INVIMED POZNAŃ
-
WIADOMOŚĆ
-
Dżoanniks wrote:Aniu tak jest za wysoki, przynajmniej z tego co ja wiem powinna być między 6-9. Tu masz fajny artykuł o tym co może powodować zbyt wysoka homocysteina. Warto sprawdzić czy nie masz tych mutacji mthfr bo one wpływają na wysokość. https://www.klinikainvicta.pl/homocysteina-a-ciaza-jaki-wplyw/
Dżoanniks lubi tę wiadomość
-
AniaAnia1 wrote:Z tym, że moje badanie było wykonywane o godz. 17, a powinien być na czczo (o czym nie zostałam powiadomiona). Wiec wynik też może nie być miarodajny, w przyszłym tyg powtórzę.
A to widzisz to sprawdź, żeby mieć pewność. Ale myślę że warto pomyśleć o suplementacji metylowanych form kwasu foliowego i witaminy b12, żeby lepiej się przyswajały. Ja też muszę zrobić homocysteinę, ciekawe jak mi wyjdzie. Poprzednio miałam też wysoko bo 9,8.Leon ur. 28.02.2023 ❤️ -
Dżoanniks wrote:A to widzisz to sprawdź, żeby mieć pewność. Ale myślę że warto pomyśleć o suplementacji metylowanych form kwasu foliowego i witaminy b12, żeby lepiej się przyswajały. Ja też muszę zrobić homocysteinę, ciekawe jak mi wyjdzie. Poprzednio miałam też wysoko bo 9,8.
-
AniaAnia1 wrote:Ja biorę praktycznie od pół roku prevenit ale to chyba nie jest metypowana b12
Nie to nie jest metylowana forma, dlatego z niego zrezygnowałam. Ja dlatego biorę prenatal uno bo tam jest aktywna forma kwasu foliowego i metylowana b12. Ja mam tą łagodniejszą mutację mthfr bo hetero i u mnie mam nadzieję że zadziałało to co biorę.AniaAnia1 lubi tę wiadomość
Leon ur. 28.02.2023 ❤️ -
Dżoanniks wrote:Nie to nie jest metylowana forma, dlatego z niego zrezygnowałam. Ja dlatego biorę prenatal uno bo tam jest aktywna forma kwasu foliowego i metylowana b12. Ja mam tą łagodniejszą mutację mthfr bo hetero i u mnie mam nadzieję że zadziałało to co biorę.
-
A badacie w laboratorium, które bada na miejscu ? Z tego co wiem homocysteina tez jest wrażliwa na przewożenie i może wyjść fałszywy wynik. Ja tak miałam z AMH. Już mi resekcje jajników jeden lekarz chciał robić 🤦♀️ Wynik 26. Na polnej z 2 miesiące później Ok 3… tak więc różnice mogą być ogromne.6 lat starań
🙍🏼♀️: Endometrioza II stopnia (9.03.2020 - usunięcie ognisk i 2 polipów )
kariotyp prawidłowy
PAI-1 układ homozygotyczny
MTHFR C677T hetero
MTFHR A1298C hetero
Białko S - lekko poniżej normy
Reszta badań ok
AMH - 1,83
🙎🏻♂️: kariotyp prawidłowy
Nasienie - ok
2IUI- nieudane
12.2020
-Pierwsza procedura, protokół krótki
6 pobranych, 6 zapłodnionych: do 3 dnia 6, do 5 dnia dotrwały 2 blaski 🍀🍀
-12.2020 Transfer świeżynki 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1)
-2.03.2021 transfer 5 dniowego ❄️ 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1, matypred 2x1, estrofem 3x1, neoparin 40 1x1, Acard 150mg)
10.2021 II Procedura
Mamy ❄️❄️❄️❄️🥰 -
Cześć Kochane, miałam właśnie dziwną sytuację 🙈 6 dni temu mój pęcherzyk miał 17mm i był to mój 15dc. Niestety pęcherzyki u mnie raczej nie pękają. Dzisiaj jest już 21dc, byłam na usg i okazało się, że pęcherzyk ma 21mm. Lekarz powiedział, że wygląda super i dał mi zastrzyk Ovitrelle. Mam trochę wątpliwości… Ten mój pęcherzyk tak wolno rósł, jestem tydzień przed 🐒, a tu zastrzyk… Czy to jest ok? To był mój pierwszy zastrzyk, więc nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać 🙈 to już nie jest czasem pęcherzyk przetrwały albo torbiel?ONA: 31 lat
Niedoczynność tarczycy
Hashimoto
Niezidentyfikowany płyn za macicą
PCOS
ON: 36 lat
Nadciśnienie,
Teratozoospermia
Starania od 9 lat,
Ciąża biochem w 2019 r.,
IVF: 2024 r.
Transfer: 18.03.2024 r. 🤞🍀
4dpt: Beta <0,1000 😭
Zostały nam ❄️3BB x2
Transfer 04/25: odwołany. Cienkie endometrium
Transfer 05/25: -
Marta123 wrote:A badacie w laboratorium, które bada na miejscu ? Z tego co wiem homocysteina tez jest wrażliwa na przewożenie i może wyjść fałszywy wynik. Ja tak miałam z AMH. Już mi resekcje jajników jeden lekarz chciał robić 🤦♀️ Wynik 26. Na polnej z 2 miesiące później Ok 3… tak więc różnice mogą być ogromne.
