Forum Starając się z pomocą medyczną InviMed Wroclaw
Odpowiedz

InviMed Wroclaw

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 grudnia 2020, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayu85 wrote:
    Dziewczyny to jakies jaja zrobilam test, i jest cien cienia ,hm nie wiem co tym myslec.

    https://zapodaj.net/91f65027e00e2.jpg.html

    Jade po kolejny test na jutro

    Myslicie ze to moja ta niska bete widac 5...?

    Ja widzę druga kreskę :)

  • Mayu85 Autorytet
    Postów: 486 504

    Wysłany: 6 grudnia 2020, 07:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zrobilam rano dzis dwa bobo strumieniowy i pink plytkowy na obu biel wizira 😑😶😏 wiec noe wiem co to wczoraj bylo moze faktycznie jakas biochem. I resztki bety mialam , przypominam ze wczoraj przy aplikacji luteiny o 13 mialam na aplikatorze taki maly brazowy skrzepiki, krew czy sluz z brazowa krwia czy jak to nazwac i tak kolo 16 bolal mnie troszle brzuch jak na okres, wiec moze faktycznie jakies mikro poroniene po biochemicznej? Narobilam tylko zamieszania z tym testem wczoraj ;)sorki

    Nie wiem czy w pon rano dla pewnosci zrobic bete? Zeby na 100% wiedziec ze spadla?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2020, 07:56

    ❌AMH 0,51
    ❌Torbiele endometrialne
    ❌Czynnik męski
    Wskazanie do IVF 2017/18
    1. Podejscie icsi styczen 2019🔸️4 komórki, brak oocytów.😏
    2. podejscie do AZ 2020🔸️Transfer 11.07.2020 dwa mrożaki ❄❄ (FET 3dniowce) Beta 0,2 😒-nieudany transfer
    3. Kolejne podejscie do AZ
    mamy 3 zarodki❄❄❄, dwa 3dniowce i jedna blastka 4AB
    🔹️Transfer FET 23.11.2020 Dwa 3dniowce ❄❄-drgnela beta-ciaza biochemiczna😔
    🌺III transfer 08.03.2021 🍀✊
  • Jaszczureczka Autorytet
    Postów: 1521 1075

    Wysłany: 6 grudnia 2020, 09:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielonaherbata - podobno heparyny szybko się wydala (coś koło 1-2 dni o ile mnie pamięć nie myli.
    A bierzesz accard? Bo ten dłużej działa i raczej tego bym się bardziej obawiała niż heparyny jeśli chodzi o zaburzenie wyników.

    Mayu - ja bym zrobiła potwierdzającą betę w pn. Lepiej wiedzieć na 100% na czym się stoi.
    Kiedyś na wątku miesięcznym dziewczyny wspominały, że beta z krwi szybciej spada niż ta w moczu.
    Jedno jest pocieszające - nastąpiła próba implantacji patrząc na betę (o ile to nie wpływ leków) a to już dobra informacja

    Alutka lubi tę wiadomość

    13.07 - FET 3dniowca
    7dpt_ | HCG n/a __ | prog 12,1 | TSH 2,28
    9dpt_ | HCG 82,6 _ | prog 13,6
    11dpt | HCG 214__ | prog 15,7
    14dpt | HCG 556__ | prog 12,3 | TSH 1,18
    16dpt | HCG 1374_ | prog 11,8
    18dpt | HCG 3205_ | prog 15,1
    23dpt | HCG 16805 | prog 16,5
    29dpt ❤
    34dpt IP krwotok - brak krwiaków
    37dpt | 9.65mm | wyjście ze szpitala
    8w2d | 20mm
    9w3d | 27mm |170 bpm
    12w2d | 59.5mm | 164 bpm
    13w3d | 72.3mm | 161 bpm
    17w3d | 209g | 140 bpm | ♀️
    20w4d | 414g |
    23w3d | 619g |
    26w3d | 1068g | 150bpm
    29w2d | 1509g | 160bpm
    31w3d | 1806g | 140bpm
    34w3d | 2670g | 153bpm
    preg.png
  • Mayu85 Autorytet
    Postów: 486 504

