X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    problemik wrote:
    Handel "darem serca" jest zakazany prawnie. Nikt nie może na tym zarabiać. Dlatego to naprawde musi byc dar.
    oficjalnie oczywiscie niby nie zarabiaja bo ubieraja cała procedure w przechowanie, rozmrazanie i inne cuda na kiju.... kazda z nas majacych zarodki wie tak naprawde ile kosztuje przechowanie to skad np ceny 4500-7500+wizyty ,leki i badania ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 15:00

• Justine Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    Dokładnie, w innych klinikach niestety zarabiaja sobie na tym darze serca :/ i to jest przykre...

Kochana a dalczego colostrum nie mozna brac przy hashimoto?

Nie jestem pewna czy można brać czy nie. Ja zdecydowałam że jak nie jestem pewna to wolę nie brać. W literaturze widnieje, że colostrum moduluje nasz układ immunologiczny, ale czytałam, że jednocześnie go wzmacnia. I teraz na dwoje babka wróżyła: wzmacnia, bo wzmacnia te cytokiny, które mamy zawyżone przy hashi czy wzmacnia po je obniża ;) Z uwagi na fakt, że nie znalazłam na to odpowiedzi to nie biorę. Lekarza jeszcze nie miałam okazji się zapytać, ale Shooa napewno to zrobi za 2 tygodnie i będziemy wiedzieć :)

Agi83 lubi tę wiadomość

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Justine Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    oficjalnie oczywiscie niby nie zarabiaja bo ubieraja cała procedure w przechowanie, rozmrazanie i inne cuda na kiju.... kazda z nas majacych zarodki wie tak naprawde ile kosztuje przechowanie to skad np ceny 4500-7500+wizyty ,leki i badania ?

Bo niektóre kliniki nie tylko "zbierają" te nadprogramowe komórki ale także zapraszają kobiety do świadomego dawstwa.

Salve pisze, że jest dar: http://salvemedica.pl/dawstwo-komorek-rozrodczych
    ale GynC już zaprasza potencjalne dawczynie, ktorym zwraca koszty: http://www.gyncentrum.pl/program-dla-dawcow

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Vaina Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Bo niektóre kliniki nie tylko "zbierają" te nadprogramowe komórki ale także zapraszają kobiety do świadomego dawstwa.

Salve pisze, że jest dar: http://salvemedica.pl/dawstwo-komorek-rozrodczych
    ale GynC już zaprasza potencjalne dawczynie, ktorym zwraca koszty: http://www.gyncentrum.pl/program-dla-dawcow
    To zarodków jest za mało? Tych do adopcji? Wydawało mi sie że jest ich sporo.

06.2016 I IMSI -> 03.2017 nasz urwis jest już z nami <3 :)
    12.2018 -pICSI -> 08.2019 nasz drugi urwis jest z nami <3
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gync chyba ma program dla dawcow nasienia lub komorek jajowych, nie chodzi o zarodki.

Ania1986 lubi tę wiadomość

7pqmag4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w salve jest dawstwo komórek, embrionów i nasienia. Ma niezłe wyniki. nie to że robie im reklamę. ale zawsze będę im wdzięczna za mój mały Wielki CUD !!!

shooa, Bianka4 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72827.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bylam na wizycie w Salve w sprawie KD - namiary zreszta od Jozefki i potwierdzam, ze bardzo fajne podejscie.
    Co prawda na wizycie lekarz wskazal na kilka rzeczy do zbadania bo jego zdaniem na KD mam jeszcze czas ale na koniec powiedzial zeby przemyslec i:
    - jesli walczymy z moimi to on chce takie i takie dodatkowe badania - moje i m
    - jesli KD to to i to.

Decyzja nie byla latwa, do Salve nie wrocilam bo jednak logistycznie mieszkajac i pracujac w Warszawie latwiej w Novum ale bede wdzieczna lekarzowi z Salve za to, ze wskazal punkty na ktore nie zwrocono uwagi w Inviccie a ja tez dzieki temu jeszcze lepiej poszlam przygotowana ma wizyte do Novum.

józefka, ha_nia, Beata.D lubią tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:
    Ja bylam na wizycie w Salve w sprawie KD - namiary zreszta od Jozefki i potwierdzam, ze bardzo fajne podejscie.
    Co prawda na wizycie lekarz wskazal na kilka rzeczy do zbadania bo jego zdaniem na KD mam jeszcze czas ale na koniec powiedzial zeby przemyslec i:
    - jesli walczymy z moimi to on chce takie i takie dodatkowe badania - moje i m
    - jesli KD to to i to.

Decyzja nie byla latwa, do Salve nie wrocilam bo jednak logistycznie mieszkajac i pracujac w Warszawie latwiej w Novum ale bede wdzieczna lekarzowi z Salve za to, ze wskazal punkty na ktore nie zwrocono uwagi w Inviccie a ja tez dzieki temu jeszcze lepiej poszłam przygotowana ma wizytę do Novum.
    a jakie badania Tobie zlecił? Tzn co zbadać aby dokładniej określić jakość komórek jajowych?

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojejku to byly proste badania - witamina d i panel tarczycowy :-).
    U M jakies dodatkowe badania nasienia - ale nigdzie w Warszawie nie moglismy ich zrobic - jakies specyficzne dla Salve.
    Ja w "goracej wodzie jestem kapana" wiec wizyta w salve w sobote, w pon badnia z krwi a ze wyszly przeciwciala to we wtorek usg tarczycy a dwa dni pozniej endokrynolog.
    Dostalam konska dawke wit d bo mialam nieodbor i jodid. Hormony tarczycy nie byly od razu wlaczone.
    Czy to byl powod braku powodzenia wczesniej - nie wiem. Ale na pewno bez wlaczonej konsultacji z endokrynolgiem moglabym wydac kupe kasy na KD a sukcesu by nie bylo.

