X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED POZNAŃ
Odpowiedz

INVIMED POZNAŃ

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2021, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    Moja recepta na zluzowanie jest taka, że nie czytam NIC w necie 😅 co jest związane z ciążą. Nie chcę wiedzieć 😬 im mniej wiem tym lepiej śpię. Słucham się lekarza i tyko jego pytam o zdanie - i Was 😁 a propos lekarza to dziś mam wizytę u innej doktor. Ta moja lekarka mi coś nie pasuje- nie zleciła mi żadnych badań krwi ani moczu,a już jestem po 9 tygodniu. Próbuję u kogoś innego z polecenia. Myślicie, że to bardzo źle jak miałam w poniedziałek USG i dziś znów będę miała?
    Dopytam ją też o opinię dot.schodzenia z leków- w poniedziałek teoretycznie mam ostatnią dawkę Prolutexu, to będzie 9tc+5dni.
    USG nie zaszkodzi. Daj znać co zaleciła z lekami.

• Olka2304 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2021, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ale to jakoś niedawno?
    Wiesz co jakoś w marcu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2021, 12:36

Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same."
    02.06 - 462 g ❤️👧
    08.04- crl 7.1
    30.03 badania prenatalne 👶 crl 5.5 niskie ryzyka
    21.03 👶crl 3.64
    28.02 USG mamy ❤️
    ⏸️30 dc Bhcg 3.02 774,
    ⏸️32 DC bhcg 5.02 1612
    💉 Szczepienia limfocytami
    Rozjechane cytokiny , Kir AA, komórki NK 24,5 %
    ❄️ 13.11.2020 transfer nieudany
    Transfer 17.08.2020 - nieudany
    💉in vitro - sierpień 2020
    ⛔Mutacja C677T , PAI I

zi13hqvka2bu7x6k.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka2304 wrote:
    Wiesz co jakoś w marcu
    A to dzięki. Poszperam. Bo informacja o wydłużonym czekaniu na wyniki dopiero teraz się pojawiła.
    Popatrzę.:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2021, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Dziewczyny można fetę w ciąży? Do tej pory mi się zdarzało zjeść, a dzisiaj z ciekawości sprawdziłam skład i jest napisanej "mleko" a nie "mleko pasteryzowane" no i zgłupiałam 🤔
    Ja nie jestem pewna czy można. Mój mąż pilnuje co można, a czego nie i wyczytał, że m.in. fety nie mogę. Ogólnie mozna te sery, na których jest napisane, że są z mleka pasteryzowanego. Albo fetę i pleśniowe po obróbce termicznej.

• dobuska Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Ja nie jestem pewna czy można. Mój mąż pilnuje co można, a czego nie i wyczytał, że m.in. fety nie mogę. Ogólnie mozna te sery, na których jest napisane, że są z mleka pasteryzowanego. Albo fetę i pleśniowe po obróbce termicznej.
    Tylko, że z tego co wiem, to wszystkie fety dostępne w sklepach są z mieszanek mleka pasteryzowanego, więc można.:)
    Edit: Znalazłam kilka źródeł w internecie, że sklepowa feta, jak i sklepowy camembert są z pasteryzowanego mleka więc można, ale jak są wątpliwości to można sprawdzić na stronie producenta. Na pewno uważałabym na produkty regionalne, z niewiadomym składem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2021, 12:59

MonikA_89! lubi tę wiadomość

• lindalia Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Z tym NFZ-tem to najgorsze jest właśnie to, że terminy są tak odległe, że człowiekowi przestaje aż tak zależeć na kasie, bo bardziej zależy mu na czasie.
    Ja to samo mam z kariotypami. Można załatwić za darmo, ale ja do samego rodzinnego mam przynajmniej dwa tygodnie czekania, potem czekanie do genetyka, a potem na sam wynik, gdzie na stronie Invimedu jest napisane, że czeka się do 10 tygodni przez pandemię.
    Więc ja też przegadałam temat z mężem i odżałujemy.
    Rób kariotypy jak tylko masz chwilę. Naprawdę tyle się czeka. Ja robiłam w grudniu i w kwestii wyników... nadal cisza i swierszcze. Wiem, ze tylko to mi hamuje cały proces. Bez nich ani rusz. Żałuję, ze nie zrobiłam ich wcześniej.
    Pamiętam, ze masz wizytę jakos niedługo. Od razu możesz wejść do labo i zrobić badanie z mężem. Nie trzeba byc na czczo. Koszt jak pamiętam to chyba 390 zl za głowę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2021, 13:11

• dobuska Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lindalia wrote:
    Rób kariotypy jak tylko masz chwilę. Naprawdę tyle się czeka. Ja robiłam w grudniu i w kwestii wyników... nadal cisza i swietszcze. Wiem, ze tylko to mi hamuje cały proces. Bez nich ani rusz. Żałuję, ze nie zrobiłam ich wcześniej.
    Pamiętam, ze masz wizytę jakos niedługo. Od razu możesz wejść do labo i zrobić badanie z mężem. Nie trzeba byc na czczo. Koszt jak pamiętam to chyba 390 zl za głowę.
    O! We wtorek będę z mężem na badaniu nasienia, ale nie wiem czy uda się nam zrobić, bo będziemy po południu, ale najpóźniej na wizycie zrobię. Dzięki!

