IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
To ze kariotypy są ok nie znaczy że zarodki muszą być super. Może to być wynik słabych komórek, słabych plemników, złej stymulacji, zbyt szybkiej lub późnej punkcji, diety itd. Embriolog patrzy tylko od strony embriologicznej. Poza tym po pierwszej próbie nie można wysnuwac wniosków... Pierwsza zawsze jest jedną wielką niewiadoma.Requiem wrote:V tez mnie to zastanawia ja miałam 6 zarodków i tylko jeden przetrwał do transferu, zastanawiam sie czy to możliwe żeby laboratorium dało du...py ....
shooa, triss lubią tę wiadomość
Gameta Rzgów
III procedury ivf. (4 mrozaczki
)
4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897
08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
Leoś 1580g i Laura 1420g.
-
No to V. 30go listopada obie mamy wizyty i obie jedziemy z tymi samymi pytaniami. U nas też z 5 zarodków nie udalo się nic zamrozić. Z tym, że nasze bardzo slabo się dzieliły. W 5. dobie żaden nie osiągnął stadium blastocysty.V. wrote:Tak szczerze mówiąc to nie wiem. I nie wiem czy mam ochotę tam jechać tylko po to żeby usłyszeć "czasem tak bywa". Prędzej pogadam z embriologiem z nowej kliniki podczas nowej procedury, niech wie jakie mam przejścia i się bardziej przykłada
bo nie wiem czemu, ale uczepiłam się myśli że to faktycznie był błąd człowieka. Koleżanka-genetyczka mówiła mi, że to tak delikatna materia, że łatwo coś skopać. Wystarczy np. zbyt intensywnie zapipetować.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyO jaki piekny prezent dostalas za to, ze sie nie poddalasmyszaaa wrote:U nas 4 transfer szczesliwy, 3przed nim beta 0..

Lipa, V. To do wizyty zostal troche ponad tydzien- zleci szybko. A przygotowania to juz zleca rach ciach, najgorsze tylko to bezczynne czekanie.
Mimi a jak u Ciebie? -
Marcia jest duże prawdopodobieństwo że gdzieś tam na siebie wpadniemy
ja stosowałam wyższą matematykę i wydaje mi się ze transfer będę miała 18 grudnia 
A w ogóle jakie pustki dzisiaj były w klinice. Przed ustawą nie było gdzie stanąć a co dopiero usiąść a po ustawie weszłam na wizytę 20 minut przed czasem -
nick nieaktualnyAnatolka wrote:To jest miejska legenda tak jak czarna Wołga

z tą legendą to nie do końca
u mojego męża w rodzinie jest dokładnie taka sytuacja - adoptowali kilkuletnie rodzeństwo, bo już się poddali w staraniach a 3 mce później ona była w ciąży. teraz są w piątkę
sylwiaśta159, pragnaca dzidziusia, justa1234, gosia81, Beata.D, Libra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo wlasnie w GynC tez jest 3 razy mniej ludzi. Na wigilie bedziesz juz z maluszkiemAnuszka wrote:Marcia jest duże prawdopodobieństwo że gdzieś tam na siebie wpadniemy
ja stosowałam wyższą matematykę i wydaje mi się ze transfer będę miała 18 grudnia 
A w ogóle jakie pustki dzisiaj były w klinice. Przed ustawą nie było gdzie stanąć a co dopiero usiąść a po ustawie weszłam na wizytę 20 minut przed czasem
-
nick nieaktualny
Gdyby prawidłowe kariotypy gwarantowały ciąże, to dziewczyny które mają je zbadane i wszystko jest ok, powinny w niej już dawno być, a tak niestety nie jest.
V. wydaje mi się, że u Was decydująca jest jednak fragmentacja DNA. Tak jak pisze Sylwia, 22% to już obniżona płodność według wskaźników, więc to trochę jakby co 5ty plemnik u Was był nie do końca ok.. A tego czy plemnik jest ok 'w środku' czyli genetycznie niestety nie widać pod żadnym powiększeniem.
Chyba nie szukałabym winy labolatorium..tzn nie zwalałabym całej winy na nich, choć miałabym pretensje, że w 6 dobie nie zamrozili zarodków.
