IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Juliette wrote:Mam wyniki!
7dpt- beta 18,0:)
Niesmialo gratulujeoby teraz ladnie przyrastala
Wtrace sie do tematu o hodowli zarodkow
U mnie niskie amh, słaba jakosc komorek ktora probowalam nadrobic suplememtacja przez ponad pol roku. Do tego azoo mojego M. Biopsja 9% ruchu C. Na krotkich protokolach mialam po 4 dojrzale komorki.
W 3 dobie gdy embriolog powiedziala ze sa dwa zarodki 8b gdybym mogla z miejsca bym pojechala po nie i zabrala ze soba. Te dwa dni czekania czy przetrwaja do 5 doby byly gorsze od czekania na bete.
W naszym przypadku nie ma szans na mrozaczki a co za tym idzie co niepowodzenie to nastepnie kolejna stymulacja , badania i wszystko od nowa. Gdy moj dr kategorycznie sie nie zgodzil na skrocona hodowle do 3 doby w razie malej ilosci zarodkow najchetniej wtedy za jaja bym go powiesilafinal taki jak w stopce dwie blastki. Mam cicha nadzieje ze dalej beda walczyly i chociaz jedna zostanie ze mna do mikolajek
Ponad 4 lata walki...[***]....
"Przyjdzie taka chwila gdy stwierdzisz, że wszystko sie skończyło.
To właśnie będzie początek."
Louis L'Amour
6 stymulacji , 9 transferów, 14 zarodków , 2 cb , 1 poronienie i 1 kochany cud na ziemi 💞💞💞
4aa +embryoglue
7dpt - 4.91
11dpt - 36.94
14 dpt - 338
18 dpt - 1456
22dpt - pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
25 dpt 8610 prg 45
26 dpt pulsuje 💓
12+4 tc usg prenatalne OK 😁
Zły wynik pappy 😭 ryzyko ZD 1:62
14+3 tc usg bez zarzutu u docenta , będzie 🧑
19+4 II usg prenatalne bez zarzutu.
Krystianek waży ok 350g.💓💓💓 Boże miej w swej opiece mój CUD 🙏
-
Bella93 wrote:Ale siedzenie na szkielku powoduje ze zarodki jak sama napisalas trafia do macicy w odpowiednim czasie i jesli na tym szkielku dadza rade to przynajmniej jest pewnosc ze nie przestaly sie rozwijac "przy zalaczeniu genomu zarodka", a jesli obumra to przez 2tyg nie zyje sie nadzieja.
Jak pokazują statystyki 3 czy 5 dni nie ma znaczenia z punktu widzenia macicy kiedy się zarodki dostaly. A może 5dzien to za późno i nie zdążą nawiązać kontaktu z endometrium i obumra? Kto wie, czy np. u mnie tak nie ma?
Kazda z nas ma wlasna strategie, i niech tak pozostanieJa następnym razem podaje 3-dniowe.
sisi, Beata.D lubią tę wiadomość
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
Bella93 wrote:Ale tego nie da sie sprawdzic!
Bo skoro je podali to nie wiadomo jakby sie rozwijaly. Morfologia zarodkow zmienia sie szybko, dlatego embriolodzy i lekarze nie kaza przywiazywac do tego wiekiej uwagi.
Ale ja pisze o zarodkach, które wg embriologow rozwijaly sie zle. Bardzo rzadko zle rozwijający sie zarodek nagle staje się piekna blastocysta w szkielku. Nie słyszałam o takich przypadkach. A jednak z takich zarodków sa ciaze.5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
brenya77 wrote:Owszem, wyciągają, zeby ocenić ich rozwój. I każde takie wyciąganie to stres. A zwłaszcza na swiatlo - w nauce nazywa się to phototoxicity, czyli toksyczność swiatla.
Mozna podawać zarodki do jajowodu, ale jest to technicznie trudniejsze, dlatego taka metoda nie jest popularna. I taki transfer do jajowodu proponuje sie jako ostatnia deskę ratunku dla kobiet po wielu niepowodzeniach.