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2021, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    Moja recepta na zluzowanie jest taka, że nie czytam NIC w necie 😅 co jest związane z ciążą. Nie chcę wiedzieć 😬 im mniej wiem tym lepiej śpię. Słucham się lekarza i tyko jego pytam o zdanie - i Was 😁 a propos lekarza to dziś mam wizytę u innej doktor. Ta moja lekarka mi coś nie pasuje- nie zleciła mi żadnych badań krwi ani moczu,a już jestem po 9 tygodniu. Próbuję u kogoś innego z polecenia. Myślicie, że to bardzo źle jak miałam w poniedziałek USG i dziś znów będę miała?
    Dopytam ją też o opinię dot.schodzenia z leków- w poniedziałek teoretycznie mam ostatnią dawkę Prolutexu, to będzie 9tc+5dni.

Dana, myślę że to będzie dobry czas na zejście z prolutexu, pod warunkiem, że zostajesz na besinsach :) Wkrótce i z nimi się pożegnasz, ja brałam z każdym tygodniem mniejszą dawkę i tym sposobem w poniedziałek przyjmę ostatnią luteinę 100 mg i żegnajcie tabletki "dowcipne"! Już nie mogę się doczekać :D

• Danadana Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam takie zalecenia od nowej doktor:
    Prolutex odstawić od poniedziałku (poprzednia też tak kazała) to będzie 9tc+6
    Estrofem redukować - dziś wzić 2*1 ostatni raz (czyli 4 dni tak brałam) i od jutra parę dni 1*1
    Zmiana dawki i progesteronu z Besinsu na luteinę.
    To mnie najbardziej martwi - miałam do tej pory 3*200mg Besinsu,a Ona od jutra mi każe brać luteinę 2*100mg.
    Clexane zostawić do momentu wyników na trombofolię.
    Co myślicie?
    Z drugiej strony to dr S już od 7 tygodnia mi kazał wszystko redukować ....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2021, 13:22

Danadana
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2021, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Tylko, że z tego co wiem, to wszystkie fety dostępne w sklepach są z mieszanek mleka pasteryzowanego, więc można.:)
    Edit: Znalazłam kilka źródeł w internecie, że sklepowa feta, jak i sklepowy camembert są z pasteryzowanego mleka więc można, ale jak są wątpliwości to można sprawdzić na stronie producenta. Na pewno uważałabym na produkty regionalne, z niewiadomym składem.
    Camembert można ?😍😍

• dobuska Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Camembert można ?😍😍
    Mamaginekolog mówi, że te nasze sklepowe można, bo są z pasteryzowanego. Sprawdziłabym jednak z internecie bezpieczne marki i śmiało. :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2021, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    Ja mam takie zalecenia od nowej doktor:
    Prolutex odstawić od poniedziałku (poprzednia też tak kazała) to będzie 9tc+6
    Estrofem redukować - dziś wzić 2*1 ostatni raz (czyli 4 dni tak brałam) i od jutra parę dni 1*1
    Zmiana dawki i progesteronu z Besinsu na luteinę.
    To mnie najbardziej martwi - miałam do tej pory 3*200mg Besinsu,a Ona od jutra mi każe brać luteinę 2*100mg.
    Clexane zostawić do momentu wyników na trombofolię.
    Co myślicie?
    Z drugiej strony to dr S już od 7 tygodnia mi kazał wszystko redukować ....
    Estrofem też tak podobnie kończyłam, prolutex wcześniej parę dni. Co do progesteronu to każda z tego co widzę inaczej redukuje. No i tak jak piszesz- u dr S wszystko już dawno byłoby odstawione, więc może tak po prostu ma być i jest to bezpieczne. Nie bardzo tylko kumam czemu Wam zamieniają Besins na luteinę (osobiście szczerze jej nienawidzę i tylko w jednym cyklu brałam), zamiast redukować Besins.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2021, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Mamaginekolog mówi, że te nasze sklepowe można, bo są z pasteryzowanego. Sprawdziłabym jednak z internecie bezpieczne marki i śmiało. :D
    Aż się głodna zrobiłam 😁. Sprawdzę na następnych zakupach, bo bardzo lubię.

