X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanka wrote:
    Teraz nie chce namieszać i wprowadzić w błąd, ale według obecnej ustawy w dokumentach przechowywana jest zgoda towjego męża na zapłodnienie komórek jajowych i transferowanie ich do macicy, które podpisuje w dniu punkcji i później transferu.
    Tak, w klinice.
    I jest klauzula poufności.

Urząd nic do tego nie ma i dzięki Bogu. Jeszcze brakuje tego, żeby urzędnicy z USC się nam do macic pchali.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2016, 14:01

• tanka Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipa kliknęłabym LUBIE i z 50razy, ale się nie da.

Tak. Odszukam tego po robicie dokładnie jak to jest, ale w przypadku zapłodnienia pozaustrojowego ta zgoda twojego męża jest swego rodzaju uznaniem dziecka/ przyznaniem się do ojcostwa i docelowo jest ona właśnie umieszczona w dokumentacj i twojego dziecka.

Nie umię tego tak dokładnie wytłumaczyć, bo kiedyś tylko "przeleciałam" ta ustawę, ale jestem tego praktycznie pewna.
    Żadna z was o tym nie słyszała?

Nie wiem, może zostało to zmienione na którymś jej etapie?
    Ja to jakiś czas juz temu sprawdzałam. Ustawa jest jakos od 10/11- 2015

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2016, 14:05

lipa lubi tę wiadomość

starania od 2014 - ciężki czynnik męski
    07.2016 I IVF
    21.07.16 szczęśliwy transfer <3 <3 <3
    b4446b047f.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 23:18

• jowita198600 Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katariiinkaa wrote:
    Beta 1,3...
    Nie wiem co myśleć, mam nadzieję że moje maluchy właśnie zaczynają produkcję ;)

Ale patrząc na test myślałam że będzie chociaż z 5 ;)

No nic, czekam na czwartek w takim razie ;)
    Katariiinka a w którym dpt zrobiłaś betę, że wynik miałaś 1,3? ja jestem w 6 dpt i zastanawiam się kiedy ja mam iść.

5nowhwv.png
    Kubuś przyszedł na świat 04.06.2018 o godzinie 9:00 ♥
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    Wiesz tez zalezy jakie kto ma wyrobione na ten temat zdanie. Niektorzy ludzie niby maja wiedze ale rozumieja to jak chca. Ja bylam w ciezkim szoku jak zona mojego kuzyna pokazywala nam zdjecia syna swojej przyjaciolki i dodala komentarz "jak na dziecko z in vitro to bardzo dobrze sie rozwija, no bo wiecie po in vitro to raczej zawsze gorzej" sama jest matka dwoch dziewczynek o ktore starali sie po dwa miesiace.
    Powiedziala to przy mnie, wiedzac jak dlugo sie staramy i nic.

Nie przejmuj Sue bo to nie prawda !!!
    Czytalam kiedys artykol ale juZ Nie umiem go znalezc ze dzueci po ivf sa bardzuej bystre i inteligetnuejsze ( to przypadki) niz dzieci z ciazy naturalnej ,co chwile buszuje w necie na temat ivf to wiem
    Najchetniej choc Sue Nie powinno na katolika( Nie czy drugiemu ci tobie Nie mile) aby dzieci tego kuzyna Okazaly sie zwyklymi robotnikAmi a twoje (blizniaki ), lekarzami Iub inzynierami

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katariiinkaa wrote:
    Dokumentacji z procedury medycznej nie można "wrzucic" do papierow w USC, bo jest to objęte tajemnica medyczna.

Ja kiedyś słyszałam ze PISiory chcialy wprowadzić ze dzieci z IVF beda.mialy cos takiego odnotowane na akcie urodzenie, ale nie wiem jak.to sie skonczylo.. czy nie bylo na to zgody czy te niedouczone *** nadal nad tym "pracuja" :/

Na razie nie ma takiej opcji. Z resztą skąd szpital w którym będę rodzić będzie wiedział, że to dziecko z IVF? Po moim Peselu, że się gdzieś leczyłam? Cyrk. Przecież ciąże może prowadzić lekarz który nie musi wiedzieć że jest z IVF. Nie ma takiej możliwości. A co jakbym pomiędzy procedurami zaszła naturalnie? Będę w sądzie udowadniać, że ta akurat ciąża jest naturalna? Ojcem w USC jest ten, który się przyzna i zostanie zgłoszony, a nie na podstawie informacji z kliniki InVitro.

W ogóle przeraziła mnie ta myśl :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 23:18

• lipa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanka wrote:
    Lipa kliknęłabym LUBIE i z 50razy, ale się nie da.

Tak. Odszukam tego po robicie dokładnie jak to jest, ale w przypadku zapłodnienia pozaustrojowego ta zgoda twojego męża jest swego rodzaju uznaniem dziecka/ przyznaniem się do ojcostwa i docelowo jest ona właśnie umieszczona w dokumentacj i twojego dziecka.

Nie umię tego tak dokładnie wytłumaczyć, bo kiedyś tylko "przeleciałam" ta ustawę, ale jestem tego praktycznie pewna.
    Żadna z was o tym nie słyszała?