Po prostu musicie trafić w kolejnej procedurze na te właściwe plemniki
sylwiaśta159, triss, Libra, V. lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMoże komuś się przyda:
Chromatyny plemnikowa to substancja znajdująca się w jądrze komórkowym plemnika, w której skład wchodzi przede wszystkim DNA, czyli materiał genetyczny plemnika, ale także RNA i różne białka. Chromatyna plemnikowa jest upakowana w chromosomach, które umożliwiają przekazywanie informacji genetycznej na kolejne pokolenia.
W kontekście badania nasienia „chromatyna plemnikowa” to także nazwa badania pozwalającego na ocenę genetycznej jakości plemników (ilości plemników z defektami DNA w jądrach komórkowych). Jakości genetycznej nie da się ocenić pod mikroskopem w preparacie bezpośrednim, dlatego samo badanie ogólne nasienia nie pozwala wnioskować na temat prawidłowości materiału genetycznego w plemnikach. Często jest tak, że nieprawidłowe wyniki badania nasienia (szczególnie obniżona morfologia albo ruchliwość) skłaniają do wykonania badania chromatyny plemnikowej, jako badania sprawdzającego, czy przyczyną nieprawidłowości budowy i ruchliwości nie są zaburzenia genetyczne. Poza tym, do tego badania może też skłonić obecność dużej liczby leukocytów w nasieniu – leukocyty produkują wolne rodniki tlenu (tzw. ROS), które uszkadzają DNA.
Może się jednak zdarzyć i tak, że nasienie o prawidłowych parametrach obserwowanych w badaniu ogólnym, okazuje się nieprawidłowe pod względem jakości chromatyny plemnikowej. Może to dotyczyć nawet 20% pacjentów, u których wyniki badania ogólnego są bez zarzutu. Takie przypadki są często „przeoczane”, ponieważ pacjentów z prawidłowym wynikiem ogólnego badania nasienia traktuje się często jako płodnych i nie poddaje się ich dalszym badaniom – jeśli nadal nie udaje się uzyskać ciąży takie pary trafiają często do niepłodności idiopatycznej (czyli o nieznanej przyczynie).
Właściwie nie obserwuje się zależności pomiędzy parametrami nasienia i wynikami badania chromatyny plemnikowej. Oznacza to, że równie dobrze pacjent o dobrych wynikach badania ogólnego nasienia może mieć podwyższony odsetek plemników z defektami genetycznymi, jak i pacjent o kiepskich wynikach badania ogólnego może mieć całkowicie poprawne wyniki badania chromatyny plemnikowej. Jedynie u pacjentów z oligozoospermią tendencja do pogarszania się wyników badania chromatyny plemnikowej wraz z obniżającą się liczbą plemników może być widoczna.
Z wyżej wymienionych powodów ocena chromatyny plemnikowej jest istotnym badaniem uzupełniającym do badania nasienia i ma szczególne zastosowanie u par, u których nie można rozpoznać innej przyczyny niepłodności. Ocena chromatyny plemnikowej ma także zastosowanie przed użyciem nasienia danego pacjenta w technikach wspomaganego rozrodu, aby doprecyzować szanse powodzenia w uzyskaniu ciąży.
Nawet jeśli uda się zapłodnić komórkę jajową plemnikiem z nieprawidłowym materiałem genetycznym, to zarodek może obumierać po pierwszych kilku podziałach, może dojść do poronienia lub pojawienia się wad rozwojowych u płodu.
Przyczyną nieprawidłowości genetycznych w DNA plemników mogą być mutacje genów, jak i zaburzenia chromosomowe powstające na etapie spermatogenezy (powstawania plemników w jądrze) oraz już po jej zakończeniu, kiedy plemniki przebywają i dojrzewają w najądrzach. Przyczyną tych mutacji jest zarówno stres fizjologiczny (np. stres oksydacyjny – obecność wolnych rodników tlenu), jak i środowiskowy (substancje toksyczne pochodzące z otoczenia). Udowodniono m.in. wpływ palenia papierosów oraz zanieczyszczenie powietrza na pogorszenie wyników badania chromatyny plemnikowej. Także nowotwory jądra, choroby związane z wysoką temperaturą ciała oraz leukocytospermia (zwiększona liczba leukocytów w nasieniu towarzysząca np. stanom zapalnym w obrębie układu rozrodczego) przyczyniają się do defektów genetycznych w plemnikach.
Z wyżej wymienionych powodów ewentualne leczenie problemów z jakością chromatyny plemnikowej powinno rozpocząć się od wyeliminowania potencjalnie szkodliwych czynników, w tym chorób i toksycznych substancji z otoczenia pacjenta. Dodatkowo np. stosowanie antyoksydantów (np. w diecie) może obniżyć negatywny wpływ wolnych rodników na plemniki.
Agi83, muszynka, triss, Libra, V. lubią tę wiadomość
-
Kochane mam! jednak naprawili

9dpt
beta-HCG 610,80 mIU/ml
Progesteron 11,61 ng/ml
shooa, Asiula86, Moniaa, Agi83, Anuszka, sylwiaśta159, mia6, Kava, elcia_aa, BISCA, myszaaa, pragnaca dzidziusia, SzewskaPasja, mysza89, kassik, Agnieszka_A., pabelka88, Karolina1111, lipa, Inska, justa1234, triss, Piggy, iga 79, Serducho, Konwalia, gosia81, Fedra, Mimi86, sylvuś, Tosia 1981, Beata.D, Libra, V. lubią tę wiadomość
Obustronna niedrożność, endometrioza, PCOS, teratozoospermia
01.04.2015 - I IVF punkcja 03.04.2015 transfer 4A
06.05.2015 transfer 4BB 
18.09.2015 II IVF punkcja 10.11.2015 transfer 2x 4AA 7dpt 161,1 9dpt 610,80 13dpt 4442,00 mIU/ml
-
nick nieaktualny
-
Tilka, gratulacje!!!
Tilka lubi tę wiadomość
Słabość jest siłą w nas...
Starania od 2014
2014-2015 6 cykli stymulowanych (w tym 2 inseminacje)
2015-2019 4 procedury in vitro (w tym 11 transferów)
2020-2023 5 transferów po porodzie
2024 5ta procedura in vitro 1 transfer
5 ❄️ czeka
Łącznie 18 transferów
23.10.2015 puste jajo płodowe 2BB
31.12.2018 ciąża biochemiczna 4AA
08.08.2022 ciąża biochemiczna 3AB
10.2019 Synek (4BA) ❤️
Never give up
13.11.2024 transfer 4BA
10 dpt beta 84,8
12 dpt beta 122,0
14 dpt beta 294,5
17 dpt beta 1.247,0
22 dpt beta 5.900,0 GS 10,8mm YS 2,9mm
26 dpt CRL 2,5mm, FHR 107
29 dpt beta 22.515,0
30 dpt CRL 5,9mm
05.2025 Córeczka (4BA) ❤️ -
dzięki dziewczyny :-* jak myślicie brać jeszcze jakiś duphaston dodatkowo? teraz biorę 3x2 utrogestan a dopiero w poniedziałek idę do lekarzaObustronna niedrożność, endometrioza, PCOS, teratozoospermia
01.04.2015 - I IVF punkcja 03.04.2015 transfer 4A
06.05.2015 transfer 4BB 
18.09.2015 II IVF punkcja 10.11.2015 transfer 2x 4AA 7dpt 161,1 9dpt 610,80 13dpt 4442,00 mIU/ml
-
Cześć dziewczyny
po długim czasie na forum w końcu trafiłam na wątek IVF ♥
Artemida w Olsztynie komercyjnie.
Jak na razie początek drogi za dwa dni zaczynam marvelon będę go brać do 20.12
ale to nie jest moja pierwsza przygoda z IVF mam już dwójkę dziewięciolatków
pierwsze IVF miałam robione w Londynie byłam też w innym związku małżeńskim.. teraz nowy mąż i powtórka z rozrywki
wtedy udało się za pierwszym razem, stymulowana byłam menopurem 150j teraz chyba też będzie menopur i mam nadzieję na takie samo rozwiązanie choć zastanowię się porządnie nad transferem dwóch zarodków, bo mam 38 lat i.. trochę się boję ciąży mnogiej
Reni555, BISCA, shooa, Moniaa, Inska, triss, Bianka4, gosia81, Fedra, Mimi86, Tosia 1981, Libra lubią tę wiadomość
Anielka & Antek ♥
Aniołek ♥

"Nie warto uciekać przed nieuniknionym, gdyż wcześniej czy później trafia się w miejsce, gdzie nieuniknione właśnie przybyło i czeka."
-
nick nieaktualnyTilka blizniaki jak w morde strzelil!! Jeden by przeciez takiej bety nienaprodukowal
super
)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 19:31
Agi83, Asiula86, Tilka, pragnaca dzidziusia, mysza89, Inska, triss, Serducho, Fedra, Mimi86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH