X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam nie pamiętam dokładnie wszystkich dziewczyn... A Ty w takim razie do rządowego przystępujesz?

• ma_pi Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    duza wrote:
    Konwalia, tak - wg regulaminu przy 3 podejściu zapładnia się wszystkie dojrzałe komórki.

Misia, a co to znaczy że byłaś inaczej stymulowana? Inne leki czy inne dawki czy jeszcze coś innego? Bo u mnie za pierwszym razem pobrano chyba 7 komórek, a jeśli dobrze pamiętam to tylko 4 było dojrzałych z czego tylko 3 się zapłodniły. Przy drugim podejściu (większa dawka Menopuru) było więcej komórek, ale ostatecznie tylko 6 dojrzałych i 5 się zapłodniło. Tak więc przy takich wynikach możliwość zapłodnienia wszystkich jajeczek nie robi różnicy bo i tak nie miałam ich więcej niż 6.

A powiedzcie mi coś więcej na temat tych badań genetycznych. Badania nasze czy zarodka? Czy któraś z Was je robiła? Jak to wygląda w praktyce? I ile mniej więcej to kosztuje?

Duza widzę, że nic nie wiesz o genetyce. Ja na razie tez nie robiłam, ale po pierwszej próbie, jeśli okaże się nieudana, na pewno zrobię. Niektóre kliniki od razu zlecają przed pierwszym podejściem, inne nie. Ja za późno o to zapytałam, bo zrobiłabym wcześniej.
    Dziewczyny tu Ci pewnie wszystko wytłumaczą. Koszty są spore 1-2,5 tys. zł. Bada się wstępnie przyszłych rodziców, pobiera się krew.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 14:55

• duza Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, jeśli pytanie było do mnie to tak - jesteśmy po 2ch próbach z programu rządowego i ta 3cia próba która nam została będzie raczej naszą ostatnią, dlatego też chciałabym zrobić wszystko co się da (w ramach rozsądku oczywiście), aby poprawić wyniki - np ilość dojrzałych komórek, zwiększyć szanse na przeżywalność, żeby wreszcie coś dotrwały do mrożenia i w razie co dało szansę na kolejne transfery.

zi13vfxmwk074eo4.png
  • duza Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzeczywiście nic nie wiem, ale koniecznie muszę to nadrobić. Wczoraj dr wspomniała coś o badaniu genetycznym zarodka, ale raczej informacyjnie i mówiła o nim tak jakby je odradzała. No i mówiła o kwocie 12tys, więc to mnie trochę ścięło z nóg...

zi13vfxmwk074eo4.png
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To badanie to PDG i jest to badanie preimplantacyjne. U mnie w klinice te badania kosztują ponad 7 tys. Na początek warto zrobić badania rodziców. U mnie w pamiętniku sa badania jakie lekarz nam zlecił. Jezeli coś wyjdzie w genetyce wtedy warto robić PDG

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 15:05

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • aaana Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger84 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie czy któraś z was ma niedrożność jajowodów? Jeśli tak to jaka jest skuteczność in vitro w takich przypadkach jesli wszystko inne jest wzorcowe?
    Ja mam niedrożność i rzeczywiście lekarz powiedział przed kwalifikacją, że mamy ogromne szanse. Jak widać nie do końca... :(

• duza Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Sysia, przeklejając:
    *kariotypy
    *Detekcja polimorfizmu w genie MTHFR
    *Detekcja mutacji G20210A w genie Proatrom
    *Detekcja 2 mutacji w genie CFTR
    *Detekcje mutacji Leiden w genie Proakcel
    *Fragmentacja DNA plemnika.

Pierwsze i ostatnie mamy zrobione.
    I właśnie zobaczyłam, że Invicta w Gdańsku robi jakieś badania w ramach NFZ:
    http://www.invicta.pl/188/bezplatne_badania_genetyczne.html

zi13vfxmwk074eo4.png
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co nie wiem jak w Gdańsku, ale w Warszawie za te badania w Inviccie oczywiście zapłaciłam ponad 1700 zl. Moze Gdańsk i ma podpisaną umowę z NFZ

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 15:23

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • ma_pi Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam wieczorem zapodać sobie pierwszego Lutinusa. Zastanawiam się jak ja dam radę, zaraz po punkcji, coś tam wepchnąć. Dałyście radę bez problemu? A może powinnam się apapu wcześniej najeść?

