IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnycześć dziewczyny
przygotowuję się do podejścia do IVF w następnym cyklu,
pojawił się wcześniej temat badań komórek pod kątem wad genetycznych
czy któraś z Was rozwaźała, albo robiła badanie ciałek kierunkowych pobranych jajeczek przed zapłodńieniem ?
podchodzę komercyjnie a te badania są niestety drogie
(plus minus ok 6 tys zł)
dla upartego nic trudnego, ale gdy spytałam lekarza, jak to jest z tymi szansami na zdrowe dziecko po tych badaniach to doktor stwierdziła, że wiele zależy od plemńikow, że pozytywne badania nie gearantują braku wad genetycznych, które się pojawiają w późniejszym czasie, w sumie może się zdarzyć tyle, że to i tak ńic pewnego...
jestem 40+
trochę się boję o to moje przyszłę dzieciątko
by było zdrowe
na marginesie -wadliwe komórki zazwyczaj nie zagnieżdżają się
zazwyczaj...
trochę mam mętlik w głowie..
dlatego pytam Was o te badania
czy któraś robiła te badania ? jeśli tak to jakie miała wyniki ?
-
nick nieaktualnyReni555 wrote:cześć dziewczyny
czy któraś z Was rozwaźała, albo robiła badanie ciałek kierunkowych pobranych jajeczek przed zapłodńieniem ?
(plus minus ok 6 tys zł)
dla upartego nic trudnego, ale gdy spytałam lekarza, jak to jest z tymi szansami na zdrowe dziecko po tych badaniach to doktor stwierdziła, że wiele zależy od plemńikow, że pozytywne badania nie gearantują braku wad genetycznych, które mogą pojawić się w późniejszym czasie, w sumie może się zdarzyć tyle, że to i tak ńic pewnego...
jestem 40+
by było zdrowe
zazwyczaj...
czy któraś robiła te badania ? jeśli tak to jakie miała wyniki ? -
Reni555 wrote:cześć dziewczyny
(plus minus ok 6 tys zł)
dla upartego nic trudnego, ale gdy spytałam lekarza, jak to jest z tymi szansami na zdrowe dziecko po tych badaniach to doktor stwierdziła, że wiele zależy od plemńikow, że pozytywne badania nie gearantują braku wad genetycznych, które się pojawiają w późniejszym czasie, w sumie może się zdarzyć tyle, że to i tak ńic pewnego...
jestem 40+
by było zdrowe
zazwyczaj...
czy któraś robiła te badania ? jeśli tak to jakie miała wyniki ?
Reni mi lekarz powiedziała, że nie gwarantuje prawidłowość komórek braku wad genetycznych u dziecka bo też o tym myślałam. I że najczęściej korzystają z tej opcji panie których dochodzi do poronień często.Niepłodność idiopatyczna, rocznik 77'
Crio 4aa - 10.04.2016 - 25.11.2016 synek 💖
Crio 4aa- 09.05.2020 - córeczka 11.01.2021 💞
Jeśli szczęście jeszcze do ciebie nie przyszło to znaczy, że jest wielkie i idzie powoli. -
Reni555 poczytaj może o badaniach PGD/PGS jeśli masz obawy dotyczące zdrowia przyszłego dziecka. Badanie ciałek kierunkowych to takie badanie na pół gwizdka.
W Novum nie zrobisz tych badań.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2015, 21:04
Reni555, sylwiaśta159 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyemeska wrote:Reni mi lekarz powiedziała, że nie gwarantuje prawidłowość komórek braku wad genetycznych u dziecka bo też o tym myślałam. I że najczęściej korzystają z tej opcji panie których dochodzi do poronień często.
70 % nieprawidłowych komórek u kobiet po 40 roku życia
lekarze zwracali mi uwagę na to, źe prawdopodobnie u mnie moźe być ten problem.
wadliwe komórki i efekcie falstarty
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2015, 21:06
-
Mimbla wrote:Niechby lekarz rzetelnie doradził co z transferami, tego Ci najbardziej życzę.
ciężko mi się w ogóle rozmawia z lekarzami.
Quote:Dla mnie jako osobnika 35+ pełny pakiet diagnostyki prenatalnej, to jest oczywista oczywistość - jakby powiedział kurdupel klasyk. Nie jest to może komfortowa perspektywa, ale dla mnie, w tym podejściu z materiałem małża - najbardziej racjonalna...To moje prawo, na NFZ te badania są nam refundowane i chwała za to.
