IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyoficjalnie oczywiscie niby nie zarabiaja bo ubieraja cała procedure w przechowanie, rozmrazanie i inne cuda na kiju.... kazda z nas majacych zarodki wie tak naprawde ile kosztuje przechowanie to skad np ceny 4500-7500+wizyty ,leki i badania ?problemik wrote:Handel "darem serca" jest zakazany prawnie. Nikt nie może na tym zarabiać. Dlatego to naprawde musi byc dar.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 15:00
-
Ania1986 wrote:Dokładnie, w innych klinikach niestety zarabiaja sobie na tym darze serca
i to jest przykre...
Kochana a dalczego colostrum nie mozna brac przy hashimoto?
Nie jestem pewna czy można brać czy nie. Ja zdecydowałam że jak nie jestem pewna to wolę nie brać. W literaturze widnieje, że colostrum moduluje nasz układ immunologiczny, ale czytałam, że jednocześnie go wzmacnia. I teraz na dwoje babka wróżyła: wzmacnia, bo wzmacnia te cytokiny, które mamy zawyżone przy hashi czy wzmacnia po je obniża
Z uwagi na fakt, że nie znalazłam na to odpowiedzi to nie biorę. Lekarza jeszcze nie miałam okazji się zapytać, ale Shooa napewno to zrobi za 2 tygodnie i będziemy wiedzieć
Agi83 lubi tę wiadomość
Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
Ania1986 wrote:oficjalnie oczywiscie niby nie zarabiaja bo ubieraja cała procedure w przechowanie, rozmrazanie i inne cuda na kiju.... kazda z nas majacych zarodki wie tak naprawde ile kosztuje przechowanie to skad np ceny 4500-7500+wizyty ,leki i badania ?
Bo niektóre kliniki nie tylko "zbierają" te nadprogramowe komórki ale także zapraszają kobiety do świadomego dawstwa.
Salve pisze, że jest dar: http://salvemedica.pl/dawstwo-komorek-rozrodczych
ale GynC już zaprasza potencjalne dawczynie, ktorym zwraca koszty: http://www.gyncentrum.pl/program-dla-dawcowProblem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
To zarodków jest za mało? Tych do adopcji? Wydawało mi sie że jest ich sporo.Justine wrote:Bo niektóre kliniki nie tylko "zbierają" te nadprogramowe komórki ale także zapraszają kobiety do świadomego dawstwa.
Salve pisze, że jest dar: http://salvemedica.pl/dawstwo-komorek-rozrodczych
ale GynC już zaprasza potencjalne dawczynie, ktorym zwraca koszty: http://www.gyncentrum.pl/program-dla-dawcow06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami

12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami
-
Ja bylam na wizycie w Salve w sprawie KD - namiary zreszta od Jozefki i potwierdzam, ze bardzo fajne podejscie.
Co prawda na wizycie lekarz wskazal na kilka rzeczy do zbadania bo jego zdaniem na KD mam jeszcze czas ale na koniec powiedzial zeby przemyslec i:
- jesli walczymy z moimi to on chce takie i takie dodatkowe badania - moje i m
- jesli KD to to i to.
Decyzja nie byla latwa, do Salve nie wrocilam bo jednak logistycznie mieszkajac i pracujac w Warszawie latwiej w Novum ale bede wdzieczna lekarzowi z Salve za to, ze wskazal punkty na ktore nie zwrocono uwagi w Inviccie a ja tez dzieki temu jeszcze lepiej poszlam przygotowana ma wizyte do Novum.
józefka, ha_nia, Beata.D lubią tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
nick nieaktualnya jakie badania Tobie zlecił? Tzn co zbadać aby dokładniej określić jakość komórek jajowych?Antonelka wrote:Ja bylam na wizycie w Salve w sprawie KD - namiary zreszta od Jozefki i potwierdzam, ze bardzo fajne podejscie.
Co prawda na wizycie lekarz wskazal na kilka rzeczy do zbadania bo jego zdaniem na KD mam jeszcze czas ale na koniec powiedzial zeby przemyslec i:
- jesli walczymy z moimi to on chce takie i takie dodatkowe badania - moje i m
- jesli KD to to i to.
Decyzja nie byla latwa, do Salve nie wrocilam bo jednak logistycznie mieszkajac i pracujac w Warszawie latwiej w Novum ale bede wdzieczna lekarzowi z Salve za to, ze wskazal punkty na ktore nie zwrocono uwagi w Inviccie a ja tez dzieki temu jeszcze lepiej poszłam przygotowana ma wizytę do Novum. -
Ojejku to byly proste badania - witamina d i panel tarczycowy
.
U M jakies dodatkowe badania nasienia - ale nigdzie w Warszawie nie moglismy ich zrobic - jakies specyficzne dla Salve.
Ja w "goracej wodzie jestem kapana" wiec wizyta w salve w sobote, w pon badnia z krwi a ze wyszly przeciwciala to we wtorek usg tarczycy a dwa dni pozniej endokrynolog.
Dostalam konska dawke wit d bo mialam nieodbor i jodid. Hormony tarczycy nie byly od razu wlaczone.
Czy to byl powod braku powodzenia wczesniej - nie wiem. Ale na pewno bez wlaczonej konsultacji z endokrynolgiem moglabym wydac kupe kasy na KD a sukcesu by nie bylo.7.03.2017 - Nina jest z nami
-
A co do przyczyny slabej jakosci komorek - lekarze uwazaja, ze sa to u mnie komplikacje po operacji wyrostka robaczkowego, ktora mialam okolo 8 lat temu

Byc moze wdal sie jakis stan zapalny, ktorego nawet nie zauwazylam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 16:10
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
nick nieaktualnya wgłębiałas się w temat poprawy jakosci komórek jajowych? Jakie masz amh? chociaz poziom amh nie zawsze ma zwiazek z jakoscia kom órek, ale przy niskim amh zakłada się ich gorszą jakosć.Antonelka wrote:Ojejku to byly proste badania - witamina d i panel tarczycowy
.
U M jakies dodatkowe badania nasienia - ale nigdzie w Warszawie nie moglismy ich zrobic - jakies specyficzne dla Salve.
Ja w "goracej wodzie jestem kapana" wiec wizyta w salve w sobote, w pon badnia z krwi a ze wyszly przeciwciala to we wtorek usg tarczycy a dwa dni pozniej endokrynolog.
Dostalam konska dawke wit d bo mialam nieodbor i jodid. Hormony tarczycy nie byly od razu wlaczone.
Czy to byl powod braku powodzenia wczesniej - nie wiem. Ale na pewno bez wlaczonej konsultacji z endokrynolgiem moglabym wydac kupe kasy na KD a sukcesu by nie bylo.
Ja poza witamina D suplementuję się dhea 3x25, ubichionolem 2x50, witaminą C1000 i witaminą E1000. Moze w tym kierunku... -
Ojejku z moim amh jest dziwna sprawa:
Styczen 2015 0,33
Kwiecien 2016 - gdzie bylam juz po dwoch stymulacjach - 0,56
Czerwiec 2016 - 0,96.
Prawdopodbnie wzroslo po wit d.
Innych witamin nie bralam. Lekarz w Inviccie nic nie polecil.7.03.2017 - Nina jest z nami
-
nick nieaktualnyz moim amh tez jest dziwna sprawaAntonelka wrote:Ojejku z moim amh jest dziwna sprawa:
Styczen 2015 0,33
Kwiecien 2016 - gdzie bylam juz po dwoch stymulacjach - 0,56
Czerwiec 2016 - 0,96.
Prawdopodbnie wzroslo po wit d.
Innych witamin nie bralam. Lekarz w Inviccie nic nie polecil.
jednak po 4 miesiącach suplementacji jak opisałam, na 1 tabletce clo 5-9dc wyhodowałam 4 spore pęcherzyki.
Ja zachodzę w ciaże ale je tracę, podejrzenie pada właśnie na jakość komórki jajowej, jestem obstawiona progesteronem, sterydem, heparyną... a mimo to, nie udaje się dotrwać do momentu
na usg.
Poczytaj w wątku o amh, bo nawet przed ivf dziewczyny biorą taki zestaw suplementów.
ed. na ivf juz nawet się nie decydujemy, bo co z tego, że bedzie z tego ciaża jak zatrzyma sie na 6-7-8-9tc... wszyscy lekarze sa zgodni, ze tutaj duzy wpływ ma jakosc komórki jajowej i plemnika.
*kariotypy okWiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 16:45
-
nick nieaktualnyNie wiem ile lat ma Antonelka:), ale natknęłam się kiedyś na artykuł, że u wielu kobiet AMH koło 30stki jest niskie, a potem po 30stce się trochę podnosi na jakiś czas. Niestety już nie pamiętam jak było to uargumentowane, bo dawno to czytałam jakieś 1,5 roku temu. Więc u Antonelki mogło wzrosnąć od wit D albo z innego powodu.
U mnie AMH po jednej stymulacji w niecały rok spadło z 2,81 na 2,2 pomimo brania dhea i wit D. Więc z tym wzrostem po suplementach to różnie. Aha, wynik drugiej stymulacji z niższym AMH dużo lepszy (choć tu pewnie w największej mierze kombinacja leków pomogła).
-
nick nieaktualny
-
Ja mam 3,3 w pierwszej procedurze bylo ok bo na 14 komorek 11 dobrych, ale w drugiej na 12 mialam tylko 6 dobrych, reszta zdegradowana. Niby nie bylo zle ale polowa do niczego. Z tym, ze patrzac na efekt to w pierwszej procedurze jedna blastka byla a teraz co najmniej trzy.mkl wrote:Lipa może to wynikać z PCOS, może dlatego że masz za wysokie...nie wiem, tak tylko przypuszczam
Może miał ktoś po prostu dobre Amh, ani za wysokie, ani za niskie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 17:48

-
ja miałam dobre amh, przy pierwszej procedurze 6 komórek, z czego 4 nadające się do zapłodnienia, udało nam się wyhodować 3 blastki.
Druga procedura 12 komórek, 6 poszło do zapłodnienia (6 dastwo), 4 prawidłowo zapłodnione, wynik 1 blastkahttps://www.maluchy.pl/li-72827.png