X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanka wrote:
    Teraz nie chce namieszać i wprowadzić w błąd, ale według obecnej ustawy w dokumentach przechowywana jest zgoda towjego męża na zapłodnienie komórek jajowych i transferowanie ich do macicy, które podpisuje w dniu punkcji i później transferu.
    Tak, w klinice.
    I jest klauzula poufności.

Urząd nic do tego nie ma i dzięki Bogu. Jeszcze brakuje tego, żeby urzędnicy z USC się nam do macic pchali.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2016, 14:01

• tanka Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipa kliknęłabym LUBIE i z 50razy, ale się nie da.

Tak. Odszukam tego po robicie dokładnie jak to jest, ale w przypadku zapłodnienia pozaustrojowego ta zgoda twojego męża jest swego rodzaju uznaniem dziecka/ przyznaniem się do ojcostwa i docelowo jest ona właśnie umieszczona w dokumentacj i twojego dziecka.

Nie umię tego tak dokładnie wytłumaczyć, bo kiedyś tylko "przeleciałam" ta ustawę, ale jestem tego praktycznie pewna.
    Żadna z was o tym nie słyszała?

Nie wiem, może zostało to zmienione na którymś jej etapie?
    Ja to jakiś czas juz temu sprawdzałam. Ustawa jest jakos od 10/11- 2015

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2016, 14:05

lipa lubi tę wiadomość

starania od 2014 - ciężki czynnik męski
    07.2016 I IVF
    21.07.16 szczęśliwy transfer <3 <3 <3
    b4446b047f.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 23:18

• jowita198600 Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katariiinkaa wrote:
    Beta 1,3...
    Nie wiem co myśleć, mam nadzieję że moje maluchy właśnie zaczynają produkcję ;)

Ale patrząc na test myślałam że będzie chociaż z 5 ;)

No nic, czekam na czwartek w takim razie ;)
    Katariiinka a w którym dpt zrobiłaś betę, że wynik miałaś 1,3? ja jestem w 6 dpt i zastanawiam się kiedy ja mam iść.

5nowhwv.png
    Kubuś przyszedł na świat 04.06.2018 o godzinie 9:00 ♥
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    Wiesz tez zalezy jakie kto ma wyrobione na ten temat zdanie. Niektorzy ludzie niby maja wiedze ale rozumieja to jak chca. Ja bylam w ciezkim szoku jak zona mojego kuzyna pokazywala nam zdjecia syna swojej przyjaciolki i dodala komentarz "jak na dziecko z in vitro to bardzo dobrze sie rozwija, no bo wiecie po in vitro to raczej zawsze gorzej" sama jest matka dwoch dziewczynek o ktore starali sie po dwa miesiace.
    Powiedziala to przy mnie, wiedzac jak dlugo sie staramy i nic.

Nie przejmuj Sue bo to nie prawda !!!
    Czytalam kiedys artykol ale juZ Nie umiem go znalezc ze dzueci po ivf sa bardzuej bystre i inteligetnuejsze ( to przypadki) niz dzieci z ciazy naturalnej ,co chwile buszuje w necie na temat ivf to wiem
    Najchetniej choc Sue Nie powinno na katolika( Nie czy drugiemu ci tobie Nie mile) aby dzieci tego kuzyna Okazaly sie zwyklymi robotnikAmi a twoje (blizniaki ), lekarzami Iub inzynierami

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katariiinkaa wrote:
    Dokumentacji z procedury medycznej nie można "wrzucic" do papierow w USC, bo jest to objęte tajemnica medyczna.

Ja kiedyś słyszałam ze PISiory chcialy wprowadzić ze dzieci z IVF beda.mialy cos takiego odnotowane na akcie urodzenie, ale nie wiem jak.to sie skonczylo.. czy nie bylo na to zgody czy te niedouczone *** nadal nad tym "pracuja" :/

Na razie nie ma takiej opcji. Z resztą skąd szpital w którym będę rodzić będzie wiedział, że to dziecko z IVF? Po moim Peselu, że się gdzieś leczyłam? Cyrk. Przecież ciąże może prowadzić lekarz który nie musi wiedzieć że jest z IVF. Nie ma takiej możliwości. A co jakbym pomiędzy procedurami zaszła naturalnie? Będę w sądzie udowadniać, że ta akurat ciąża jest naturalna? Ojcem w USC jest ten, który się przyzna i zostanie zgłoszony, a nie na podstawie informacji z kliniki InVitro.

W ogóle przeraziła mnie ta myśl :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 23:18

• lipa Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanka wrote:
    Lipa kliknęłabym LUBIE i z 50razy, ale się nie da.

Tak. Odszukam tego po robicie dokładnie jak to jest, ale w przypadku zapłodnienia pozaustrojowego ta zgoda twojego męża jest swego rodzaju uznaniem dziecka/ przyznaniem się do ojcostwa i docelowo jest ona właśnie umieszczona w dokumentacj i twojego dziecka.

Nie umię tego tak dokładnie wytłumaczyć, bo kiedyś tylko "przeleciałam" ta ustawę, ale jestem tego praktycznie pewna.
    Żadna z was o tym nie słyszała?

