🌼 IUI 🌼 - czyli inseminacja w pigułce
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyOstatnia nadzieja - jesteś "gorsza" ode mnie z tym pesymizmem, naprawdę. To jest krew typowo okresowa czy masz plamienie? Pisałaś, że to wasze pierwsze podejście do IUI, więc dlaczego nie chcesz go w razie czego powtórzyć? Od jak dawna się staracie?
-
Mamainprogress wrote:Hejka
Lekarz zgodził się na stymulację nie wiem jeszcze co mi przepisze. Ale chciałam zapytać was Team Lametta czy CLO ? Bo kompletnie nie wiem który lepszy ?
Ja team letrozol. Biorę co prawdą Aromek, nie lamettę, ale u mnie po Clo pęcherzyki nie rosły wcale -
nick nieaktualnyJa dokładnie tak jak verliebtindich - Clo na mnie totalnie nie zadziałał. W żadnej dawce. Pierwsza stymulacja Lamettą przyniosła skutki. Dodatkowo po pojawieniu się pecherzyka włączony Fostimon w zastrzykach.
ABK - z ciekawości, skąd wiecie z jaką skutecznością u Was wiąże się IUI? Nigdy nikt mi nic nie mówił, że w naszym przypadku szansę są takie i takie, że jakoś procentowo -
Ana.ana wrote:Ja dokładnie tak jak verliebtindich - Clo na mnie totalnie nie zadziałał. W żadnej dawce. Pierwsza stymulacja Lamettą przyniosła skutki. Dodatkowo po pojawieniu się pecherzyka włączony Fostimon w zastrzykach.
ABK - z ciekawości, skąd wiecie z jaką skutecznością u Was wiąże się IUI? Nigdy nikt mi nic nie mówił, że w naszym przypadku szansę są takie i takie, że jakoś procentowo
Lekarz ocenil nasienie, moj wiek, mięśniaki to ze w tym cyklu mam torbiel i stąd.
Lekarz dokładny, zauwazyl kolejnego miesniaka.
Juz jesli chodzi o ta torbiel to mysle ze to przez to ze pilam wino.
Do jednego na pewno podjedziemy w kolejnym cykluOna: 36l
Amh: 4,26
Tsh: 2,33 (0,270-4,200) 0.8 do zbicia (letrox 125, strumektomia 12.2018)
Fsh: 4,19
Lh:6,67
Prl: 15.85
Jajowody drozne (hsg maj 2022)
Monitoring owulacji okey
Miesiniak (w niczym nie przeszkadza)
On: 39l
Testosteron: 4,33
Fsh: 2,68
Lh: 3,74
Slabe parametry nasienia
Koncentracja 15,57 mln/ml > 16mln/ml
Numer plemnika 70 M/Proba > 70M/Proba
Ruch postepowy 18% > 32%
Ruchome 40.71% > 40%
Morfologia 4.95% > 4%
Żywotność 60,81% > 60
Kariotypy oboje ok
12.2022 gonal 150, menopur 75->100, orgalutran, gonapedryl+ovi.
11pobranych -> 7 do zaplodnienia
05.01 transfer 5 dniowy swiezaczek 3.2.1.🤞
Na feriach zostały ❄❄ 5.2.1 i 4.3.1. Z 6 doby
8dpt 60.8
11 dpt 126
13 dpt 330
18 dpt 1796
-
ABK wrote:Lekarz ocenil nasienie, moj wiek, mięśniaki to ze w tym cyklu mam torbiel i stąd.
Lekarz dokładny, zauwazyl kolejnego miesniaka.
Juz jesli chodzi o ta torbiel to mysle ze to przez to ze pilam wino.
Do jednego na pewno podjedziemy w kolejnym cyklu
Jak duże masz mięśniaki? Jak w ubiegły piątek po raz pierwszy się dowiedziałam, że je w ogóle mam... mówiła mi dr, że małe 5-7mm.Szczepienia. Allo MLR 44% 10.2022.
Endometrioza. Adenomioza. Mięśniak.
