INSEMINACJA edycja 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyania8306 wrote:Powodzenia Mocno trzymam kciuki
Jak wrażenia?
Nic strasznego Wszystkie wyniki były ok, więc mam nadzieję że zaowocuje to dwoma krechami. Przepisane mam aż 3 tabletki duphaston.
Monika, bardzo mi przykro. oby następna próba była dla was pozytywnaania8306 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
ania8306 wrote:Jest wam pisane posiadanie dziecka! Jeszcze trochę walki i się uda
Ja nie mam pojęcia o prolaktynie, ale zastanawia mnie jedna rzecz - ty przed obciążeniem masz chyba w normie, dopiero później dużo. Co miało wpływ na wykonanie tych obciążeń? Prolaktyna powoduje brak owulacji?
Tak, bo można mieć hiperprolaktynemie zwykłą czyli przed obciążeniem wynik jest zły lub czynnościową (taką ukrytą) wtedy przed jest dobry a po obciążenie bardzo wzrasta. U mnie przesłanką do obciążenia była wydzielina mleczna z piersi i nieudane IUI (podejrzewałyśmy, że że coś zaburza jakoś pęcherzyków- rozważałyśmy czy nie są puste). Zrobiłam najpierw zwykłą wyszła dobra więc dr stwierdziła, że trzeba zobaczyć jak z obciążeniem i wtedy wyszło mi te 5 300.
"Hiperprolaktynemia może być czynnościowa, inaczej reaktywna. Mówimy wtedy o okresowym, nadmiernym wydzielaniu prolaktyny w odpowiedzi na różne bodźce, takie jak: stres, seks, wysiłek fizyczny, ale także hipoglikemia, czy sen".
"Objawy, z którymi kobiety najczęściej zgłaszają się do lekarza (głównie lekarza ginekologa), to zaburzenia miesiączkowania lub niepłodność, które, obok zmniejszonego libido, pojawiają się już przy hiperprolaktynemii małego stopnia. W przypadku stopnia dużego pacjentki skarżą się na wtórny brak miesiączki i mlekotok, czyli wydzielanie mleka bez związku z ciążą. Pojawia się bolesność piersi i mastopatia. Dodatkowo, w zależności od czasu trwania i nasilenia zaburzeń hormonalnych, pojawia się osteopenia lub nawet osteoporoza."
" Jakie objawy mogą jeszcze świadczyć o hiperprolaktynemii?
Niepłodność wynikająca z braku owulacji w cyklach.
Łojotok, silne przetłuszczanie się skóry i włosów.
Mały lub umiarkowany hirsutyzm.
Odczuwanie bólu w czasie stosunku płciowego (dyspareunia).
Mlekotok (galactorrhea), czyli wydzielanie mleka bez związku z ciążą czy laktacją.
Osteopenia lub osteoporoza, a więc spadek stopnia zmineralizowania kości.
Intensywne odkładanie się tkanki tłuszczowej w obrębie brzucha.
Silny przyrost wagi ciała.
Uczucie zmęczenia, drażliwość i niestabilność emocjonalna.
Stany depresyjne i niepokój psychiczny.
Częste bóle głowy.
Zmniejszenie ostrości wzroku, zaburzenia widzenia.
Niedobór lub brak hormonów przysadkowych (hipopituitaryzm).
Nadczynność przysadki mózgowej w różnym zakresie, wywołana aktywnością wydzielniczą guza okolicy podwzgórzowo-przysadkowej, np. wydzielanie GH – objawy akromegalii, wydzielanie TSH – objawy nadczynności tarczycy, wydzielanie ACTH – objawy zespołu Cushinga.
Wycieki z nosa."
Tak dla ogólnego dokształenia się.Wojcinka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCo do luteiny to mój dr opowiedział mi anegdotę. Zapytał kobiety jak toleruje luteinę dopochwową. Ona na to, że dobrze, ale mąż źle. Dr na to, że to pani powinna ją brać, a ona że wie a mąż skarży się że luteina za gorzka . Ps. piszę to z dwoma tabletkami pod językiem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2016, 20:42
Wojcinka, PolaMinka, MARTIII lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bridget, Jak szykowaliśmy sie na badanie nasienia Czytałam ze za długa abstynencja tez nie jest dobra... Optymalnie 3-5 dni podobno.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2016, 22:13
-
nick nieaktualny
-
Dobierz sie do niego nad ranem mój to lubi hehe
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny, w tym cyklu szykujemy się z mężem do IUI i potrzebuję Waszej rady. Czy mój stan przeziębienia wyklucza inseminację? Była któraś z Was trochę podziębiona/ miała wirusa, który Was osłabił?
