X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną InviMed Wroclaw
Odpowiedz

InviMed Wroclaw

Oceń ten wątek:
  • Mum2b Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brakujemiwiary wrote:
    Dziewczyny powiedzcie mi proszę czy wy badanie estriadol przed transferem. Ja dziś odebrałam wyniki a lekarza mam dopiero jutro i nie wiem co myśleć... No więc mój wynik to 3600... Boje się że transfer będzie odroczony 😔😔😔 progesteron piękny bo 0.2... Mam milion myśli w głowie
    Sam estradiol nie jest wyznacznikiem. Ja mialam hiperke lrzy niskim estradiolu. Ja tam jestem za odroczeniem. Organizm odpocznie Ci po punkcji

Corka - 2018
    Syn - 2021
  • zielonaherbata Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    UlaFalka wrote:
    A nie chcesz pojechać do "kolebki" In Vitro czyli do Białego Stoku?
    Wiem, że to drugi koniec kraju, ale już od Warszawy rzut beretem ;)
    Tam tez mają genialnych lekarzy.
    @UlaFalka Na pierwotnej, dłuższej liście był oczywiście i Białystok i dr Mrugacz;) Ale zaniepokoiły mnie opinie, ze się „wypalił”, już tak ma silna markę osobista. Inna sprawa, ze niby 1,5h od Waw ale Białystok to już naprawdę daleko.

zi13flw10c4ya4h9.png

Unica Praga
    26.10.2021 transfer blastocysty AA
    6dpt II
    7dpt bhcg 80,1 prog 19,6
    9dpt bhcg 242,0 prog 22,6
    24dpt CRL 2,74 + ❤

Nifty pro: oh, boy!

Wcześniej: 2x IVF, IUI, laparoskopia

Wysłany: 10 grudnia 2020, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brakujemiwiary wrote:
    Dziewczyny powiedzcie mi proszę czy wy badanie estriadol przed transferem. Ja dziś odebrałam wyniki a lekarza mam dopiero jutro i nie wiem co myśleć... No więc mój wynik to 3600... Boje się że transfer będzie odroczony 😔😔😔 progesteron piękny bo 0.2... Mam milion myśli w głowie
    To tak naprawdę to decyzji lekarza. Niektórzy robią transfer przy sporo wyższym estradiolu, inni odraczają juz powyżej 3000. Ja miałam 4200 i ponoć nie było ryzyka hiperki, a odroczony miałam głównie przez wysoki progesteron.

zi13flw10c4ya4h9.png

Unica Praga
    6dpt II
    7dpt bhcg 80,1 prog 19,6
    24dpt CRL 2,74 + ❤

• Blondie81 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Nie , komórka dawczyni to kolejna niewiadoma , nie daje gwarancji,że w połączeniu z nasieniem starego da nam jakieś zarodki... Mamy już jedno "nasze" dziecko a ja zawsze marzyłam o adopcji... A że o normalną trudno (w naszym przypadku) to przynajmniej na etapie embrionalnym nie będzie aż tylu problemów administracyjnych ;) Wczoraj w nocy mąż mówi " zróbmy jeszcze jedna procedurę, uzyskajmy chociaż jedno dziecko z tej procedury a kolejne będziemy adoptować. Zawsze chciałaś, więc nie ma co się zastanawiać. Jak by nie było to będzie dobrze. Mamy plan a nasza córka będzie miała rodzeństwo. Jak nie zbliżone genami to zbliżone sercem. Ja pokocham jak swoje , Ty również, więc mamy kolejną drogę otwartą do osiągnięcia naszego celu."

Dobrze napisane Morwa.

Ja usłyszałam w ubiegłym tygodniu od dr G na omówieniu procedury, że w naszym przypadku kolejna stymulacja nie ma sensu. I dla nas najlepsza opcja to KD. Tylko zastanwiam się jaki to sens przy morfologii męża 0 procent skoro pierwsza nieudana próba ponoć przez czynnik męski?!
    Pachnie mi to naciąganiem na drogą procedurę bo to w końcu 22 tysiące za 12 komórek które dają 3 zarodki jak dobrze pójdzie. Może jestem już uprzedzona ale poczułam się potraktowana jak na taśmie ale może właśnie ivf takie jest. Dlatego także rozważam opcję AZ ale totalnie nie wiem czy lepiej u nas w klinice czy jednak wyjść dalej i poszukać np zarodka od młodych zdrowych ludzi. Na razie trawię jeszcze nieudaną próbę w listopadzie i myślę co dalej.
    Na pewno nie czuję się na siłach na kolejną stymulację.

