Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED POZNAŃ
Odpowiedz

INVIMED POZNAŃ

Oceń ten wątek:
  • Martita92 Autorytet
    Postów: 637 656

    Wysłany: 3 października 2018, 07:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na informację dzisiaj:) byłam wczoraj u gin u mnie w mieście bo tak się umówiłyśmy z moją prowadzącą, że lokalny gin może mnie zbadać przed @ żeby stwierdzić czy nie ma torbieli :) wysłałam im raport, usg i opis... czekam na info:) wczoraj @ zaczęła się ok. 16 więc nie wiem też czy liczyć ten dzień czy nie... plamienia zaczęły się od soboty ale tylko plamienia.... jeśli zaliczyć wczoraj to od dziś biorę leki, jeśli nie to od jutra :)
    siedzę jak na szpilkach czekając na info :)

    08 - 2016 rozpoczęcie starań;
    06 - 2018 rozpoczęcie leczenia w InVimed
    19-10-2018 kriotransfer - nieudany
    21-11-2018 II kriotransfer - udany
    17-12-2018 bijące serduszko
    21-08-2019 przychodzi na świat Helenka
    16-07-2020 kriotransfer - nieudany
    17-08-2020 kriotransfer - udany
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 3 października 2018, 08:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita92, pierwszy dzień cyklu to pierwszy dzień krwawienia, więc jeś[email protected] rozkręciła się wczoraj o 16 to moim zdaniem leki dzisiaj powinnaś wziąć :)

    Martita92 lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Saja Autorytet
    Postów: 1069 336

    Wysłany: 3 października 2018, 08:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Początek okresu jest wtedy, gdy krwawisz czerwoną krwią, nawet jeśli jest to dopiero 16;)

    Martita92 lubi tę wiadomość

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Asiulka84 Autorytet
    Postów: 2268 1803

    Wysłany: 3 października 2018, 09:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myshon23 wrote:
    Monika ja dalej drażę temat;) morfologia ok? Poziomy leukocytów, OB, crp? Na grzybka, np. candidia stosuje się leki p. grzybicze:) po to posiewy się robi, żeby potem lek dobrać do konkretnego drobnoustroju;)
    Co do tematu pakietu, uważam po prostu, że to nie fair, bo skoro płacę tyle kasy, to chciałabym wykorzystać wszystko to, co jest wyszczególnione w pakiecie. Nie jest moją winą, że mój organizm zareagował tak, a nie inaczej i w związku z tym miałam odwołany transfer. Wiem, że jest napisane w regulaminie pakietu, że w przypadku transferu mrozaków pacjentka opłaca wszystkie wizyty i badania przed transferem, ale nie ma tam info, że ta reszta przepada. Miałam zwróconą kasę za transfer świeżego zarodka i był on od razu wpłacony na mrożenie i przechowywanie.

    Asiulka a długi się czeka na takie wyniki? Czyli jeśli wyniki są w normie, to rozumiem, że organizm ma poprawną odpowiedź immunologiczną?:)
    Martita ja biorę oba te leki i nie odczuwam jakoś specjalnie ich skutków:) gorzej się czułam podczas brania samego Duphastonu:(
    Czeka sie ok 14 dni wiec nie ma tragedii. Narazie mam wynik jednego badania zobaczymy jak reszta ;)jak twoje samopoczucie Myshon :)

    zi13sek28nq2a06c.png

    mhsv9vvjjd21ilfh.png
    ~~~~~~~~
    IV procedury in vitro - bez sukcesu
    Zostały nam❄❄
    ~~~~~~~~~
    AMH - 0,91(poprawa na 1,95)
    MTHFR 1298A-C - homo
    PAI-1 - hetero
    NK - 21%
    ASA - 1:10
    ANA - ujemne
    ▪przeciwciała przeciw osłonce przejrzystej
    ▪endometrioza 1 stopień

    "Dopóki oddycham nie tracę nadziei"
  • anka1987 Autorytet
    Postów: 744 466

    Wysłany: 3 października 2018, 10:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Z jakiego powodu morfologia jest 1%? U nas była taka z powodu wady główki. Dr zbagatelizował sprawę, a potem okazało się, że takie wady wynikają z przewlekłego stanu zapalnego.


