X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną INVIMED POZNAŃ
Odpowiedz

INVIMED POZNAŃ

Oceń ten wątek:
  • lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez po wizycie - szyjka (temat na topie) 3.3 cm, twarda i wszystko z nia okej. Jaś tez sie ma dobrze, jest małym joginem. Takze troszke kamien z serduszka. :)

lindalia, mo_Nika, Kassssia, dobuska, Asiulka84, Danadana, MonikA_89! lubią tę wiadomość

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Udana II procedura IVF, 4 transfer (Intralipid, Prograf, Encorton).
    Janek - 13/07/2021 4130g, 58cm szczęścia.
    Marzec 2023 - ciąża naturalna.
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Martita92 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kawy podczas stymulacji to ja generalnie jestem kawoszem i piłam kawy full... A od hormonów mnie od kawy odrzuciło. Organizm sam dał znać że nie. Nawet w pracy poranna kawa na rozruch z ekspresu mi po prostu nie smakowała

dobuska lubi tę wiadomość

08 - 2016 rozpoczęcie starań;
    06 - 2018 rozpoczęcie leczenia w InVimed
    19-10-2018 kriotransfer - nieudany
    21-11-2018 II kriotransfer - udany
    17-12-2018 bijące serduszko
    21-08-2019 przychodzi na świat Helenka
    16-07-2020 kriotransfer - nieudany
    17-08-2020 kriotransfer - udany
    28-04-2021 przychodzi na świat Antonina
  • Perelka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podczas ostatniej procedury z której mamy bliźniaki piłam jedna słabą kawkę przed i po ivf ;) potem dopiero w 1 trymestrze mnie odrzuciło totalnie od kawy i miałam trochę przerwy;) ale już od połowy ciąży na jedna słaba sobie pozwalałam, zgłasza że moje ciśnienie w ciąży bywało w granicach 90 na 60.

• Perelka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia ta Twoja szyjka płata figle, aż niewiarygodne że to się tak szybko zmienia. Mam nadzieję że się jednak ustabilizuje i nie będzie dalej maleć, a Ciebie po weekendzie wypuszcza abyś leżała w domku.
    Lukaszkowa, Martita super że u Was wszystko ok :)

• lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perełka mów jak starszak i Twoje dwa bąbelki :D

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2021, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita, Lukaszkowa- cieszę się, że po wizytach wszystko dobrze :)
    Co do kawy- ja przy stymulacji piłam normalnie, bo nie wiedziałam, że nie można :p. Natomiast od udanego transferu do tej pory takiej normalnej nie piję wcale i żyję, o dziwo. Nawet mnie nie ciągnie. Przerzuciłam się na Inkę.

• lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogole Meva nas jeszcze czyta? Odezwij się!!

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
  • Dzudi Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a mam takie pytanie, czy aktywność fizyczna jest wskazana podczas całej procedury? Biegam rekreacyjnie i nie chciałbym z tego rezygnować póki co 🤔

LJOgp2.png

Starania od 2014r. ☹️

INVIMED POZNAŃ

IVF - maj 2021
    Rozpoczęcie stymulacji - 10.05
    PUNKCJA - 21.05 💉
    CRIOTRANSFER - 17.06 blastocysta 4AB 🍀 11dpt - beta <1,2 mIU 💔

20 LIPIEC21' - transfer blastek 4bb i 3bb 🍀 - 5dpt⏸️, 6dpt - bhcg 24 mIU/ml🍀 8dpt - bhcg 91 mIU/ml🍀 9dpt - bhcg 149mIU/ml🍀 11dpt - bhcg 332,2mIU/ml🍀 13dpt - bhcg 769mIU/ml🍀15dpt - bhcg 2120mIU/ml🍀
    16dpt - pęcherzyk ciążowy 7,7mm z ciałkiem żółtkowym 🍀
    21dpt - bhcg 22tys+ 🍀
    27dpt - 6mm👶 i bijące❤️
    35dpt - 7t5d - 1,26mm👶
    12t5d - 6,5cm 👶 156ud/min ❤️ Chłopak? 💙 I PRENATALNE
    13t6d - 90g 👶
    15t0d - 118g 👶
    17t0d - 177g 👶 SYN 💙
    17t6d - 200g 👶
    21t1d - 423g 👶 II PRENATALNE
    21t6d - 500g 👶
    24t5d - 804g 👶
    26t6d -1100g👶
    30t6d -1650g👶
    32t6d -1900g👶
    34t6d -2500g👶
    36t6d -2750g👶
    38t6d -3400g👶

Alex
    08.04.2022
    9:04
    3760g ❤️
  • Gosiaczek:* Koleżanka

Wysłany: 11 marca 2021, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perelka wrote:
    Gosiaczku to pierwsze co radzę zrobić to niech mąż się umawia na rozszerzone badanie nasienia:) Lekarze mówili że nawet za 50% problemów z niepłodnością może odpowiadać facet.