• Ginger84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    duza wrote:
    Rzeczywiście nic nie wiem, ale koniecznie muszę to nadrobić. Wczoraj dr wspomniała coś o badaniu genetycznym zarodka, ale raczej informacyjnie i mówiła o nim tak jakby je odradzała. No i mówiła o kwocie 12tys, więc to mnie trochę ścięło z nóg...

Ja się zbytnio nie wypowiem na temat badan genetycznych bo u nas jest w porzadku pod tym katem. Pierwsze dziecko przy pierwszym podejsciu. Ale wsrod moich bliskich mam sytuację że przez dlugie lata leczyli sie i nic nie dawalo efektu. Dopiero jak zmienili klinike to pierwsze co to kazali im zrobic bad. genet. i się okazało że są niedopasowani do siebie pod tym katem jakkolwiek glupio to brzmi. Duze szanse mieliby z innymi partnerami ale ze soba ciezko. Po dlugich latach walki o szczescie udalo im sie.
    Pisałas chyba ze masz ciężką sytuację w zwiążku ale może warto sprawdzic to pod tym kątem?

mhsvwn15uuvvbx5t.png
    mhsv6iyefqc96uk2.png

Aniołek [*] 5 tc 11.2014
  • Ginger84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaana wrote:
    Ja mam niedrożność i rzeczywiście lekarz powiedział przed kwalifikacją, że mamy ogromne szanse. Jak widać nie do końca... :(

A po ilu probach jestes? Ile miałaś zapłodnionych zarodków? Reszte wyników macie w porządku?

mhsvwn15uuvvbx5t.png
    mhsv6iyefqc96uk2.png

Aniołek [*] 5 tc 11.2014
  • aaana Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ginger84 wrote:
    A po ilu probach jestes? Ile miałaś zapłodnionych zarodków? Reszte wyników macie w porządku?
    po dwoch z nfz, za pierwszym razem byl podany 1 zarodek (w 3 dobie), zadnych mrozakow, za drugim razem byly podane 2 (w 5 dobie) i tez zadnych mrozakow, choc w sumie 5 rozwijalo sie bardzo dobrze, 2 zostaly podane, a 3 nie przetrwaly do mrozenia.

Resze wynikow ok, maz ma dobre wyniki, ja miewalam podwyzszona prolaktyne, ale udalo sie to opanowac, czasem miewalam nie pekajace pecherzyki z ktorych tworzyly sie torbiele, mam tez dodatnie ANA, tragedii nie ma ale ciazy tez nie ma :(

• mala29_ Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was moje drogie. Ja juz mam swoje dwie kropeczki juz w sobie ale niestety i sa zle informacje :( bo z 8 komorek ktore nadawaly sie do zaplodnienia przetrwaly 3 ale niestety nie sa dobrej jakosci :(, wolniej sie dziela i z tych 3 jeden jest jeszcze slabszy niz tamte i okaze sie czy bedziemy mogli wyslac go na zimowisko :(. Troszke mnie przybily te informacje.

MisiaMisia lubi tę wiadomość

W kazdych aspektach mojego zycia ponioslam poraszke :(
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala chyba ten czas nie jest łaskawy dla nas.
    Ja wczoraj miałam transfer... nad którym w ogóle debatowano czy ma się odbyć. A to dlatego : po niedzielnej punkcji pięknie zapłodnili 7 komóreczek, jedna przestała się dzielić i zostało 6 :) We środę pierwsze podglądanko więc jest super, są 6, 8, 10 ... cudo malina się dzielą. We czwartek nie dzwoniłam bo i tak ich nie podglądali. W piątek planowany transfer i na wizycie dowiaduję się że jest kiepsko a nawet źle :( Maluchy dobrnęły do stadiom moruli a nie blastocysty :/ Ale są za ładne aby to zostawić a z drugiej strony dają maciupkie szanse powodzenia. No nic wzięliśmy ze sobą jednego nicponia. Dwa zostały i miały być dziś mrożone. A co z tego wyszło dowiem się w poniedziałek.

Nie liczę na zbyt wiele. Jeżeli będą mroziaki to przyjmę je pod serce. Jeśli nie to w najbliższym możliwym cyklu podchodzimy do rządowego. To już postanowione. Bardziej nastawiam się na negatywny test niż pozytywny. Ale jeszcze ten tydzień po wypoczywam w domku. A już później wracam do pracy :)

Także Mala musimy pomimo wszystko trzymać się!!!

