X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED POZNAŃ
Odpowiedz

INVIMED POZNAŃ

Oceń ten wątek:
  • Mania30 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Laski, pytanie techniczne. Moja księgowa tak mi wytłumaczyła, że nic nie rozumiem 😑. Prowadzę działaność gospodarczą. Ale mam możliwość podpisania umowy o pracę z firmą z dla której teraz świadczę usługi w ramach działalności. Moje pytanie- czy jeśli podpiszę umowę o pracę z wynagrodzeniem równym X, a po miesiącu pracy pójdę na zwolnienie lekarskie z powodu problemow zdrowotnych w ciąży, to będę miała normalnie wypłacaną tą kwotę X za cały okres zwolnienia lekarskiego?
    Z zawodu jestem księgowa ale obecnie nie pracuje w zawodzie i prawo też co roku jest nie co inne ale z tego co się orientuje tak przynajmniej było, że bardzo się na tym traciło bo jeśli podpiszesz umowę to ta ostatnia będzie liczona a do ZUS za dużo nie odprowadzisz a nie będzie ich interesowało ile wcześniej zarabiałas mimo tego że ZUS wcześniej placilas i jest ciągłość.

• lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Kurcze, serio? W necie czytałam że wiele jest takich sytuacji, że kobieta podpisuje umowie i nagle dowiaduje się że jest w ciąży i idzie na zwolnienie. No tak się przecież zdarza.
    Zdarza sie oczywiscie ale ZUS to niezyciowa instytucja

Asiemka lubi tę wiadomość

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
    Marzec 2023 - ciąża naturalna.
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Mania30 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Kurcze, serio? W necie czytałam że wiele jest takich sytuacji, że kobieta podpisuje umowie i nagle dowiaduje się że jest w ciąży i idzie na zwolnienie. No tak się przecież zdarza.
    Tak idzie i jej się należy wynagrodzenie z ZUS bo pracowała i płaciła składki wiem niesprawiedliwe. troszeczkę lepiej zrobili z tym że zaczęli obliczać wysokość zasiłku chorobowego w skali kilku miesięcy więc ta kobieta co przepracowała np rok dostanie troszkę wiecej niż ta co się przed chwilą zatrudniła ale itak to prawo podatkowe nie jest sprawiedliwe bo różnica itak będzie nie wielka

• Mania30 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Laski, pytanie techniczne. Moja księgowa tak mi wytłumaczyła, że nic nie rozumiem 😑. Prowadzę działaność gospodarczą. Ale mam możliwość podpisania umowy o pracę z firmą z dla której teraz świadczę usługi w ramach działalności. Moje pytanie- czy jeśli podpiszę umowę o pracę z wynagrodzeniem równym X, a po miesiącu pracy pójdę na zwolnienie lekarskie z powodu problemow zdrowotnych w ciąży, to będę miała normalnie wypłacaną tą kwotę X za cały okres zwolnienia lekarskiego?
    W skrócie jeśli podpiszesz ta umowę to może być tak że ZUS będzie to widział tak jakbyś przed chwilą zaczęła pracę. Ale mówię tak było jeszcze 3 lata temu a mogło to się zmienić chodź wątpię bo za duża strata

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No bo teraz nie wiem co mam zrobić. Mam tą działalnosc, pracuje w szpitalu i co miesiąc ja wystawiam fakturę dla szpitala. Płacę składki na ubezpieczenie zdrowotne i dodatkowo dobrowolne chorobowe. I teraz pytanie czy korzystniej będzie iść na zwolnienie na działalności czy iść na umowę o pracę i potem na zwolnienie (taką dostałam propozycję).

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania30 wrote:
    W skrócie jeśli podpiszesz ta umowę to może być tak że ZUS będzie to widział tak jakbyś przed chwilą zaczęła pracę. Ale mówię tak było jeszcze 3 lata temu a mogło to się zmienić chodź wątpię bo za duża strata
    To jeśli np podpisze umowę o pracę na wynagrodzenie 5tys, a po miesiącu pójdę na zwolnienie, to nie dostanę tych 5tys tylko mniej? Jeśli mniej to ile?

• Danadana Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem kadrową i popieram to, co mówią dziewczyny. Na działalności się nie znam, ale Twoja księgowa powinna umieć wyliczyć Tobie stawkę dzienną zasiłku chorobowego,a tym samym pełną kwotę świadczenia na zwolnieniu. Co do umowy o pracę - będziesz mieć kontrolę z ZUS i to nie jedną,a i pracodawca może mieć kłopoty. Najlepiej, jakbyś mogła przepracować 3 miesiące - choć nie wiem, czy to możliwe.

