IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnykatariiinkaa wrote:Właśnie niestety absolutniee nic co zawiera zboże
Bardziej mi sie wydaje ze chodzi o wplyw na hiperstymulacje, bo pani dr właśnie w trakcie onawiania tej kwestii to powiedziiala
A tak naprawdę nie wiem dlaczego..
Ale.skoro pani dr tak kazala to nie zamierzam zaprzeczac mimo trudnosci
Aczkolwiek kasza byle nie jęczmienna jest dozwolona i ryz rowniez
Nie słyszałam o takiej teorii a zdrowym odżywianiem i wpływem diety na IVF (a tym bardziej hiperstymulację) interesuję się od przeszło roku. Przeszłam też bardzo ciężką hiperkę, z której powikłań wychodziłam kilkanaście tygodni, kika książek i publikacji w tym temacie przeszło przez moje ręce.
Owszem, są badania, że gluten (piszesz o kaszy jęczmiennej, ona ma gluten dlatego do tego się odnoszę) może wpływać negatywnie na implantację (bo ogólnie gluten powoduje stany zapalne w organizmie), ale jest to tak znikomy wpływ, że praktycznie na granicy błędu statystycznego.
Co innego cukier. W trakcie IVF należy odstawić cukier bezwarunkowo (jeśli ktoś chce naprawdę restrykcyjnie podejść do tematu), ale nie całkowicie zboża, zwłaszcza jeśli jadł je wcześniej od lat. Zboża z pełnego przemiału nie są szkodliwe.
Dziwne, że tego pani dietetyk nie zalecała. Czy zalecała a mi umknęło?
Maduszek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMimi86 wrote:Dziewczyny mam takie pytanko - teraz bede szła krotkim protokolem, dr M kazał przyjsc na usg w 6 dniu stymulacji -wtedy jakby co dostaje sie cetroide tak? a ja teraz tak sobie mysle czy 6 dzien to nie bedzie u mnie za pozno
ile musza miec mm pecherzyki zeby wlaczyc cetroide ?
Bo tak sobie porównuje poprzednia stymulacje (a moze nie powinnam bo szlam dlugim protokolem), wtedy w 6 ds na usg mialam pecherzyki miedzy 15 a 20 mm i w 7 dniu zakanczano mi stymulacje bo juz mialy po 18-22mm.
jak myslicie?w większości dziewczyn w krótkim protokole pierwsze usg ma w 6dc
Mimi86 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAga78 wrote:Dziewczyny, proszę o poradę : w 11 dniu stymulacji mój estriadol wynosi 3038 , mam dużo pęcherzyków, te największe około 18,17 mm. Mam brać manopur 375 jeszcze przez 3 dni..czy ten estriadol nie spowoduje hiperstymulacji. Tak sobie czytam, że to już jest wysoki poziom:(
Aga, nie widziałam, czy ktoś Ci odpowiedział. Odpowiem, bo miałam podobną sytuację przy I podejściu - podobny E2, podobna wielkość pęcherzyków, tylko zalecenie zwiększenia menopuru przez dwa dni do 225j.
Fakt, estradiol masz wysoki i jajka już spore jak na zalecenie jeszcze trzech dni stymulacji takimi dawkami menopuru, ale zaufaj lekarzowi, że wie co robi..on wie jakie masz AMH itd.
Pij dużo wody (2-3lity dziennie) jedz białko (najlepiej szejki białkowe o których tu ostatnio dużo było pisane) i w ten sposób spróbuj uniknąć hiperstymulacji. PowodzeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 07:25
-
shooa wrote:Nie słyszałam o takiej teorii a zdrowym odżywianiem i wpływem diety na IVF (a tym bardziej hiperstymulację) interesuję się od przeszło roku. Przeszłam też bardzo ciężką hiperkę, z której powikłań wychodziłam kilkanaście tygodni, kika książek i publikacji w tym temacie przeszło przez moje ręce.
Owszem, są badania, że gluten (piszesz o kaszy jęczmiennej, ona ma gluten dlatego do tego się odnoszę) może wpływać negatywnie na implantację (bo ogólnie gluten powoduje stany zapalne w organizmie), ale jest to tak znikomy wpływ, że praktycznie na granicy błędu statystycznego.
Co innego cukier. W trakcie IVF należy odstawić cukier bezwarunkowo (jeśli ktoś chce naprawdę restrykcyjnie podejść do tematu), ale nie całkowicie zboża, zwłaszcza jeśli jadł je wcześniej od lat. Zboża z pełnego przemiału nie są szkodliwe.
Dziwne, że tego pani dietetyk nie zalecała. Czy zalecała a mi umknęło?
