X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:
    A powiedzcie mi jeszcze, czy hasło "5 prawidłowo zapłodnionych" oznacza, że tych 5 już zaczęło się dzielić?
    "Prawidłowo zapłodniona komórka jajowa posiada dwa przedjądrza, jedno pochodzi z komórki jajowej, drugie z plemnika oraz dwa ciałka kierunkowe, pochodzące z podziału materiału genetycznego komórki jajowej"... dzieli się po kilkunastu godzinach po pojawieniu się cech prawidłowego zapłodnienia

V., Anatolka lubią tę wiadomość

• V. Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Libra wrote:
    "Prawidłowo zapłodniona komórka jajowa posiada dwa przedjądrza, jedno pochodzi z komórki jajowej, drugie z plemnika oraz dwa ciałka kierunkowe, pochodzące z podziału materiału genetycznego komórki jajowej"... dzieli się po kilkunastu godzinach po pojawieniu się cech prawidłowego zapłodnienia

Acha, czyli "prawidłowo zapłodniona" jeszcze nie oznacza "dzieląca się". Padnę w oczekiwaniu na tego czwartkowego maila od embriologów :P Dzisiaj i jutro muszę się czymś zająć, coś czuję że dom będzie błyszczał ;)

Inska, Libra lubią tę wiadomość

3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc :(
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boli mnie brzuszek :-( zjadłam brzoskwinie a była jeszcze dość twarda i mam za swoje :-/ ale miałam taka ochotę... Stara a głupia...

Inska lubi tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiula86 wrote:
    Witajcie! Ja niestety nie zacznę kolejnej procedury :(
    Wczoraj lekarz zauważył na usg plamkę ok. 4 mm, chciał wykluczyć ciążę, więc zlecił betę. Wynik dostałam dziś rano - 2699 w 28 dpt... dziś szybka wizyta - pęcherzyk ciążowy ma 3,6mm, jest za mały jak a ten czas i beta też podobno nie jest za duża. Odstawiam wszystkie leki i mam czekać na poronienie, chociaż w piątek jeszcze mam powtórzyć betę i przyjść na wizytę. Lekarz nie dał nadziei, ja też nie chcę jej mieć, bo bałabym się, czy aby na pewno dziecko będzie zdrowe... więc lepiej niech się stanie, co ma się stać...
    :(

• triss Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Nie. Ktoś mnie przypadkiem wrzucił do jednego terminowego worka z Mimbla i Shooa :-) Ja mam za tydzień.

Aaaaa.. .to ja chyba coś pokręciłam :) zapamietałam ze wtorek, czesto niestety w ferworze walki z codziennymi zajęciami czytam i słucham wybiórczo ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:
    Acha, czyli "prawidłowo zapłodniona" jeszcze nie oznacza "dzieląca się". Padnę w oczekiwaniu na tego czwartkowego maila od embriologów :P Dzisiaj i jutro muszę się czymś zająć, coś czuję że dom będzie błyszczał ;)
    http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/od-jajeczka-do-blastocysty-tak-rodzi-sie-zycie,321267.html
    tu masz, obrazek "druga doba"

Edit....jaka druga? pierwsza doba to zapłodnienie, druga to podziały... ech :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2015, 13:39

V. lubi tę wiadomość

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inska, nie wolno lubić bolacych brzuszków :-P

Tilka, Libra, sylwiaśta159, triss, shooa, Mimbla lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • V. Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Libra wrote:
    http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/od-jajeczka-do-blastocysty-tak-rodzi-sie-zycie,321267.html
    tu masz, obrazek "druga doba"

Sama dzisiaj wrzucałam ten link ;) ale nie wiedziałam od którego momentu można mówić o tym, że komórka się dzieli.

3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc :(
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iga 79 wrote:
    Dziewczyny,czy któraś miała pozytywną betę po scratchingu?
    moja siostra... i jeszcze jedna koleżanka... a ja się dowiem niebawem

iga 79 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szanowne, dzisiaj mogę trzymając leki do symulacji w metaforycznej ręce (a raczej w prawdziwej lodówce) powiedzieć: dołączam do Was na 100% :) Procedura rozpisana :) Lekarz uśmiechając się powiedział mi, że jestem ostatnią jego pacjentką, której w tym roku rozpisuje procedurę z rządówki. Na dzień dobry takie szczęście :)
    ps. idę robić rozpiskę - mam 9 leków, które muszę brać w trakcie tej procedury (nie liczę luteiny itp. leków które dojdą w trakcie) Życie jest piękne!
    miłego!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2015, 13:34

Libra, Tilka, sylwiaśta159, Sanna, V., Pola7, gosia81, muszynka, Moniaa, mia6, Beata.D, Konwalia, Mimi86 lubią tę wiadomość

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej jest jak zaczyna się dzielić kilkanaście h po zaplodnieniu. To jest dobry czas. Libra dobrze napisała gdzieś wcześniej. Z takim startujących później bywa różnie. Zajmij się czymś, bo teraz to już zupełnie nie masz na to wypływu :-)

sylwiaśta159, Libra, Mimbla, kuciak lubią tę wiadomość

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cisza, to co Ty bierzesz? Apteka.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Cisza, to co Ty bierzesz? Apteka.

Dokładnie tak! I dzisiaj usłyszałam to już z trzy razy (również w aptece) :)))

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:
    Sama dzisiaj wrzucałam ten link ;) ale nie wiedziałam od którego momentu można mówić o tym, że komórka się dzieli.
    zauważyłam później :)

V. lubi tę wiadomość

• agulas Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiula86 wrote:
    Lekarz, który nigdy nie mówi nigdy, ani na 100% powiedział, że nic dobrego z tego nie będzie. Niestety, ale do niego mam pełne zaufanie. Jestem jego drugą pacjentką, którą coś takiego spotkało. Trudno, muszę z tym jakoś żyć, mam tylko nadzieję, że obędzie się bez szpitala.

Asiula bardzo mi przykro. Teraz już za późno, żeby mówić co by było gdyby... Trzymaj się!

ug37trd8yp0c7r9f.png
  • Sanna Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    triss wrote:
    Sanna jesli rozpoczynasz nowa procedurę i punkcja wypadnie po 1.11 to embriolodzy zapłodnią max. 6 komórek.

Oby było 6, chodzi mi o to czy po punkcji następnie po udanym zapłodnieniu będą mogli po 1.11 zrobić transfer 1 lub 2 zarodkow??

74di4z174lr410ce.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Najlepiej jest jak zaczyna się dzielić kilkanaście h po zaplodnieniu. To jest dobry czas. Libra dobrze napisała gdzieś wcześniej. Z takim startujących później bywa różnie. Zajmij się czymś, bo teraz to już zupełnie nie masz na to wypływu :-)
    no to zapodam wam coś z tak wyższej szkoły jazdy, ale tam jest tabela czasowa, więc mniej więcej widać, w jakim czasie zarodki dokonują podziału

http://www.ginekologiapolska.pl/Zywa-ciaza-blizniacza-otrzymana-za-pomoca-metody-ciaglego-monitorowania-zarodkow-u-pacjentki-z-niepowodzeniami-ivf-et-opis-przypadku-i-przeglad-pismiennictwa,1728,0,1.html

V., Anatolka, Pola7 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem juz w dwupaku z moja kruszynka 3BB. Transfer odbyl sie bez komplikacji, robil go nowy lekarz, oby mial szczesliwa reke..
    prosze o kciuki!

Tilka, sylwiaśta159, V., Libra, Madzia82, pragnaca dzidziusia, Anatolka, Kala 1980, asieńka, Asiula86, kkisia, triss, aneczka2015, Pola7, justa1234, gosia81, kuciak, Mimbla, Agi83, Moniaa, iga 79, Antonelka, mia6, Tosia 1981, Inska, Beata.D, BISCA, Konwalia, Anuszka, SzewskaPasja, Agnieszka_A., Mimi86, Selena lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shooa... && TAAAKIE kciuki!!!

• magic1 Autorytet

Wysłany: 6 października 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi86 wrote:
    Sylwia oj bardzo bym chciala zacząć jeść anty w tym tygodniu ale to od szanownej @zależy :)
    Asiula bardzo mi przykro ze tak wyszło :(
    Magic i jak po punkcji było? Masz jakieś mrozaczki, podali ci jeden czy dwa?
    Trzymam kciuki :)
    podali jednego blastusia 3aa i został jeden ale był w stadium moruli jeszcze, i nie wiem co z tym bidoczkiem się dzieje, na razie nie będę tam dzwonić, także z 6 pęcherzyków ktore pobrali mam 2 zarodki póki co, szczerze to myślałam że troche lepiej to wypadnie, kurcze mam nadzieje że moj kropek pokocha moją macicę :-)
    a po punkcji spoko, dobrze znosze narkozę :-) żadnych zawrotów głowy tylko dzień pozniej brzuch bolał, wiec dobrze jest miec ten dzien wolny.

V., Libra, gosia81, Anuszka, SzewskaPasja, Mimi86, Selena lubią tę wiadomość

4c3tugpjetqoi3k1.png
‹‹ 1990 1991 1992 1993 1994 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