Jestem w 6 dc. W 5 i 6 dc biorę Clostilbegyt, następnie od 7 dc do 11 dc biorę Menopur i idę na wizytę. Może do tej pory przeziębienie przejdzie. Chciałam zapytać o Wasze doświadczenia. -
Ja IUI mialam wieczorem i rano tylko sluz zabarwiony mialam a tak to cisza. Zadnych dolegliwosci po...
A ja zaraz jade na zastrzyk a w czwartek drugie podejscie do IUI. Sama nie wiem co o tym myslec bo dzis dopiero 8 dc, a endo cienkie tylko 6mm. Pytalam o estrofem to gin mi powiedzial, ze odchodzi sie od podawania tego na poprawe endo. Mam nadzieje, ze jeszcze troche do czwartku podrosnie, bo wtedy tez mam zabieg. O ile w poprzednim cyklu rozpierala mnie radosc i nadzieje przed IUI tak teraz powiem Wam ze wstapila we mnie totalna obojetnosc. Robie ten zabieg dla zasady ale jakos nie potrafie sie cieszyc i ludzic, ze sie uda....ech nie bede Wam tu smecic bo nie po to jest ten watek -
nick nieaktualnyLago, może to i lepiej z tą obojętnością
Endo na pewno podrośnie. Ja nawet nie wiedziałam ile mam w trakcie IUI , bo nie zapytałam . Nie wiedziałam o co pytać . Teraz trochę mądrzejsza jestem .
Ja jutro jadę na usg. Ciekawa jestem co tam wyrosło i kiedy IUI. Stawiam na sobotę,ale zobaczymy
Lago lubi tę wiadomość
-
Viszka wrote:Plamiłyście po inseminacji dziewczyny? Jeśli tak, to długo to trwa?
Ja miałam naprawdę lekkie plamienie w dniu iui, później spokój
Ale zdarzają się tutaj dziewczyny które plamią kilka dni, nie sądzę że jest to powód do niepokoju7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca. -
Bridget wrote:Lago, może to i lepiej z tą obojętnością
Endo na pewno podrośnie. Ja nawet nie wiedziałam ile mam w trakcie IUI , bo nie zapytałam . Nie wiedziałam o co pytać . Teraz trochę mądrzejsza jestem .
Ja jutro jadę na usg. Ciekawa jestem co tam wyrosło i kiedy IUI. Stawiam na sobotę,ale zobaczymy
tez sie nastawialam na sobote a tu dzis taki zonk. I mam kurde zagwozdke, bo maz chce baraszkowac a przeciez jesli w czwartek IUI to nie mozna. Z drugiej strony troche ostatnio zabiegani bylismy i armia troche starawa jest, maz panikuje ze chce zrzucic zdechlakow a ja sie boje ze na czwartek nie wyprodukuje odpowiednio duzo nowych hahahahhaha takie to teraz mam dylematy. Smiejemy sie ze dopadly nas problemy pierwszego swiata.....ania8306 lubi tę wiadomość
-
swistek wrote:Dziewczyny, w tym cyklu szykujemy się z mężem do IUI i potrzebuję Waszej rady. Czy mój stan przeziębienia wyklucza inseminację? Była któraś z Was trochę podziębiona/ miała wirusa, który Was osłabił?
Jestem w 6 dc. W 5 i 6 dc biorę Clostilbegyt, następnie od 7 dc do 11 dc biorę Menopur i idę na wizytę. Może do tej pory przeziębienie przejdzie. Chciałam zapytać o Wasze doświadczenia.
wedlug mnie to nie ma znaczenia, sama czuje sie podziebiona ale lekarz o nic nie pytal a sama sie nie wychylam. Lekow zadnych na to nie bioreswistek lubi tę wiadomość