Ale refundowane masz na myśli badania prenatalne w ciąży? Bo one obowiązkowe są nawet chyba?Niepłodność idiopatyczna, rocznik 77'
Jeśli szczęście jeszcze do ciebie nie przyszło to znaczy, że jest wielkie i idzie powoli. -
Reni555 wrote:przeraziły mnie statystyki
70 % nieprawidłowych komórek u kobiet po 40 roku życia
lekarze zwracali mi uwagę na to, źe prawdopodobnie u mnie moźe być ten problem.
wadliwe komórki i efekcie falstarty
Ale to badanie miałoby sens gdyby musieli wybierać tylko 6 komórek i chodziłoby o to żeby wybrać te 6 prawidłowych...A u 35+ kobiet i tak mogą już wszystkie ile by nie było zapładniać....Natomiast nieprawidlowe komórki podobno albo się nie zapładniają albo i tak dają zarodki które się nie utrzymują i dlatego sukces transferu 35+ jest rzadziej...tak sobie rozumuję...Niepłodność idiopatyczna, rocznik 77'
Inska wrote:aaaa, vella, cudownie! gratulacje Kochana! nic tylko swietowac!!!
całusy :*
Oboje z mężem czujemy się jak we śnie, ciężko nam w to uwierzyć, że za niedługo (jeśli nic się nie podzieje) będziemy rodzicami. Wspaniałe uczucie3 lata starań i w końcu się udało.
Kava, Karolina1111, Bianka4, V. lubią tę wiadomość
-
emeska wrote:Ale refundowane masz na myśli badania prenatalne w ciąży? Bo one obowiązkowe są nawet chyba?
Ani one obowiązkowe ani refundowane najczęściej. Do refundacji muszą być wskazania: wiek powyżej 35 lat, chore dziecko wcześniej, nieprawidłowy kariotyp u któregoś z rodziców albo stwierdzenie nieprawidłowości w zwykłym usg. -
Anatolka wrote:Ani one obowiązkowe ani refundowane najczęściej. Do refundacji muszą być wskazania: wiek powyżej 35 lat, chore dziecko wcześniej, nieprawidłowy kariotyp u któregoś z rodziców albo stwierdzenie nieprawidłowości w zwykłym usg.
Mimbli, która pisała o refundacji, przysługuje NFZ i ja też się łapię choćby z racji wieku. to mi się tak właśnie wydawało.
Tylko myślałam że to po 35 obowiązkowe jest a widać to wskazaniem jest do refundacji a nie obowiązkowego badania...
to teraz już wiem!Anatolka, Bianka4, ComeToMeBaby, Mimbla lubią tę wiadomość
Niepłodność idiopatyczna, rocznik 77'
emeska wrote:Mimbli, która pisała o refundacji, przysługuje NFZ i ja też się łapię choćby z racji wieku. to mi się tak właśnie wydawało.
Tylko myślałam że to po 35 obowiązkowe jest a widać to wskazaniem jest do refundacji a nie obowiązkowego badania...
to teraz już wiem!
35+ jest wskazaniem, ale nikt nikogo nie może zmusić, żeby się badaćBianka4, Mimbla lubią tę wiadomość
-
Iiii tam w tym kraju to ja już w każdy absurd uwierzę
Kava lubi tę wiadomość
Niepłodność idiopatyczna, rocznik 77'
Reni555 wrote:bardzo drogie są te badania....
i musialabym zmieńić klinikę
no to mam zgryz...Mimbla lubi tę wiadomość
2015 ( 12 tydz) ciąża martwa
2015 IVF
-
Anatolka wrote:35+ jest wskazaniem, ale nikt nikogo nie może zmusić, żeby się badać
Mimbla lubi tę wiadomość
2015 ( 12 tydz) ciąża martwa
2015 IVF
-
Reni555 wrote:bardzo drogie są te badania....
i musialabym zmieńić klinikę
no to mam zgryz...
No niestety. Genetyka to droga impreza. My ostatecznie zrezygniwaliśmy z PGS, ale wykonaliśmy dość szeroką diagnostykę genetyczną, która nic złego nie wykazała.
Badania prenatalne to dla mnie osobny temat. Raczej zrobię full pakiet, jeśli będzie mi dane.Bianka4, Kava, Mimbla, Reni555 lubią tę wiadomość
-
sylwiaśta159 wrote:Pojawil sie zarodek z serduszkiem! Fasolka ma 5,5 mm, widzielismy jak pika. Lekko odkleja mi sie kosmowka stad te krwawienia. Dostalam cyklonamine na zachamowanie krwawien i fragmin co dwa dni bede robila a nie co dzien. Ciaza rozwija sie poki co prawidlowo
jest o dzien starsza
Sylwiasta...nawet nie wiesz jak ciesze sie z tych wiesci
Zobacz ciutke nasze przypuszczenia do fregaminu sprawdzily sie.
Slicznie, ze jest MaluchWiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2015, 07:04
sylwiaśta159 lubi tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
Dziewczyny, ale wy postów produkujecie każdego dnia! Uf, dobrnęłam tutaj aby zadać pytanie - czy mogłybyście w stopce/podpisie aktualizować info o sobie, bo rozumiem, nie każda chce dołączać suwaczki, ale taki skrót historii czy coś, bo czasem trudno zrozumieć wpisy, jak się nie wie czegoś więcej. Z góry dziękuję i przepraszam za wcinanie się.
Antonelka, Anuszka, Sabina_x, V. lubią tę wiadomość