Salve Medica Łódź: IUI
04/08/2022 ❌️
Invimed Poznań: ICSI
4 blastki 🍀
6 doba: ❄️ 4AA ❄️ 3BB
5 doba: ❄️ 4BA ❄️ 4BB
09/12/2022 - transfer FET z EmbryoGlue ❄️ 4BA ❌️
11/01/2023 - scratching endo ✂️
30/01/2023 - transfer FET z EmbryoGlue ❄️ 4BB ❌
03/2023 - biopsja endo: cd138 5/10 HPF ❌
03/2023 - doksycyklina 💊
05/2023 - biopsja endo: ✅
01/2024 - mini-histeroskopia: ✅
04/2024 - odnowione badania💉
05/2024 - USG: adeno&endo 🆘️
Plan na siebie: dieta przeciwzapalna, suplementacja, ruch.
xx/06-07/2024 - transfer 🍀 -
nick nieaktualnyAna.ana wrote:Ostatnia nadzieja - jesteś "gorsza" ode mnie z tym pesymizmem, naprawdę. To jest krew typowo okresowa czy masz plamienie? Pisałaś, że to wasze pierwsze podejście do IUI, więc dlaczego nie chcesz go w razie czego powtórzyć? Od jak dawna się staracie?
-
Koniczynka_87 wrote:Jak duże masz mięśniaki? Jak w ubiegły piątek po raz pierwszy się dowiedziałam, że je w ogóle mam... mówiła mi dr, że małe 5-7mm.
Dzis odkryty ma 12-15mm, a ten starszy kolega mogacy uciskac lekko na jajowód ok 50mm.
Ale 2 lekarz badalo mnie od kwietnia mialam monitoring w maju ostatnia wizyta 09.06 w szpitalu, i nikt nie widzial tego małegoOna: 36l
Monitoring owulacji okey
Slabe parametry nasienia
Ruch postepowy 18% > 32%
Ruchome 40.71% > 40%
Morfologia 4.95% > 4%
Żywotność 60,81% > 60
Kariotypy oboje ok
8dpt 60.8
11 dpt 126
13 dpt 330
18 dpt 1796
-
nick nieaktualny
-
Ostatnia nadzieja- gdybyś przesledzila ten wątek jak i poprzedni z iui to byś zobaczyła że kilka dziewczyn mimo ciąży miało plamienia a nawet krwawienia. Dlatego ta beta jest tak wazna- bo może się okazać że trzeba włączyć leki by utrzymać ciążę. Nie będę Ci tu robić zludnych nadzieji ale sama informacja że beta w ogóle drgnęła jest też ważna dla diagnosty. A to Wasze pierwsze iui a trzeba mieć naprawde farta by za pierwszym razem zaskoczyło. Zobacz że u mnie pierwsza się nie udała ale każda kolejna (jak narazie) przyniosła dzidziusia. Więc pesymizm w kieszonkę bo jeszcze na niego nie jest czas. Rozumiem strach związany z niskim amh ale stres na pewno nie jest Waszym sprzymierzeńcem.
Abk mi dzień przed planowanym laparo (z uwagi na podejrzenie endometriozy) znaleziono kilka miesniakow. Wycięte, jak narazie nikt przy USG nowych nie widział więc może to problem już z głowy? Tego życzę sobie i Tobie jak już sie ich pozbędziesz. Mi nikt nie wyliczał procent na iui. Przy pierwszym podejściu usłyszałam tylko że iui ogólnie jest bez sensu bo daje tylko 13% sukcesu. I to od lekarza który miał je wykonać. Najwyraźniej teraz zawyzylam statystykę . Wiadomo że ivf ma większe szanse powodzenia ale żaden lekarz na 100% nie zna naszego organizmu. Ja przed wynikiem drugiej iui już powiedziałam partnerowi że jak nie wypali to podchodzimy do ivf bo mam dość tej niepewności i emocjonalnego wyczerpania. Nie musieliśmy skorzystać ale byliśmy już zdecydowani. To Wasza decyzja wiec najlepiej przegadajcie sobie na spokojnie.
Lila co u Ciebie? Jaki plan działania?Ana.ana, LILA_33 lubią tę wiadomość
Ja:endometrioza (laparo 11.2018),
Partner: 4% prawidłowych plemników (dane z 2019r)
Rozpoznanie: niepłodność idiopatyczna
8.07.2019 1 IUI-
29.07.2019- 2 IUI ♥️--> Ur. Małej😍
05.2022- 3 IUI ❤-->ur. Małego 🥰 -
ElenaM wrote:Ostatnia nadzieja- gdybyś przesledzila ten wątek jak i poprzedni z iui to byś zobaczyła że kilka dziewczyn mimo ciąży miało plamienia a nawet krwawienia. Dlatego ta beta jest tak wazna- bo może się okazać że trzeba włączyć leki by utrzymać ciążę. Nie będę Ci tu robić zludnych nadzieji ale sama informacja że beta w ogóle drgnęła jest też ważna dla diagnosty. A to Wasze pierwsze iui a trzeba mieć naprawde farta by za pierwszym razem zaskoczyło. Zobacz że u mnie pierwsza się nie udała ale każda kolejna (jak narazie) przyniosła dzidziusia. Więc pesymizm w kieszonkę bo jeszcze na niego nie jest czas. Rozumiem strach związany z niskim amh ale stres na pewno nie jest Waszym sprzymierzeńcem.
