X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INSEMINACJA edycja 2016
Odpowiedz

INSEMINACJA edycja 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orbitka wrote:
    Dziewczyny mam bladziocha :) tylko Nie worm co Dalej. Kiedy isc do lekarza I wgl.

Super wiadomość! :)

• Zagubiona w procedurach Znajoma

Wysłany: 27 października 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie raz jeszcze. Po pierwsze dziękuję Wam za reakcję na mój wpis. To dla mnie wiele znaczy. Problem u męża jest definitywny. Zero plemników. Zero szans na cokolwiek. Oboje wiemy że wina jest po jego stronie. Ja nie chcę go zdradzić z nazwijmy go X. X jest moim przyjacielem o którym mąż wie. X zgodził się zostać dawca nasienia. Tylko ustawa o in vitro zabrania przeprowadzenia zabiegu in vitro czy też inseminacji z nasienia dawcy wskazanego przeze mnie. Tak mi powiedzieli chociażby w novum w Warszawie czy w dwóch klinikach w Krakowie. Wszędzie to samo. Inseminacja tylko nasieniem męża albo NN. Powiedzmy wskazany przeze mnie przyjaciel nie wchodzi w grę.

Zagubiona
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możesz iść z kim chcesz na iui. Akty ślubu nikt nie wymaga. Idziesz z partnerem a czy to Twój mąż czy kochanek czy przyjaciel nikt nie wnika

iv09i09katk65tr1.png

Wysłany: 27 października 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naprawdę tak jest? To dlaczego nikt tego nie powie tylko zaznaczają że wymagany jest dowód osobisty i specjalne protokoły? Napiszcie proszę do których klinik jezdzicie? Aż mi się wierzyć nie chce...
    Czyli wchodzę do gabinetu i przedstawiam gościa jako męża i nikt nie wnika?

Zagubiona
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagubiona w procedurach wrote:
    Naprawdę tak jest? To dlaczego nikt tego nie powie tylko zaznaczają że wymagany jest dowód osobisty i specjalne protokoły? Napiszcie proszę do których klinik jezdzicie? Aż mi się wierzyć nie chce...
    Czyli wchodzę do gabinetu i przedstawiam gościa jako męża i nikt nie wnika?
    Tak. Przychodzisz z mężczyzna na iui.
    Naprawdę.

iv09i09katk65tr1.png

Wysłany: 27 października 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do was ogromną prośbę. Do pytajcie się swoich lekarzy jak to wygląda na dzień dzisiejszy. Ustawa zmieniła się 1 listopada 2015 i od tamtej pory są jakieś chore procedury nie do przejścia. Rozmawiałam z kilkoma lekarzami i wszyscy mówili to samo. Wy nagle przywracanie mi nadzieję. Aż nie mogę w to uwierzyć.

Zagubiona

Wysłany: 27 października 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzie tak było?

Zagubiona
  • efta Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Jestem tutaj nowa. Nie umiem do końca napisać o co mi chodzi więc może wprost i krótko. Mąż nie może kiece dzieci. Znaleźliśmy dawce nasienia tylko zmieniły się przepisy i polskie prawo tego zabrania. Ja jestem zdrowa ale nie chce dziecka z NN. Ma któraś z was jakieś pomysł co zrobić dalej?

Nie znam ani nowych ani starych przepisów ale mogę ci podpowiedzieć , że jeżeli wszytko z tobą jest ok , a nasienie dawcy dobre ,to możecie zrobić sobie "domową inseminację".
    Mam kuzynkę, która dwukrotnie zaszła w ciążę z dawcą robiąc sobie inseminację zwykłą strzykawką. nasienie nie było spreparowane ani nic takiego ona po prostu wprowadziła nasienie do pochwy , a nie jak w przypadku inseminacji do macicy. Strzykawka załatwiła sprawę. Udało się i to dwukrotnie w pierwszym cyklu. Ma 2 dzieci.
    Może spróbuje czegoś takiego. Po co "tułać" się po kliniakach płacić duże pieniądze jak można to "załatwić" w zaciszu własnego domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2016, 13:24

6 lat starań efekt: Jaś ur. lipiec 2014 :) mutacja C677T i A1298C w genie MTHFR-heterozygota
    1 IUI październik 2016 ciąża biochemiczna :( 2 IUI :(
    3IUI grudzień 2016 :) serduszko bije :) pappa T21 1:424, Nifty Ok. córcia Iga
    km5sio4phtw80xcg.png

Wysłany: 27 października 2016, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już myślałam że cały nasz plan jest bez sensu przez jakąś durna ustawę a tutaj czytam że wszystko może się jeszcze dobrze skończyć. Jaką klinike polecacie?

Zagubiona

Wysłany: 27 października 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już próbowałam standardowo. Nie wiem czy strzykawka rozwiąże problem. Boję się kolejnego niepowodzenia i stresu. Wolałabym załatwić to pod okiem lekarza.

Zagubiona

Wysłany: 27 października 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was korzystała z aid?

Zagubiona
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zagubiona, trochę ta sprawa wygląda inaczej jak czytam wypowiedzi.
    Owszem dawca nie jest zabroniony, możesz sobie wybrać nasienie albo z banku albo wykupić w innym miejscu.

Jednak jeśli masz przyjść z przyjacielem (jak to nazwałaś) X a podasz go jako męża... to nie przejdzie, bo przy każdym badaniu proszą o dowód osobisty, no a nazwisko się nie będzie zgadzało. Tak "oszukać" się nie da. Jeśli już coś takiego chcesz wykonać, z dawcą nasienia to musisz klinikę o tym poinformować, a Twój mąż musi podpisać protokoły i zgody w klinice, że o tym wie i taką zgodę wyraża.

