X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INSEMINACJA edycja 2016
Odpowiedz

INSEMINACJA edycja 2016

Oceń ten wątek:
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I podczas laparo te ogniska można od razu usunąć.

To tak pisząc w uproszczeniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 18:15

iv09i09katk65tr1.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem na czym polegaja oba badania. Uwazam, ze trzeba uwazaj na to co sie pisze nawet na takim forum. Pozniej kobieta wpisze haslo w google i dowie sie, ze endometrioze i stopien zaawansowania mozna sprawdzic podczas histeroskopii, co nie jest prawda (no chyba, ze jej ogniska sa tylko w macicy co raczej jest rzadkoscia)

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Wiem na czym polegaja oba badania. Uwazam, ze trzeba uwazaj na to co sie pisze nawet na takim forum. Pozniej kobieta wpisze haslo w google i dowie sie, ze endometrioze i stopien zaawansowania mozna sprawdzic podczas histeroskopii, co nie jest prawda (no chyba, ze jej ogniska sa tylko w macicy co raczej jest rzadkoscia)
    Jak są w macicy zdiagnozować można, ale wtedy zdaje się to endo I stopnia. Na podstawie wycinkow można to zdiagnozować.
    Obraz endometriozy daje laparoskopia.

Ale skoro już wszystkie to wiemy nie ma o czym mowic:)

Bella93 lubi tę wiadomość

iv09i09katk65tr1.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Laparoskopia polega na wprowadzeniu trójkątów w skórę i podgląd kamera we wnętrze ciała.
    Trojkaty? A myslalam, że wiem co mi robili.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • ania8306 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję wam za wasze opinie. Jesteście naprawdę nieocenione.
    Przepraszam za moją panikę, ale to tylko pierwsze emocje. W przyszłym miesiącu porozmawiam z lekarzem jak on to wszystko widzi, ale coś mi się wydaje że nie jest specjalistą od tego.
    Od dawna chodziło mi po głowie że przyczyną niepowodzeń może być moja macica. Polipy, zapalenia....
    Ale już stopuję, odpoczywam i za miesiąc podejmiemy decyzje :)

7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca.
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Trojkaty? A myslalam, że wiem co mi robili.
    Kurcze :P słownik w terl. TROKAROW :D

Nie będę tego wyżej poprawiac-wyszło nawet smiesznie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 18:26

Bella93 lubi tę wiadomość

iv09i09katk65tr1.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania8306 wrote:
    Dziewczyny dziękuję wam za wasze opinie. Jesteście naprawdę nieocenione.
    Przepraszam za moją panikę, ale to tylko pierwsze emocje. W przyszłym miesiącu porozmawiam z lekarzem jak on to wszystko widzi, ale coś mi się wydaje że nie jest specjalistą od tego.
    Od dawna chodziło mi po głowie że przyczyną niepowodzeń może być moja macica. Polipy, zapalenia....
    Ale już stopuję, odpoczywam i za miesiąc podejmiemy decyzje :)
    Przeciez mialas 2 histero. Spokojnie, nie schizuj. Jakby to macica była przyczyna-wyszłoby podczas histero. Polipy-widać. Zapalenia-z biopsji endo. Zreszta-po części widać zapalenie w macicy.
    Muszę postawić Cie do pionu :)

ania8306 lubi tę wiadomość

iv09i09katk65tr1.png
  • ania8306 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efta wrote:
    dziewczyny mam pytanie.
    za kilka dni bede podchodzić do pierwszego iui.
    chciałabym poznać wasze zdanie na temat czy iui lepiej zrobić przed pęknięciem czy po pęknieciu pecherzyka i dlaczego?

Moim zdaniem lepiej robić iui na niepękniętych pęcherzykach. Po pęknięciu komórka jest zdolna do zapłodnienia kilka godzin, po prostu iui może być za późno. A jak są jeszcze niepęknięte to plemniki będą sobie czekać gotowe do boju :) Oczywiście istnieje ryzyko że pęcherzyki w ogóle nie pękną...

Pozytywne iui są i na niepękniętych i na pękniętych pęcherzykach. Ale osobiście uważam, że lepiej żeby plemniki sobie poczekały :)

efta lubi tę wiadomość

7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca.
  • ania8306 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Przeciez mialas 2 histero. Spokojnie, nie schizuj. Jakby to macica była przyczyna-wyszłoby podczas histero. Polipy-widać. Zapalenia-z biopsji endo. Zreszta-po części widać zapalenie w macicy.
    Muszę postawić Cie do pionu :)

Fakt, miałam dwie histero i miałam usuwane polipy. Tyle tylko że po wycinkach było info, że polipy są hyperplastyczne czy jakoś tak, czyli że będą się odnawiać. Ale na usg nic od półtora roku nie widać. I tego się będę trzymać. Myślę jednak o tej biopsji endo. Dla swojego własnego spokoju :P
    Już się uspokajam, dziękuję <3

• ania8306 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Kurcze :P słownik w terl. TROKAROW :D

Nie będę tego wyżej poprawiac-wyszło nawet smiesznie :P

Dobre :P :P :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a biocenoza i czystość to to samo?
    Poszłam dzisiaj do laboratorium, mówię ze chcę zrobić czystość pochwy , a na paragonie mam biocenoza..
    no i druga sprawa to taka,że ściągam gacie ,a tam plama krwi . Myślałam że już po plamieniach,ale jednak nie :/
    Facetka i tak pobrała bo zapłaciłam, ale powiedziała że nie wie jak wyjdzie wynik...

• 1988 Koleżanka

Wysłany: 13 października 2016, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Czy mogę się dopisać?
    Właśnie jestem po IUI. Teraz dwa tygodnie niepewności. Pozdrawiam Te którym się udało i życzę powodzenia Tym co czekają na zielonego kropka

ania8306, asiak1985, Wojcinka lubią tę wiadomość

• ania8306 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bridget tak, to to samo :) A co ty masz za plamienia? Te co myślałaś że to jakaś infekcja?

1988 witaj. Już ciebie dopisuję :) Pierwsza iui? Powodzenia :*

• ania8306 Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    02.09 AgnieszkaH 1/ :(
    03.09 Kaśka28 3/ :(
    09.09 Monika*** 1/ :(
    09.09 Agupsica 2/ :(
    11.09 MARTIII 3/ :(
    11.09 natia 1/ :(
    12.09 bizona 4/ :(
    15.09 Eni_gma 3/ :)
    19.09 Viszka 1/
    22.09 Lago
    22.09 GdzieśPoDrigiejStronieTęczy 3/
    26.09 Mysza1986 2/ :(
    28.09 Bikini31 1/ :(

10.10 bizona 5/
    13.10 1988

Może przeoczyłam wynik Viszki, Lago i Tęczy...

Mało jak narazie tych iui w październiku, musi być 100% pozytywów :)

1988 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2016, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane, ja się zgłaszam do listy: IUI było 10.10
    Ale nadzieje mam małe, bo pęcherzyki po Clo zatrzymały się na 15mm, dostałam więc Menopur 150j, a potem ovitrelle na pęknięcie. Jakoś nie wierzę, że tak podrasowany pecherzyk może być z komórka jajowa w środku :( co myślicie? Ma to jakieś znaczenie, dodając do tego moje obniżone amh?

• 1988 Koleżanka

Wysłany: 13 października 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania8306 wrote:

1988 witaj. Już ciebie dopisuję :) Pierwsza iui? Powodzenia :*
    Tak pierwsza i jak każda mam nadzieję że ostatnia.

ania8306 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 października 2016, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    198i, witaj rowiesniczko ;) trzymam kciuki! :)

1988 lubi tę wiadomość

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika*** wrote:
    . Jakoś nie wierzę, że tak podrasowany pecherzyk może być z komórka jajowa w środku :( co myślicie? Ma to jakieś znaczenie, dodając do tego moje obniżone amh?

Myslimy ze może być i nie ma to wiekiego znaczenie. Każdy pęcherzyk rosnie w innym tempie.
    Tak naprawdę o dojrzalosci pęcherzyka swiadczy estradiol.
    Ale i on nie mowi czy kom jaj jest w srodku.
    Myslimy ze każdy cykl ma szanse, trzeba uzbroić się w cierpliwość, wymodlić trochę szczęścia i czekac:)
    Na pocieszenie powiem, ze mój udany cykl (wprawdzie zakończony poronieniem, ale ciaza była) była z pęcherzyka który w 8dc miał 20mm i nie rosl. Bylam na clo, potem fostimon na podrasowanie. Sporo "męczenia" pęcherzyka było. A kom jaj najwyraźniej była w srodku.

iv09i09katk65tr1.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 13 października 2016, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po IUI powodzenia! Mam nadzieje ze wszystkie będziemy miały niedługo zielone kropki na końcu wykresu :)

Ja mam umówiona wizytę w 10dc na monitoring na 21.10 wiec myśle ze moja 1IUI bedzie jakoś 25-26.10 :) jestem bardzo nakręcona bo to mój cykl urodzinowy i po prostu musi sie wreszcie udać hehe :) szkoda tyko ze nie będę mogła testować w urodziny tylko tydzień późnej dopiero ;) :)
    Widze ze tutaj sa różne powody do przystąpienia do inseminacji, w naszym przypadku jest to problem męski. Mój mąż nie ma w ogóle szybkich plemników :/ tylko wolne albo niepsotepowe. Do pierwszej inseminacji podchodzimy na cyklu naturalnym bez stymulacji bo wg wcześniejszych monitoringów owulacje mam prawidłowe. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    17/01 - CRL 6,4 ♥️ 153bpm
    NIPT - Zdrowa DZIEWCZYNKA 🩷🥳
    12/02 - następna wizyta 🤞

age.png

preg.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bridget wrote:
    Dziewczyny, a biocenoza i czystość to to samo?
    Poszłam dzisiaj do laboratorium, mówię ze chcę zrobić czystość pochwy , a na paragonie mam biocenoza..
    no i druga sprawa to taka,że ściągam gacie ,a tam plama krwi . Myślałam że już po plamieniach,ale jednak nie :/
    Facetka i tak pobrała bo zapłaciłam, ale powiedziała że nie wie jak wyjdzie wynik...
    Dziwne ze Ci zrobili..nie powinno byc żadnych plamien. Ja kiedys mialam podobna sytuacje..plamienie zobaczylam jak rozbieralam sie w pokoiku i dr powiedziala ze musze jeszcze poczekac. Mniejmy nadzieje ze nuc nie zafalszuje Ci wyniku.
    Monika ja tez z 10.10 trzymam kciuki!;) sprawdzalas juz czy pekl pecherzyk? Ja wczoraj bylam w klinice i jest cialko zolte i od wczoraj duphaston. Dostalam juz lekture do czytanua o in vitro . Jesli sie nie uda, nie zglaszam sie w 2-4 dc jak to bylo do tej pory, tylko w 15-20 dc na wizyte startowa. Zobaczymy jak to bedzie..

Bridget lubi tę wiadomość

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
‹‹ 358 359 360 361 362 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