Shooa, czyli podczas stymulacji odstawiamy całkowicie cukier i stosujemy dietę wysokobiałkową. A co z węglowodanami? Też je trzeba ograniczyć? Tak gdzieś wyczytałam, ale już tyle informacji mam, że już mi się wszystko miesza. Zboża mówisz, że niekoniecznie trzeba odstawiać? Jakby tak wszystkich posłuchać, to chyba nic nie można jeść
Ja zaczynam stymulację za około tydzień i chcę w zrobić wszystko, co mogę, żeby tym razem się udało. Poprzednią stymulację musiałam przerwać w połowie (7dc) ze względu na wysoką temperaturę. Później miałam krwawienie z odstawienia, wydłużył mi się bardzo cykl i teraz ledwo zdążę z ostatnia stymulacją w programie. Kolejnej szansy nie będzie, więc muszę zrobić wszystko, co się da. Jestem gotowa do poświęceń -
nick nieaktualnyAnatolka wrote:http://m.onet.pl/wiadomosci/swiat,rfsqq1
Artykuł o zarodkach - nowe odkrycie.
Pysia to mogła być kwestia zaledwie kilku godzin. Nie stresuj sie pierdolami
Fajny artykuł. Szkoda, że jeszcze dość enigmatycznie piszą o tym, co udało się zaobserwować przez tych kilka dni.. Pewnie będą dalsze publikacje w tym temacie. To mógłby być przełom w in vitro, no tylko oczywiście nie w Polsce. U nas niedługo IVF przestanie mieć sens, no chyba, że ktoś będzie dobrowolnie bulił kilkanaście tysięcy za zapłodnienie jednej albo dwóch komórek, to wtedy ok.Mimbla lubi tę wiadomość
-
pysia wrote:dziewczyny a jak to jest ze ja w 5 dniu hodowania mialam wczesna bastocyste a niektore dziewczyny maja juz wykluwającą sie z otoczki ?
to znaczy ze mogli ja dohodowac do takiego stadium rozwoju w nastepnej dobie?
czy taka blastocysta bedzie sie rozwijac jeszcze dluzej w brzuszku niz ta wychodzaca z otoczki czy tez odrazu bedzie wychodzic z otoczki ?
A mnie nadal boli brzuch i to mocno. Czyżby tak szybko miał się ten cud skończyć?@ przyjdzie szybciej?
pysia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySuomi, powiem Ci tak. Ja, że względu na endomendę odstawiłam w 90% (całkowicie nie dałam rady...) gluten, nabiał, mięso, cukier, przetworzone jedzenie, codziennie trzy, cztery porcje warzyw/owoców. Węglowodany jadłam, ale nie proste, tylko złożone: makarony pełnoziarniste (u mnie bezglutenowe), zboża z pełnego przemiału, kasze gryczana i jaglana, strączki, dużo strączków. Czymś się trzeba żywić
Jak przeszłam na "nowe odżywianie" bo nie nazywam tego dietą, to też na początku myślałam, że nie ma co jeść. Ale dopiero jak zaczęłam odkrywać nowe smaki i produkty to się przekonałam, jak człowiek jest ograniczony w jedzeniu żywiąc się chlebem, wędlinami, białym i żółtym serem, serkami, jogurtami dżemami itd. Bardzo mi pomogły blogi, np. OlgiSmile, Jadłonomia itd.
Ja na czas stymulacji pomimo, że nie jadłam nabiału od listopada, włączyłam go, głównie mleko i szejki białkowe, też trochę mięsa, pomimo, że jadłam naprawdę dużo strączków (piekłam pasztety z fasoli, soczewicy itd.). Uznałam, że to będzie większa wartość dodana.
Nie wiem jakie będą końcowe efekty wpływu mojego żywienia na IVF, ale na razie wyglądają tak - na pick up pobranych dojrzałych 20 komórek, a nie 13 (estradiol mniejszy o ponad 2000 na koniec stymulacji czyli hiperki brak). Trzy zarodki klasy takiej jak widać w stopce, czyli lepszej niż poprzednio (a u nas jest problem z morfologią mamy 1-2%).
To co bym Ci radziła zrobić teraz to już odstawić cukier całkowicie, zacząć pić naprawdę dużo wody (piłam min 2 litry dziennie) i jeść sporo białka. I to kontynuować do czasu bety:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 07:54
Suomi, SzewskaPasja, Mimi86 lubią tę wiadomość
-
Mimi ja tez 6ds podglad mialam przy krotkim
Pozniej 9.
Nic sie nie martw!
Milego dnia dziewczyny!Mimi86 lubi tę wiadomość
5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
Shooa, dzięki za wszystkie informacje. Na pewno skorzystam. Muszę się zapoznać z tymi blogami i powoli zacząć zmieniać nawyki żywieniowe. Tez nie będę nazywać tego dietą, bo w diety nie wierzę .
Może mi wejdzie w nawyk takie żywienie i męża odchudzę od razuCukier odstawić nie będę miała trudno, bo mało go jem, ale najgorzej z węglowodanami - świeże bułeczki i młode ziemniaczki - mniaaami
Nie jestem też zwolenniczką sztucznego białka, ale skoro mówisz, że szejki białkowe nie zaszkodzą, to chyba się skuszę na jakąś małą ilość. Któraś z dziewczyn pisała, że nawet lekarz to zalecił.
