INSEMINACJA edycja 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
ChudaRuda wrote:Dziewczyny, proszę o pomoc. Jakiś czas temu mąż robił badania, miedzy innymi też ten test wiązania i wynik wyszedł 61% ,pani doktor z kliniki powiedziała, że z takim wynikiem nie nadajemy się do inseminacji. Jakie wyniki mieli Wasi mężowie i o co chodzi z tym testem bo nic nam nie wyjaśniła
-
ChudaRuda wrote:Tak platku, to ten test. U mojego męża było 61%
Wg zaleceń producenta wynik testu traktuje się jako prawidłowy jeżeli >=80% ruchliwych plemników wiąże się w teście HBA (mniej niż 80% ruchliwych plemników związanych – wynik nieprawidłowy, płodność obniżona). Nie należy jednak interpretować tych wartości w taki sposób, że wartości poniżej 80% świadczą o bezpłodności – im niższy odsetek plemników związanych z hialuronianem, tym słabszy (ale nie zerowy) ich potencjał do zapłodnienia.
-
ania8306 wrote:Ale tam jest "lub" a nie "i". Moim zdaniem należy się refundacja. Tak zresztą powiedział mój doktor.
Zbadaj temat, szkoda pieniędzy...
Właśnie czekam na monitoring to zachaczę o temat, zobaczymy co powie...
ania8306 lubi tę wiadomość
starania od kwietnia 2014, endometrioza, niskie AMH, morfologia 1-2%
22.02.2016 laparoskopia (usunięcie torbieli, jajowody drożne)
28.06.2016 laparoskopia męża (usunięcie żylaków powrózka nasiennego)
AMH 0,18
1 IUI 23.06
2 IUI 05.08
3 IUI 22.09 ? -
co do tarczycy to ja lecze od 1,5 roku euthyroxem , wit. d i jod ale tez skacze. ponoc nawet nerwy czy jakis intensywny dzien podnosza TSH.
Dziewczyny u mnie straszna lipa, nie wiem co robic... liczylam na 1 IUI w czwartek, w dzisiaj na usg 11 dc pęcherzyk tylko 12 mm. mam przyjsc na kolejne w czwartek i jesli pecherzyk bedzie mial te 16 mm to w piatek IUI. niestety w przyszlym tyg w Krakowie przez Dni Mlodziezy maja zamkniete wiec piatek to jedyny termin. u mnie jest jednak taki problem ze pecherzyki pekaja zawsze przy 29 mm, mialam juz ovitrelle 650 i podwójny pregnyl czyli 1000 ale zastrzyki nie dają rady, moje pecherzyki pekaja i tak w swoim tepmie. lekarz teraz zaleca podwojny ovitrelle czyli 1300 (o ile pecherzyk faktycznie podrosnie) i mowi ze po nim na pewno jajko peknie. nie wiem co robic, bardzo bym chciala to IUI, ale w piatek w najlepszym wypadku pecherzyk bedzie miec 18 mm i cos nie wierze ze peknie, a jakby mial dopiero po 5-6 dniach to IUI stracona...
zdarzylo sie ktorejs z Was ze po IUI pecherzyk nie pekl?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 19:11
Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
Tęsknię za Wami moje Skarby :***
22.7.16 IUI
Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
4% prawidłowych plemników -
niedoświadczona 32 wrote:A jod bierzesz? U mnie tsh 2,7.. spadło bez leków z 3,7.. dalej jestem bez leków skoro spada.. biorę jodid 1- 2 razy dziennie, bo lekarz stwierdził, że moja tarczyca skacze ;)i mogę mieć jakiś niedobór.. i jeszcze wit d w kropelkach bo normuje tarczycę. Koszt jest niewielki, spróbuj!
Oo super! wszystko jest bez recepty? No kurcze mi sie strasznie waha praktycznie przez 4 lata mialam tylko 2 razy poziom mniejszy niz 2 a tak to ciagle ponad...
20.08.2016 r. - III IUI niepękniete pęcherzyki a tu niespodzianka! -
APS
no wlasnie czytalam ze w ciazy jest wieksze zapotrzebowanie na ten hormon i tak myslalam czy pregnyl nie mial wplywu... co do nerwow to by sie tez zgadzalo bo niestety jestem taka, ze sie wszystkim martwie, a w tamtym miesiacu wszystko sie zebralo... stres w pracy, przez brak kasy i iui czy udana...
Klara_bella jeszcze nic nie jest przesądzone
Trzymam kciuki
Ale masz faaaaaaajnie Wypoczywaj :-*
APS dla moich lekarzy pęcherzyk 18 mm jest za mały. Mi rosną duże. Możesz w dniu iui zrobić hormony i lekarz wyczyta czy pęcherzyk jest dojrzały...
Mi po pierwszej iui mimo pregnylu 10 tys pęcherzyk podobno nie pękł.
Karolina ja też wszystkim się martwię. Zależy mi na szczęściu bliskich dlatego bardzo przeżywam wszystkich smutki. Do tego własne problemy... Eh, nie da się tak wyluzowaćAPS lubi tę wiadomość
7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca. -
Ania 8306 jakie hormony w tym dniu zbadac?
mnie wlasnie ostatnio nawet pecherzyk 23 mm przy pregnylu 10 tys nie pekl. ten podwojny ovitrelle to niby jeszcze wieksza dawka ale mam obawy czy da rade przy tak malym jajkuWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 20:18
22.7.16 IUI
APS
ja robie przed kazda wizyta ocene cyklu, czyli LH, Estradiol i Progesteron
A Ty bralas cos na stymulacje?
Ania8306
no ja mam to samo i uwazam ze to moja wada bo sie czasami zamartwiam czyms na co czesto nie mam wplywu nawet...
APS lubi tę wiadomość
KarolinaSeven i maja sie miescic w widelkach dla fazy owulacyjnej czy sa jakies szczegolne normy? ja bym to nawet na wlasna reke zrobila zeby w razie czego niepotrzebnie nie podchodzic... te badania moge zrobic juz po ovitrelle?
na stymulacje bralam przez 6 dni 2 x clo oraz estrofem od poczatku cyklu (takze spodziewam sie ze estradiol wysoki). no i wlasnie jak to z tym LH, pik jest jak sie orientuje w dniu owulacji dopiero?
Trojke tarczycowa najlepiej robic na poczatku cyklu i pregnyl jak najbardziej tez podnosi TSH, przy czym powyzej 4 to tak czy tak wysokie i wg mnie trzeba zwiekszyc dawke leku zeby te skoki byly mniejsze i wahania jak juz to wynosily mniej wiecej 1-3, a nie az tyle.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 20:32
22.7.16 IUI
APS wrote:Ania 8306 jakie hormony w tym dniu zbadac?
mnie wlasnie ostatnio nawet pecherzyk 23 mm przy pregnylu 10 tys nie pekl. ten podwojny ovitrelle to niby jeszcze wieksza dawka ale mam obawy czy da rade przy tak malym jajku
Chodziło mi o te trzy badania co wymieniła Karolina Ja też je zawsze robię przed wizytą w celu oceny jajeczek
Teraz miałam genopeptyl czy jakoś tak i pęcherzyk pękł. Może lepiej na mnie działa, chociaż to pewnie jedno i to samo7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca. -
APS
masz jeden pecherzyk po tej stymulacji?
Ja nie pamietam wlasnie jaki mialam poziom lh, ale postaram sie to sprawdzic
co do tarczycy, to mysle nad zrobieniem usg, bo w sumie nigdy nie mialam...
20.08.2016 r. - III IUI niepękniete pęcherzyki a tu niespodzianka!