Przed pierwszą wizyta warto mieć już też Twoje badania amh, przeciwciał, poziomu wit. D. (Już nie pamiętam co tam jeszcze było;))

Dziwne że nie miałaś badanej drożności bo tu od razu będziesz miała info czy w ogóle jest szansa na naturalne starania, jeżeli jajowody są niedrożne to pozostaje tylko in vitro.

Sprawdzanie czy jajeczko pęka polega na zrobieniu usg przed i po owulacji.

Dr. Sroke ja polecam bo dzieki niemu mam trójkę wspaniałych chłopaków. Dr jak tu już wiele osób pisało jest troszkę specyficzny i małomówny, więc nie każdemu może odpowiadać ale zna się na swojej pracy i na pewno jeżeli to wasze początki to warto u niego spróbować.

Trzymam kciuki żeby się Wam szybko poszczescilo ;)

Sprawdzanie czy pęka pęcherzyk to miałam co miesiąc prawie przez 7 miesięcy. To nic nie daje u nas.

Ale widzę, że dr. Sroka rzeczywiście dobrze działa jak masz aż 3 dzieciątek :D Dobra rekomendacja.

W takim razie mamy zrobić:

Witamine D
    AMH
    Drożność - poczytałam sobie i to chyba dopiero na wizycie o tym porozmawiam.
    Badanie nasienia męża
    TSH
    Glukoze
    Inzulinę

Czy coś jeszcze mi polecacie na pierwszą wizytę?

@dobuska dziękuję za radę. Uwzględnię te badania :)

Starania od końca 2019r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2021, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzudi wrote:
    Dziewczyny a mam takie pytanie, czy aktywność fizyczna jest wskazana podczas całej procedury? Biegam rekreacyjnie i nie chciałbym z tego rezygnować póki co 🤔
    Hmm niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale z tego co pamiętam to nie biegałam przy stymulacji, bo było ryzyko że jak pęcherzyki będą już duże, to mogą popękać?

Dzudi lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 11 marca 2021, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martita, lukaszkowa super, że u Was okej!❤️

Martita92 lubi tę wiadomość

• Perelka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 06:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    Perełka mów jak starszak i Twoje dwa bąbelki :D

Lukaszkowa dzięki że pytasz:) U nas dzień podobny do dnia, wszyscy zdrowi ale bardzo niewyspani;) Starszak bardzo pozytywnie zareagował na maluchy, zero zazdrości czy agresji więc odetchnełam z ulgą;) bąbelki natomiast to małe lakomczuchy, cały dzień i noc by mogły przeleżeć przy piersi więc czasu żeby coś ogarnąć w domku czy nawet skorzystać z toalety bądź się wykąpać jest niewiele.. Mam nadzieję że z czasem będzie lepiej jak staną się bardziej mobilne ;) no i w nocy pobudki na przemian więc funkcjonuje w trybie 3gora 4h snu na dobę ale o dziwo się trzymam więc to chyba ta moc matek karmiących jest ;)

• Perelka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 06:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek:* wrote:
    Sprawdzanie czy pęka pęcherzyk to miałam co miesiąc prawie przez 7 miesięcy. To nic nie daje u nas.

Ale widzę, że dr. Sroka rzeczywiście dobrze działa jak masz aż 3 dzieciątek :D Dobra rekomendacja.

W takim razie mamy zrobić:

Witamine D
    AMH
    Drożność - poczytałam sobie i to chyba dopiero na wizycie o tym porozmawiam.
    Badanie nasienia męża
    TSH
    Glukoze
    Inzulinę

Czy coś jeszcze mi polecacie na pierwszą wizytę?

@dobuska dziękuję za radę. Uwzględnię te badania :)

Gosiaczku polecam zrobić jak nie masz jeszcze
    - ft3
    -ft4
    -prolaktyne
    -homocysteine
    - przeciwciała przeciwplemnikowe
    To na pewno na 1 wizycie miałam zalecone od dr S.

• MonikA_89! Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Danadana wrote:
    Ja też piłam kawę podczas stymulacji, mniej niż zwykle , bo normalnie koło 3.. ale piłam :) potem przed transferem odstawiłam totalnie i kawę i wszystkie herbaty z kofeiną (zielone itd).