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już myślałam że cały nasz plan jest bez sensu przez jakąś durna ustawę a tutaj czytam że wszystko może się jeszcze dobrze skończyć. Jaką klinike polecacie?
    Ustawa zabrania dawstwa przez osobe wskazana. Mozesz kombinowac tak jak dziewczyny pisza, tylko Twoj maz nie bedzie mial praw do dziecka.
    Mezczyzna, ktory podpisze z Toba papiery do IUI, w oczach prawa bedzie mial pelnie praw i obowiazkow.
    Nie wiem jak wyglada kwestia zrzeszenia sie praw rodzicielskich i przysposobienie przez meza, ale w razie "w" tylko od pana XX mozesz zadac alimentow, a np maz nie moze decydowac o leczeniu dziecka w szpitalu.

Wojcinka lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viszka wrote:
    Zagubiona, trochę ta sprawa wygląda inaczej jak czytam wypowiedzi.
    Owszem dawca nie jest zabroniony, możesz sobie wybrać nasienie albo z banku albo wykupić w innym miejscu.

Jednak jeśli masz przyjść z przyjacielem (jak to nazwałaś) X a podasz go jako męża... to nie przejdzie, bo przy każdym badaniu proszą o dowód osobisty, no a nazwisko się nie będzie zgadzało. Tak "oszukać" się nie da. Jeśli już coś takiego chcesz wykonać, z dawcą nasienia to musisz klinikę o tym poinformować, a Twój mąż musi podpisać protokoły i zgody w klinice, że o tym wie i taką zgodę wyraża.
    Wystarczy ze podpisza papiery iz pozostaja we wspolnym pozyciu. Nazwiska nie musza sie zgadzac, bo do IUI nie trzeba byc w zwiazku malzenskim.

Edit: taka zgode podpisuje sie nawet przy dawstwie partnerskim, a dawcy nie mozna wskazac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2016, 13:57

Moja historia leczenia
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z drugiej strony w Polsce dziecko, ktore urodzi sie w trakcie trwania malzenstwa i w ciagu 9miesiecy po rozwodzie jest traktowane jak dziecko meza/bylego meza.
    Tak czy siak poswiadczacie nieprawde.

Domili lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Matylda 🩷11.08.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to niech ściągnie chociaż obrączkę. Jednak to stąpanie na kruchym lodzie.

Ale w takim wypadku jak pisze Bella93, parter X musi w terminie 3 miesięcy zajść do urzędu cywilnego i potwierdzić, że to on będzie ojcem. Taki dokument wtedy trzeba dostarczyć klinice wykonującej IUI.

• Wojcinka Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to chyba nie do końca jest tak jak piszecie, Viszka ma racje. Jasne mogłaby przyjść do kliniki z przyjacielem przedstawić go jako męża itd tylko ze wszystkie protokoły to on podpisze i pytanie kto potem zostanie uznany jako ojciec dziecka? Wydaje mi sie ze klinika moze mieć potem przez to spore kłopoty bo nie dopilnowali formalności. My z mężem mamy inne nazwiska i nikt nie sprawdzał czy jesteśmy małżeństwem i uwierzyli na gębę, ale mowię - papiery podpisze przyjaciel i to on bedzie ojcem a nie mąż.

Wydaje mi sie Zagubiona ze powinnaś spróbować najpierw opcji ze strzykawka, brzmi to absurdalnie i rodem z "brawo girl" ale moze faktycznie sie uda. A jak nie, to przemyślcie opcje anonimowego dawcy. Moze to jednak jest najlepsze rozwiązanie dla Was, w końcu czy nie boisz sie w przyszłości dziwnych sytuacji? Ja bym sie chyba bała jednak ze biologiczny ojciec - przyjaciel, jednak poczuje sie na prawdę ojcem a nie tylko dawca spermy i co wtedy?

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    17/01 - CRL 6,4 ♥️ 153bpm
    NIPT - Zdrowa DZIEWCZYNKA 🩷🥳
    12/02 - następna wizyta 🤞

age.png

preg.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viszka wrote:
    No to niech ściągnie chociaż obrączkę. Jednak to stąpanie na kruchym lodzie.

Ale w takim wypadku jak pisze Bella93, parter X musi w terminie 3 miesięcy zajść do urzędu cywilnego i potwierdzić, że to on będzie ojcem. Taki dokument wtedy trzeba dostarczyć klinice wykonującej IUI.
    O takim obowiazku nie slyszalam.

Moja historia leczenia
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 27 października 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Z drugiej strony w Polsce dziecko, ktore urodzi sie w trakcie trwania malzenstwa i w ciagu 9miesiecy po rozwodzie jest traktowane jak dziecko meza/bylego meza.
    Tak czy siak poswiadczacie nieprawde.
    No dokładnie, to nie jest takie proste i zarówno przyszli rodzice mogą mieć kłopoty jak i klinika. Tak mi sie wydaje.

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    17/01 - CRL 6,4 ♥️ 153bpm
    NIPT - Zdrowa DZIEWCZYNKA 🩷🥳
    12/02 - następna wizyta 🤞

age.png

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest taki obowiązek, bo podpisywałam papiery. Protokół ma w cholerę stron.

Klinika musi się przed tym bronić, bo według prawa dziecko musi mieć ojca, a taki nasz partner w każdym momencie może powiedzieć że to był błąd i nie uznaje dziecka. Wtedy wchodzą nieprzyjemności sądowe.

Wojcinka, Bikini31 lubią tę wiadomość

‹‹ 373 374 375 376 377 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