Danadana
  • Mania30 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    To jeśli np podpisze umowę o pracę na wynagrodzenie 5tys, a po miesiącu pójdę na zwolnienie, to nie dostanę tych 5tys tylko mniej? Jeśli mniej to ile?
    Wydaje mi się że tak. Najlepiej by było jakby ci ta księgowa obliczyła jak wyjdzie lepiej. No i u ciebie też jest taka sytuacja że masz działalność i podpisujesz umowę mogą to widzieć różnie. Niby dla każdego prawo podatkowe jest tak samo liczone ale ty nie zmieniasz pracy z taką samą umowa o pracę ale przechodzisz z działalności na umowę nie wiem jak to oblicza bo mogą cię wezwać nawet i jeszcze gorzej.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania30 wrote:
    Wydaje mi się że tak. Najlepiej by było jakby ci ta księgowa obliczyła jak wyjdzie lepiej. No i u ciebie też jest taka sytuacja że masz działalność i podpisujesz umowę mogą to widzieć różnie. Niby dla każdego prawo podatkowe jest tak samo liczone ale ty nie zmieniasz pracy z taką samą umowa o pracę ale przechodzisz z działalności na umowę nie wiem jak to oblicza bo mogą cię wezwać nawet i jeszcze gorzej.
    Dzięki. Pójdę po weekendzie do mojej księgowej i wypytam ja dokładnie co i jak. Przez telefon jakoś ciężko to ogarnąć.

• lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Dzięki. Pójdę po weekendzie do mojej księgowej i wypytam ja dokładnie co i jak. Przez telefon jakoś ciężko to ogarnąć.
    Tymczasem kciuki za wizyte!!!
    She_wolf daj znac szybko!!

Ula30 lubi tę wiadomość

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2020, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    Ja jestem kadrową i popieram to, co mówią dziewczyny. Na działalności się nie znam, ale Twoja księgowa powinna umieć wyliczyć Tobie stawkę dzienną zasiłku chorobowego,a tym samym pełną kwotę świadczenia na zwolnieniu. Co do umowy o pracę - będziesz mieć kontrolę z ZUS i to nie jedną,a i pracodawca może mieć kłopoty. Najlepiej, jakbyś mogła przepracować 3 miesiące - choć nie wiem, czy to możliwe.
    To dziwię się , że pracodawca sam mi to zaproponował. No nic, dziękuję za podpowiedzi.

• She_Wolf Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2020, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Tymczasem kciuki za wizyte!!!
    She_wolf daj znac szybko!!

Siedzę pod gabinetem 😬

Mania30 lubi tę wiadomość

Starania od 2018 r
    🚺 36 lat
    🚹 36 lat
    ✅ 08. 2020 - pierwsza wizyta w Invimed Poznań
    ✅ 06.11.2020 - punkcja
    ✅ 09.11.2020 - transfer jednego zarodka 🧪🧫🚀 zostały ❄️❄️❄️
    ⛔️ 11dpt 20.11.2020 - beta HCG: 0,1
    ✅ 04.12.2020 - transfer ❄️❄️ został ❄️
    ✅15.12.2020/11dpt - betaHCG 244,70 mlU/ml
    ✅ 17.12.2020/13 dpt - betaHCG 678,93 mIU/ml
    ✅ 19.12.2020/15 dpt - betaHCG 1800, 70 mlU/ml
    ✅ 23.12.2020/19 dpt - betaHCG 8828,68 mlU/ml

👨🏼‍⚕️Dr Sroka, Invimed Poznań

f2w343r88xcgxp05.png
  • MonikA_89! Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odkryłam dziwną rzecz 🤔 Na opisie z wczorajszego USG mam 1Ł2O czyli jakby 1 łożysko i 2 owodnie. Myślałam, że przy podaniu 2 zarodków j bliźniakach 2 jajowych powinnam mieć 2 łożyska 🤔 help!

qdkk2n0amiu7a1g7.png
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2020, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Odkryłam dziwną rzecz 🤔 Na opisie z wczorajszego USG mam 1Ł2O czyli jakby 1 łożysko i 2 owodnie. Myślałam, że przy podaniu 2 zarodków j bliźniakach 2 jajowych powinnam mieć 2 łożyska 🤔 help!
    No też mi się wydaje, że przy dwujajowych muszą być dwa łożyska. Jest jeszcze taka możliwość, że podane były 2, jeden odpadł a drugi się podzielił i bliźniaki są jednojajowe. Ale to chyba extremalne rzadkie?

• Mania30 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    To dziwię się , że pracodawca sam mi to zaproponował. No nic, dziękuję za podpowiedzi.
    Bo tak się kiedyś kabinowali i przechodziło lepiej dostać chorobowe z umowy niż z działalności lepsze składki lepsze chorobowe. Ale to się zmieniło przyglądają się bardziej każdy może być potencjalnym złodziejem i wyludzaczem

• Mania30 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Musiałaś tak aż szczegółowo czytać teraz będziesz myśleć😀ale rzeczywiście dziwne

• MonikA_89! Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    No też mi się wydaje, że przy dwujajowych muszą być dwa łożyska. Jest jeszcze taka możliwość, że podane były 2, jeden odpadł a drugi się podzielił i bliźniaki są jednojajowe. Ale to chyba extremalne rzadkie?
    Tylko na zdjęciach USG we wczesnej ciąży Bąble były dość daleko od siebie.
    Z tego co czytałam ciąża jednojajowa jednokomówkowa jest wtedy jak się zarodek podzieli w 4-8 dobie, czyli musiałoby to być krótko po podaniu bo miałam 3-dniowce. Muszę dr dopytać za tydzień

Znalazłam jeszcze takie info: "Gruba przegroda i wnikanie kosmówki pomiędzy błony w miejscu ich przyczepu do łożyska jest charakterystycznym objawem ciąży dwukosmówkowej (objaw lambda)". Na karcie z IP, mam adnotację, że łożysko z objawem lambda. Może doktorek się tylko machnął i zamiast 2Ł wpisał 1Ł

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2020, 19:54

qdkk2n0amiu7a1g7.png
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania30 wrote:
    Musiałaś tak aż szczegółowo czytać teraz będziesz myśleć😀ale rzeczywiście dziwne
    Ja to samo pomyslalam :D
    Głupie ale ja po kazdej wizycie ciskam teczke w kąt i zaglądam do niej na dzien przed kolejna wizyta. Nie wiem chyba mam dosc emocji i jakis taki mam mechanizm psychologiczny

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • She_Wolf Przyjaciółka

Wysłany: 29 grudnia 2020, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga uwaga, dzieciaki są dwa 😆 jeden zarodek już z serduszkiem - słyszałam jak zapierdziela, a drugi jest ale jakby jeszcze bez takiego widocznego serduszka. We wtorek ponownie się widzimy z doktorem S żeby zobaczyć co u tego mniej aktywnego słychać.

Co ciekawe ten niby mniejszy jest totalnie w normie wiekowej, to ten drugi jest jakiś większy niż wiek pokazuje 😅

Na pytanie czy mam lekarza prowadzącego odrzekłam trzepocząc rzęsami nad maseczką, ze „nie ale myślałam o Panu” 😂 i już mamy wstępny plan co dalej, czyli trzeba potwierdzić czy to ciąża bliźniacza ☺️

Asiemka, MonikA_89!, Danadana, _meva_, Asiulka84, mo_Nika lubią tę wiadomość

Starania od 2018 r
    🚺 36 lat
    🚹 36 lat
    ✅ 08. 2020 - pierwsza wizyta w Invimed Poznań
    ✅ 06.11.2020 - punkcja
    ✅ 09.11.2020 - transfer jednego zarodka 🧪🧫🚀 zostały ❄️❄️❄️
    ⛔️ 11dpt 20.11.2020 - beta HCG: 0,1
    ✅ 04.12.2020 - transfer ❄️❄️ został ❄️
    ✅15.12.2020/11dpt - betaHCG 244,70 mlU/ml
    ✅ 17.12.2020/13 dpt - betaHCG 678,93 mIU/ml
    ✅ 19.12.2020/15 dpt - betaHCG 1800, 70 mlU/ml
    ✅ 23.12.2020/19 dpt - betaHCG 8828,68 mlU/ml

👨🏼‍⚕️Dr Sroka, Invimed Poznań

f2w343r88xcgxp05.png
  • Kassssia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2020, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    She_Wolf wrote:
    Uwaga uwaga, dzieciaki są dwa 😆 jeden zarodek już z serduszkiem - słyszałam jak zapierdziela, a drugi jest ale jakby jeszcze bez takiego widocznego serduszka. We wtorek ponownie się widzimy z doktorem S żeby zobaczyć co u tego mniej aktywnego słychać.

Co ciekawe ten niby mniejszy jest totalnie w normie wiekowej, to ten drugi jest jakiś większy niż wiek pokazuje 😅

Na pytanie czy mam lekarza prowadzącego odrzekłam trzepocząc rzęsami nad maseczką, ze „nie ale myślałam o Panu” 😂 i już mamy wstępny plan co dalej, czyli trzeba potwierdzić czy to ciąża bliźniacza ☺️
    Super! Gratulacje! :)

Ma_gda lubi tę wiadomość

l22n9vvj7eq2lufw.png
‹‹ 631 632 633 634 635 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