    U nas morfologia 1% i w tym 99% wady główki. Dr odnośnie męża wypowiedział się, że wyniki nie są takie złe i skupił się na mnie. Nie zalecił M żadnych badań czy wizyty u jakiegoś lekarza w celu wykonania np. USG.
    A jakie były Wasze poczynania odnośnie tej morfologii? Jakieś badania lub coś? Doszliście w końcu co to za stan zapalny był? Poprawiła się u Was morfologia?
    Może coś poradzisz? :)

    32 lat - starania o pierwsze dziecko <3
    Starania od 11.2016
    Leczenie w Invimed 10.2018
    Ja - AMH -6.06 po roku AMH 3.9
    HSG - drożne dwa jajowody.
    On:
    morfologia 1-2%
    SCD - 33%
    HBA -66%

    2 x IUI - nie udane
    hbIMSI -udane - bliźniaczki <3 <3
  • Martita92 Autorytet
    Postów: 637 656

    Wysłany: 3 października 2018, 11:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak też ustaliłam z prowadzącą :) dziś już wzięłam leki :) więc znów jestem w grze :D

    Anna Ka lubi tę wiadomość

    08 - 2016 rozpoczęcie starań;
    06 - 2018 rozpoczęcie leczenia w InVimed
    19-10-2018 kriotransfer - nieudany
    21-11-2018 II kriotransfer - udany
    17-12-2018 bijące serduszko
    21-08-2019 przychodzi na świat Helenka
    16-07-2020 kriotransfer - nieudany
    17-08-2020 kriotransfer - udany
  • MmOoNnIiKkAa Autorytet
    Postów: 385 154

    Wysłany: 3 października 2018, 12:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja wrote:
    Początek okresu jest wtedy, gdy krwawisz czerwoną krwią, nawet jeśli jest to dopiero 16;)
    Ja czasami nigdy bym się nie doczekala krwi więc to zależy.

    4 IVF i córka 2019 r. :)
  • MmOoNnIiKkAa Autorytet
    Postów: 385 154

    Wysłany: 3 października 2018, 12:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita92 wrote:
    Tak też ustaliłam z prowadzącą :) dziś już wzięłam leki :) więc znów jestem w grze :D
    Powodzenia:)

    Martita92 lubi tę wiadomość

    4 IVF i córka 2019 r. :)
  • Saja Autorytet
    Postów: 1069 336

    Wysłany: 3 października 2018, 12:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka1987 wrote:
    U nas morfologia 1% i w tym 99% wady główki. Dr odnośnie męża wypowiedział się, że wyniki nie są takie złe i skupił się na mnie. Nie zalecił M żadnych badań czy wizyty u jakiegoś lekarza w celu wykonania np. USG.
    A jakie były Wasze poczynania odnośnie tej morfologii? Jakieś badania lub coś? Doszliście w końcu co to za stan zapalny był? Poprawiła się u Was morfologia?
    Może coś poradzisz? :)

    Trochę dziwne, ale jak mąż ma bardzo dużo plemników i są żywe i ruchliwe, to rzeczywiście morfologia nie jest aż takim problemem. Dla własnego spokoju ducha zrobiłabym i USG i badanie fragmentacji dna, bo kiepska morfologia lubi chodzić w parze z kiepską fragmentacją.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • anka1987 Autorytet
    Postów: 744 466

    Wysłany: 3 października 2018, 12:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja wrote:
    Trochę dziwne, ale jak mąż ma bardzo dużo plemników i są żywe i ruchliwe, to rzeczywiście morfologia nie jest aż takim problemem. Dla własnego spokoju ducha zrobiłabym i USG i badanie fragmentacji dna, bo kiepska morfologia lubi chodzić w parze z kiepską fragmentacją.

