X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka wrote:
    U mnie po 5tym menopurze nie było badania estradiolu. Pecherzyki były tak małe, że dr nie udzielił mi więcej info. Kazał wrócić po 4 dniach.
    Pytałam się mojego lekarza jak liczyć dni cyklu skoro @ po antykach i po gonapeptylu miże być bardzo skąpa. Powiedział, że ważne by Menopur zacząć nie wczesniej niż w drugim dniu cyklu. Czyli mozna tsk naprawdę zacząć od 3,4,5 dc, byle nie wczesniej niż 2.

nie wiem jak przeoczylam Twoja wypowiedz Różyczka, a napisalas cenne info - widzialam wlasnie wczoraj wykresy, gdzie nawet po @ jakis czas dopiero zostal wlaczony menopur - wiec cos w tym jest, co piszesz... <3

• Moniaa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arlenka pamiętam Ciebie... za bardzo się nie wypowiem co do doradzania jeśli chodzi o operację bo po prostu nie znam się...
    Mnie Prowadzi dr Agnieszka również w tej samej klinice, po 1 biochemicznej i 2 poronionej powiedziała że raczej w genetyce nic nie ma ale możemy spróbować się zbadać. Więc poprosiłam tylko o zaświadczenia o ciąży biochemicznej i miałam wypis ze szpitala o 2 poronionej ... poszliśmy z M. do rodzinnej i ona wystawiła skierowania na cito do poradni genetycznej celem przebadania kariotypów. Od razu pojechałam do genetics na Parkowej i za tydzień miałam wizytę a za ponad miesiąc wyniki ... oczywiście nie stwierdzono żadnych mutacji i odetchnęłam z ulga...
    I tez jakieś te moje komóreczki były słabej jakości ... nawet teraz przy ostatnim podejściu ...
    A w jakich badaniach brałaś udział?

• mysza89 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takasobieja wrote:
    Co ja mam mówić? Po pierwszej procedurze Miałam 1 zarodek 4aa... Nie udało się. Teraz miam dwa 4cc. Mam problem z Endo... Po owy mega szybko i mocno przyrasta. Przed miesiączka ma ok 23mm. Co prawda po @ wraca do normy... Ale sądzę że mam jakiś problem z zagniezdzanien

U mnie tez wystepuje problem z zagnieżdzeniem była ciąża biochemiczna ,co mówią lekarze w twojej sytuacji ?ja tylko słysze ze szwnse duże ...

Wierze w twoje 4 cc :)przecież to cudowna córa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2015, 12:06

mysza89
    Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty :) 10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB :( 5.11 crio 4 BB :( luty-3BC:(
    2018 córeczka
    2023 córeczka
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby szanse w miarę bo mam za chwilę dopiero 25 lat. To chyba ich wyznacznik.. ze do 40 jeszcze sporo czasu.. słyszę ze jestem jeszcze młoda. :/ mam to Endo dziwne i mnie to trochę niepokoi.

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama też miała pco. A Tata z kolei chyba miał armię. Pół roku się starali. Mama zaszła po 3 latagc w drugą ciąża Ale poronila w 9-10tyg. Ale wydaje mi się ze tu mogła być wina progesteronu.. A nie genów. To ten felerny czas gdzie progesteron zaczyna produkować łożysko które nie do końca mogło być już wyksztalcone

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • arlenka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa wrote:
    Arlenka pamiętam Ciebie... za bardzo się nie wypowiem co do doradzania jeśli chodzi o operację bo po prostu nie znam się...
    Mnie Prowadzi dr Agnieszka również w tej samej klinice, po 1 biochemicznej i 2 poronionej powiedziała że raczej w genetyce nic nie ma ale możemy spróbować się zbadać. Więc poprosiłam tylko o zaświadczenia o ciąży biochemicznej i miałam wypis ze szpitala o 2 poronionej ... poszliśmy z M. do rodzinnej i ona wystawiła skierowania na cito do poradni genetycznej celem przebadania kariotypów. Od razu pojechałam do genetics na Parkowej i za tydzień miałam wizytę a za ponad miesiąc wyniki ... oczywiście nie stwierdzono żadnych mutacji i odetchnęłam z ulga...
    I tez jakieś te moje komóreczki były słabej jakości ... nawet teraz przy ostatnim podejściu ...

No ja chyba miałąm to co Ty, na czynność skurczową. Ja tak krążę między p. doktor a profesorem. My nie mamy podstaw do genetyki na NFZ, tylko jedno wczesne poronienie, musielibyśmy iść prywatnie. I no kolejne wydatki mnie trochę hamują. Mimo refundacji zostawiliśmy już w klinice duuużo pieniążków, plus dojazdy...(mamy 500km do białego).