To trzymaj się, Monika! A powiedz, co mówią, jak dalej procedura? Jakby co to ja mieszkam koło Polnej - jakbyś potrzebowała coś to pisz, na pewno mogę podrzucić i zostawić w dyżurce :)
    Dzięki kochana, ale jak coś to mąż podjedzie, daleko nie ma :*
    Dzisiaj dostanę drugą dawkę sterydu, no i dalej jestem podpięta do pompy. Niby standardowo podpinają na 48h ale na obchodzie mówili, że przy bliźniakach może być dłużej... Nie wiem czy jeszcze jakieś USG dzisiaj będą robić czy nie. Mam nadzieję, że jednak sprawdzą tą szyjkę i będzie już ok. Na samą myśl, że mam zostać do poniedziałku jest mi słabo, a jak się okaże, że jeszcze dłużej będą chcieli mnie trzymać, to nie wiem co zrobię :(

qdkk2n0amiu7a1g7.png
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Dzięki kochana, ale jak coś to mąż podjedzie, daleko nie ma :*
    Dzisiaj dostanę drugą dawkę sterydu, no i dalej jestem podpięta do pompy. Niby standardowo podpinają na 48h ale na obchodzie mówili, że przy bliźniakach może być dłużej... Nie wiem czy jeszcze jakieś USG dzisiaj będą robić czy nie. Mam nadzieję, że jednak sprawdzą tą szyjkę i będzie już ok. Na samą myśl, że mam zostać do poniedziałku jest mi słabo, a jak się okaże, że jeszcze dłużej będą chcieli mnie trzymać, to nie wiem co zrobię :(
    Cały czas jestem z Tobą myślami. Możesz mieć takie rzeczy jak książki, komputer? Żeby nie oszaleć?

• MonikA_89! Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    O co chodzi? W sensie czy ona serio się moze tak zmieniać czy co lekarz to inny pomiar? :(
    Wychodzi na to, że szyjka pracuje i raz się skraca, raz wydłuża. W nocy chłopcy napierają główkami na szyjkę, więc może to przez to. W ciągu dnia jednak częściej zmieniam pozycje i staram się odciążać miednicę

qdkk2n0amiu7a1g7.png
    😭
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ula30 wrote:
    🙁. Kurcze, ona naprawdę tak może zmienić wielkość z dnia na dzień? A czujesz coś? Jakieś bóle? A chłopcy jacy duzi już są?
    W środę mieli 1480g, więc ładnie i równo rosną. Żadnych skurczy nie czuje właśnie, tylko ruchy chłopaków.

qdkk2n0amiu7a1g7.png
    😭
  • Ma_gda Ekspertka

Wysłany: 12 marca 2021, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzudi wrote:

Nie kojarzę szczególnych zaleceń przed punkcją, ale 2-3 dni przed moje jajniki już były obolałe więc przerzuciłam się na lżejsze ćwiczenia, które nie uciskały brzucha. Pewnie warto dopytać doktora o kwestię biegania w kontekście tego o czym pisze Ula. Po punkcji wróciłam do lekkich ćwiczeń po ok 2-3 dniach, a jak przestał mnie boleć brzuch to już normalna aktywność. Ale to jest indywidualna kwestia, niektóre osoby potrzebują więcej czasu na dojście do siebie, a jak dochodzi hiperstymulacja to już w ogóle.

Przed transferem nie ma przeciwwskazań dla aktywności fizycznej, po transferze zalecają 2-3 dni powstrzymać się od ćwiczeń (ale można np. spacerować, bo nawet dr S jak wystawiał mi zwolnienie na dzień transferu to z możliwością spacerów i zalecał), potem można wrócić do aktywności, ale do testu zalecają unikać dużego wysiłku (jakieś sporty wyczynowe, siłowe itd.). Generalnie ruch jest wskazany, dobrze wpływa na ukrwienie itd., ale o konkretną aktywność tuż po transferze bym dopytała lekarza. Ja przez tych parę dni po transferze wrzucałam jednak na luz z ćwiczeniami, ewentualnie jakieś rozciąganie - wiem, że pewnie nie miałoby to żadnego wpływu, ale nie chciałam potem po ewentualnym niepowodzeniu się nad tym zastanawiać.

Poza tym w trakcie całej procedury między zabiegami powyżej można ćwiczyć.

Dzudi lubi tę wiadomość

• Perelka Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lukaszkowa wrote:
    A w ogole Meva nas jeszcze czyta? Odezwij się!!

Jakiś czas temu na forum bliźniaki 2021 pisała że jest w szpitalu bo miała skurcze, a potem nagle przestała pisać.. Mam nadzieję że nic złego się nie wydarzyło :(

• lukaszkowa Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perelka wrote:
    Jakiś czas temu na forum bliźniaki 2021 pisała że jest w szpitalu bo miała skurcze, a potem nagle przestała pisać.. Mam nadzieję że nic złego się nie wydarzyło :(
    Cooo o nieee :(
    Oby się odezwała!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2021, 11:45

👪🐶🌲
    Invimed Poznań
    Basia - 6/12/2023 3680g
‹‹ 713 714 715 716 717 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