    Też jest to dla mnie dziwne, że nikt "nie interesuje" się mężem.
    Koncentracja 17, norma > 15.
    w tym 76,5 mln/ejakulat , norma >39.
    plemniki ruchliwe 71% --> 54,32 mln/ejakulat.

    Zastanowię się nad tym badaniem :)

    32 lat - starania o pierwsze dziecko <3
    Starania od 11.2016
    Leczenie w Invimed 10.2018
    Ja - AMH -6.06 po roku AMH 3.9
    HSG - drożne dwa jajowody.
    On:
    morfologia 1-2%
    SCD - 33%
    HBA -66%

    2 x IUI - nie udane
    hbIMSI -udane - bliźniaczki <3 <3
  • Anna Ka Autorytet
    Postów: 681 351

    Wysłany: 3 października 2018, 13:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka1987 wrote:
    Też jest to dla mnie dziwne, że nikt "nie interesuje" się mężem.
    Koncentracja 17, norma > 15.
    w tym 76,5 mln/ejakulat , norma >39.
    plemniki ruchliwe 71% --> 54,32 mln/ejakulat.

    Zastanowię się nad tym badaniem :)

    U nas nawet przy wyniku 45% uszkodzonych w tej fragmentacji dna stwierdził że to nie problem.

    l22ncwa1pup21wo8.png

    przeciwciała przeciw osłonce przezroczystej
    cykle bezowoluacyjne / nie pękające pęcherzyki
    słabe nasienie morf. 2%
    Scd 45%

    1 procedura IVF / sierpierń 2017 /3 transfery, 8tc (*)
    2 procedura IVF / lipiec 2018 / ciąża bliźniacza <3 <3

    Dziewczynki urodzone w 35tc
  • Saja Autorytet
    Postów: 1069 336

    Wysłany: 3 października 2018, 15:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka, wyniki męża nie są złe, ale jakieś szałowe tez nie. Pięknie się ruszają;) Przy słabej morfologii warto powalczyć o ilość suplementami. Morfologie poprawić jest bardzo ciężko, chyba, że mąż ma bakterie w nasieniu itp, które można wyleczyć, ale to wychodzi dopiero w posiewie. Dodatkowo naprotechnolodzy uważają, że jakikolwiek stan zapalny w organizmie (np. zęby, jelita, migdały) może pogarszać morfologię i na to się obecnie leczy Monia (właściwie jej mąż). Tej teorii my nie sprawdzaliśmy.

    Anna- jak widać po Twoich bliźniętach, miał rację;) aczkolwiek nam na wizycie mówił, że problem zaczyna się od 30%. Może to zależy, czy mówimy o szansach przy ivf czy szansach na naturalne poczęcie. A jak się czujesz?

    Myshon- jak tam żyjesz?

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 3 października 2018, 15:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Ka wrote:
    U nas nawet przy wyniku 45% uszkodzonych w tej fragmentacji dna stwierdził że to nie problem.
    U nas koncentracja jest 122 przy normie >15, a ejakulat 423 przy normie >39. Androlog z invimedu powiedział, że leczyć nie trzeba przy 99% wadach główki, a naprotechnolog z kolei kazała leczyć. Co lekarz to inne podejście
    Może też być tak, że przy ivf takie parametry są ok, bo oni i tak wybierają sobie plemniki, a jak teraz chcemy naturalnie próbować to lekarka włączyła leki :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2018, 15:47

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Martita92 Autorytet
    Postów: 637 656

    Wysłany: 3 października 2018, 16:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy po transferze L4 jest takie zwykłe na 80% płatności?