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do przyczyny slabej jakosci komorek - lekarze uwazaja, ze sa to u mnie komplikacje po operacji wyrostka robaczkowego, ktora mialam okolo 8 lat temu :-(
    Byc moze wdal sie jakis stan zapalny, ktorego nawet nie zauwazylam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 16:10

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:
    Ojejku to byly proste badania - witamina d i panel tarczycowy :-).
    U M jakies dodatkowe badania nasienia - ale nigdzie w Warszawie nie moglismy ich zrobic - jakies specyficzne dla Salve.
    Ja w "goracej wodzie jestem kapana" wiec wizyta w salve w sobote, w pon badnia z krwi a ze wyszly przeciwciala to we wtorek usg tarczycy a dwa dni pozniej endokrynolog.
    Dostalam konska dawke wit d bo mialam nieodbor i jodid. Hormony tarczycy nie byly od razu wlaczone.
    Czy to byl powod braku powodzenia wczesniej - nie wiem. Ale na pewno bez wlaczonej konsultacji z endokrynolgiem moglabym wydac kupe kasy na KD a sukcesu by nie bylo.
    a wgłębiałas się w temat poprawy jakosci komórek jajowych? Jakie masz amh? chociaz poziom amh nie zawsze ma zwiazek z jakoscia kom órek, ale przy niskim amh zakłada się ich gorszą jakosć.
    Ja poza witamina D suplementuję się dhea 3x25, ubichionolem 2x50, witaminą C1000 i witaminą E1000. Moze w tym kierunku...

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojejku z moim amh jest dziwna sprawa:
    Styczen 2015 0,33
    Kwiecien 2016 - gdzie bylam juz po dwoch stymulacjach - 0,56
    Czerwiec 2016 - 0,96.

Prawdopodbnie wzroslo po wit d.
    Innych witamin nie bralam. Lekarz w Inviccie nic nie polecil.

• mkl Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy któraś z was ma dobre amh a mimo tego było mało komórek dojrzałych?

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:
    Ojejku z moim amh jest dziwna sprawa:
    Styczen 2015 0,33
    Kwiecien 2016 - gdzie bylam juz po dwoch stymulacjach - 0,56
    Czerwiec 2016 - 0,96.

Prawdopodbnie wzroslo po wit d.
    Innych witamin nie bralam. Lekarz w Inviccie nic nie polecil.
    z moim amh tez jest dziwna sprawa
    jednak po 4 miesiącach suplementacji jak opisałam, na 1 tabletce clo 5-9dc wyhodowałam 4 spore pęcherzyki.
    Ja zachodzę w ciaże ale je tracę, podejrzenie pada właśnie na jakość komórki jajowej, jestem obstawiona progesteronem, sterydem, heparyną... a mimo to, nie udaje się dotrwać do momentu <3 na usg.
    Poczytaj w wątku o amh, bo nawet przed ivf dziewczyny biorą taki zestaw suplementów.

ed. na ivf juz nawet się nie decydujemy, bo co z tego, że bedzie z tego ciaża jak zatrzyma sie na 6-7-8-9tc... wszyscy lekarze sa zgodni, ze tutaj duzy wpływ ma jakosc komórki jajowej i plemnika.
    *kariotypy ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 16:45

• lipa Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mkl ją mam wysokie amh, zawsze mnóstwo pobieranych komórek, ale kiepskiej jakości jakosci

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem ile lat ma Antonelka:), ale natknęłam się kiedyś na artykuł, że u wielu kobiet AMH koło 30stki jest niskie, a potem po 30stce się trochę podnosi na jakiś czas. Niestety już nie pamiętam jak było to uargumentowane, bo dawno to czytałam jakieś 1,5 roku temu. Więc u Antonelki mogło wzrosnąć od wit D albo z innego powodu.
    U mnie AMH po jednej stymulacji w niecały rok spadło z 2,81 na 2,2 pomimo brania dhea i wit D. Więc z tym wzrostem po suplementach to różnie. Aha, wynik drugiej stymulacji z niższym AMH dużo lepszy (choć tu pewnie w największej mierze kombinacja leków pomogła).

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:
    Dziewczyny a czy któraś z was ma dobre amh a mimo tego było mało komórek dojrzałych?
    dojrzałość komórek to w największej mierze od stymulacji zależy, wydaje mi się, że od AMH trochę mniej.

• mkl Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipa może to wynikać z PCOS, może dlatego że masz za wysokie...nie wiem, tak tylko przypuszczam

Może miał ktoś po prostu dobre Amh, ani za wysokie, ani za niskie?

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• Mag85 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:
    Lipa może to wynikać z PCOS, może dlatego że masz za wysokie...nie wiem, tak tylko przypuszczam

Może miał ktoś po prostu dobre Amh, ani za wysokie, ani za niskie?
    Ja mam 3,3 w pierwszej procedurze bylo ok bo na 14 komorek 11 dobrych, ale w drugiej na 12 mialam tylko 6 dobrych, reszta zdegradowana. Niby nie bylo zle ale polowa do niczego. Z tym, ze patrzac na efekt to w pierwszej procedurze jedna blastka byla a teraz co najmniej trzy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 17:48

7pqmag4.png
  • józefka Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam dobre amh, przy pierwszej procedurze 6 komórek, z czego 4 nadające się do zapłodnienia, udało nam się wyhodować 3 blastki.
    Druga procedura 12 komórek, 6 poszło do zapłodnienia (6 dastwo), 4 prawidłowo zapłodnione, wynik 1 blastka

https://www.maluchy.pl/li-72827.png
‹‹ 3645 3646 3647 3648 3649 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