IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
A jak sprawdzisz czy ten 3dniowy slaby i w ogole nie rokujacy ciazy zarodek niedalby rady na szkle?
Albo ten ze szkla czy da rade w macicy?
Nie da sie tego sprawdzic, ale z jakis wzgledow kliniki stosuja wydluzona hodowle.
A te ktore mroza w 2/3dobie czesto maja z tego gruba kase (biznes) np Gyncentrum, ktore pobiera dodatkowe oplaty za mrozenie w zaleznosci od ilosci zarodkow - bardziej oplaca im sie zamrozic mlodsze zarodki a pozniej je transferowac nawet jesli nie maja szans - po prostu moga zarobic i na mrozeniu i na transferze. Takie moje zdanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 20:33
MalaHD lubi tę wiadomość
-
MalaHD wrote:Ten 3 dniowy zarodek ktory nie rokowal mógł równie dobrze w 4 dobie ruszyć z kopyta i stać się piękna blastka dlatego dał ciążę. Gdybac sobie możemy a jak jest na prawdę tego nie wie nikt
Zreszta naturalnie zarodek wpada do macicy ok 5 doby to nie jest normalne dla macicy miec 3 dniowy zarodek
Tyszanka ale kto wie czy ten zarodek by nie dotrwal do 5 doby?a nikt nie da gwarancji ze jak dotrwa do 5-tej doby bedzie z tego ciąza...
5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
Dziewczyny a z innej beczki, miałyscie po transferze na drugi dzien jednorazowe plamienia? bo ja rano zauwazylam, a na moje 6 transferow to mam takie cuś pierwszy raz..ale transfer byl tez bolący tym razem dla mnie, mialam wrazenie ze mnie moj doc. dziabie cewnikiem po macicyStarania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
Bella93 wrote:A jak sprawdzisz czy ten 3dniowy slaby i w ogole nie rokujacy ciazy zarodek niedalby rady na szkle?
Albo ten ze szkla czy da rade w macicy?
Nie da sie tego sprawdzic, ale z jakis wzgledow kliniki stosuja wydluzona hodowle.
A te ktore mroza w 2/3dobie czesto maja z tego gruba kase (biznes) np Gyncentrum, ktore pobiera dodatkowe oplaty za mrozenie w zaleznosci od ilosci zarodkow - bardziej oplaca im sie zamrozic mlodsze zarodki a pozniej je transferowac nawet jesli nie maja szans - po prostu moga zarobic i na mrozeniu i na transferze. Takie moje zdanie.5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
8t2dz cud przestal trwac
12.06.transfer- -
lena7 wrote:Dziewczyny a z innej beczki, miałyscie po transferze na drugi dzien jednorazowe plamienia? bo ja rano zauwazylam, a na moje 6 transferow to mam takie cuś pierwszy raz..ale transfer byl tez bolący tym razem dla mnie, mialam wrazenie ze mnie moj doc. dziabie cewnikiem po macicy
lena7 lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-73179.png -
Tyszanka81 wrote:Ale sa dziewczyny na forum ktore maja dzieci z 3-dniowych a z 5-dniowych nie...wiec nie ma co osądzać.Przeciez nie mozna dawac znaku = ze blastka = ciaza.3-dniowe tez ladnie sie przyjmuja...Moj lekarz mowi ze gdzie lepiej niz u "mamy".
Przy 2,3 komorkach ciezko podjac decyzje zeby trzymac do 5 doby...
Nkit nie powiedzial ze blastka = ciaza.
A w kwestii decyzji...zalezy od osoby. -
Dziewczyny,teraz troche sie tu ladnych bet posypalo...jakie mialyscie podane zarodki?
Pochwalcie sie ☺Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 20:38
5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
8t2dz cud przestal trwac
12.06.transfer- -
Ja tez mialam 2 zarodki i oba dotrwały do balstocysty a jeden był nawet 5AA wiec morfologicznie najlepszy i ciąży z nich nie ma
ale myślę, że lepiej przeżyłabymm to, że nie dotrwały do transferu niż ujemne bety.
Lena może implantacja, może naruszona szyjka, może się udrapnelas przy aplikowaniu lutki, to może być wszystko. Ale życzę Ci by to jednak była implantacjaWiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 20:39
-
Tyszanka81 wrote:Mysle ze 8A w trzeciej dobie to ladny zarodek.