    08 - 2016 rozpoczęcie starań;
    06 - 2018 rozpoczęcie leczenia w InVimed
    19-10-2018 kriotransfer - nieudany
    21-11-2018 II kriotransfer - udany
    17-12-2018 bijące serduszko
    21-08-2019 przychodzi na świat Helenka
    16-07-2020 kriotransfer - nieudany
    17-08-2020 kriotransfer - udany
  • Saja Autorytet
    Postów: 1069 336

    Wysłany: 3 października 2018, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo tak naprawdę liczy się bezwzględna ilość plemników zdolnych do zapłodnienia, czyli ruchliwych i prawidłowo zbudowanych. Może być tak, że facet z morfologia 1% ma więcej zdrowych plemników niż facet z morfologią 5%, bo ten pierwszy ma w ogóle więcej plemników i lepiej mieć 1% z masy, niż 5% z małej ilości. Monia Wasza ilość jest dość powalająca. Na stronie badania nasienia.pl to jest ładnie opisane.

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Saja Autorytet
    Postów: 1069 336

    Wysłany: 3 października 2018, 16:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita92 wrote:
    Dziewczyny czy po transferze L4 jest takie zwykłe na 80% płatności?

    Tak

    Martita92 lubi tę wiadomość

    Czynnik męski- ciężki OAT, DFI poniżej 15%

    Starania od 1.1.2016
    11.2016 - diagnoza OAT
    5.2017- embolizacja żpn, bez efektu
    1.2018 - ICSI w Invimed Poznań, OHSS, bez transferu
    4.2018 - I kriotransfer, bez efektu
    5.2018- II kriotransfer, ciąża bliźniacza:)
    1.2019- rodzą się nasze córki
  • Anna Ka Autorytet
    Postów: 681 351

    Wysłany: 3 października 2018, 16:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale chociaż po tym wyniku od razu zalecił zrobienie Ivf ta druga metoda i to chyba byla dobra decyzja. Więc jeśli jest możliwość to warto zrobić to badanie też żeby wybrać odpowiednią metodę. Ja się czuję różnie raz lepiej raz gorzej. Dzisiaj byłam na wizycie. Wszystko ok. Duzo leżeć i odpoczywać to mi na rękę bo w sumie to nic innego niż lezec mi się nie chce. Mam już 13.5 tyg czyli powoli chyba najgorszy czas za nami.

    MmOoNnIiKkAa lubi tę wiadomość

    l22ncwa1pup21wo8.png

    przeciwciała przeciw osłonce przezroczystej
    cykle bezowoluacyjne / nie pękające pęcherzyki
    słabe nasienie morf. 2%
    Scd 45%

    1 procedura IVF / sierpierń 2017 /3 transfery, 8tc (*)
    2 procedura IVF / lipiec 2018 / ciąża bliźniacza <3 <3

    Dziewczynki urodzone w 35tc
  • Martita92 Autorytet
    Postów: 637 656

    Wysłany: 3 października 2018, 16:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja wrote:
    Tak
    To ja wezmę urlop bo mam wypoczynkowy;-)

    08 - 2016 rozpoczęcie starań;
    06 - 2018 rozpoczęcie leczenia w InVimed
    19-10-2018 kriotransfer - nieudany
    21-11-2018 II kriotransfer - udany
    17-12-2018 bijące serduszko
    21-08-2019 przychodzi na świat Helenka
    16-07-2020 kriotransfer - nieudany
    17-08-2020 kriotransfer - udany
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 3 października 2018, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saja wrote:
    Bo tak naprawdę liczy się bezwzględna ilość plemników zdolnych do zapłodnienia, czyli ruchliwych i prawidłowo zbudowanych. Może być tak, że facet z morfologia 1% ma więcej zdrowych plemników niż facet z morfologią 5%, bo ten pierwszy ma w ogóle więcej plemników i lepiej mieć 1% z masy, niż 5% z małej ilości. Monia Wasza ilość jest dość powalająca. Na stronie badania nasienia.pl to jest ładnie opisane.
    Mąż też jest dumny z tego wyniku :P Ma też wysoki poziom testosteronu, więc może to jest powiązane jakoś ze sobą. Poczytam sobie tą stronę :)

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 3 października 2018, 20:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie dzisiaj @ zawitała. A już powoli miałam nadzieję, że się udało naturalnie :(. Trzymajcie proszę kciuki w kolejnym cyklu

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
‹‹ 142 143 144 145 146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego