IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNie kochana, my mielismy IMSI-za to placilismy, ale nie martw sie- IMSI wazniejsze jest jesli ma sie niziutka morfologie wy macid 3% (prawie norma) z 200 mln to bardzo bardzo duzo plemnczkow o dobrej budowie kochana
u nas morfologia 4% ale za to ilodco jedno zero mniej wiec koncowo mamy wiele mniej dobrych morfologicznie plemnikow
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2015, 18:32
-
Nam powiedzieli dokładnie tak: jest 50% szans, że operacja poprawi sytuacje, ale to pół na pół, jest ileś tam procent szans, że pogorszy, więc róbcie IVF, póki jest z czego, bo jedno co jest pewne to to, że operacja wam przesunie IVF o co najmniej pół roku.
-
godaweri wrote:V., kalia powiedzcie mi coś na ten temat...powyżej....
-
nick nieaktualnyOgolnie nam lekarze mowili tak: meskie sprawy diagnozuje sie szybko ale leczy barszo trudno i najlepiej z doswiadczenia wiedza, by walczyc tym co jest, bo moze byc gorzej. Kobiete diagnozuje sie dlugo, ale leczenie jest duzo prostsze.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2015, 18:36
-
szałwia wrote:Jakość spermy zmienia się w czasie niestety mocno, podobnie jak naszych jajek.
-
Lonia wrote:U nas oligozoospermia III stopnia zero ruchu postepowego, zbyt mała ilość plemników do wykonania morfologii, ja mam wyniki dobre.a badania jakie robiliśmy to:
Ja:
LH
FSH
TSH
FT3
FT4
ESTRADIOL
CHLAMYDIA TRACHOMATIS IGM
AMH
CHLAMYDIA TRACHOMATIS IGA
WR
HIV
HCV
HBS
GRUPA KRWI
maż:
KARIOTYP
CFTR
CHLAMYDIA TRACHOMATIS IGM
CHLAMYDIA TRACHOMATIS IGA
WR
TESTOSTERON
FSH
NASIENIE
GRUPA KRWI
Takie badania mielismy ale tylko dlatego, ze wczeaniej probowalismy sie kwalifikowac do Gamety w Rzgowie i nam je zlecili, po ich wykonaniu okazalo sie,ze dla nas nke ma juz pieniedzy na rzadowke i znalezliamy Artvimed w Krakowie. Zeby nam te badania nie przepadly i frustracja nie doskwierala przy czekaniu do stycznia wolimy jezdzic nawet tyle km.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. A ile są ważne takie badania? Bo my już badania mamy od kilku miesięcy zrobione. Braliśmy ślub, wiec się wszystko przesunęlo w czasie i dopiero teraz możemy coś działać.
Czy ktoś wie, czy przy teście MAR pozytywnym jest szansa na kwalifikacje bez zbędnego wymyślania różnych badań? -
Co do efektów po operacji żylaków powrózka to bywa różnie. Rozmawialismy z andrologiem i powiedział, że statystycznie pacjentom polepszaja sie parametry nasienia a po drugie dobrze jest taką operacje przeprowadzić bo w przyszłości może dojeśc do nowotworu jądra. Oczywiście nie jest to reguła!
Mój mąż miał operacje zylaków i niestety ale parametry jemu się nie polepszyły, wręcz przeciwnie są nawet gorsze. Po operacji jeszcze zachorował i przez jakis czas musiał brać sterydy i to też na pewno miało wpływ na jego nasienie. Robił badanie w ostatnim czasie i szału nie ma. Znakiem tego, że operacja nie zawsze skutkuje lepszym nasieniem. W naszym przypadku nie widac poprawy.transfer 10.11.2014 jednego malucha - 10 dpt beta 35 (*)
transfer 16.03.2015 dwóch maluchów -beta ujemna
transfer 02.10.2015 dwóch maluchów - 8dpt -92,7; 10dpt - 296,70; 12dpt - 506,80 [*][*]
Transfer 24.03.2017, 17.07.2017, 11.09.2017, 06.09.2018, 06.10.2018, 23.02.2019, 12.09.2019 jednego malucha - beta ujemna
Transfer 12.09.2019 - 10 dpt - 3,9; 12dpt - 0,8
Transfer 10.12.2019 - 10 dpt - 63,5; 12 dpt - 143,3; 17 dpt - 1077,0; 25 dpt - 8308,0 i jest ❤️ - 10tc [*]
Transfer 22.02.2021 - 10 dpt - 13,4; 12dpt - 4,2
Transfer 20.05.2021 -9 dpt - 91,4; 11 dpt- 219,0; 15dpt - 879,0; 19dpt-3787,0; 26dpt - 29510,0 i są ❤️❤️
[/url]
-
sylwiaśta159 wrote:Ogolnie nam lekarze mowili tak: meskie sprawy diagnozuje sie szybko ale leczy barszo trudno i najlepiej z doswiadczenia wiedza, by walczyc tym co jest, bo moze byc gorzej. Kobiete diagnozuje sie dlugo, ale leczenie jest duzo prostsze.
niestety ale to prawda.transfer 10.11.2014 jednego malucha - 10 dpt beta 35 (*)
transfer 16.03.2015 dwóch maluchów -beta ujemna
transfer 02.10.2015 dwóch maluchów - 8dpt -92,7; 10dpt - 296,70; 12dpt - 506,80 [*][*]
Transfer 24.03.2017, 17.07.2017, 11.09.2017, 06.09.2018, 06.10.2018, 23.02.2019, 12.09.2019 jednego malucha - beta ujemna
Transfer 12.09.2019 - 10 dpt - 3,9; 12dpt - 0,8
Transfer 10.12.2019 - 10 dpt - 63,5; 12 dpt - 143,3; 17 dpt - 1077,0; 25 dpt - 8308,0 i jest ❤️ - 10tc [*]
Transfer 22.02.2021 - 10 dpt - 13,4; 12dpt - 4,2
Transfer 20.05.2021 -9 dpt - 91,4; 11 dpt- 219,0; 15dpt - 879,0; 19dpt-3787,0; 26dpt - 29510,0 i są ❤️❤️
[/url]
-
Dziewczyna ktora poznalam w invikcie w poczekalni jest w ciazy po imsi. Morfologia jej partnera 0%. Nie jestem przekonana czy morfologia plemnika silnie koreluje z nieprawidlowym mateialem genetycznym, ktory niesie.
