IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Anna255 wrote:dziewczyny - a co sie dzieje z zarodkami, ktore przykladowo zostaly zamrozone podczas rzadowki, program sie skonczy, a my nie bedziemy placic prywatnie za ich dalsze mrozenie i przechowywanie, no i jak wcale sie po nie nie zglosimy?
niszcza je czy oddaja do adopcji?
nie można zniszczyć zarodka można oddac do adopcji za zgodą pary ...
Piggy jak wywalczyłaś clexane ??jeden gin mówi ze musze go brac a 2 mi go nie daje ...powalcze sama bo te moje żylaki ....Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 19:32
mysza89
Leczenie od 2012 roku ,stymulacja clo 8 cykli ciąża biochemiczna 11 .10.2013 . 5.2014 clo 6 cykli bez rezultatu, maj 2015 kwalifikacja,12.06.15 @ -zaczynamy anty10.07 start stymulacji -Menopur +gonapeptyl,20.07 pick up,ET 25.07 blastusi 4BB
5.11 crio 4 BB
luty-3BC:(
2018 córeczka
2023 córeczka -
Jestem zła. Lekarka skierowała mnie wit D, prolaktynę, tsh i ft4 i okazało się, że te badania są płatne. Jestem zdziwiona bo pierwszy raz mam na co narzekać na Provitę. Jestem wyjątkowo zaskoczona, że płacę za coś w programie. Nawet histeroskopię (3 razy) miałam bezpłatną a tu wyskoczyli z rachunkiem na 119pln.
Czy jest to prawidłowe postępowanie? Bo nie wiem czy mam się kłócić czy odpuścić.Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
Ja za badania które robie u endokrynologa w klinice płace dodatkowo2008 - ciąża biochemiczna,2013 - ciąża biochemiczna, 2014 - trzy IUI bez skutku, 2015.01 - pierwsze IVF bez ET, 13 mrozaczków
26.03.2015 - crio 2 x 4AA28.04.2015 - crio 4AA i 4BB
06.08.2015 - 2 x 4BB
08.09.2015 - 4BB i 3BC
06.10.2015 - 2BB i 1BB
11.12.2015 - 2X1BB
-
mysza89 wrote:nie można zniszczyć zarodka można oddac do adopcji za zgodą pary ...
Piggy jak wywalczyłaś clexane ??jeden gin mówi ze musze go brac a 2 mi go nie daje ...powalcze sama bo te moje żylaki ....Anatolka lubi tę wiadomość
2008 - ciąża biochemiczna,2013 - ciąża biochemiczna, 2014 - trzy IUI bez skutku, 2015.01 - pierwsze IVF bez ET, 13 mrozaczków
26.03.2015 - crio 2 x 4AA28.04.2015 - crio 4AA i 4BB
06.08.2015 - 2 x 4BB
08.09.2015 - 4BB i 3BC
06.10.2015 - 2BB i 1BB
11.12.2015 - 2X1BB
-
Justine wrote:Jestem zła. Lekarka skierowała mnie wit D, prolaktynę, tsh i ft4 i okazało się, że te badania są płatne. Jestem zdziwiona bo pierwszy raz mam na co narzekać na Provitę. Jestem wyjątkowo zaskoczona, że płacę za coś w programie. Nawet histeroskopię (3 razy) miałam bezpłatną a tu wyskoczyli z rachunkiem na 119pln.
Czy jest to prawidłowe postępowanie? Bo nie wiem czy mam się kłócić czy odpuścić.
Jasno jest napisane, że refundowane są badania niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia procedury. Te nie są. Dodatkowo Cie diagnozuje. To nic nienormalnego. Histeroskopię miałaś nie w ramach programu ivf tylko na nfz, bo Provita akurat ma podpisana umowe na refundację tych zabiegów. Gdyby nie miała mogłabyś dostać skierowanie i szorowac do szpitala lub płacić w klinice.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 19:56
Anko:-) lubi tę wiadomość
-
mysza89 wrote:nie można zniszczyć zarodka można oddac do adopcji za zgodą pary ...
Piggy jak wywalczyłaś clexane ??jeden gin mówi ze musze go brac a 2 mi go nie daje ...powalcze sama bo te moje żylaki ....
Jak się nie zapłaci za przechowywanie to kierowane są automatycznie do adopcji. Tak są umowy skonstruowane. A po 20 latach będą automatycznie oddawane czy się to ich rodzicom podoba czy nie (zapis nowej ustawy).Anna255 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Justine wrote:Jestem zła. Lekarka skierowała mnie wit D, prolaktynę, tsh i ft4 i okazało się, że te badania są płatne. Jestem zdziwiona bo pierwszy raz mam na co narzekać na Provitę. Jestem wyjątkowo zaskoczona, że płacę za coś w programie. Nawet histeroskopię (3 razy) miałam bezpłatną a tu wyskoczyli z rachunkiem na 119pln.