U mnie w klinice zarodki sprawdza sie tylko raz dziennie i nie koniecznie musza byc do tego wyciagane. Gdy dzwonili do mnie z lab nie byli mi w stanie podać morfologii bo ich nie wyciagali. -
Tyszanka81 wrote:Bo pisalas o slabym nie rokujacym 3-dniowcy,wiec mozna go ocenic w ten sposob ze np 8A w 3 dobie jest mysle ladnie rokujacym w przeciwienstwie np do 2C w 3 dobie.Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
MalaHD wrote:A to moze nie czekajmy czy sie zaplodni czy nie tylko wstrzyknac plemnik do komorki i od razu do macicy. Twoim tokiem rozumowania po co w ogóle je hodować?
O matko, toć tlumaczePrzeciez nie podasz do macicy na raz np. 8 zarodków.
1 x naturalna cb
Juliette wrote:Mam wyniki!
7dpt- beta 18,0:)
Gratulacje:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 21:06
Kunia
niepłodność idiopatyczna
2 procedury
I i V 2016 - transfery
IX 2016 - transfer 2 blastki beta 9 dpt - 65, 12 dpt -240 - 8 tc -
04.2017 crio 2 blastek- CB
11.10 - crio, 6 dpt - beta 38, 8 dpt- beta 99, 10 dpt -250, 14 dpt-414, 16 dpt-508
1 mrozak
-
Bella93 wrote:Rozumiem, ze wyciagaja zeby je ocenic, ale przeciez nie robia tego co kilka godzin.
U mnie w klinice zarodki sprawdza sie tylko raz dziennie i nie koniecznie musza byc do tego wyciagane. Gdy dzwonili do mnie z lab nie byli mi w stanie podać morfologii bo ich nie wyciagali.
Do mnie raz dziennie to o raz za dużo5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Bella93 wrote:a jesli obumra to przez 2tyg nie zyje sie nadzieja.
Wolelabym zyc i 4 tygodnie nadzieja, gdyby byl to mój jedyny zarodek. Owszem, mogę mu robic szkole przetrwania, ale w jakim celu? Przeciez i tak najbliższe 2 tygodnie pokażą czy przetrwal czy nie. A transfer do macicy zawsze będzie mu dawal większe szanse niz szklo. W macicy zarodek zawsze się może zaimplantowac. Na szkle nie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 21:16
sisi, Yoselyn82, Beata.D, Deseo, lipa lubią tę wiadomość
1 x naturalna cb
Dziewczyny,
a propos zarodków.
Ja mam zamrożone takie:
Dzień 5: 3 zarodki, pojedynczo (5BB 4BB 5BB - wszystkie dobrej jakości)
Dzień 6: 1 zarodek (4BB - dobrej jakości)
Chyba ok?brenya77, Bella93, sisi, Deseo, lipa lubią tę wiadomość
Kunia
niepłodność idiopatyczna
2 procedury
I i V 2016 - transfery
IX 2016 - transfer 2 blastki beta 9 dpt - 65, 12 dpt -240 - 8 tc -
04.2017 crio 2 blastek- CB
11.10 - crio, 6 dpt - beta 38, 8 dpt- beta 99, 10 dpt -250, 14 dpt-414, 16 dpt-508
1 mrozak
-
brenya77 wrote:Anakondo, szanuje Twoje zdanie i wybór - bo kazda z nas ma prawo do własnego planu leczenia. Problem w tym, ze nikt nie wie dlaczego niektóre zarodki umierają. Nie wiesz i nigdy nie będziesz wiedzieć czy w Twoim przypadku przeniesienie zarodków do macicy w 3 dobie nie dałoby ciąży. Nikt nie wie co by bylo gdybym. Jako staraczka z długim stażem, z pięknie rozwijajacymi sie zarodkami i zerowa ciaza z 11 zarodków, zbyt wiele widziałam na forach dziewczyn z ciążami ze zle rokujacych 2-dniowych zarodków, żebym ot tak oddawala wszystko w ręce losu i dyskredytowala slabsze zarodki.