Co do resekcji to są lekarze, którzy uważają że to dobra metoda leczenia, inni uważają że to średniowiecze i już się tego nie robi. Ja już miałam kiedyś kauteryzację robioną, ale wg profesora to nie załatwia sprawy, bo nie wycina się rdzenia, który jest odpowiedzialny za nadprodukcję hormonów. I bądź tu mądry :|

V.2014 I ICSI :( X.2014 II ICSI :( V.2015 III ICSI :(
    XII.2015 IV ICSI transfer 12.12. <3
    gg6415nmbr1yje5o.png
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takasobieja słyszałam coś właśnie ze jak endo jest trochę za bardzo przerośnięte to właśnie może być problem z zagnieżdżeniem, bo ono wtedy jest już w tej fazie przygotowanej do złuszczania... A nie ma jakiś specyfików na pohamowanie trochę jego wzrostu?
    Ale na razie trzymam zaciśnięte kciuki za to podejście... jeszcze jest wcześnie, poczekajmy na betę :)

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniaa wrote:

W mojej klinice kariotypy były podstawa - byc moze kwestia wieku. Miałam 35 lat a msz 39. Wyniki prawidłowe. Tak jak Wam pisałam kilka razy zdecydowaliśmy sie na pgd - nie było specjalnie wskazań, poza moim wiekiem. Chcieliśmy mieć pewność, ze nie podajemy nieprawidłowych zarodków, które nie maja szans na implantację...chcieliśmy sobie zaoszczędzić bólu, ze znowu sie nie udało. Dzisiaj wiem po tym doświadczeniu, ze zarodek zdrowy genetycznie o średniej morfologi 5bc nie musi oznaczać sukcesu....

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Tosia 1981 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    to mialas wtedy szybciej rozpoczeta stymulacje o te 2 dni?

ja napisalam wlasnie maila do kliniki, narazie nadal mam plamienie. Jak jutro bedzie to samo - to bedzie znaczyc, ze dzis jest 1 dc skapej @.
    Wizytę miałam szybciej, bo z wyznaczonego terminu to było jakoś na 4-5 dc a po rozmowie z panią dr.że @ przyszła szybciej musiałam się umówić na 2 dc. i po usg stwierdziła że od 3 dc zaczynam menopur

1 ICSI :-( 4 x crio :-( 2 ICSI :-( 07.04.16 crio :-(
    17.05 scratching 3 ICSI :-) 11/2017 zabieramy ostatnie śnieżynki do domu 7 dpt beta 55,98 9dpt 149,50 czekamy na Alicję :)
    1usa20mmw64c3yjj.png
  • zyzka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka trzymam kciuki za usg,u mnie w 13dpt pecherzyk miał 3mm :) a w 20dpt(poszłam awaryjnie bo miałam żywa krew na aplikatorze) i miał już 10 mm i widać było cialko żółte :) idę teraz na serduszkowa w 26dpt:) oby było!

Antonelka, Wika!, sisi lubią tę wiadomość

zyzka
  • Wika! Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:
    Do W.
    Wszyscy się przenoszą z Parens bo Parens już nie ma środków. Szlachcic wydoił dużo większy grant z MZ, bo jest ponoć współtwórcą PTMR.

Ja natomiast byłam jedną z kilku migrantek z katowickiej Provity (w ogonie m.in. za Fedrą).

No ja za dr P poszlam do macierzynstwa...

Czy ktos dostal zastrzyki z gonalu??? Bede miec 3-6 dnia cyklu

endometrioza- moj maly koszmar...:(
    2 ivf - :(
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyzka wrote:
    Antonelka trzymam kciuki za usg,u mnie w 13dpt pecherzyk miał 3mm :) a w 20dpt(poszłam awaryjnie bo miałam żywa krew na aplikatorze) i miał już 10 mm i widać było cialko żółte :) idę teraz na serduszkowa w 26dpt:) oby było!

No to kciuki za Twoje serduszko :-)

Ja czekam pod gabinetem. Z tego stresu zapomniałam hasła do konta internetowego i nie mogę sobie podejrzeć wyników badań :-/ - moze i dobrze bo na pewno bym sie doktoryzowała :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2015, 12:37

agulas, Moniaa, zyzka lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arlenka wrote:
    No ja chyba miałąm to co Ty, na czynność skurczową. Ja tak krążę między p. doktor a profesorem. My nie mamy podstaw do genetyki na NFZ, tylko jedno wczesne poronienie, musielibyśmy iść prywatnie. I no kolejne wydatki mnie trochę hamują. Mimo refundacji zostawiliśmy już w klinice duuużo pieniążków, plus dojazdy...(mamy 500km do białego).

Arlenko, nie wiem czy czytałaś nasz wątek, ostatnie karty. Gdybym ja mogła cofnąć czas, z wiedzą którą mam teraz - robiłabym kariotypy przed tym całym in-vitro. Albo chociaż przed II procedurą. Byłabym lepiej przygotowana. Rozumiałabym przyczyny niepowodzeń..
    U nas właśnie kariotyp wyszedł małża źle, choć wcześniej nikt się tego nie spodziewał.
    Gin kliniczny konsekwentnie mi mówił że to strata czasu i nie warto, bo nie ma wskazań. "Zarodki są ładne". I tak dalej. Przyczyn męskiego czynnika nikt nie analizował gruntownie..Była tylko oceniana budowa anatomiczna i hormony.