    Wysłany: 6 grudnia 2020, 11:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszczureczka wrote:
    Zielonaherbata - podobno heparyny szybko się wydala (coś koło 1-2 dni o ile mnie pamięć nie myli.
    A bierzesz accard? Bo ten dłużej działa i raczej tego bym się bardziej obawiała niż heparyny jeśli chodzi o zaburzenie wyników.

    Mayu - ja bym zrobiła potwierdzającą betę w pn. Lepiej wiedzieć na 100% na czym się stoi.
    Kiedyś na wątku miesięcznym dziewczyny wspominały, że beta z krwi szybciej spada niż ta w moczu.
    Jedno jest pocieszające - nastąpiła próba implantacji patrząc na betę (o ile to nie wpływ leków) a to już dobra informacja
    Jakas proba byla ale jak widac nieudana , napisze to tez jeszcze lekarzowi no nie, niech wie ;)

    Alutka lubi tę wiadomość

    ❌AMH 0,51
    ❌Torbiele endometrialne
    ❌Czynnik męski
    Wskazanie do IVF 2017/18
    1. Podejscie icsi styczen 2019🔸️4 komórki, brak oocytów.😏
    2. podejscie do AZ 2020🔸️Transfer 11.07.2020 dwa mrożaki ❄❄ (FET 3dniowce) Beta 0,2 😒-nieudany transfer
    3. Kolejne podejscie do AZ
    mamy 3 zarodki❄❄❄, dwa 3dniowce i jedna blastka 4AB
    🔹️Transfer FET 23.11.2020 Dwa 3dniowce ❄❄-drgnela beta-ciaza biochemiczna😔
    🌺III transfer 08.03.2021 🍀✊
  • zielonaherbata Autorytet
    Postów: 491 333

    Wysłany: 6 grudnia 2020, 11:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaszczureczka wrote:
    Zielonaherbata - podobno heparyny szybko się wydala (coś koło 1-2 dni o ile mnie pamięć nie myli.
    A bierzesz accard? Bo ten dłużej działa i raczej tego bym się bardziej obawiała niż heparyny jeśli chodzi o zaburzenie wyników.
    @Jaszczureczka, dzięki jak zawsze:) Tak biorę acard to może faktycznie choć z tydz odczekam...Mam jeszcze zlecone próby wątrobowe - tu tez się zastanawiam, czy jest sens robić prosto po takich dawkach hormonów...Z drugiej strony będzie wiadomo, jak realnie leki wpływają na jej funcjonowanie krótkoterminowo (bo w dalszej perspektywie to wątroba ponoć ma zdolność samoregeneracji)...

    Mayu85, Jaszczureczka lubią tę wiadomość

    InviMed Wrocław
    wrzesień 2020 IUI - nieudane
    październik 2020 start IVF (krótki protokół) - nieudane

    Oviklinika Warszawa
    grudzień 2020 start IVF (długi protokół) - stymulacja przerwana (nadciśnienie wtórne?)
    luty 2021 start IVF (krótki protokół)

    AMH 06/2020: 3,3; 01/2021: 3,77; endometrioza 3-4 stopień, adenomioza
  • Mayu85 Autorytet
    Postów: 486 504

    Wysłany: 6 grudnia 2020, 11:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielonaherbata wrote:
    @Jaszczureczka, dzięki jak zawsze:) Tak biorę acard to może faktycznie choć z tydz odczekam...Mam jeszcze zlecone próby wątrobowe - tu tez się zastanawiam, czy jest sens robić prosto po takich dawkach hormonów...Z drugiej strony będzie wiadomo, jak realnie leki wpływają na jej funcjonowanie krótkoterminowo (bo w dalszej perspektywie to wątroba ponoć ma zdolność samoregeneracji)...