• mala29_ Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania musimy wiezyc i miec nadzieje ze sie uda, ze jednak cuda u nas sie zdaza i bedziemy mieli pod serduszkami male nasze babelki. Trzymam mocno za Ciebie kciuki &&&&&&&&&&&&

ma_pi, Moniaa, Fedra lubią tę wiadomość

W kazdych aspektach mojego zycia ponioslam poraszke :(
  • Konwalia Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z zarodkami pod serduszkiem trzymam za Was mocno kciuki!

mala29_, Moniaa, Fedra lubią tę wiadomość

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • Beata.D Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja tez trzymam za Was mocno kciuki :) <3

Moniaa, Fedra lubią tę wiadomość

• MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    duza wrote:
    Konwalia, tak - wg regulaminu przy 3 podejściu zapładnia się wszystkie dojrzałe komórki.

Misia, a co to znaczy że byłaś inaczej stymulowana? Inne leki czy inne dawki czy jeszcze coś innego? Bo u mnie za pierwszym razem pobrano chyba 7 komórek, a jeśli dobrze pamiętam to tylko 4 było dojrzałych z czego tylko 3 się zapłodniły. Przy drugim podejściu (większa dawka Menopuru) było więcej komórek, ale ostatecznie tylko 6 dojrzałych i 5 się zapłodniło. Tak więc przy takich wynikach możliwość zapłodnienia wszystkich jajeczek nie robi różnicy bo i tak nie miałam ich więcej niż 6.

A powiedzcie mi coś więcej na temat tych badań genetycznych. Badania nasze czy zarodka? Czy któraś z Was je robiła? Jak to wygląda w praktyce? I ile mniej więcej to kosztuje?

Kochana, miałam inne dawki. Porównując drugie podejście z trzecim:
    Raz miałam stymulację od 3 dc, Fostimon 300, od 6 do 10 dc Menopur 225, 8-10 dc Cetrotide, 11 dc Ovitrelle. Pick-up 13 dc - wynik: 4 Cumulusy, 3 się nadawały, wyszły 2 zarodki. Ani świeży ani mrożak się nie przyjęły.

A ten cykl z powodzeniem od 3 dc Fostiimon 300, od 5 do 9 dc Fostimon 150 i Menopur 150, od 8-10 dc Cetrotide. 10 dc Ovitrelle. Pick-up 12 dc. Rezultat 10 komórek jajowych, w tym 1 niedojrzały i 1 atypowy. Z tego 5 zarodków. 1 podany i z nami został a 4 zamrożono.

A co do badań genetycznych. Chodzi o badania kariotypu pary. Tu można wykryć jakieś mutacje. Co do badań genetycznych preimplantacyjnych zarodka, to uważam to za bezpodstawne. Koszty są ogromne a zarodek, który się dzieli ma zdolności samonaprawcze. Jak nawet badanie wyjdzie cacy, to potem może dojść do nieprawidłowości w rozwoju płodu. Dobre badanie dla tych którzy zaliczają poronienia bez znanej przyczyny. Dla starających się z IVF powinna wystarczyć genetyka przyszłych rodziców. Jak nic nie wyjdzie to super. Jak coś wyjdzie, to dalsze badania.

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • Ginger84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dziewczyny nic nam nie zostaje teraz jak czekać.. jak cudownie by było gdyby nam sie udało..
    Po ilu dniach najwczesniej można zrobić test żeby wyszedł już wiarygodny ?

MisiaMisia lubi tę wiadomość

mhsvwn15uuvvbx5t.png
    mhsv6iyefqc96uk2.png

Aniołek [*] 5 tc 11.2014
  • Ginger84 Autorytet

Wysłany: 13 września 2014, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaana wrote:
    po dwoch z nfz, za pierwszym razem byl podany 1 zarodek (w 3 dobie), zadnych mrozakow, za drugim razem byly podane 2 (w 5 dobie) i tez zadnych mrozakow, choc w sumie 5 rozwijalo sie bardzo dobrze, 2 zostaly podane, a 3 nie przetrwaly do mrozenia.

Resze wynikow ok, maz ma dobre wyniki, ja miewalam podwyzszona prolaktyne, ale udalo sie to opanowac, czasem miewalam nie pekajace pecherzyki z ktorych tworzyly sie torbiele, mam tez dodatnie ANA, tragedii nie ma ale ciazy tez nie ma :(

Kiedy masz trzecie podejście? Miałaś cykl po cyklu czy musiałaś odczekać jakiś czas? Trzymam kciuki za następny oby udany transfer.

mhsvwn15uuvvbx5t.png
    mhsv6iyefqc96uk2.png

Aniołek [*] 5 tc 11.2014
‹‹ 436 437 438 439 440 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