym już za późno jestem w w 9 dniu. Mam mieć potem zastrzyk Menopur czy jakoś tak..??? Na recepcie jest niewyraźnie. Zastrzyk ok 11-12 dc będzie w klinice. Jeśli wszystko będzie zgodnie z planem to podchodzimy :)Koszt 900 zł.
Myślicie że z sensem to wszystko?niedoświadczona 32 -
ka_tarzyna wrote:Dziewczyny, mogę poprowadzić przez jakiś czas nasze statystyki.
Jakiś update do powyższej listy?
Możecie też podawać, która z kolei IUI. To co mi się udało znaleźć, to wpisałam.
Dzieki za liste!
U mnie dzis bylo IUI #4. Beta za dwa tygodnie.
Dostalismy skierowanie na IVF do ubezpieczalni, teraz trzeba czekac na decyzje okolo 2 tyg czyli pewnie bedziemy miec 5 IUI w oczekiwaniu na IVF.
NIe mam zbyt wielu nadziei na to IUI, ale coz trzeba byc cierpliwym, a mi z tym ostatnio nie po drodze...
Trzymam za was kciuki kochane! -
Niedoświadczona te zgody popisuje sie w dniu IUI i zawsze oboje musicie byc w dniu IUI zeby pry lekarzu wszytsko podpisac
co do jego pytan wg nie sa dziwne.. po porstu temat dawstwa jest dosyc mało spotykany w Polsce tzn nie mowi sie o nim zbyt wiele .. i jak lekarze widza ze plemniki sa .. to zawsze beda sie pytac czy jestescie pewni .. zreszta my przed podejsciem do IUI AID mielimsy obligatoryjna wizyte u psychologa pp prostu zdaja sobe sprawe z tego ze niestety zdarzaja sie przypadki rozpadu zwiazkuw po skorzystaniu z dawcy .. i zmuszaja do przemyslania wszytskich kwestii -
Opium Kochana
Twój wpis przypomniał mi historię dziewczyny z mojej kliniki, która szykują się do ifv zaszła w ciąże, naturalnie.
Podobno czasami tak jest, że trzeba odblokować psychikę.
Trzymam za Ciebie kciukasy, oby ifv nie było potrzebneOpium lubi tę wiadomość
-
Ania_84 wrote:Niedoświadczona te zgody popisuje sie w dniu IUI i zawsze oboje musicie byc w dniu IUI zeby pry lekarzu wszytsko podpisac
co do jego pytan wg nie sa dziwne.. po porstu temat dawstwa jest dosyc mało spotykany w Polsce tzn nie mowi sie o nim zbyt wiele .. i jak lekarze widza ze plemniki sa .. to zawsze beda sie pytac czy jestescie pewni .. zreszta my przed podejsciem do IUI AID mielimsy obligatoryjna wizyte u psychologa pp prostu zdaja sobe sprawe z tego ze niestety zdarzaja sie przypadki rozpadu zwiazkuw po skorzystaniu z dawcy .. i zmuszaja do przemyslania wszytskich kwestiiniedoświadczona 32 -
Lepiej sie dowiedz bo u nas maz musiał sie okazac dowodem , oboje musielismy , i przy lekarzu podpisac zgody z tego co wiem w jednej klnice odmowili zrobienia IUI AID i para musailaprzekladac tak zeby byl maz
-
Ania_84 wrote:Lepiej sie dowiedz bo u nas maz musiał sie okazac dowodem , oboje musielismy , i przy lekarzu podpisac zgody z tego co wiem w jednej klnice odmowili zrobienia IUI AID i para musailaprzekladac tak zeby byl maz
To my byśmy musieli do śmierci odkładać chyba!! TZN razem może i utrafimy żeby pójść, ale czy to się da zgrać z inseminacją czyli z rosnącymi pęcherzykami, usg i całą resztą to wątpię!! Co za czasy.. nie dość że człowiek sam nie może spłodzić to jeszcze za jego własne pieniądze musi się martwić o terminy.. zgodę rozumiem, ale po kij taki cyrk! Ciekawe czy jak bym miała dziecko z ojcem NN poczęte naturalnie to by się tak państwo martwiło...A co zawiera taka zgoda??niedoświadczona 32 -
zgod samaa ws obie jest osiwadczeniem ze od momentu podania nasienia bedzie ojcem dla dziecka, ze jest swiadomy kodeksu opiekunczego, oraz spadkowego ze w razie co bedzie on placicl alimenty, a spadek po nim rozniez bedzie dziedziczylo dziecko ,
głównie chodzi o to ze maz mogl podpisac zgode np 2 tyg przed a pozniej sie wycofal a ty podeszłas .. kliniki sie chornia bo niestety ustawa jest tak skonsturowana ze musza te zgody miec w dokumentacji
-
Rozumiem.. tylko, że teoretycznie można i w takim dokumencie umieścić klauzulę, że zgoda obowiązuje do momentu jej wycofania w klinice.. i skoro ktoś się nie zgłosił, żeby wycofać a był poinformowany o takim zapisie to znaczy, że zgoda jest nadal ważna. Tzn. skoro zgoda jest zawarta na piśmie to i wycofanie jest wymagane na piśmie.. Podobnie jak ze zgoda na przetwarzanie danych osobowych do różnych celów - w każdej chwili można ja cofnąć. Myślę, że to by upraszczało znacznie sprawę.
Szczerze mówiąc trochę to dziwne ponieważ zawsze myślałam że domniemanym ojcem jest mąż - jeśli jest dziecko poczęte w małżeństwie.
Zresztą takie zgody niczego nie gwarantują, mój biologiczny ojciec nigdy się mną nie interesował, alimentów nie płacił i jeszcze nie raz utrudniał mi życie jakoś nikt się nie interesował zabezpieczeniem mojego bytu.. ani sady, ani policja..Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 20:49
niedoświadczona 32 -
my to wiemy .. niestety inni niekoniecznie
to i tak o tyle dobrze ze jestescie małżeństwem bo jakbscie byli para to jeszcze musielibyscie smigac do USC i tam podpiswac brac swistek ze podpisaliscie i dopeiro do kliniki -
Ania_84 wrote:co do prawnych aspektow to nawet te zgody mozna podwazyc .. taka pawda
Mąż zgodę podpisze.. tylko dziwi mnie to trochę wszystko, bo wychodzi na to, że przed każdym seksem potrzeba by prosić faceta o taką zgodę;)Już to widzę jak po randce para ląduje w łóżku - ale najpierw zgoda do podpisu:)))))))
Mój mąż tak się cieszy, że podchodzimy! Nawet nie zakłada porażki, aż mnie zaraził dziś tym optymizmem.. zupełnie tak jakbyśmy już czekali na dziecko!Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 21:03
niedoświadczona 32