INSEMINACJA edycja 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Ylya wrote:Kciuki za wszystkie najnowsze IUI!
Ja miałam tydzień temu, ale niestety choroba mnie rozłożyła na łopatki pewnie nic z tego nie będzie.
Co do kosztów, to u nas badania obydwojga 800 zł, 2 wizyty z monitoringiem po 150 zł, ovitrelle 120 zł a sam zabieg 600 zł.
Dziewczyny, zastanawiam się, planując już kolejny zabieg, jak to jest z IUI na pękniętych pęcherzykach.Przecież komórka jajowa po owulacji jest zdolna do zapłodnienia jakieś 12-24 h, przy czym plemniki potrzebują ok 6 h na kapacytację. Czy te spreparowane plemniki przy IUI nie potrzebują aż tyle czasu? Bo wychodzi z tego, że zakładając średnio 18 godzin życia komórki jajowej po owu, to trzeba się zmieścić w pierwszych 12 godzinach, tak?
"...nasienie powinno być wcześniej odpowiednio przygotowane, co ma na celu aktywację plemników, która w normalnych warunkach (podczas zapłodnienia naturalnego) odbywa się gdy plemniki przechodzą przez układ rozrodczy kobiety. Taka aktywacja zwana jest kapacytacją plemników. Ponieważ podczas sztucznej inseminacji plemniki nie mają szans przejść kapacytacji w sposób naturalny, trafiając bezpośrednio do macicy, dlatego niezbędne jest jej sztuczne „wymuszenie”. Przygotowanie nasienia do inseminacji może odbywać się różnymi metodami i poza aktywacją plemników ma także na celu wyselekcjonowanie plemników o najlepszym ruchu, które mają szanse dotrzeć do jajowodu i zapłodnić komórkę jajową. Z tego też względu inseminacji nie wykonuje się nasieniem, w którym nie ma plemników ruchliwych (co wcześniej należy sprawdzić wykonując badanie ogólne nasienia)...."efta, Ylya lubią tę wiadomość
-
Kuchcinka wrote:Która to apteka? Ja kupilam wczorsj oritrelle za 118zl... bez komentarza
nie miałam czasu zeby jeździć i szukać taniej apteki wiec poszłam do pierwszej lepszej i tak wyszło
ja kupuje ovitrelle za około 70zł w aptece "DOZ - dbam o zdrowie"
miałam ten zastrzyk dopiero 2 razy zazwyczaj dostaje dużo tańszy gonapeptyl daily który działa tak samo i kosztuje 25zł6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna2 IUI
3IUI grudzień 2016serduszko bije
pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
Ja kupuję ovitrelle za 69 zł
mam taką jedną aptekę, w każdej innej co najmniej 160 zł.
05.2013 rok pierwsze poronienie
10.2015 HSG, jajniki drożne
02.2016 rok ciąża biochemiczna
I IUI 28.09.2016
II IUI 31.10.2016
starania od 2012 roku, PCOS, Hashimoto
dalej czekamy... -
Mysza1986 wrote:Co do kosztów ovitrelle-drogo!- mój gin polecił mi aptekę w której zapłaciłam tylko 78 zł (Poznań), pytanie do bardziej zorientowanych czy można ovitrelle zamienić na tańszy pregnyl?
można , nie wiem ile kosztuje pregnyl ale jak już pisałam ja najczęsciej dostaje gonapeptyl daily a nie ovitrelle i płace za niego 25zł.6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna2 IUI
3IUI grudzień 2016serduszko bije
pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
-
Kuchcinka wrote:Znalazłam cos takiego :
"...nasienie powinno być wcześniej odpowiednio przygotowane, co ma na celu aktywację plemników, która w normalnych warunkach (podczas zapłodnienia naturalnego) odbywa się gdy plemniki przechodzą przez układ rozrodczy kobiety. Taka aktywacja zwana jest kapacytacją plemników. Ponieważ podczas sztucznej inseminacji plemniki nie mają szans przejść kapacytacji w sposób naturalny, trafiając bezpośrednio do macicy, dlatego niezbędne jest jej sztuczne „wymuszenie”. Przygotowanie nasienia do inseminacji może odbywać się różnymi metodami i poza aktywacją plemników ma także na celu wyselekcjonowanie plemników o najlepszym ruchu, które mają szanse dotrzeć do jajowodu i zapłodnić komórkę jajową. Z tego też względu inseminacji nie wykonuje się nasieniem, w którym nie ma plemników ruchliwych (co wcześniej należy sprawdzić wykonując badanie ogólne nasienia)...."
Dzięki, Kuchcinka! Wynika z tego, że mamy jakieś 12 godzin na IUI po pęknięciu pęcherzyka, zakładam tę mniej optymistyczną wersję o krótszym życiu starszych komórek jajowych. Trudno to uchwycić, ale faktycznie szanse są.Wojcinka lubi tę wiadomość
hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016, IUI 14 XII 2016
synek Dawid urodzony 9.9.2017
-
A nie można u Was kupić ovitrelle u lekarza ? Ja w Gamecie płacę coś ok. 70 czy 80 zł. Jak trzeba to nawet pani pielęgniarka zapoda02.2016 - start z Gameta Gdynia (zaniżona rezerwa 0.94 + hashimoto)
05.2016 - hsg, drożne
21.10.2016 - pierwsza IUI - nieudana
26.01.2017 - druga IUI - nieudana
28.04.2017 - Chińczyk + dieta
07.2018 - pierwsze IVI 1 zarodek 8aa
03.2019 - drugie IVI 3 zarodki 4aa, 2x3aa, jest Igi ❤
02.2021 - krio cykl sztuczny (-)
03.2021 - krio cykl sztuczny (?) -
Dziewczyny a tak z innej mańki, jak długo ovitrelle fałszuje testy ciążowe? I jaka beta np w 10dpo moze świadczyć o ciazy a nie o pozostałościach po leku? Wiecie cos na ten temat?
-
Dziewczyny bierzecie Duphaston? Mi Lekarz przepisał po IUI mimo ze nie mam problemów z progesteronem - w poprzednim cyklu w 7dpo miałam progesteron na poziomie 17,23
Czytałam ze po dupku można mieć objawy takie jak ciążowe mimo ze ciazy moze nie byc i ze sie po tym strasznie tyje, możecie sie podzielić swoim doświadczeniem? -
Kuchcinka wrote:Dziewczyny a tak z innej mańki, jak długo ovitrelle fałszuje testy ciążowe? I jaka beta np w 10dpo moze świadczyć o ciazy a nie o pozostałościach po leku? Wiecie cos na ten temat?
-
U mnie raczej nici z powodzenia... wczoraj nitka krwi w mlecznym sluzie a dziś spadek temp. Fakt w tym cyklu nie mierzyłam ale znam moja temp z poprzednich. Właśnie zauważyłam śluz zabarwiony krwią więc to na pewno znaczy jedno...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2016, 09:17
-
Cześć Dziewczyny:)
Ja w przyszłym miesiącu pierwszy raz podchodzę do inseminacji. Rok temu zaszłam naturalnie w ciaze ale poroniłam w 6 tygodniu. Od tamtej pory nie poddajemy sie z mężem, bo jeśli nie teraz to kiedy?) oboje jesteśmy zdrowi i wg 3 lekarzy zdolni do naturalnego zapłodnienia, niestety stres w pracy nie pomaga:) mąż ma delikatnie zaniżona ruchliwość pleminikow. jestem po badaniu cytologii, bakteriologii i chlamydii trachomatis. Końcem miesiąca robimy z mężem badania krwi i działamy. Mam nadzieje ze w koncu po 2,5 roku coś zaskoczy. Zdaje sobie sprawę ze inseminacja nie daje wysokich % skuteczności, ale z tego co widzę niektórym sie udało.
Czy któraś z Was próbowała podchodzić do inseminacji wielokrotnie? Czy jest jakiś limit wykonywanych inseminacji? -
Pregnyl kosztuje około 25 PLN.