    No u mnie niedawno wyszly klocki z ta watroba, ale na usg wszystko ok, zero kamienie w woreczku tylko z krwi powiekszone i wlasnie ponoc przez hormony nie tylko te ale tez te ktore bralam wczesniej na endomende i w "mlodosci" tabletki anty onetez ponoc konkretnie po watrobie daja ;)

    ❌AMH 0,51
    ❌Torbiele endometrialne
    ❌Czynnik męski
    Wskazanie do IVF 2017/18
    1. Podejscie icsi styczen 2019🔸️4 komórki, brak oocytów.😏
    2. podejscie do AZ 2020🔸️Transfer 11.07.2020 dwa mrożaki ❄❄ (FET 3dniowce) Beta 0,2 😒-nieudany transfer
    3. Kolejne podejscie do AZ
    mamy 3 zarodki❄❄❄, dwa 3dniowce i jedna blastka 4AB
    🔹️Transfer FET 23.11.2020 Dwa 3dniowce ❄❄-drgnela beta-ciaza biochemiczna😔
    🌺III transfer 08.03.2021 🍀✊
  • Alicja1105 Autorytet
    Postów: 432 637

    Wysłany: 6 grudnia 2020, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayu85 wrote:
    No u mnie niedawno wyszly klocki z ta watroba, ale na usg wszystko ok, zero kamienie w woreczku tylko z krwi powiekszone i wlasnie ponoc przez hormony nie tylko te ale tez te ktore bralam wczesniej na endomende i w "mlodosci" tabletki anty onetez ponoc konkretnie po watrobie daja ;)

    Mayu powtorz koniecznie bete w poniedzialek.

  • Mayu85 Autorytet
    Postów: 486 504

    Wysłany: 6 grudnia 2020, 12:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, maz mowi zebym nie swirowala a jak lekarz kaze zrobic to zawsze we wt moge zrobic, leki jak bralam tak biore ;)
    Innymi slowy Mikolaj mnie wczoraj w ciula zrobil 🤣😂

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2020, 12:22

    ❌AMH 0,51
    ❌Torbiele endometrialne
    ❌Czynnik męski
    Wskazanie do IVF 2017/18
    1. Podejscie icsi styczen 2019🔸️4 komórki, brak oocytów.😏
    2. podejscie do AZ 2020🔸️Transfer 11.07.2020 dwa mrożaki ❄❄ (FET 3dniowce) Beta 0,2 😒-nieudany transfer
    3. Kolejne podejscie do AZ
    mamy 3 zarodki❄❄❄, dwa 3dniowce i jedna blastka 4AB
    🔹️Transfer FET 23.11.2020 Dwa 3dniowce ❄❄-drgnela beta-ciaza biochemiczna😔
    🌺III transfer 08.03.2021 🍀✊
  • Alutka Ekspertka
    Postów: 186 169

    Wysłany: 6 grudnia 2020, 14:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayu85 wrote:
    Nie wiem, maz mowi zebym nie swirowala a jak lekarz kaze zrobic to zawsze we wt moge zrobic, leki jak bralam tak biore ;)
    Innymi slowy Mikolaj mnie wczoraj w ciula zrobil 🤣😂

    Zrób jutro 🙂Ja jutro też śmigam na betę😉

  • Mum2b Autorytet
    Postów: 1689 1318

    Wysłany: 6 grudnia 2020, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayu85 wrote:
    Dziewczyny zrobilam rano dzis dwa bobo strumieniowy i pink plytkowy na obu biel wizira 😑😶😏 wiec noe wiem co to wczoraj bylo moze faktycznie jakas biochem. I resztki bety mialam , przypominam ze wczoraj przy aplikacji luteiny o 13 mialam na aplikatorze taki maly brazowy skrzepiki, krew czy sluz z brazowa krwia czy jak to nazwac i tak kolo 16 bolal mnie troszle brzuch jak na okres, wiec moze faktycznie jakies mikro poroniene po biochemicznej? Narobilam tylko zamieszania z tym testem wczoraj ;)sorki

    Nie wiem czy w pon rano dla pewnosci zrobic bete? Zeby na 100% wiedziec ze spadla?
    Ja bym zrobila dla swietego spokoju

    ckaiflw193gfy1g3.png

    l22ngu1rfxnodepc.png
  • Mayu85 Autorytet
    Postów: 486 504

    Wysłany: 7 grudnia 2020, 07:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje ze dla swietego spokoju beta zrobiona🙃

    Alicja1105, zielonaherbata, Alutka, mm1, Jaszczureczka lubią tę wiadomość

    ❌AMH 0,51
    ❌Torbiele endometrialne
    ❌Czynnik męski
    Wskazanie do IVF 2017/18
    1. Podejscie icsi styczen 2019🔸️4 komórki, brak oocytów.😏
    2. podejscie do AZ 2020🔸️Transfer 11.07.2020 dwa mrożaki ❄❄ (FET 3dniowce) Beta 0,2 😒-nieudany transfer
    3. Kolejne podejscie do AZ
    mamy 3 zarodki❄❄❄, dwa 3dniowce i jedna blastka 4AB
    🔹️Transfer FET 23.11.2020 Dwa 3dniowce ❄❄-drgnela beta-ciaza biochemiczna😔
    🌺III transfer 08.03.2021 🍀✊
  • Alutka Ekspertka
    Postów: 186 169

    Wysłany: 7 grudnia 2020, 11:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayu85 wrote:
    Melduje ze dla swietego spokoju beta zrobiona🙃

    Ja też już po😉Czekam na wynik z niecierpliwością 🙂

    Mum2b, mm1, zielonaherbata, Mayu85, mila82, Jaszczureczka lubią tę wiadomość

  • Zeta12 Znajoma
    Postów: 17 2

    Wysłany: 7 grudnia 2020, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem tu nowa. Czy mogłybyście udzielić jakieś dobrych porad. Aktualnie 10 dzień stymulacji hormonalnej. W środę mam punkcję jajników. W piątek lekarz stwierdził że mam lacznie 10 jajeczek. Chyba trochę mało ich? Mój mąż ma bardzo słabe wyniki morfologii plemnikow. 0 % tych dobrych. Jedynie w ostatniej grupie ma 8 %. U mnie hormonalnie wszystko ok. Mam nietypową macicę _ dwurożna. Jak się czułyście po zabiegu, jak dalej wyglądały wasze dni? Czy przyjmuje się jakieś leki?

  • zielonaherbata Autorytet
    Postów: 491 333

    Wysłany: 7 grudnia 2020, 13:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zeta12 wrote:
    Hej, jestem tu nowa. Czy mogłybyście udzielić jakieś dobrych porad. Aktualnie 10 dzień stymulacji hormonalnej. W środę mam punkcję jajników. W piątek lekarz stwierdził że mam lacznie 10 jajeczek. Chyba trochę mało ich? Mój mąż ma bardzo słabe wyniki morfologii plemnikow. 0 % tych dobrych. Jedynie w ostatniej grupie ma 8 %. U mnie hormonalnie wszystko ok. Mam nietypową macicę _ dwurożna. Jak się czułyście po zabiegu, jak dalej wyglądały wasze dni? Czy przyjmuje się jakieś leki?
    Hej, miło Cię poznać:) 10 pęcherzyków to jak najbardziej okej. Z tego statystycznie powinnaś mieć 7-8 dojrzałych komórek. Z czynnikiem męskim nie martw się - znajda tych 8 dobrych plemników:) Tu pula dużo większa niż u nas kobiet, faceci to zawsze maja łatwiej ;p To jak będziesz się czuła po punkcji jest pewnie indywidualne. Ja miałam podobna ilość pęcherzyków (14) i przez 3 dni czułam się kiepsko, tak na leżenie. Później już ok. Jeśli możesz wziąć ze 3dni l4 lub urlopu to polecam. Leki po punkcji zależą od tego, czy będziesz miała świeży transfer. Ja miałam odroczony wiec brałam chyba tylko progesteron. Plus - warto jeść dużo białka (np. skyr, ser biały, kurczak, łosoś) w każdym posiłku i pic dużo wody, można tez elektrolity. Powodzenia:)

    Mayu85 lubi tę wiadomość

    InviMed Wrocław
    wrzesień 2020 IUI - nieudane
    październik 2020 start IVF (krótki protokół) - nieudane

    Oviklinika Warszawa
    grudzień 2020 start IVF (długi protokół) - stymulacja przerwana (nadciśnienie wtórne?)
    luty 2021 start IVF (krótki protokół)

    AMH 06/2020: 3,3; 01/2021: 3,77; endometrioza 3-4 stopień, adenomioza
  • Mayu85 Autorytet
    Postów: 486 504

    Wysłany: 7 grudnia 2020, 13:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A doktor L. Dalej milczy....... :(

    ❌AMH 0,51
    ❌Torbiele endometrialne
    ❌Czynnik męski
    Wskazanie do IVF 2017/18
    1. Podejscie icsi styczen 2019🔸️4 komórki, brak oocytów.😏
    2. podejscie do AZ 2020🔸️Transfer 11.07.2020 dwa mrożaki ❄❄ (FET 3dniowce) Beta 0,2 😒-nieudany transfer
    3. Kolejne podejscie do AZ
    mamy 3 zarodki❄❄❄, dwa 3dniowce i jedna blastka 4AB
    🔹️Transfer FET 23.11.2020 Dwa 3dniowce ❄❄-drgnela beta-ciaza biochemiczna😔
    🌺III transfer 08.03.2021 🍀✊
  • Alutka Ekspertka
    Postów: 186 169

    Wysłany: 7 grudnia 2020, 13:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wynik bety i porażka <0,1 😔 Niestety nie udało się. Trzymam kciuki za Was wszystkie 😘

  • zielonaherbata Autorytet
    Postów: 491 333

    Wysłany: 7 grudnia 2020, 13:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Alutka :( :( Przykro mi strasznie :( Jakaś czarna seria na tym wątku:/

    InviMed Wrocław
    wrzesień 2020 IUI - nieudane
    październik 2020 start IVF (krótki protokół) - nieudane

    Oviklinika Warszawa
    grudzień 2020 start IVF (długi protokół) - stymulacja przerwana (nadciśnienie wtórne?)
    luty 2021 start IVF (krótki protokół)

    AMH 06/2020: 3,3; 01/2021: 3,77; endometrioza 3-4 stopień, adenomioza
  • zielonaherbata Autorytet
    Postów: 491 333

    Wysłany: 7 grudnia 2020, 13:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayu85 wrote:
    A doktor L. Dalej milczy....... :(
    @Mayu, może poczekaj do dzisiejszego wyniku bety i przypomnij się doktorowi?

    InviMed Wrocław
    wrzesień 2020 IUI - nieudane
    październik 2020 start IVF (krótki protokół) - nieudane

    Oviklinika Warszawa
    grudzień 2020 start IVF (długi protokół) - stymulacja przerwana (nadciśnienie wtórne?)
    luty 2021 start IVF (krótki protokół)

    AMH 06/2020: 3,3; 01/2021: 3,77; endometrioza 3-4 stopień, adenomioza
  • atka666 Autorytet
    Postów: 681 467

    Wysłany: 7 grudnia 2020, 13:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka wrote:
    Odebrałam wynik bety i porażka <0,1 😔 Niestety nie udało się. Trzymam kciuki za Was wszystkie 😘
    Alutka przykro mi...:(

    - starania o pierwszą dzidzię od 2007 r., 40 lat
    - PCOS, Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Wrogi śluz, Wysoka prolaktyna, Mutacja genu MTHFR, (homozygota TT), problem z zagnieżdżeniem, rozjechane cytokiny, haplotyp KIR AA, wysokie NK
    - mąż - ok
    - 3 x IUI - :(
    - 4 IUI - ciąża biochemiczna
    - 08.01.2018 r. - początek stymulacji - ICSI - krótki protokół,
    - 21.01. 2018 r. - punkcja - 3 śnieżynki (blastki)
    - 05.12.2018 r. - crio 5 - dniowej blastki - ciąża biochemiczna,
    - 08.01.2020 r. - crio dwóch 5 - dniowych blastek :(
    -luty 2020 r. - zmiana kliniki Invimed
    - immunologia doc. Paśnik
    - 20.05.2020 r. - start - krótki protokół z antagonistą
    - 01.06.2020 r. - punkcja - pobrano 22 oocyty - hiperstymulacja - transfer odroczony
    - 04.08.2020r. - crio 1 blastki - 8dpt beta 24,37, 10dpt - beta 63,04, 13dpt beta 65,19 :( 15dpt beta 35,74...
    - mamy ❄️❄️❄️❄️❄️❄️ blastek
  • mila82 Autorytet
    Postów: 986 476

    Wysłany: 7 grudnia 2020, 13:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zeta12 wrote:
    Hej, jestem tu nowa. Czy mogłybyście udzielić jakieś dobrych porad. Aktualnie 10 dzień stymulacji hormonalnej. W środę mam punkcję jajników. W piątek lekarz stwierdził że mam lacznie 10 jajeczek. Chyba trochę mało ich? Mój mąż ma bardzo słabe wyniki morfologii plemnikow. 0 % tych dobrych. Jedynie w ostatniej grupie ma 8 %. U mnie hormonalnie wszystko ok. Mam nietypową macicę _ dwurożna. Jak się czułyście po zabiegu, jak dalej wyglądały wasze dni? Czy przyjmuje się jakieś leki?
    Witaj w naszym gronie.Tak jak napisała zielonaherbata 10 komórek to dobry wynik.Ja miałam na podglądzie właśnie taką liczbę a podczas punkcji pobrali 9 i te 9 wszystkie się zapłodniły.Robiłaś już estradiol i progesteron?U jakiego lekarza sie leczysz?Jak dla mnie to punkcja była najprzyjemniejszą częścią całej stymulacji.Dostajesz zastrzyk i zasypiasz .Budzisz się już po.Pani położna mierzy ciśnienie i tak sobie leżysz około 2 godzin.Ja po punkcji odczuwałam taki dyskomfort jak szłam siku ale po kilku dniach przeszło i plamiłam też kilka dni ale to normalne.Nie wiem czy będziesz mieć transfer świeży, to będzie zależało od poziomu progesteronu.Ja po punkcji nie mając transferu świeżego nie brałam żadnych tabletek.Plemnikami się nie przejmuj , embriolog znajdzie te dobre :).Po punkcji pić dużo wody i jeść białko.Trzymam kciuki

    2xIUI
    styczeń 2019(Imsi - 2 blastki-4AA,4BA)-PGS -Transfer blastki :(
    czerwiec 2019(Imsi - 2 blastki)-Transfer blastki 4BA :(-poronienie 8 tydz.
    Transfer blastki 3BB :(
    luty 2020 pobrano 13 oocytów-są 4 blastocysty - PGS)- 1 zdrowy zarodek , transfer :(
    4IVF - 9 komórek ( transfer 3 dniowca :( , 3 ❄❄❄, 4AA,4AA,3AA))
    Czynnik męski-translokacja (3,7)
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie
‹‹ 496 497 498 499 500 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego