SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA PŁODNOŚĆ   

Jak pierwsze 60 dni mogą zwiększyć Twoje szanse na ciążę?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • takasobieja Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Requiem wrote:
    V tez mnie to zastanawia ja miałam 6 zarodków i tylko jeden przetrwał do transferu, zastanawiam sie czy to możliwe żeby laboratorium dało du...py ....
    To ze kariotypy są ok nie znaczy że zarodki muszą być super. Może to być wynik słabych komórek, słabych plemników, złej stymulacji, zbyt szybkiej lub późnej punkcji, diety itd. Embriolog patrzy tylko od strony embriologicznej. Poza tym po pierwszej próbie nie można wysnuwac wniosków... Pierwsza zawsze jest jedną wielką niewiadoma.

shooa, triss lubią tę wiadomość

Gameta Rzgów
    III procedury ivf. (4 mrozaczki :))
    4 Crio 29.02.15 2x4cc - 7dpt - betaHcg 109.6, 9dpt - 273,6 11dpt- 603,2, 14dpt - 1897 ;)
    08.09.2016r. - narodziły się moje skarby w 30t+0d.
    Leoś 1580g i Laura 1420g. <3
  • lipa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:
    Tak szczerze mówiąc to nie wiem. I nie wiem czy mam ochotę tam jechać tylko po to żeby usłyszeć "czasem tak bywa". Prędzej pogadam z embriologiem z nowej kliniki podczas nowej procedury, niech wie jakie mam przejścia i się bardziej przykłada ;) bo nie wiem czemu, ale uczepiłam się myśli że to faktycznie był błąd człowieka. Koleżanka-genetyczka mówiła mi, że to tak delikatna materia, że łatwo coś skopać. Wystarczy np. zbyt intensywnie zapipetować.
    No to V. 30go listopada obie mamy wizyty i obie jedziemy z tymi samymi pytaniami. U nas też z 5 zarodków nie udalo się nic zamrozić. Z tym, że nasze bardzo slabo się dzieliły. W 5. dobie żaden nie osiągnął stadium blastocysty.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas 4 transfer szczesliwy, 3przed nim beta 0..

sylwiaśta159, Karolina1111, mysza89, triss lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myszaaa wrote:
    U nas 4 transfer szczesliwy, 3przed nim beta 0..
    O jaki piekny prezent dostalas za to, ze sie nie poddalas :)

Lipa, V. To do wizyty zostal troche ponad tydzien- zleci szybko. A przygotowania to juz zleca rach ciach, najgorsze tylko to bezczynne czekanie. :)

Mimi a jak u Ciebie?

• Anuszka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcia jest duże prawdopodobieństwo że gdzieś tam na siebie wpadniemy :-) ja stosowałam wyższą matematykę i wydaje mi się ze transfer będę miała 18 grudnia :-)

A w ogóle jakie pustki dzisiaj były w klinice. Przed ustawą nie było gdzie stanąć a co dopiero usiąść a po ustawie weszłam na wizytę 20 minut przed czasem

k0kdanlij48n3q4y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    To jest miejska legenda tak jak czarna Wołga ;-)

z tą legendą to nie do końca ;) u mojego męża w rodzinie jest dokładnie taka sytuacja - adoptowali kilkuletnie rodzeństwo, bo już się poddali w staraniach a 3 mce później ona była w ciąży. teraz są w piątkę :)

sylwiaśta159, pragnaca dzidziusia, justa1234, gosia81, Beata.D, Libra lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuszka wrote:
    Marcia jest duże prawdopodobieństwo że gdzieś tam na siebie wpadniemy :-) ja stosowałam wyższą matematykę i wydaje mi się ze transfer będę miała 18 grudnia :-)

A w ogóle jakie pustki dzisiaj były w klinice. Przed ustawą nie było gdzie stanąć a co dopiero usiąść a po ustawie weszłam na wizytę 20 minut przed czasem
    No wlasnie w GynC tez jest 3 razy mniej ludzi. Na wigilie bedziesz juz z maluszkiem :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś

Gdyby prawidłowe kariotypy gwarantowały ciąże, to dziewczyny które mają je zbadane i wszystko jest ok, powinny w niej już dawno być, a tak niestety nie jest.

V. wydaje mi się, że u Was decydująca jest jednak fragmentacja DNA. Tak jak pisze Sylwia, 22% to już obniżona płodność według wskaźników, więc to trochę jakby co 5ty plemnik u Was był nie do końca ok.. A tego czy plemnik jest ok 'w środku' czyli genetycznie niestety nie widać pod żadnym powiększeniem.
    Chyba nie szukałabym winy labolatorium..tzn nie zwalałabym całej winy na nich, choć miałabym pretensje, że w 6 dobie nie zamrozili zarodków.

Po prostu musicie trafić w kolejnej procedurze na te właściwe plemniki :)

sylwiaśta159, triss, Libra, V. lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może komuś się przyda:

Chromatyny plemnikowa to substancja znajdująca się w jądrze komórkowym plemnika, w której skład wchodzi przede wszystkim DNA, czyli materiał genetyczny plemnika, ale także RNA i różne białka. Chromatyna plemnikowa jest upakowana w chromosomach, które umożliwiają przekazywanie informacji genetycznej na kolejne pokolenia.
    W kontekście badania nasienia „chromatyna plemnikowa” to także nazwa badania pozwalającego na ocenę genetycznej jakości plemników (ilości plemników z defektami DNA w jądrach komórkowych). Jakości genetycznej nie da się ocenić pod mikroskopem w preparacie bezpośrednim, dlatego samo badanie ogólne nasienia nie pozwala wnioskować na temat prawidłowości materiału genetycznego w plemnikach. Często jest tak, że nieprawidłowe wyniki badania nasienia (szczególnie obniżona morfologia albo ruchliwość) skłaniają do wykonania badania chromatyny plemnikowej, jako badania sprawdzającego, czy przyczyną nieprawidłowości budowy i ruchliwości nie są zaburzenia genetyczne. Poza tym, do tego badania może też skłonić obecność dużej liczby leukocytów w nasieniu – leukocyty produkują wolne rodniki tlenu (tzw. ROS), które uszkadzają DNA.
    Może się jednak zdarzyć i tak, że nasienie o prawidłowych parametrach obserwowanych w badaniu ogólnym, okazuje się nieprawidłowe pod względem jakości chromatyny plemnikowej. Może to dotyczyć nawet 20% pacjentów, u których wyniki badania ogólnego są bez zarzutu. Takie przypadki są często „przeoczane”, ponieważ pacjentów z prawidłowym wynikiem ogólnego badania nasienia traktuje się często jako płodnych i nie poddaje się ich dalszym badaniom – jeśli nadal nie udaje się uzyskać ciąży takie pary trafiają często do niepłodności idiopatycznej (czyli o nieznanej przyczynie).
    Właściwie nie obserwuje się zależności pomiędzy parametrami nasienia i wynikami badania chromatyny plemnikowej. Oznacza to, że równie dobrze pacjent o dobrych wynikach badania ogólnego nasienia może mieć podwyższony odsetek plemników z defektami genetycznymi, jak i pacjent o kiepskich wynikach badania ogólnego może mieć całkowicie poprawne wyniki badania chromatyny plemnikowej. Jedynie u pacjentów z oligozoospermią tendencja do pogarszania się wyników badania chromatyny plemnikowej wraz z obniżającą się liczbą plemników może być widoczna.
    Z wyżej wymienionych powodów ocena chromatyny plemnikowej jest istotnym badaniem uzupełniającym do badania nasienia i ma szczególne zastosowanie u par, u których nie można rozpoznać innej przyczyny niepłodności. Ocena chromatyny plemnikowej ma także zastosowanie przed użyciem nasienia danego pacjenta w technikach wspomaganego rozrodu, aby doprecyzować szanse powodzenia w uzyskaniu ciąży.

Nawet jeśli uda się zapłodnić komórkę jajową plemnikiem z nieprawidłowym materiałem genetycznym, to zarodek może obumierać po pierwszych kilku podziałach, może dojść do poronienia lub pojawienia się wad rozwojowych u płodu.

Przyczyną nieprawidłowości genetycznych w DNA plemników mogą być mutacje genów, jak i zaburzenia chromosomowe powstające na etapie spermatogenezy (powstawania plemników w jądrze) oraz już po jej zakończeniu, kiedy plemniki przebywają i dojrzewają w najądrzach. Przyczyną tych mutacji jest zarówno stres fizjologiczny (np. stres oksydacyjny – obecność wolnych rodników tlenu), jak i środowiskowy (substancje toksyczne pochodzące z otoczenia). Udowodniono m.in. wpływ palenia papierosów oraz zanieczyszczenie powietrza na pogorszenie wyników badania chromatyny plemnikowej. Także nowotwory jądra, choroby związane z wysoką temperaturą ciała oraz leukocytospermia (zwiększona liczba leukocytów w nasieniu towarzysząca np. stanom zapalnym w obrębie układu rozrodczego) przyczyniają się do defektów genetycznych w plemnikach.
    Z wyżej wymienionych powodów ewentualne leczenie problemów z jakością chromatyny plemnikowej powinno rozpocząć się od wyeliminowania potencjalnie szkodliwych czynników, w tym chorób i toksycznych substancji z otoczenia pacjenta. Dodatkowo np. stosowanie antyoksydantów (np. w diecie) może obniżyć negatywny wpływ wolnych rodników na plemniki.