Nie wiem, może zostało to zmienione na którymś jej etapie?
    Ja to jakiś czas juz temu sprawdzałam. Ustawa jest jakos od 10/11- 2015

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/894397,dzieci-z-in-vitro-informacja-o-zabiegu-bedzie-w-akcie-urodzenia.html

miało to wejść w życie w związku z ustawą z listopada zeszłego roku. ale jak faktycznie to wygląda, to nie wiem.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 23:19

• jowita198600 Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katariiinkaa wrote:
    Ja robilam w 3dpt 5dniowych blastek :)

Wiec tak czy tak to za wcześnie bylo :)

Mi Pani dr kazala zrobić 7dpt czyli w sobote :) ale ja mialam podane 5dniowe maluszki.

A Ty mialas 3 czy 5 dniowe? :)
    Bo jesli 3dniowe to zdroworozsadkowo 6dpt to za wczesnie :)

Katariiinko napiszę Ci tak: zarodki miałam zamrożone w dobie: 2 cryotopy: 2x po 8 blastomerów klasy A, 8 blastomerów klasy B, 5 blastomerów klasy A czyli mam 4 mrozaczki a podano mi 2 zarodki w czwartek, dzis jest moj 6 dpt zrobiłam test i wyszedł negatywnie.

5nowhwv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jowita198600 wrote:
    Katariiinka a w którym dpt zrobiłaś betę, że wynik miałaś 1,3? ja jestem w 6 dpt i zastanawiam się kiedy ja mam iść.

Jowitko to zalezy w ktorej dobie mialas transfer czy 3 czy 5.....

• jowita198600 Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lidwinka1 wrote:
    Jowitko to zalezy w ktorej dobie mialas transfer czy 3 czy 5.....

Lidwinko ja miałam punkcję w maju, odroczono transfer. Zarodki miałam mrożone w 3 dobie. Transfer miałam w 15 dc i podali mi 2 zarodki.

5nowhwv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JOWITA Nie przejmuj sie jeszcze I sluchaj lekarza !!!zrob test kiedy masz zrobic!!!

jowita198600 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to oczywiste ze wynik negstuwny bo dzis jedt 6dpt to dopiero czyli proces implantacji a dopiero jak juZ to 8dpt zaczynamy produkowac hcg czyli nablizszy test mozesz zrobic dopiero w 9dpt Za trzy dni Nie dzis ...... Trzymam kciuki , ja robie jak mowi lekarz 12 dpt , musze wytrzymac!!!!

jowita198600 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś

• tanka Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd.Wycofuję się na razie i sprobuje zweryfikowac, jak to rzeczywiście teraz wygląda. Gdyby któraś z was miała na ten temat jakies pewne info, to bede wdzięczna za podzielenie się ;)

Mam "stare" informacje i byc może rzeczywiście juz dawno nieaktualne - oby.
    Choć nie widzę problemu, żeby ustawa wymagała przekazania przez klinike tajnej dokumentacji medycznej do USC w którym dalej będzie tajna :P. Niemniej jednak w przyadku kiedy dotyczy ona ciebie (czyt. dziecka w tym wypadku) masz do niej dostęp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2016, 14:34

starania od 2014 - ciężki czynnik męski
    07.2016 I IVF
    21.07.16 szczęśliwy transfer <3 <3 <3
    b4446b047f.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś

soleil, lipa, problemik, nika03 lubią tę wiadomość

• Vaina Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katariiinkaa wrote:
    Dzwonilam wlasnie do USC bo nie dawalo mi to spokoju :)

Pan powiedzial ze ABSOLUTNIE nie ma w dokumentach zadnej informacji ze dziecko jest z IVF, a jesli rodzic sobie zyczy to jest taka mozliwosc ale trzeba wtedy sie zgłosić do kierownika.USC i zlozyc stosowne dokumenty ze na własną prośbę umieszczamy taka informację w dokumentach dziecka :)

Więc luzik :)
    Chociaż tutaj nam w gacie nie będą zaglądali :D
    to dobra informacja ;)

06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami <3 :)
    12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katariiinkaa wrote:
    Dzwonilam wlasnie do USC bo nie dawalo mi to spokoju :)

Pan powiedzial ze ABSOLUTNIE nie ma w dokumentach zadnej informacji ze dziecko jest z IVF, a jesli rodzic sobie zyczy to jest taka mozliwosc ale trzeba wtedy sie zgłosić do kierownika.USC i zlozyc stosowne dokumenty ze na własną prośbę umieszczamy taka informację w dokumentach dziecka :)

Więc luzik :)
    Chociaż tutaj nam w gacie nie będą zaglądali :D
    Super Katarinko, że zadzwoniłaś. Uspokoiłaś mnie :)
    Mi się udało wyczytać jedynie informację, że chodzi tu o przypadki w których żaden pan do nasienia się nie chce przyznać. Tzn. w przypadku decyzji o invitro i rozpadu związku. No i w efekcie zarodek nie ma taty, który się zmył z horyzontu.

‹‹ 3581 3582 3583 3584 3585 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