Abk mi dzień przed planowanym laparo (z uwagi na podejrzenie endometriozy) znaleziono kilka miesniakow. Wycięte, jak narazie nikt przy USG nowych nie widział więc może to problem już z głowy? Tego życzę sobie i Tobie jak już sie ich pozbędziesz. Mi nikt nie wyliczał procent na iui. Przy pierwszym podejściu usłyszałam tylko że iui ogólnie jest bez sensu bo daje tylko 13% sukcesu. I to od lekarza który miał je wykonać. Najwyraźniej teraz zawyzylam statystykę . Wiadomo że ivf ma większe szanse powodzenia ale żaden lekarz na 100% nie zna naszego organizmu. Ja przed wynikiem drugiej iui już powiedziałam partnerowi że jak nie wypali to podchodzimy do ivf bo mam dość tej niepewności i emocjonalnego wyczerpania. Nie musieliśmy skorzystać ale byliśmy już zdecydowani. To Wasza decyzja wiec najlepiej przegadajcie sobie na spokojnie.
Lila co u Ciebie? Jaki plan działania?
Mi pierwszego miesniaka znalazl onkolog (dosc dobrze znany i ceniony) pytalam co z tym zrobić, obserwować i tyle i co pol roku mialam do kontroli.
Laparoskopia szkoda czasu w naszym przypadku, podejdziemy do iui w cyklu sierpniowym, ze wzlegu o badania. Co juz bedzie od września października zaczniemy in vitro.
Mialam jakis cien nadzieji ze bedzie dobrze, ale nie będzieWiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 21:27
Ona: 36l
Monitoring owulacji okey
Slabe parametry nasienia
Ruch postepowy 18% > 32%
Ruchome 40.71% > 40%
Morfologia 4.95% > 4%
Żywotność 60,81% > 60
Kariotypy oboje ok
8dpt 60.8
11 dpt 126
13 dpt 330
18 dpt 1796
-
Ana.ana wrote:Ja dokładnie tak jak verliebtindich - Clo na mnie totalnie nie zadziałał. W żadnej dawce. Pierwsza stymulacja Lamettą przyniosła skutki. Dodatkowo po pojawieniu się pecherzyka włączony Fostimon w zastrzykach.
ABK - z ciekawości, skąd wiecie z jaką skutecznością u Was wiąże się IUI? Nigdy nikt mi nic nie mówił, że w naszym przypadku szansę są takie i takie, że jakoś procentowo -
Hej dziewczyny,
trochę mnie nie było na szybko przeczytałam co tam pisałyście później sobie wszystko przeczytam dokładnie😁
ale coś tu się pesymistycznie zrobiło bardzo 😔
ostatnia nadzieja a jakie masz amh? ja mam 2.06 i mi lekarka powiedziała że trochę małe jak na mój wiek ale nie ma się czym martwić jak na razie, a może warto poszukać jakieś pomocy psychologa?
ja idę w przyszłym tygodniu bo też już sobie nie radzę po tych 2 latach a w Invimedzie pierwsza wizyta jest gratis więc stwierdziłam, że spróbuję. a co do IUI zawsze warto podejść 2 i 3 raz moim zdaniem
z pozytywnych wieści mam ładny jeden pęcherzyk w prawym jajniku w poniedziałek działamy! do 3 razy sztuka😁😁😁👌👌👌
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2022, 07:53
verliebtindich, LILA_33, ElenaM lubią tę wiadomość
-
dallia wrote:Hej dziewczyny,
trochę mnie nie było na szybko przeczytałam co tam pisałyście później sobie wszystko przeczytam dokładnie😁
ostatnia nadzieja a jakie masz amh? ja mam 2.06 i mi lekarka powiedziała że trochę małe jak na mój wiek ale nie ma się czym martwić jak na razie, a może warto poszukać jakieś pomocy psychologa?