Teraz wiem że te problemy są częstsze niż się wydaje, a poza klinikami niepłodności, nikt inny ich nie wyłapie. Jesli lekarz o kariotypie nie wspomina, POZ nie chce/ nie może dać skierowania na NFZ, zróbcie sami.

arlenka lubi tę wiadomość

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arlenka..nam lekarz POZ wwypisal skierowanie do poradni genetycznej w rozpoznaniu po portsu napisal nieplodnosc kobieca z czynnikiem meskim..i tyle. u meza wpisal to samo.. powiedzielismy ze lekarz kazal nam zrobic kariotypy i u meza AZF oracz CFTR i nam zrobili..
    lekarza POZ nic to nie kosztuje i na pewno nie ma czegos takiego z enie może .. skeirowanie zawsze moze dac..

arlenka lubi tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • Nadira Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla, a co wyszło w kariotypie u męża? Jeśli chodzi o kariotyp to nam zaproponowano wizytę w poradni genetycznej "jeśli chcemy" bo doktor twierdził że przy oligozoospermii bardzo ciężkiej można robić ale nie trzeba. Więc my zechcieliśy zrobić, naszczęście w kariotypach wszystko ok, fakt że trwało to pól roku,ale przed pierwszą ivf zdążyliśmy. Na mukowiscydozę i AZF czekamy dalej...
    Coraz bardziej denerwuje mnie ta masówka, mnie nikt przez 3 lata starań nie raczył mnie podiagnozować, bo przecież nasienie mamy do du..y i czego ja więcej chcę. Ostatnio tłumaczyli że zarodki mamy słabe dlatego nawet ciąży biochemicznej nie było. A dlaczego mamy słabe? " Bo nie macie państwo szczęścia"...

Mimbla lubi tę wiadomość

ex2bcwa1oc4n8lw7.png
    ex2b3e5enw2ksmqc.png
    ex2b4z17x0iw5y73.png
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadira, ja nie słyszałam o braku szczęścia tylko że tak wygląda i medycyna nie wie dlaczego tak się dzieje. Może, selekcja naturalna zarodków. Szczegółów że oni nie znają.

w kariotypie małża wyszła tzw zbalansowana translokacja między dwoma chromosomami.

To oznacza:
    1. wysokie ryzyko oligozoospermii, lub azoospermię
    2. wysokie ryzyko poronień
    3. "20-40%" ryzyka wad płodu

A wiesz co jest najśmieszniejsze? Poszłam w piątek na konsultację u zastępczego innego gina. Który rzeczowo przedstawił że teraz opcje są trzy, czyli IUI z dawcą, in-v z dawcą, albo bierzemy zarodki no bo przeca - zniszczyć ich nie wolno. Koszt mrożenia spada na nas po programie.

A następnie, skasowano mnie za tą wizytę jakbym już była na wylocie programu rządowego.. Pierwsza odpłatność za konsultację od października 2014, sprzed kwalifikacji... Jakby mnie ktoś walnął w pysk.

No, przynajmniej tak się trochę czuję. "Na zakręcie".
    Dojrzeliśmy do tego że po mrozaki wrócimy ale wcale łatwo z tą całą wiedzą nie jest.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2015, 13:23

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arlenka teraz doczytałam serio przy - kryptozoospermia nie zrobili Wam genetyki ??
    przeciez to sa główne wskaźniki do genetyki
    poczawszy od cięzkiej oligozoospermii, poprzez krypto i azoospermie..
    lekarz POZ na tej podstawie powinien wydac wam skeirowanie do poradni genetycznej ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2015, 13:25

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wika! wrote:
    No ja za dr P poszlam do macierzynstwa...

Czy ktos dostal zastrzyki z gonalu??? Bede miec 3-6 dnia cyklu

ja miałam Gonal

• arlenka Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla czytam Was cały czas, tylko niewiele piszę. I czytałam co ostatnio pisałaś. Też mi to dało do myślenia. Zwłaszcza w kontekście tego co mówią lekarze ("możecie zrobić kariotypy, ale i tak wyjdą ok").

Ania a ile czekaliście na badania i wyniki? Ja mam ok miesiąc do wstępnie zaplanowanej operacji, niby mogę przeciągnąć, ale ja już i tak jestem załamana że nie zaczęliśmy procedury, tylko znów czekamy na operację, a później z 3 miesiące na dojście do siebie :|

Ania_84, Mimbla, Mag85 lubią tę wiadomość

V.2014 I ICSI :( X.2014 II ICSI :( V.2015 III ICSI :(
    XII.2015 IV ICSI transfer 12.12. <3
    gg6415nmbr1yje5o.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zalezy gdzie w GENEOS czekalismy 10 tyg na wyniki na wizyte tydzien .. wiem ze teraz wŁódzi dłuzej dziewczyny czekaja.. bo maja zatrzesienie z małopolski i śląskiego

wejdz na str
    wyszukaj poradnie genetyczne
    http://kolejki.nfz.gov.pl/

wyszukaj najpierw w swoim obszarze .. pozniej w innych wojewodztwach my z Kielc pojechalismy do Łodzi ..bo tam mielismy wizyte po tyg a u nas byla dopeior za kilka miesiecy .. podzwon popytaj :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2015, 13:33

74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
‹‹ 1545 1546 1547 1548 1549 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