IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
pysia wrote:Dziewczyny a dlaczego ciąża z invitro jest traktowana jako ciąża zagrożona? Tak pisze w umowie. .
Bo na ogół do ivf nie podchodzą ludzie zdrowi. Do czasu wprowadzenia refundacji zabiegów i leków na ogół stać na to było ludzi, którzy się już czegoś dorobili czyli nie byli to raczej dwudziestolatkowie a wiek też wpływa na ciążę i jej powodzenie oraz bezpieczeństwo... Wiele zabiegów (hsg, histeroskopia), które przeszło się do czasu postawienia diagnozy (czas znów ucieka, a rodzice mają znów dodatkowe "wiosny") oraz same punkcje ivf przechodzone kilkukrotnie nadwyrezaja szyjke macicy i dość często zdarza się niewydolność ciesniowo-szyjkowa w zwiazku z tym. To nawet przy ciąży pojedynczej, bo mnogie z góry traktowane są specjalnie. Nawet Ptg daje kobietom będącym w ciąży po ivf wolny wybór w kwestii rozwiązania ciąży (cc na życzenie powinno być brane pod uwagę) i ogólnie nazywa takie ciążę "ciążami specjalnej troski"wszystko zależy od tego ile trwała diagnostyka, ile ma się lat, czy przeszkoda jest tylko mechaniczna (np niedrozne jajowody) czy jest coś więcej na rzeczy, ile zabiegów diagnostyczno-leczniczych się przeszło. Poza tym poloznicy mają świadomość, że należy chuchać i dmuchać na takie ciążę, bo jeśli sprawa jest grubsza to to może być jedyne dziecko danej pary (koszty, wiek, sytuacja zdrowotna). Uwierz, że jak już będziesz w ciąży to będziesz chciała być traktowana "specjalnie", bo wiele przeszłaś i długo czekałaś
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 15:50
vioris, triss, pysia, migot_ka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnytriss wrote:Gratuluję Cisza ! Takich wieści tu trzeba
Czekamy na więcej!
nika03 wrote:Shooa - widzę, że miałyśmy transfer tego samego dnia. Kiedy wybierasz się na betę?
Nie wiem... 9.05 (7dpt) mam zrobić progesteron to może wtedy, albo jak wytrzymam to w środę 9dpt.triss, cicho sza lubią tę wiadomość
-
Wracam do domu z blastusia pod sercem
Mam nadzieję, że ze mną zostanie.
Dziewczyny, które miały crio na cyklu naturalnym jakie dawkowanie macie/miałyście luteiny?triss, monia2015, Anatolka, pysia, karina76, Suomi, gosia81, cicho sza, Nadira, vioris, SzewskaPasja, Mimbla, Tosia 1981, shooa, lipa, Joanna85, Mimi86, Asiula86, Anuszka, Beata.D lubią tę wiadomość
-
Brtiii86 wrote:Jestem poważnie wkurw... Rozważam wyjazd z tego popier... kraju!!!!¡!!!!!
Brtiii - co sie stało? -
Konwalia wrote:Wracam do domu z blastusia pod sercem
Mam nadzieję, że ze mną zostanie.
Dziewczyny, które miały crio na cyklu naturalnym jakie dawkowanie macie/miałyście luteiny?
Cudownie kochanaJa mam 2x2 luteinę, 3x1 duphaston i 1x1 prolutex. To tyle co do progesteronu, bo o reszcie nie piszę
-
zauważyłam że jak zasypiam albo się budzę to tak jakby ruszy mi się wtedy mięsień kegla.. takie coś nad czym nie panuje. To mogą być jakieś skurcze które szkodzą? Jak można odczuć skurcze macicy?
Luty 2015-HSG,3iui
1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17
2 crio:(
Szczep.immuno
2 IMSI: 3 transfery
3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest
-
Skorcze macicy to chyba czuc jak bol @?
czy sie myle?pysia lubi tę wiadomość
5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
mam juz ten utrogestan. to takie malutkie okrągłe kuleczki.
tak ma wygądać? w srodku jest ich 30 po 100mg , s
ą dwa razy mniejsze niz lutinus:O
i stosowac identycznie jak lutinus tak ? 2 dpochwowo ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 18:58
Anatolka lubi tę wiadomość
Luty 2015-HSG,3iui
Szczep.immuno
-
nick nieaktualnymonia2015 wrote:Brtiii - co sie stało?
wombi, Tyszanka81, Iva79, nika03 lubią tę wiadomość
-
Ainaa wrote:Dziewczyny, wracam po dłuzszej przerwie... 27 kwietnia mielismy IVF ISCI na cyklu naturalnym (to nasze 4 IVF
/), naturalnie wychodowałam 2 komórki, obie się zapłodniły i powstały dwie blastocysty klasy 5AA, w poniedziałek 02 maja zabrałam jedna blastke i czekam na efekty. Trzymam kciuki za wszystkie obecnie działające, stymulujące się, czekające na transfer, no i na te, które lada dzień będa betowac! KCIUKI!
Ja swego czasu po CRIO miałam rózne dawki, raz LUTINUS 1x1, raz prolutex (zastrzyki) 1x1.
Ainaaa mozesz mi napisać jak wygląda ivf na cyklu naturalnym? Czy nie ma żadnej stymulacji czy np. clo? Czy jest tańsze od "normalnego" ivf? Będę wdzięczna za krótki opis jak to wyglądało u Ciebie ☺
No i oczywiście powodzenia i kciuki za pozytywną betę! ☺Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 19:37
-
nick nieaktualnyAinaa wrote:Brtii - jeszcze bedą tego potrzebowac... i doświadczą swych decyzji. Nie rozumiem tylko sensownosci zakazywania IVF, to jakis ciemnogród
-
A co tam teraz pis wymyślił bo nie jestem w temacie. Wole się nie denerwować hehe.. myślę że dużo ich pomysłów nie ma opcji żeby przeszły. ..
Luty 2015-HSG,3iui
Szczep.immuno
-
Chyba nie ma się co martwić na zapas. Bez przesady. Lekarze straciliby prace .. mniej kasy do polski by wpadło. ..
Maka lubi tę wiadomość
Luty 2015-HSG,3iui
Szczep.immuno
-
pysia wrote:Chyba nie ma się co martwić na zapas. Bez przesady. Lekarze straciliby prace .. mniej kasy do polski by wpadło. ..
-
ja tam podejrzewam ze to nie przejdzie, za duzo strat by bylo ..
a wy co o tym myslicie? pozatym kazdy poszuka pomocy gdzie indziej. ja mam blizej do kliniki z czech niz katowic ale wybralalam polske ze wzgledu na jezyk, chociaz gdybym byla w czechach to mialam bym zapoldnionych 20 komorek a nie 6 ... ;/
ale ciesze sie ze wogole mam zarodki
zanim taka ustawa wejdzie , bedzie sporo kłótni, raczej sporo by takie cos trwalo ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 20:26
Luty 2015-HSG,3iui
Szczep.immuno
-
Anatolka wrote:Tak.
i moge tak od razu skoczyc z lutinusa na utrogestan ? nie bedzie zadnych skokow progesteronu ? czy wybrac jakis moment odpowiedni ?
nie chce zaszkodzic groszkowi
Anatolka a ty te probiotyki bierzesz codziennie? bo ja biore codziennie, nie wiem czy nie za duzo.....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 20:33
Luty 2015-HSG,3iui
Szczep.immuno