• Blondie81 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayu85 wrote:
    Dziewczyny tak jak czulam dzisiaj beta spadla i jest 15, to bylo zbyt piekne zeby bylo prawdziwe 😒 bylam juz z tym pogodzona w piatek a tu takie wahania nastrojow nastapily na weekend i w poniedzialek...☹🥺
    Tsh 1,0, progesteron 16,2 juz napisalam do doktora pewnie znowu bete mi bedzie kazal zrobic moze w piatek zeby zobaczyc czy calkiem spadla.
    Myslicie ze podejsc w kolejnym cyklu jak bedzie ok, skoro beta ruszyla czy lepiej na spokojnie badania porobic?

Bardzo mi przykro Mayu ☹

• Mayu85 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondie81 wrote:
    Bardzo mi przykro Mayu ☹
    Juz dobrze, jestem ppgodzona, glowa do gory stos badan i dopiero kolejne podejscie po nowym roku

Blondie81, Umka lubią tę wiadomość

❌AMH 0,51
    ❌Torbiele endometrialne
    ❌Czynnik męski
    Wskazanie do IVF 2017/18
    1. Podejscie icsi styczen 2019🔸️4 komórki, brak oocytów.😏
    2. podejscie do AZ 2020🔸️Transfer 11.07.2020 dwa mrożaki ❄❄ (FET 3dniowce) Beta 0,2 😒-nieudany transfer
    3. Kolejne podejscie do AZ
    mamy 3 zarodki❄❄❄, dwa 3dniowce i jedna blastka 4AB
    🔹️Transfer FET 23.11.2020 Dwa 3dniowce ❄❄-drgnela beta-ciaza biochemiczna😔
    🌺III transfer FET 08.03.2021 🍀✊ blastka 4ab +embryoglue
    Test 8dpt druga wyrazna kreseczka
    I Beta 9dpt 102🍀✊
    II Beta 11dpt 242 🍀✊
    III Beta 14dpt 1138 🍀✊
    IV Beta 21dpt 19460 🍀✊
    29dpt mamy ❤ 🙏🍀✊
    37dpt 148bpm 💗 🍀✊
    51dpt 181bpm 💗🍀✊
    Nifty pro OK :) 🩰
    2.12.2021 👧 3560g 55cm🥰
    65205e2d92.png[/url]
  • Brakujemiwiary Znajoma

Wysłany: 10 grudnia 2020, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayu85 wrote:
    Jestes po punkcji? Przed transferem?
    Jestem po poronieniu w październiku

Wysłany: 10 grudnia 2020, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondie81 wrote:
    Dobrze napisane Morwa.

Ja usłyszałam w ubiegłym tygodniu od dr G na omówieniu procedury, że w naszym przypadku kolejna stymulacja nie ma sensu. I dla nas najlepsza opcja to KD. Tylko zastanwiam się jaki to sens przy morfologii męża 0 procent skoro pierwsza nieudana próba ponoć przez czynnik męski?!
    Pachnie mi to naciąganiem na drogą procedurę bo to w końcu 22 tysiące za 12 komórek które dają 3 zarodki jak dobrze pójdzie. Może jestem już uprzedzona ale poczułam się potraktowana jak na taśmie ale może właśnie ivf takie jest. Dlatego także rozważam opcję AZ ale totalnie nie wiem czy lepiej u nas w klinice czy jednak wyjść dalej i poszukać np zarodka od młodych zdrowych ludzi. Na razie trawię jeszcze nieudaną próbę w listopadzie i myślę co dalej.
    @Blondie81 - odpocznij, zregeneruj się, a jak nabierzesz sił, zobacz sobie stronę Eurofertil w Ostravie. KD tam kosztują 16k, AZ nie jestem pewna ile, tu akurat więcej niż w Invimedzie, ale to są właśnie te zarodki od zdrowych dawców...Maja db wyposażone laboratorium embriologiczne i lekarz, który dedykowany jest Polkom wydaje się mocno zaangażowany.

zi13flw10c4ya4h9.png

Unica Praga
    6dpt II
    7dpt bhcg 80,1 prog 19,6
    24dpt CRL 2,74 + ❤

• Brakujemiwiary Znajoma

Wysłany: 10 grudnia 2020, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mum2b wrote:
    Sam estradiol nie jest wyznacznikiem. Ja mialam hiperke lrzy niskim estradiolu. Ja tam jestem za odroczeniem. Organizm odpocznie Ci po punkcji
    Punkcję mialam w lipcu, teraz jestem po poronieniu które miało miejsce w październiku i podchodzę do 2 transferu

• Morwa Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondie81 wrote:
    Dobrze napisane Morwa.

Jak czynnik męski był problemem to po jakiego grzyba chcą Cię pchać w KD ? Chyba tylko po to by naciągnąć na kasę :( nie chcesz skonsultować tego z innym lekarzem ? Morfologia 0 nie oznacza ,ze nie ma w ogóle dobrych morfologicznie plemników w ejakulacie. Oznacza to tylko tyle ,że wśród tych losowo wybranych 100 nie było żadnego o poprawnej morfologii. Jakie hormony ma Twój mąż? Ile razy badal nasienie? Jakie badnia w ogóle miał zlecane ? Dostał jakieś suple? Na starajacych sie ogólnie jest dziewczyna,której mąż przy morfologii 0% ustrzelił dwa oocyty i maja z tego prześliczne bloźniaczki i dodam ,ze byl to naturlasik ;)
    Widzę,że masz endometriozę. Dawaj na priv chce popytać Cię o więcej ;) Jak masz ochotę to tam odpisz na wszystkie moje pytania :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2020, 20:37

• Morwa Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2020, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayu85 wrote:
    Juz dobrze, jestem ppgodzona, glowa do gory stos badan i dopiero kolejne podejscie po nowym roku
    Co masz w planach badać ?

• Alutka Ekspertka

Wysłany: 10 grudnia 2020, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Nie dosc ,ze mnie dzisiaj migrena meczy to jeszcze szanowna @ przyszla 💩

Ja też dzisiaj dostałam @ tragedia, w poniedziałek odstawilam leki i już zawitała @

• Mayu85 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj rano normalnie takie naplyey goraca i mokrzusieńka sie obudzilam a nie bylo goraco bo 20,5 stopnia juz hormony swiruja bo ileż można...juz @ jest blisko pewnie....
    Co zamierzam badac no napewno glukoza i insulina, potem polece caly profil rozszerzony tarczycowy anty tpo anty tg, watrobowe, ferrytyna , bo kiedys mialam anemie kolezanka zielona herbata mi troche podpowiedziala :) za co dziekuje narazie zamierzam zrobic wszystko co mi sie uda na karte luxmed :)

Dobra zbieram sie na bete.
    A co to ostravy nieprzebadany zarodek z az 1850 euro a przepqdany pod kontem genetycznym ponad 2000 i to cena za zarodek ponoc wiem bo obserwuje bacznie watek o az :)

Blondie81, zielonaherbata, Umka lubią tę wiadomość

❌AMH 0,51
    ❌Torbiele endometrialne
    ❌Czynnik męski
    Wskazanie do IVF 2017/18
    2. podejscie do AZ 2020🔸️Transfer 11.07.2020 dwa mrożaki ❄❄ (FET 3dniowce) Beta 0,2 😒-nieudany transfer
    I Beta 9dpt 102🍀✊
    II Beta 11dpt 242 🍀✊
    III Beta 14dpt 1138 🍀✊
    IV Beta 21dpt 19460 🍀✊
    29dpt mamy ❤ 🙏🍀✊
    37dpt 148bpm 💗 🍀✊
    51dpt 181bpm 💗🍀✊
    2.12.2021 👧 3560g 55cm🥰
    65205e2d92.png[/url]
  • mila82 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wizytę w przyszły piatek u dr G.Jestem pewna , że powie "to była pewnie wada zarodka".Pamiętam jak pokazałam mu wynik mojego dodatniego Ana i powiedziałam , że chciałabym steryd a on "zobaczymy" ale po badaniu z łaską przepisał.Wkurza mnie to wszystko , same musimy się o wszystko prosić o wszystkim pamiętać.Teraz na wizycie powiem mu żeby zbadał mi kurczliwość bo ostatnio mam coraz większe skurcze.A ktoś pisał na forum że to badanie jest wykonywane w ramach usg.Zobaczymy czy znowu nie będzie kręcił nosem.Ja o tyle mam "dobrze" że po 2 latach jeżdżenia do kliniki doktor nawet w maseczce mnie poznaje i jak otwiera drzwi to tylko kiwa na mnie.Niestety w klinikach to tylko nacisk na invitro i kolejny transfer.

2xIUI
    styczeń 2019(Imsi - 2 blastki-4AA,4BA)-PGS -Transfer blastki :(
    czerwiec 2019(Imsi - 2 blastki)-Transfer blastki 4BA :(-poronienie 8 tydz.
    Transfer blastki 3BB :(
    luty 2020 pobrano 13 oocytów-są 4 blastocysty - PGS)- 1 zdrowy zarodek , transfer :(
    4IVF - 9 komórek ( transfer 3 dniowca :( , 3 ❄❄❄, 4AA,4AA,3AA))
    Czynnik męski-translokacja (3,7)
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie
  • mila82 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brakujemiwiary wrote:
    Dla lekarza progesteron się liczy.na estradiol nie patrzą.wyniki masz dobre.

2xIUI
    luty 2020 pobrano 13 oocytów-są 4 blastocysty - PGS)- 1 zdrowy zarodek , transfer :(
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie
  • Blondie81 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Jak czynnik męski był problemem to po jakiego grzyba chcą Cię pchać w KD ? Chyba tylko po to by naciągnąć na kasę :( nie chcesz skonsultować tego z innym lekarzem ? Morfologia 0 nie oznacza ,ze nie ma w ogóle dobrych morfologicznie plemników w ejakulacie. Oznacza to tylko tyle ,że wśród tych losowo wybranych 100 nie było żadnego o poprawnej morfologii. Jakie hormony ma Twój mąż? Ile razy badal nasienie? Jakie badnia w ogóle miał zlecane ? Dostał jakieś suple? Na starajacych sie ogólnie jest dziewczyna,której mąż przy morfologii 0% ustrzelił dwa oocyty i maja z tego prześliczne bloźniaczki i dodam ,ze byl to naturlasik ;)
    Widzę,że masz endometriozę. Dawaj na priv chce popytać Cię o więcej ;) Jak masz ochotę to tam odpisz na wszystkie moje pytania :)

Dokładnie tak to odbieram, jako naciąganie na kasę. Przy okazji gra na emocjach bo przecież przy KD jest jeszcze istotne to, że zapładniamy nasieniem partnera więc mężczyźnie łatwiej pogodzić się z tym niż z AZ. Choć cale szczęście mój mąż nie ma nic przeciwko AZ 🙏 to mi jest trudniej z tą decyzją. Lekarz kierował się chyba głównie tym, że jak to uzasadnił wygasa mi czynność jajników i że nie mam szans ze swoimi komórkami.
    Konsultowałam się po 1 procedurze w Polmedis i dr powiedział że zastosowałby zupełnie inny protokół. Ja stwierdziłam że spróbuję jeszcse raz u dr G, że nie będę po pierwszej nieudanej procedurze zmieniać lekarza. Ale po tym jak podszedł sztampowo stosując ten sam protokół z większą dawką i mizernym efektem już raczej nie wrócę. Tak mam na dziś 🤦‍♀️
    Mąż badał nasienie 3 razy. Za 3 razem badaniem msome. Jeśli dobrze pamietam nazwę. Za każdym razem morfologia 0. Miał też niski testosteron. Z supli teraz bral profertil.
    Pocieszasz takimi historiami 🥰 to daje nadzieję, dlatego chodzę na akupunkturę i zgodnie z zaleceniem terapeutki łykam obecnie 600 mg q10 dziennie, ponoć super działa.
    Zaraz wyślę zaproszenie na priv, dziękuję 🙂

Zielona dzięki, popatrzę co i jak. Myślałam jeszcze o Reprofit. Chyba najprościej umówić się tam na konsultację.
    Maya dzięki 🙂 chyba wolę taką opcję. Fakt że zarodki w invimed są tanie, ale juz powoli mam dość tej kliniki. I nie wiem czy nie lepiej iść w droższy ale zarodek od ludzi młodych i zdrowych. Trudna decyzja 🙂 daj znać jak beta !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2020, 10:06

• mila82 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondie81 , wiem jak Ci ciężko.Z AZ w klinice to literia, my mamy zarezerwowane 2 blastki 4bb ale cechy fonetyczne dawców nam nie pasują i te blastki są troche kiepskie.Na pytanie czy 4 bb to dobry zarodek doktor G zrobił taką skwaszoną minę i powiedział "no nie są złe" Czyli wszystko jasne.Będziemy rezygnować z tych zarodków.W klinice możesz dostać zarodki od młodej pary ale również od pary w wieku 36 lat.Na wizycie pokazywał mi , że właśnie oddała zarodki dawczyni w wieku 24 lat i to były ładne blastki.W czechach masz młodych dawców ale też cena jest większa.Musicie przemyśleć.A teraz odpoczywaj i zbieraj siły :)

Blondie81 lubi tę wiadomość

2xIUI
    Niedoczynność tarczycy
    Wysoka prolaktyna
    Trombofilia - ok
    Ana - dodatnie

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondie81 wrote:
    Zielona dzięki, popatrzę co i jak. Myślałam jeszcze o Reprofit. Chyba najprościej umówić się tam na konsultację.
    Maya dzięki 🙂 chyba wolę taką opcję. Fakt że zarodki w invimed są tanie, ale juz powoli mam dość tej kliniki. I nie wiem czy nie lepiej iść w droższy ale zarodek od ludzi młodych i zdrowych. Trudna decyzja 🙂 daj znać jak beta !
    Blondie, polecam luknąć :) Można z nimi umówić się na darmowa konsultacje przez skype/tel. Gadałam prawie godzinę z tym lekarzem - naprawdę db wrażenie i myśle o KD u nich, gdyby na moich nie udało się w waw.

Blondie81 lubi tę wiadomość

zi13flw10c4ya4h9.png

Unica Praga
    6dpt II
    7dpt bhcg 80,1 prog 19,6
    24dpt CRL 2,74 + ❤

• Mayu85 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jakbym miala wiecej pieniedzy to tez bym pewnie czechy rozwazala ale nie stac mnie i daleko, ja mam blastke 4ab jeszcze od dawcow w podobnym wieku co ja , tylko facet mial inny kolor wlosow, a reszta wszystko ppdpbne bylo i uwazam ze 4ab to calkiem niezla blastka wiadomo moglaby byc 4aa ale z takich tez udaje sie w ciaze zachodzic ponoc.
    moje zdanie jest takie ze ivf to kwestia wynikow ale tez szczescia i trafienia na odpowiedni "moment".
    A co do bety dam znac, ale na bank poleciala bo mnie brzuch wczoraj bolal jak na @ i dzis znowu i plecy takze pewnie jak odatawie leki 2-3dni i zawita @

❌AMH 0,51
    ❌Torbiele endometrialne
    ❌Czynnik męski
    Wskazanie do IVF 2017/18
    I Beta 9dpt 102🍀✊
    II Beta 11dpt 242 🍀✊
    III Beta 14dpt 1138 🍀✊
    IV Beta 21dpt 19460 🍀✊
    29dpt mamy ❤ 🙏🍀✊
    37dpt 148bpm 💗 🍀✊
    51dpt 181bpm 💗🍀✊
    2.12.2021 👧 3560g 55cm🥰
    65205e2d92.png[/url]
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2020, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mayu85 wrote:
    Ja jakbym miala wiecej pieniedzy to tez bym pewnie czechy rozwazala ale nie stac mnie i daleko, ja mam blastke 4ab jeszcze od dawcow w podobnym wieku co ja , tylko facet mial inny kolor wlosow, a reszta wszystko ppdpbne bylo i uwazam ze 4ab to calkiem niezla blastka wiadomo moglaby byc 4aa ale z takich tez udaje sie w ciaze zachodzic ponoc.
    moje zdanie jest takie ze ivf to kwestia wynikow ale tez szczescia i trafienia na odpowiedni "moment".
    A co do bety dam znac, ale na bank poleciala bo mnie brzuch wczoraj bolal jak na @ i dzis znowu i plecy takze pewnie jak odatawie leki 2-3dni i zawita @
    Dzisiaj robiłaś betę? O której mniej więcej wyniki ?
    Odpisałam Ci na priv ;)

‹‹ 503 504 505 506 507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