-
anakonda wrote:A dla mnie bez sensu podawać zarodek który może nie dotrwa do 5 doby . Szkoda mojego zdrowia pieniędzy i nadziei która zawsze każda ma ! U mnie zarodki odpadają po 4 dobie tzn są morulami ale nie osiągają stadium blatocysty . W pierwszej procedurze w 3 dobie było 5 zarodków a w piątej Tylko jeden który nie dał ciąży. W trzeciej na 6 w 5 dobie zostały 3 które również odpadły po 4 dobie . Miałabym 11 transferów bez szans na ciążę. Mimo że tak jest ja wolę czekać do 5 doby choćby nawet nie miała transferu . Jeśli są wady genetyczne i zarodek się dalej nie rozwija to ie ważne gdzie a i tak nie przetrwa.
Anakondo, szanuje Twoje zdanie i wybór - bo kazda z nas ma prawo do własnego planu leczenia. Problem w tym, ze nikt nie wie dlaczego niektóre zarodki umierają. Nie wiesz i nigdy nie będziesz wiedzieć czy w Twoim przypadku przeniesienie zarodków do macicy w 3 dobie nie dałoby ciąży. Nikt nie wie co by bylo gdybym. Jako staraczka z długim stażem, z pięknie rozwijajacymi sie zarodkami i zerowa ciaza z 11 zarodków, zbyt wiele widziałam na forach dziewczyn z ciążami ze zle rokujacych 2-dniowych zarodków, żebym ot tak oddawala wszystko w ręce losu i dyskredytowala slabsze zarodki.
Powtórzę, jesli ma się mnóstwo zarodków, to owszem sensowna jest hodowla do blastocysty, ale jak kobieta ma np. 2 zarodki, to ich trzymanie w szkle uważam za kompletnie pozbawione sensu. Przecież to siedzenie na szkielku nie sprawia ze szanse ciąży rosną.lena7, sisi lubią tę wiadomość
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
MalaHD wrote:
Lena może implantacja, może naruszona szyjka, może się udrapnelas przy aplikowaniu lutki, to może być wszystko. Ale życzę Ci by to jednak była implantacja
Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
MalaHD wrote:2 dniowe zarodki które się przyjęły tez raczej dotrwalyby w labie do blastocysty.
Ależ tego nikt nie wie! Wręcz przeciwnie obserwuje się dużo ciąż z teoretycznie nierokujących zarodkow, które zostały podane tylko dlatego, ze nie bylo co podać.lipa lubi tę wiadomość
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
brenya77 wrote:Powtórzę, jesli ma się mnóstwo zarodków, to owszem sensowna jest hodowla do blastocysty, ale jak kobieta ma np. 2 zarodki, to ich trzymanie w szkle uważam za kompletnie pozbawione sensu. Przecież to siedzenie na szkielku nie sprawia ze szanse ciąży rosną.
-
brenya77 wrote:Ależ tego nikt nie wie! Wręcz przeciwnie obserwuje się dużo ciąż z teoretycznie nierokujących zarodkow, które zostały podane tylko dlatego, ze nie bylo co podać.
Bo skoro je podali to nie wiadomo jakby sie rozwijaly. Morfologia zarodkow zmienia sie szybko, dlatego embriolodzy i lekarze nie kaza przywiazywac do tego wiekiej uwagi. -
Bella93 wrote:Embriolodzy wcale tak czesto zarodkow nie wyciagaja z inkubatorow (w ktorych warunki sa restrykcyjnie pilnowane, zeby zarodkow nie zarazac). Moje byly wyjete dopiero do mrozenia.
Zarodki moża podawać także do jajowodu, więc jeśli dawałoby to większe szanse, kliniki ta metode stosowałyby najczęściej.
Przedluzona howodla takze pozwala na wybor najlepszych zarodkow.
Owszem, wyciągają, zeby ocenić ich rozwój. I każde takie wyciąganie to stres. A zwłaszcza na swiatlo - w nauce nazywa się to phototoxicity, czyli toksyczność swiatla.
Mozna podawać zarodki do jajowodu, ale jest to technicznie trudniejsze, dlatego taka metoda nie jest popularna. I taki transfer do jajowodu proponuje sie jako ostatnia deskę ratunku dla kobiet po wielu niepowodzeniach.5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Bella93 wrote:A gdzie byla mowa o takim zarodku?5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
8t2dz cud przestal trwac
12.06.transfer-