Ogólnie to bardzo wierzę we wpływ naturalnych składników i żywienia na zdrowie, a nawet leczenie chorób. Niejednokrotnie się to sprawdziło w moim bliskim otoczeniu. Zobaczymy jak będzie z moją stymulacją.
No to trzymam kciuki za Ciebie - na pewno będzie dobrzeKiedy testujesz?
shooa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySuomi wrote:Shooa, dzięki za wszystkie informacje. Na pewno skorzystam. Muszę się zapoznać z tymi blogami i powoli zacząć zmieniać nawyki żywieniowe. Tez nie będę nazywać tego dietą, bo w diety nie wierzę .
Może mi wejdzie w nawyk takie żywienie i męża odchudzę od razuCukier odstawić nie będę miała trudno, bo mało go jem, ale najgorzej z węglowodanami - świeże bułeczki i młode ziemniaczki - mniaaami
Nie jestem też zwolenniczką sztucznego białka, ale skoro mówisz, że szejki białkowe nie zaszkodzą, to chyba się skuszę na jakąś małą ilość. Któraś z dziewczyn pisała, że nawet lekarz to zalecił.
Ogólnie to bardzo wierzę we wpływ naturalnych składników i żywienia na zdrowie, a nawet leczenie chorób. Niejednokrotnie się to sprawdziło w moim bliskim otoczeniu. Zobaczymy jak będzie z moją stymulacją.
No to trzymam kciuki za Ciebie - na pewno będzie dobrzeKiedy testujesz?
Trzymam kciuki za owocna stymulkę
nie wiem jeszcze kiedy betuję, zobaczę jak się będę czuła i którego dnia mnie los podkusi.. 9 maja (7dpt) mam zrobić progesteron, więc bardzo możliwe, że wtedy przy okazji beta..ale oczywiście boję się strasznie. -
Anatolka wrote:http://m.onet.pl/wiadomosci/swiat,rfsqq1
Artykuł o zarodkach - nowe odkrycie.
Pysia to mogła być kwestia zaledwie kilku godzin. Nie stresuj sie pierdolami
Świat idzie do przodu, szkoda, że nie myI procedura
08.03.2016 - transfer, bHCG
02.05.2016 - transfer, czekamy.... -
Mimi nie martw się. Ja teraz miałam podglądanie 6 dnia stymulacji i dupa. Nic nie rośnie. Teraz jadę 8 czyli jutro i się okaże. ..Hashimoto, MTHFR ,teratozoospermia, namieszane w immuno, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza AMH 0,36
START 2013
HSG, laparoskopia, histero, IUI
01.2016 I ICSI1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11,12.2019 i 02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płoduczekamy na amnio
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET5bb
16.09.2024 FET3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
03.2025 V IVF - 2.11 zamrożona -
Wiem wiem z tym ze ja tylko boje sie ze u mnie za szybko urośnie heh i cetroide włącza za późno ja nawet na połówce clo miałam 3 pecherzyki ale faktycznie moze na krotki protokół inaczej zareaguje
Do tego PiS spędza mi sen z powiek mam nadzieje ze ta ustawę wprowadza za pare miesięcy dopiero i zdążę ze dwa razy podejśćchyba przyda mi sie relanium
maj- krótki protokół- 6 mrozaczków
15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306
-
Mimi a Ty podhodzisz komercyjnie czy jesteś w programie?Hashimoto, MTHFR ,teratozoospermia, namieszane w immuno, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza AMH 0,36
START 2013
HSG, laparoskopia, histero, IUI
01.2016 I ICSI1 zarodek, 0 mrożaków
05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
11,12.2019 i 02.2020 IUI
06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu
09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt
12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płoduczekamy na amnio
16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
14.02.2022 FET 3aa
6dpt ⏸
7dpt beta 72,70
9dpt beta 178
14dpt 1709
25dpt jest6t2d
12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
---
22.07.2024 FET5bb
16.09.2024 FET3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
03.2025 V IVF - 2.11 zamrożona -
Dzień dobry
Ja już pod drugiej becie:
13dpt (2 dniowych Gwiazdeczek): 223,70
(11dpt było: 74,71).
Koniec betowania
szurusiowa, pysia, Konwalia, Mimi86, Kamilam8, Suomi, Iva79, karina76, shooa, Neo84, Eltasz, vioris, Tyszanka81, triss, Anuszka, godaweri, Karolina1111, Madzik_6, zbikowa, gosia81, ewlinaaa85, migot_ka, Tosia 1981, Joanna85, Asiula86, sylvuś, freya, Beata.D lubią tę wiadomość
Kosmos :-*
-
Super cicho sza
to ja standardowe pytanie hehe:) jak się zachowywałas po transferze ?normalnie? I co mogło wpłynąć na sukces:D wielkie gratki
Luty 2015-HSG,3iui
1 IMSI:1 crio blastkiAB beta:8dpt 3,71/10dpt 1,17
2 crio:(
Szczep.immuno
2 IMSI: 3 transfery
3 IMSI: blastka 9dpt beta82/11dpt:beta252/13dpt:beta 708 / 34dpt:jest