Powtórzę, jesli ma się mnóstwo zarodków, to owszem sensowna jest hodowla do blastocysty, ale jak kobieta ma np. 2 zarodki, to ich trzymanie w szkle uważam za kompletnie pozbawione sensu. Przecież to siedzenie na szkielku nie sprawia ze szanse ciąży rosną.Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
3 IUI , 5IVF
Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
17.08 2019 7tc :💔
24.11 2024 transfer + atosiban
1.12. 82b : 192p
5:12 547b: > 160p
9.12 3313b > 160p
14.12 15122b >125p
16.12 ❤️
3.02 prenatalne
url=https://www.tickerfactory.com][/url]
-
Alrauna1987 wrote:Dzwonilam do Synevo. Robic robia ale wyniku miala nie bede. W Macierzynstwie tez nie bede miala ani w Katowicach w GynCentrum....dzwonilam gdzie moglam. W tyg no problem ale w sobote masakra!!!
W Laboratorium szpitalnym w Katowicach na raciborskiej będzie w sb i tego samego dnia wynik. Na milion procent.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 22:12
-
Ja w Katowicach w Gyncentrum w sobote bylam na becie ok 9:00 a o 11 juz dzwonili mi z wynikiem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 23:08
5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
brenya77 wrote:Wiesz, moje zdanie jest takie, ze zarodkom zawsze lepiej w macicy niz w szkielku. Moje rozumienie 5 dniowych bylo do tej pory takie, ze hodujemy do 5 doby, zeby zobaczyc ktore (w domysle, najmocniejsze) zarodki dotrwaja. Ale to przy zalozeniu, ze tych zarodkow jest odpowiednio duzo. Ale ostatnio sie dowiedzialam, ze w niektorych klinikach trzymaja wszystkie zarodki do 5 doby, bez wzgledu na to jak malo ich jest! I to byl dla mnie szok, bo przeciez jak ktos ma malo, to lepiej podac 3dniowe, na wypadek, gdyby nie przetrwaly - wszakze w macicy mialyby szanse wieksze niz na szkielku. Ostatnio dziewczyna z invicty mi napisala, ze ma 2 zarodki, ale lekarz nie zgodzil sie podac w 3 dobie. Szok!
Tylko w kwestii 3 dniowych zarodkow to musisz decydowac wczesniej i nie wiem czy mozna "mieszac". Ja chcialam zrobic tak, ze dwa podac w 3 dobie, a dwa trzymac do 5tej i zamrozic, ale lekarz mi odradzil, bo mowil, ze to inna hodowla, inne medium. I jak juz mialam te 4 zarodki to powiedzial, ze to trzeba od razu bylo decydowac, teraz za pozno, trzymamy do 5 doby. Ale dlaczego tak, to nie wiem.
3 zarodki 3 dobowe to ogromne ryzyko! Moze nie eksperymentuj tak bardzo bo jeszcze z czworaczkami zostaniesz -
SzewskaPasja wrote:z tymi hodowlami to chyba nie działa tak jak piszesz. Ja miałam podanego trzydniowca,w dniu transferu poprosiłam żeby mi tak w razie czego zamrozili jeszcze jednego trzydniowca, pozostałe hodowali do blastki i o niczym nie musiałam decydować wcześniej.
A mój lekarz to w panikę wpadł, jak mu cos takiego zaproponowałamze to niemożliwe, ze inne medium, ze tak się nie robi, ze on inaczej by mnie przygotowywal do transferu, normalnie spazmów mało nie dostal. Naprawde mam wrażenie ze oni nas czasem zwyczajnie oklamuja... Dlatego ja się absolutnie nie upieram, ze to prawda o tych różnicach miedzy hodowlami 3 a 5 dniowymi.
1 x naturalna cb
brenya77 wrote:Owszem, wyciągają, zeby ocenić ich rozwój. I każde takie wyciąganie to stres. A zwłaszcza na swiatlo - w nauce nazywa się to phototoxicity, czyli toksyczność swiatla.
Mozna podawać zarodki do jajowodu, ale jest to technicznie trudniejsze, dlatego taka metoda nie jest popularna. I taki transfer do jajowodu proponuje sie jako ostatnia deskę ratunku dla kobiet po wielu niepowodzeniach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 23:24