dobuska lubi tę wiadomość

• Danadana Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    Estrofem też tak podobnie kończyłam, prolutex wcześniej parę dni. Co do progesteronu to każda z tego co widzę inaczej redukuje. No i tak jak piszesz- u dr S wszystko już dawno byłoby odstawione, więc może tak po prostu ma być i jest to bezpieczne. Nie bardzo tylko kumam czemu Wam zamieniają Besins na luteinę (osobiście szczerze jej nienawidzę i tylko w jednym cyklu brałam), zamiast redukować Besins.
    Nie wiem - doktor powiedziała,że ona woli luteinę, ale nie wiem, co to znaczy, że woli 😆 jest darmowa, może to też taki plus dla niej i jej pacjentek.... Myślę, czy by nie pobrać parę dni 400mg Besinsu (i tak mam dwie paczki jeszcze) i potem dopiero przejść na luteinę.

A reszta dziewczyn, jak odstawiała co i kiedy?

Danadana
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2021, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    Nie wiem - doktor powiedziała,że ona woli luteinę, ale nie wiem, co to znaczy, że woli 😆 jest darmowa, może to też taki plus dla niej i jej pacjentek.... Myślę, czy by nie pobrać parę dni 400mg Besinsu (i tak mam dwie paczki jeszcze) i potem dopiero przejść na luteinę.

A reszta dziewczyn, jak odstawiała co i kiedy?

Dana, ja odstawiałam tak co sobotę:

1. sobota - odstawiłam prolutex i do następnej soboty brałam 3x200 mg besinsu
    2. sobota - odstawiłam 200 mg besinsu
    3. sobota - odstawiłam besins i zaczęłam brać 2 x 100 mg luteiny

To była moja rozpiska od Lewandowskiego. Czułam się dobrze i nic mi nie było :)

• Danadana Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiemka wrote:
    Dana, ja odstawiałam tak co sobotę:

1. sobota - odstawiłam prolutex i do następnej soboty brałam 3x200 mg besinsu
    2. sobota - odstawiłam 200 mg besinsu
    3. sobota - odstawiłam besins i zaczęłam brać 2 x 100 mg luteiny

To była moja rozpiska od Lewandowskiego. Czułam się dobrze i nic mi nie było :)
    A w jakim tygodniu zaczęłaś tę redukcję? ☺️

Asiemka lubi tę wiadomość

Danadana
  • Danadana Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam jeszcze raz z lekarką i powiedziała,że jeśli mam się denerwować to mam do kolejnej wizyty brać Besins normalnie.

Ula30 lubi tę wiadomość

Danadana
  • mo_Nika Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2021, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika1 wrote:
    Dziewczyny z woj. Wielkopolskiego Invimed będzie w tym roku realizował program dofinansowania. Można sie już zgłaszać na infolinii.

W końcu dofinansowanie dla par z Wielkopolski🙃 Właśnie zgłosiliśmy się przez infolinię, oby udało się zakwalifikować 🙏🙏🙏 dziewczyny, które już korzystały z dofinansowania np. z woj. lubuskiego czy Poznania podpowiecie coś? Warto umówić się do dr S przed wizytą kwalifikacyjną o dofinansowanie? Jak to w ogóle wygląda...kolejność zgłoszeń decyduje czy historia leczenia?

dobuska lubi tę wiadomość

3jgxcsqva773duy4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2021, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    A w jakim tygodniu zaczęłaś tę redukcję? ☺️

Ok. 10 tygodnia dlatego z mojego doświadczenia pisałam, że to dobry moment 😊

Danadana lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2021, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Dziewczyny można fetę w ciąży? Do tej pory mi się zdarzało zjeść, a dzisiaj z ciekawości sprawdziłam skład i jest napisanej "mleko" a nie "mleko pasteryzowane" no i zgłupiałam 🤔

Monika, ten temat zgłębiłam szczegółowo ma początku ciąży :) można jeść praktycznie wszystkie sery produkowane w Polsce - mówię o tych „sklepowych”, gdyż są one produkowane z mleka pasteryzowanego. Jest chyba tylko kilka wyjątków, np sery korycińskie, których nie poddaje się pasteryzacji. Nasze wątpliwości natomiast powinny budzić sery zagraniczne, np tydzień francuski lub sery z tzw. domowych, ekologicznych produkcji :) Feta dostępna w biedronce jest z pasteryzowanego mleka, bo sama ją kupuję.

MonikA_89!, Danadana, dobuska lubią tę wiadomość

‹‹ 649 650 651 652 653 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