Czytalam kilka roznych opracowan na ten temat, wszedzie dane potwierdzaja ze przy skrajnej teratozoospermii (ponizej 1%) wskazane jest imsi a szanse na uzyskanie ciazy / urodzenie zdrowego dziecka sa porownywalne do ivf u pary z prawidlowa morfologia.
Kalia, godaweri, V., gosia81 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
triss wrote:Dziewczyna ktora poznalam w invikcie w poczekalni jest w ciazy po imsi. Morfologia jej partnera 0%. Nie jestem przekonana czy morfologia plemnika silnie koreluje z nieprawidlowym mateialem genetycznym, ktory niesie.
Czytalam kilka roznych opracowan na ten temat, wszedzie dane potwierdzaja ze przy skrajnej teratozoospermii (ponizej 1%) wskazane jest imsi a szanse na uzyskanie ciazy / urodzenie zdrowego dziecka sa porownywalne do ivf u pary z prawidlowa morfologia.triss lubi tę wiadomość
-
triss wrote:Dziewczyna ktora poznalam w invikcie w poczekalni jest w ciazy po imsi. Morfologia jej partnera 0%. Nie jestem przekonana czy morfologia plemnika silnie koreluje z nieprawidlowym mateialem genetycznym, ktory niesie.
Czytalam kilka roznych opracowan na ten temat, wszedzie dane potwierdzaja ze przy skrajnej teratozoospermii (ponizej 1%) wskazane jest imsi a szanse na uzyskanie ciazy / urodzenie zdrowego dziecka sa porownywalne do ivf u pary z prawidlowa morfologia.
No właśnie to nie koreluje. Przy prawidłowej morfologii mogą być beznadziejne wyniki fragmentacji chromatyny i odwrotnie przy beznadziejnej morfologii fragmentacja może być nie najgorsza.
http://badanie-nasienia.pl/o-plemnikach/chromatyna-plemnikowa/
http://badanie-nasienia.pl/o-plemnikach/teratozoospermia/
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2015, 19:04
triss lubi tę wiadomość
-
Dziękuję, że to napisałaś, pozwoliłaś nam odzyskać trochę wiary :*triss lubi tę wiadomość
3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc -
A ta morfologia była komputerowa ? Czy oczna
? Mój androlog zawsze powtarzał ze morfologie powinno się sprawdzić i naocznie i komputerowo na raz. Komputer zbyt dokładny i niektóre dobre plemniki może wrzucić do kotła złych. MMój mąż miał laparoskopie żylaków. morfologie zawsze mieliśmy ok 7-11%. Ale ruch i ilość była slabiusia. Ruch jest już teraz super, lekarz powiedział że z fiata jeździ porshe a ilość trochę wzrosła... Tak czy siak jest poniżej normy. Ale wiem że z efektami jest różnie. Mojemu teraz kupiłam fertilman plus. Na miesiąc 180zl ale .A wszystko w jednym.. kiedyś brał po 11 tabletek i żołądek mu szwankowal. Teraz dawka dzienną 4 szt.
Po pierwszym icsi jeden groch 4aa, po drugim dwa groszki 4cc. Zostało nam ostatnie podejście. Ale ja się nie poddam tak łatwoovuf mam koleżankę która miała 700tys plemników, tzn jej mąż. Badał w okresie okoloowulacyjnym w szczęśliwym cyklu a niedawno urodziła
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2015, 19:21
Nadira lubi tę wiadomość
Gameta Rzgów
III procedury ivf. (4 mrozaczki)
4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897
08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
Leoś 1580g i Laura 1420g. -
U nas morfologia 1% wiec tez nie bajeczna. Do tego plemniki praktycznie nieruchome (ruch postepowy w zaleznosci od badania 1-4%). Bylismy u trzech roznych andrologow, kazdy z nich zwracal uwage z takim paramterem ruchliwosci ciaza naturalna to jak wygrana w totka. Ale zaden z nich nie wspomnial ze slaba morfologia moze powodowac obnizenie skutecznosci Ivf. Lekarz z kliniki twierdzi ze najwazniejsze dla niego jest badanie dna plemnika. Wiecej tematu nie drazylam ale wydaje mi sie ze wszystko w rekach dobrego embriologa
V. lubi tę wiadomość
-
triss wrote:U nas morfologia 1% wiec tez nie bajeczna. Do tego plemniki praktycznie nieruchome (ruch postepowy w zaleznosci od badania 1-4%). Bylismy u trzech roznych andrologow, kazdy z nich zwracal uwage z takim paramterem ruchliwosci ciaza naturalna to jak wygrana w totka. Ale zaden z nich nie wspomnial ze slaba morfologia moze powodowac obnizenie skutecznosci Ivf. Lekarz z kliniki twierdzi ze najwazniejsze dla niego jest badanie dna plemnika. Wiecej tematu nie drazylam ale wydaje mi sie ze wszystko w rekach dobrego embriologa
Mieliście ICSI czy IMSI?