Nie wiem, może zostało to zmienione na którymś jej etapie?
    Ja to jakiś czas juz temu sprawdzałam. Ustawa jest jakos od 10/11- 2015

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/894397,dzieci-z-in-vitro-informacja-o-zabiegu-bedzie-w-akcie-urodzenia.html

miało to wejść w życie w związku z ustawą z listopada zeszłego roku. ale jak faktycznie to wygląda, to nie wiem.

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2016, 23:19

• jowita198600 Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katariiinkaa wrote:
    Ja robilam w 3dpt 5dniowych blastek :)

Wiec tak czy tak to za wcześnie bylo :)

Mi Pani dr kazala zrobić 7dpt czyli w sobote :) ale ja mialam podane 5dniowe maluszki.

A Ty mialas 3 czy 5 dniowe? :)
    Bo jesli 3dniowe to zdroworozsadkowo 6dpt to za wczesnie :)

Katariiinko napiszę Ci tak: zarodki miałam zamrożone w dobie: 2 cryotopy: 2x po 8 blastomerów klasy A, 8 blastomerów klasy B, 5 blastomerów klasy A czyli mam 4 mrozaczki a podano mi 2 zarodki w czwartek, dzis jest moj 6 dpt zrobiłam test i wyszedł negatywnie.

5nowhwv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jowita198600 wrote:
    Katariiinka a w którym dpt zrobiłaś betę, że wynik miałaś 1,3? ja jestem w 6 dpt i zastanawiam się kiedy ja mam iść.

Jowitko to zalezy w ktorej dobie mialas transfer czy 3 czy 5.....

• jowita198600 Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lidwinka1 wrote:
    Jowitko to zalezy w ktorej dobie mialas transfer czy 3 czy 5.....

Lidwinko ja miałam punkcję w maju, odroczono transfer. Zarodki miałam mrożone w 3 dobie. Transfer miałam w 15 dc i podali mi 2 zarodki.

5nowhwv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JOWITA Nie przejmuj sie jeszcze I sluchaj lekarza !!!zrob test kiedy masz zrobic!!!

jowita198600 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to oczywiste ze wynik negstuwny bo dzis jedt 6dpt to dopiero czyli proces implantacji a dopiero jak juZ to 8dpt zaczynamy produkowac hcg czyli nablizszy test mozesz zrobic dopiero w 9dpt Za trzy dni Nie dzis ...... Trzymam kciuki , ja robie jak mowi lekarz 12 dpt , musze wytrzymac!!!!

jowita198600 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś

• tanka Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd.Wycofuję się na razie i sprobuje zweryfikowac, jak to rzeczywiście teraz wygląda. Gdyby któraś z was miała na ten temat jakies pewne info, to bede wdzięczna za podzielenie się ;)

Mam "stare" informacje i byc może rzeczywiście juz dawno nieaktualne - oby.
    Choć nie widzę problemu, żeby ustawa wymagała przekazania przez klinike tajnej dokumentacji medycznej do USC w którym dalej będzie tajna :P. Niemniej jednak w przyadku kiedy dotyczy ona ciebie (czyt. dziecka w tym wypadku) masz do niej dostęp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2016, 14:34

starania od 2014 - ciężki czynnik męski
    07.2016 I IVF
    21.07.16 szczęśliwy transfer <3 <3 <3
    b4446b047f.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś

nick nieaktualny, lipa, problemik, nika03 lubią tę wiadomość

• Vaina Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katariiinkaa wrote:
    Dzwonilam wlasnie do USC bo nie dawalo mi to spokoju :)

Pan powiedzial ze ABSOLUTNIE nie ma w dokumentach zadnej informacji ze dziecko jest z IVF, a jesli rodzic sobie zyczy to jest taka mozliwosc ale trzeba wtedy sie zgłosić do kierownika.USC i zlozyc stosowne dokumenty ze na własną prośbę umieszczamy taka informację w dokumentach dziecka :)

Więc luzik :)
    Chociaż tutaj nam w gacie nie będą zaglądali :D
    to dobra informacja ;)

06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami <3 :)
    12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katariiinkaa wrote:
    Dzwonilam wlasnie do USC bo nie dawalo mi to spokoju :)

Pan powiedzial ze ABSOLUTNIE nie ma w dokumentach zadnej informacji ze dziecko jest z IVF, a jesli rodzic sobie zyczy to jest taka mozliwosc ale trzeba wtedy sie zgłosić do kierownika.USC i zlozyc stosowne dokumenty ze na własną prośbę umieszczamy taka informację w dokumentach dziecka :)

Więc luzik :)
    Chociaż tutaj nam w gacie nie będą zaglądali :D
    Super Katarinko, że zadzwoniłaś. Uspokoiłaś mnie :)
    Mi się udało wyczytać jedynie informację, że chodzi tu o przypadki w których żaden pan do nasienia się nie chce przyznać. Tzn. w przypadku decyzji o invitro i rozpadu związku. No i w efekcie zarodek nie ma taty, który się zmył z horyzontu.

‹‹ 3581 3582 3583 3584 3585 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