Agi83, muszynka, triss, Libra, V. lubią tę wiadomość

• Tilka Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane mam! jednak naprawili ;)
    9dpt
    beta-HCG 610,80 mIU/ml
    Progesteron 11,61 ng/ml

shooa, Asiula86, Moniaa, Agi83, Anuszka, sylwiaśta159, mia6, Kava, elcia_aa, BISCA, myszaaa, pragnaca dzidziusia, SzewskaPasja, mysza89, kassik, Agnieszka_A., pabelka88, Karolina1111, lipa, Inska, justa1234, triss, Piggy, iga 79, Serducho, Konwalia, gosia81, Fedra, Mimi86, sylvuś, Tosia 1981, Beata.D, Libra, V. lubią tę wiadomość

Obustronna niedrożność, endometrioza, PCOS, teratozoospermia
    01.04.2015 - I IVF punkcja 03.04.2015 transfer 4A :( 06.05.2015 transfer 4BB :(
    18.09.2015 II IVF punkcja 10.11.2015 transfer 2x 4AA 7dpt 161,1 9dpt 610,80 13dpt 4442,00 mIU/ml :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tilka, mówię serio, oswajaj się z myślą o bliźniakach :) beta cudowna.

Agi83, pragnaca dzidziusia, triss, Fedra lubią tę wiadomość

• Asiula86 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tilka, gratulacje!!!

Tilka lubi tę wiadomość

Słabość jest siłą w nas...
    Starania od 2014
    2014-2015 6 cykli stymulowanych (w tym 2 inseminacje)
    2015-2019 4 procedury in vitro (w tym 11 transferów)
    2020-2023 5 transferów po porodzie
    2024 5ta procedura in vitro 1 transfer :-(
    5 ❄️ czeka
    Łącznie 18 transferów
    23.10.2015 puste jajo płodowe 2BB :(
    31.12.2018 ciąża biochemiczna 4AA :(
    08.08.2022 ciąża biochemiczna 3AB :-(
    10.2019 Synek (4BA) ❤️
    Never give up

13.11.2024 transfer 4BA
    10 dpt beta 84,8
    12 dpt beta 122,0
    14 dpt beta 294,5
    17 dpt beta 1.247,0
    22 dpt beta 5.900,0 GS 10,8mm YS 2,9mm
    26 dpt CRL 2,5mm, FHR 107
    29 dpt beta 22.515,0
    30 dpt CRL 5,9mm
    05.2025 Córeczka (4BA) ❤️
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tilka wrote:
    9dpt
    beta-HCG 610,80 mIU/ml
    Progesteron 11,61 ng/ml
    Tilka beta cudna marzenie jak na ten czas.... Życzę nudnej ciąży :P

Tilka lubi tę wiadomość

• Agi83 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tilka wrote:
    9dpt
    beta-HCG 610,80 mIU/ml
    Progesteron 11,61 ng/ml
    Wow! Jaki przyrost!

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Tilka Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny :-* jak myślicie brać jeszcze jakiś duphaston dodatkowo? teraz biorę 3x2 utrogestan a dopiero w poniedziałek idę do lekarza

Obustronna niedrożność, endometrioza, PCOS, teratozoospermia
    01.04.2015 - I IVF punkcja 03.04.2015 transfer 4A :( 06.05.2015 transfer 4BB :(
    18.09.2015 II IVF punkcja 10.11.2015 transfer 2x 4AA 7dpt 161,1 9dpt 610,80 13dpt 4442,00 mIU/ml :D
  • asia-m-b Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) po długim czasie na forum w końcu trafiłam na wątek IVF ♥
    Artemida w Olsztynie komercyjnie.
    Jak na razie początek drogi za dwa dni zaczynam marvelon będę go brać do 20.12

ale to nie jest moja pierwsza przygoda z IVF mam już dwójkę dziewięciolatków :D pierwsze IVF miałam robione w Londynie byłam też w innym związku małżeńskim.. teraz nowy mąż i powtórka z rozrywki :) wtedy udało się za pierwszym razem, stymulowana byłam menopurem 150j teraz chyba też będzie menopur i mam nadzieję na takie samo rozwiązanie choć zastanowię się porządnie nad transferem dwóch zarodków, bo mam 38 lat i.. trochę się boję ciąży mnogiej ;)

Reni555, BISCA, shooa, Moniaa, Inska, triss, Bianka4, gosia81, Fedra, Mimi86, Tosia 1981, Libra lubią tę wiadomość

Anielka & Antek ♥
    Aniołek ♥
    211xe6yduj4ncphs.png
    "Nie war­to uciekać przed nieunik­nionym, gdyż wcześniej czy później tra­fia się w miej­sce, gdzie nieunik­nione właśnie przy­było i cze­ka."

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tilka blizniaki jak w morde strzelil!! Jeden by przeciez takiej bety nienaprodukowal :D :D super :))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2015, 19:31

Agi83, Asiula86, Tilka, pragnaca dzidziusia, mysza89, Inska, triss, Serducho, Fedra, Mimi86 lubią tę wiadomość

• mia6 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tilka piękny przyrost :) pachnie bliźniakami :)

Agi83, Tilka, pragnaca dzidziusia, triss lubią tę wiadomość

ckai3e3kq5o7xu9o.png

• Kava Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    T

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2016, 13:30

Agi83, Tilka, pragnaca dzidziusia, Inska, triss lubią tę wiadomość

lprke6ydr0ivk1mg.png
    o148x1hplm8rceto.png
    [*] - 10.2014
    [*] - 02.2015
    [*] - 04.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tilka... Trzymam kciuki

Tilka lubi tę wiadomość

‹‹ 2390 2391 2392 2393 2394 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