Ja zawsze biorę pregnyl - wg mojej lekarki to do IUI nie ma za bardzo znaczenia i różnicy co do ovitrelle, tylko trzeba wymieszac dwie fiolki ze sobą.
efta wrote:można , nie wiem ile kosztuje pregnyl ale jak już pisałam ja najczęsciej dostaje gonapeptyl daily a nie ovitrelle i płace za niego 25zł.
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
4 IUI, 2IVF, 2 transfery, 3 poronienia
AMH 1,3, nasienie zmienne, fragmentacja 38% -
Pewnie większośc podchodzi już wielokrotnie
Mówi się, że max 6 IUI
Asik84 wrote:Cześć Dziewczyny:)
Ja w przyszłym miesiącu pierwszy raz podchodzę do inseminacji. Rok temu zaszłam naturalnie w ciaze ale poroniłam w 6 tygodniu. Od tamtej pory nie poddajemy sie z mężem, bo jeśli nie teraz to kiedy?) oboje jesteśmy zdrowi i wg 3 lekarzy zdolni do naturalnego zapłodnienia, niestety stres w pracy nie pomaga:) mąż ma delikatnie zaniżona ruchliwość pleminikow. jestem po badaniu cytologii, bakteriologii i chlamydii trachomatis. Końcem miesiąca robimy z mężem badania krwi i działamy. Mam nadzieje ze w koncu po 2,5 roku coś zaskoczy. Zdaje sobie sprawę ze inseminacja nie daje wysokich % skuteczności, ale z tego co widzę niektórym sie udało.
Czy któraś z Was próbowała podchodzić do inseminacji wielokrotnie? Czy jest jakiś limit wykonywanych inseminacji?
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
Ja brałam zwykle luteine pod język. Organizm raczej magazynował wode niż tył (nie zauważyłam jakiejś znacznej różnicy w wadze, ale czułam się "nabita") i faktycznie daje obajwy ciążowe lub objawy typowego PMS - jak kto woli.
Kuchcinka wrote:Dziewczyny bierzecie Duphaston? Mi Lekarz przepisał po IUI mimo ze nie mam problemów z progesteronem - w poprzednim cyklu w 7dpo miałam progesteron na poziomie 17,23
Czytałam ze po dupku można mieć objawy takie jak ciążowe mimo ze ciazy moze nie byc i ze sie po tym strasznie tyje, możecie sie podzielić swoim doświadczeniem?Wojcinka lubi tę wiadomość
07.2019 drugi naturalsik
10.2017 naturalsik
Mam 4❄️
nick nieaktualnyKuchcinka
Jeśli chodzi o duphaston to brałam po 1IUI i teraz też mam je zażywać. U mnie dawka zalecana to 3x1 ale po ostatnich przeżyciach, trochę sobie ograniczyłam i biorę 2x1.
Nie zauważyłam przybierania na wadze, właśnie spadło mi ok. 2kg.
Jedyne co po tym leku czułam to okropny, dosłownie okropny ból piersi. No i fakt, że trochę mi opóźnił @.
W tym cyklu miałam również podany zastrzyk ovitrelle i aktualnie jest mój 10 dzień po IUI, także sama nie wiem kiedy powinnam iść na sprawdzenie, a też nie bardzo chcę szprycować siebie lekami niepotrzebnie.Wojcinka lubi tę wiadomość
-
Kuchcinka wrote:Dziewczyny bierzecie Duphaston? Mi Lekarz przepisał po IUI mimo ze nie mam problemów z progesteronem - w poprzednim cyklu w 7dpo miałam progesteron na poziomie 17,23
Czytałam ze po dupku można mieć objawy takie jak ciążowe mimo ze ciazy moze nie byc i ze sie po tym strasznie tyje, możecie sie podzielić swoim doświadczeniem?
U mnie wynik progesteronu na naturalnym cyklu był powyżej 20 ng/ml i gin nie kazał nic braz po IUI, tylko czekać..hashi, mthfr a1298 c, (*) 16.X.14 5/6tc, IUI 19 X 2016, IUI 14 XII 2016
synek Dawid urodzony 9.9.2017
-
nick nieaktualny