Z tego co wiem nie w każdym labie robią. W diagnostyce na 28 czerwca, nie wiem czy wiozą i w klinice robiłam ostatnio. A wiesz może gdzie robią i nie wiozą?
Szukałam w cenniku polnej i nie znalazłam tego badania.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2022, 17:57
Leon ur. 28.02.2023 ❤️ -
Ja robiłam AMH w Lux Medzie. Kazali przyjść tuż przed 17 (godzina odbioru probek) i bardzo szybko miałam wyniki, w ciągu 2h.
Wiem że są 2 metody oznaczania AMH, oni robią tą drugą, ale można przeliczyć wynik na te podstawowe wartości.
A, no i drogo było. Jakieś 300 zł. Alab w HCP ma taniej i labo na miejscu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2022, 19:22
17 cs
🏳
Marzenia o drugim cudzie pozostaną, może kiedyś same się spełnią. -
Okinny wrote:Ja robiłam AMH w Lux Medzie. Kazali przyjść tuż przed 17 (godzina odbioru probek) i bardzo szybko miałam wyniki, w ciągu 2h.
Wiem że są 2 metody oznaczania AMH, oni robią tą drugą, ale można przeliczyć wynik na te podstawowe wartości.
A, no i drogo było. Jakieś 300 zł. Alab w HCP ma taniej i labo na miejscu.
Amh robiłam na polnej, też miałam od razu. Ale mi chodziło o homocysteine. Na polnej 126 zł AMH.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2022, 20:13
Leon ur. 28.02.2023 ❤️ -
Okinny wrote:Ja robiłam AMH w Lux Medzie. Kazali przyjść tuż przed 17 (godzina odbioru probek) i bardzo szybko miałam wyniki, w ciągu 2h.
A, no i drogo było. Jakieś 300 zł. Alab w HCP ma taniej i labo na miejscu.
Dżoanniks niestety na Polnej nie robią. Ostatnio pojechałam specjalnie wcześniej do Poznania, na pewniaka, czekałam 40 min w kolejce i Pani mi powiedziała, że nie robią. Chociaż TSH tanio zrobiłam … 😁 nie mam niestety pojęcia gdzie robią na miejscu bo w końcu nie wykonałam tego badania.6 lat starań
🙍🏼♀️: Endometrioza II stopnia (9.03.2020 - usunięcie ognisk i 2 polipów )
kariotyp prawidłowy
PAI-1 układ homozygotyczny
MTHFR C677T hetero
MTFHR A1298C hetero
Białko S - lekko poniżej normy
Reszta badań ok
AMH - 1,83
🙎🏻♂️: kariotyp prawidłowy
Nasienie - ok
2IUI- nieudane
12.2020
-Pierwsza procedura, protokół krótki
6 pobranych, 6 zapłodnionych: do 3 dnia 6, do 5 dnia dotrwały 2 blaski 🍀🍀
-12.2020 Transfer świeżynki 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1)
-2.03.2021 transfer 5 dniowego ❄️ 😔
(Prolutex 1x1, progesteron 200mg 3x1, matypred 2x1, estrofem 3x1, neoparin 40 1x1, Acard 150mg)
10.2021 II Procedura
Mamy ❄️❄️❄️❄️🥰 -
Marta123 wrote:Właśnie te moje badania były w tych samych jednostkach. Tylko taka kosmiczna różnica.
Dżoanniks niestety na Polnej nie robią. Ostatnio pojechałam specjalnie wcześniej do Poznania, na pewniaka, czekałam 40 min w kolejce i Pani mi powiedziała, że nie robią. Chociaż TSH tanio zrobiłam … 😁 nie mam niestety pojęcia gdzie robią na miejscu bo w końcu nie wykonałam tego badania.
No ja pierwszym razem nie robiłam amh w klinice 🤦♀️, tylko w enel medzie(ubzdurało mi się z kliniką) - oni wysyłają do diagnostyki i też mają kosmiczne ceny.
Na Polnej jest mega tanio- za 5 badań ostatnio zapłaciłam 100 a tak by mi wyszło 200.
Ja tą homocysteine zrobię chyba na tego 28 czerwca bo mam blisko.
Edit: tak właśnie myślałam że nie robią na Polnej, bo w cenniku nie znalazłam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2022, 20:32
Leon ur. 28.02.2023 ❤️ -
Dżoanniks wrote:Amh robiłam na polnej, też miałam od razu. Ale mi chodziło o homocysteine. Na polnej 126 zł AMH.
Ach, przepraszam. Czytać nie umiemhomocysteine robiłam przez klinikę. Wyszło mi chyba 9.8 i powiedzieli że na granicy, ale ok. Kwas foliowy w normie.
Dżoanniks lubi tę wiadomość
17 cs
🏳
Marzenia o drugim cudzie pozostaną, może kiedyś same się spełnią. -
Okinny wrote:Ach, przepraszam. Czytać nie umiem
homocysteine robiłam przez klinikę. Wyszło mi chyba 9.8 i powiedzieli że na granicy, ale ok. Kwas foliowy w normie.
Każdemu może się zdarzyć. Mi homocyst. wyszła w zeszłym roku podobnie 😊, zobaczymy jak w tym.
Okinny lubi tę wiadomość
Leon ur. 28.02.2023 ❤️