ja idę w przyszłym tygodniu bo też już sobie nie radzę po tych 2 latach a w Invimedzie pierwsza wizyta jest gratis więc stwierdziłam, że spróbuję. a co do IUI zawsze warto podejść 2 i 3 raz moim zdaniem
z pozytywnych wieści mam ładny jeden pęcherzyk w prawym jajniku w poniedziałek działamy! do 3 razy sztuka😁😁😁👌👌👌
Kciuki! 🤞🤞🤞 -
ElenaM wrote:Ostatnia nadzieja- gdybyś przesledzila ten wątek jak i poprzedni z iui to byś zobaczyła że kilka dziewczyn mimo ciąży miało plamienia a nawet krwawienia. Dlatego ta beta jest tak wazna- bo może się okazać że trzeba włączyć leki by utrzymać ciążę. Nie będę Ci tu robić zludnych nadzieji ale sama informacja że beta w ogóle drgnęła jest też ważna dla diagnosty. A to Wasze pierwsze iui a trzeba mieć naprawde farta by za pierwszym razem zaskoczyło. Zobacz że u mnie pierwsza się nie udała ale każda kolejna (jak narazie) przyniosła dzidziusia. Więc pesymizm w kieszonkę bo jeszcze na niego nie jest czas. Rozumiem strach związany z niskim amh ale stres na pewno nie jest Waszym sprzymierzeńcem.
Lila co u Ciebie? Jaki plan działania?
Napiszesz mi co o usunieciu, ile rekonwalescencja ile mialy miesniaki i gdzie umiejscowione, i dlaczego dostałaś skierowanie?Ona: 36l
Monitoring owulacji okey
Slabe parametry nasienia
Ruch postepowy 18% > 32%
Ruchome 40.71% > 40%
Morfologia 4.95% > 4%
Żywotność 60,81% > 60
Kariotypy oboje ok
8dpt 60.8
11 dpt 126
13 dpt 330
18 dpt 1796
-
nick nieaktualnydallia wrote:Hej dziewczyny,
Gratuluję takiego wyniku AMH moj wynik w wieku 33 lat to 0,64. Więc pesymizm dość uzasadniony.
Nadal różowy kolor na papierze. -
ostatni nadzieja wrote:Gratuluję takiego wyniku AMH moj wynik w wieku 33 lat to 0,64. Więc pesymizm dość uzasadniony.
Nadal różowy kolor na papierze.
Ja mam 28 lat więc za 5 lat też będę miała pewnie taki wynik. Jeśli sie boisz że masz malo czasu to moze faktycznie in vitro
Poczekaj czy się okres rozkręci czy nie a kiedy powinnas dostac czujesz sie okresowo?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2022, 09:12
-
nick nieaktualnyOstatnia nadzieja - skończyłaś brać Duphaston zgodnie z zaleceniami, tak? Masz różowy papier, a nie okres. Co jeśli to np. plamienie implantacyjne? Może coś tam się dzieje i konieczna jest kontynuacja lub wdrożenie innych leków? Idź na tą betę jak Ci kazali.
-
Ana.ana wrote:Ostatnia nadzieja - skończyłaś brać Duphaston zgodnie z zaleceniami, tak? Masz różowy papier, a nie okres. Co jeśli to np. plamienie implantacyjne? Może coś tam się dzieje i konieczna jest kontynuacja lub wdrożenie innych leków? Idź na tą betę jak Ci kazali.
Dokładnie to mialam pisac ze to rownie dobrze może być plamienie, a nie okresOna: 36l
Monitoring owulacji okey
Slabe parametry nasienia
Ruch postepowy 18% > 32%
Ruchome 40.71% > 40%
Morfologia 4.95% > 4%
Żywotność 60,81% > 60
Kariotypy oboje ok
8dpt 60.8
11 dpt 126
13 dpt 330
18 dpt 1796
-
nick nieaktualnydallia wrote:Ja mam 28 lat więc za 5 lat też będę miała pewnie taki wynik. Jeśli sie boisz że masz malo czasu to moze faktycznie in vitro
Poczekaj czy się okres rozkręci czy nie a kiedy powinnas dostac czujesz sie okresowo?
Myślę że mam bardzo mało czasu choć w każdym cyklu naturalnym mam pęcherzyk i owulacje także nie dokonać to rozumiem. Mam bardzo stałe cykle i wszystko działa mega prawidłowo. Jeśli chodzi o in vitro to mój partner się na to niezgadza ja też nie mam pełnego przekonania... według aplikacji dziś powinnam mieć okres. Wogole nie czuje się okresowo myślałam że to przez ten duphastan -
nick nieaktualnyAna.ana wrote:Ostatnia nadzieja - skończyłaś brać Duphaston zgodnie z zaleceniami, tak? Masz różowy papier, a nie okres. Co jeśli to np. plamienie implantacyjne? Może coś tam się dzieje i konieczna jest kontynuacja lub wdrożenie innych leków? Idź na tą betę jak Ci kazali.