Czy jest to prawidłowe postępowanie? Bo nie wiem czy mam się kłócić czy odpuścić.
Ja nigdy nie miałam takich badań za darmo wiec chyba to normalne.
Tylko estradiol progesteron podczas stymulacji.
Histeroskopie drozosci i miliony badań wraz z prezentami dla lekarzy przy ivf wyniosły nas w 20 miesięcy 22tysiace.
-
A tsh bada na zlecenie lekarzy od 2.5roku co 6 tygodni z ft 3 i ft4 i oczywiście ze za to place. Ogólnie to ze lekarz od ivf zaleca jakieś badania to absolutnie nie muszą być darmo
Na prawdę gratuluję ze tyle rzeczy udało ci się zrobić darmo do tego czasu. Ciesz się!:*
-
Justine moim zdaniem powinni Ci powiedzieć, wypisując skierowanie, że to będzie płatne dodatkowo jeśli zdecydujesz się oddać krew u nich...
Skoro nie chcieli ich włączyć do kosztów procedury to mogłaś przecież te badania zrobić na NFZ - ale - to wymaga pielgrzymki do lekarza POZ.
Wtedy nie straciłabyś 119 ziko ale, straciłabyś trochę nerwów, kalorii, czasu (1 dzień minimum).
Ja histero miałam proponowane w Osteomedzie - siostrzanej spółce Matrixa, no i cóż mogę powiedzieć. Mimo że byłoby to dodatkowo płatne to z perspektywy czasu oceniając, trochę żałuję że jednak nie skorzystałam. Warunki w takiej klinice porównując ze szpitalem byłyby o niebo lepsze ... Czasem warto zapłacić.
Było minęło. Następnym razem dopytasz i będziesz uważać. -
Justine ja za histeroskopie placilam 2000. Wiec się ciesz ze miałaś na NFZ. A co do badań to jest w regulaminie ze refundowane są badania potrzebne do procedury. Wiec powinnaś być zadowolona ze diagnozuja cie szerzej a nie tylko w obrębie procedury. Lepiej sprawdzić inne hormony wg mnie.Mała Mi
-
Dziewczyny, nie chodzi mi o 119pln bo przy wydatkach na wszystkie leki i diagnostykę wydałam setki razy więcej tylko chodzi mi o zasadę. Cudzego nie wezmę, ale od mojego też wara- jestem bardzo porządnicka i proceduralna stąd moje oburzenie. No i może jeszcze dlatego, że pani recepcjonistka zamiast poinformować mnie, że część badań jest płatna (tak samo jak lekarz powinien wcześniej i pielęgniarka co pobierała krew) to od razu wyskoczyła z pytaniem na jakiego maila może mi wysłać fakturę.
Wg mnie jeśli lekarz po rozpoczęciu stymulacji uznał, że mają być jakieś dodatkowe badania to dla mnie jest to znak, że jest to niezbędne do realizacji stymulacji. Tarczycowe badania zawsze mam w ramach nfz (zarówno u endo jak i wcześniej od gin po przyniesieniu zaświadczenia od endo), prolaktyna wydaje mi się hormonem, który również powinien podlegać pod "potrzebne do procedury".Mimbla, Beata.D lubią tę wiadomość
Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
Hej.
Miałam dać znać jak się u mnie sprawa wyjaśni... to sie wyjaśniła.
Beta nadal spada. A na usg pęcherzyk który w poniedziałek jeszcze rokował już wczoraj odkleił się od ściany macicy i
zmalał. Odstawiłam leki i mam czekać na poronienie.
Pozdrawiam i wszystkim życzę udanych i donoszonych ciąż!!.04.2008 [10t]
12.2009 zdrowa córcia
09.2014 [8t]
11.2015 [7t]
10.2019 zdrowy synek -
nick nieaktualny
-
Kamilka
współczuję
Kamilka lubi tę wiadomość
Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
nick nieaktualnyKamilka wrote:Hej.
Miałam dać znać jak się u mnie sprawa wyjaśni... to sie wyjaśniła.
Beta nadal spada. A na usg pęcherzyk który w poniedziałek jeszcze rokował już wczoraj odkleił się od ściany macicy i
zmalał. Odstawiłam leki i mam czekać na poronienie.
Pozdrawiam i wszystkim życzę udanych i donoszonych ciąż!!.
Wspieram calym sercem
Trzymaj sie kochana, wiem jak ci ciezkoKamilka lubi tę wiadomość
-
józefka wrote:są tam naprawdę fachowcy. a gdzie miała punkcje robioną jeśli mogę spytać i gdzie nie udzielili jej pomocy (jestem z Łodzi, więc takie ostrzeżenie przyda się)
Szpital który nie umiał jej pomóc to szpital w Piotrkowie Trybunalskim przy ul. Rakowskiej. A procedurę robi w Invimedzie w Warszawie. Ale hiperstymulacja może trafić na każdą z nas, więc nie ma tu reguły.